غذاهای استان سیستان و بلوچستان
هر منطقه، شهر، یا کشوری با توجه به نوع مواد غذایی و محصولات تولیدی همان منطقه خوراک و غذاهای مخصوص به خود را دارد، مثلا اگر شهری اقتصاد و تولیداتش بر محور دامپروری است بیشتر غذاهای گوشتی مصرف می کند و یا اگر شهری و منطقه ای بر پایه تولیدات کشاورزی امورات خود را می گذراند طبیعی است که بیشترین مصرف مواد غذایی آن از راه محصولات تولیدی کشاورزی است. استان سیستان و بلوچستان هم چون دامپروری در آنجا به شکل گستردهای رایج است به همین دلیل مصرف غذاهای گوشتی در این استان بیشتر است. همچنین خرما یکی دیگر از مواد مورد مصرف در تغذیه روزانه است و بر خلاف کشورهایی که با این استان هم مرز هستند و به خوراک های تند مزه تمایل دارند اهالی این استان میل و رغبتی به غذاهای تند ندارند. در اینجا الی گشت چند تا از خوشمزه ترین و بهترین غذاهای استان سیستان و بلوچستان را به شما معرفی می کند البته همه غذاها خوب و خوشمزه هستند اما بعضی غذاها با همه جور ذائقه و سلیقه جور در می آید و به خاطر همین به نظر بهتر و خوشمزه تر می رسند.
غذاهای خوشمزه ی استان سیستان و بلوچستان
مطالب مرتبط: غذاهای خوش طعم و بی نظیر ازبکستان! ببینید انگلیسی ها چه غذاهایی می خورند؟
چنگال
چنگال غذایی است که بومیان استان سیستان و بلوچستان برای پذیرایی از مهمان معمولا در ست می کنند و با دوغ مصرف می شود. این غذا نوعی شیرینی هم به حساب می آید که در سفرههای افطاری مردم استان سیستان و بلوچستان دیده می شود. مواد مورد نیاز برای چنگال هم خیلی ساده و کم است و به راحتی قابل دسترسی است؛ آرد و خرما و روغن حیوانی
اول آرد و آب را با هم مخلوط کرده و بعد تکه های خمیر حدود ۱ سانتی متری را در تابه و روی اجاق گاز گذاشته می شود. وقتی نیم پخت شد، خرما را داخل ظرف ریخته و نان پخته شده را که خیلی خرد شده با هم مخلوط می کنند. موقع ورز دادن این ماده مخلوط شده هسته های خرما از داخل خرما خارج می شود. البته اگر هستهها را از قبل گرفته شود بهتر است. پس از مخلوط شدن خرما و نان، روغن و پیاز داغ خرد شده ی را روی این مواد می ریزند و غذا آماده مصرف می شود.
آبگوشت زابلی
آبگوشت غذایی است که تقریبا همه ایرانی ها آن را می شناسند و کم و بیش همه یک بار در طول عمرشان این غذا را مصرف کرده اند بنابراین یک غذای مشهور سنتی کشورمان است که در دورهمی ها و مهمانی ها مصرف می شود، در گذشته در مراسم مهم مثل تولد فرزندان یا مراسم و جشن های مخصوص کودکان و نوزادان و یا بعضی مراسم دیگر این غذای معروف و مشهور و سنتی مصرف می شد. در حال حاضر هم اگر یک نفر از خارج از کشور به ایران بیاید و یا توریست ها و گردشگرانی که به اماکن تفریحی و سفره خانه ها می روند از این غذای معروف استفاده می کنند. آبگوشت را معمولا با نان سنگک، سبزی خوردن که نعنا و ریحان حتما باید در آن باشد، پیاز و همچنین دوغ ایرانی مصرف می کنند که این پکیج کامل نماد یک غذای سنتی و مقوی و تمام عیار در کشورمان است. آبگوشت سیستانی هم یکی از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است که شباهت های زیادی با آبگوشت های معروف ایرانی دارد اما یک تفاوت دارد و آن هم آن است که ادویه ی محلی استان یعنی آچار به این آبگوشت می دهد. غیر از آچار برای آبگوشت زابلی گوشت، رب گوجهفرنگی، سیبزمینی، پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه و روغن محل از مواد دیگر برای تهیه این غذای محلی و خوشمزه است.
کشک زرد
یکی دیگر از غذاهای استان سیستان و بلوچستان کشک زرد است که مردم شهر زابل آن را زیاد مصرف می کنند. این غذا را بیشتر برای صبحانه و در روزهای سرد پاییز و زمستان معمولا می پزند و استفاده می کنند. کشک زرد یک غذای سنگین و مقوی است که در یک وعده غذایی کامل مصرف می شود. این غذا از فرآورده های ماستی غلاتِ تهیه می شود که مثل یک سوپ غلیظ که هضم آن راحت است و یکی از پر طرفدارترین غذاهای محلی مردم استان سیستان و بلوچستان است. کشک زرد ایرانی برای درمان ورم معده، یبوست، اسهال، فشارخون، تقویت حافظه، جلوگیری از پوکی استخوان درمان موثری است و از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است. مواد لازم برای کشک زرد؛ کشک زرد، پیاز، آب یا آب گوشت است.
اوجیزک
این غذا در حقیقت همان آبگوشت محلی این استان است با این تفاوت که گوشت ندارد و شبیه اشکنه است. ادویه ی این غذا هم آچار است. آچار از پیاز، آرد گندم و زردچوبه درست می شود است که مثل خمیر دایره ای کوچک درست می کنند و خشک می کنند. این ادویه برای تهیه و آبگوشت و خورشها استفاده می شود و طعم دلپذیری به غذا می دهد. مواد لازم برای تهیه اوجیزک؛ گوجه، روغن، پیاز، آب، سیبزمینی و آچار است و در بعضی موارد تخممرغ هم به آن می زنند که یکی از خوشمزه ترین غذاهای استان سیستان و بلوچستان است.
تنورچه
از دیگر غذاهای استان سیستان و بلوچستان تنورچه یا ترونچه است که نوعی کباب مخصوص استان سیستان و بلوچستان است. این کباب را در تنور می گذارند تاپخته شود. این کباب دو روش پخت متفاوت دارد یکی به سیخ کشیدن گوشت گوسفند و دیگری روش کاملا کباب شده گوشت است که برای هر دو روش احتیاج به تنور است.
دوغ پا
در این استان یک نوع خورشت هست به اسم دوغ پا که از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است و خیلی هم خمشمزه و مقوی است و برای پخت آن دوغ را به جای آب به آن اضافه می کنند. مواد مورد نیاز دوغ پا؛ گوشت گوساله، دوغ محلی، لپه، پیاز، روغن، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و زعفران است که این غذا معمولا با برنج مصرف می شود.
دوغ برک
یکی از غذاهای استان سیستان و بلوچستان که از اهمیت ویژه ای در این استان برخوردار است دوغ برک است. به این غذا در بعضی شهرهای این استان درزَنک هم میگویند. مواد لازم برای دوغ برک؛ دوغ، آرد، زردچوبه، فلفل، نمک و روغن است..
املت سوزی
املت سوزی یکی دیگر از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است. مواد لازم برای تهیه این غذا؛ گیاه سوزی، پیاز، سیب زمینی، تخم مرغ، سیر، نمک، فلفل و روغن است.
تباهگ
تباهگ یکی از غذاهای استان سیستان و بلوچستان است که در ماه رمضان ه کاربرد و مصرف زیادی دارد. مواد لازم برای تهیه تباهنگ؛ برنج، گوشت خشک است. تباهگ غذای سنتی مردم مکران است در شهرهای نیک شهر، فنوج، لاشار و سرباز هم طرفداران زیادی دارد.
لنجو
لنجو یکی از غذاهای سنتی است که ماهی آب پزهم به آن می گویند مینامند. مواد لازم برای تهیه لنجو؛ آچار، پیاز، روغن، دوغ محلی، ماهی، زردچوبه، فلفل و نمک است لنجو یکی از خوشمزه ترین غذاهای استان سیستان و بلوچستان است.