غار ۱۲۰ میلیون ساله!

غار کتله خور در نگاه اول، شاید شما را یاد فیلم ها و داستان هایی بیاندازد که در آن، افراد با وارد شدن به تونلی مرموز، در زمان سفر می کردند! فضای داخل این غار به قدری شگفت انگیز است که چشم هر بیننده ای را خیره می کند .غاری که زیبایی و قدمت زیاد آن، باعث شد به عنوان اولین غار آهکی در جهان شناخته شود.

در ادامه با الی گشت همراه باشید تا با این غار ۱۲۰ میلیون ساله بیشتر آشنا شوید.

مطالب مرتبط
غار کرفتو، بزرگترین غار باستانی ایران + تصویر
غار آبی کاپری، غاری با آب های درخشان

غار زیبای کتله خور که به دلیل قرار گیری در زیر کوه کتله خور به این نام شناخته می شود، در نزدیگی شهر گرماب استان زنجان قرار گرفته است. این غار که تا قبل از دهه ۶۰، به دلیل صعب العبور بودن مسیرهای داخلی اش، اطلاعات زیادی از آن در دسترس نبود، در سال ۶۵ به همت عده ای از غارنوردان حرفه ای، با مطالعات زیادی که روی آن انجام شد به شکل امروزی اش درآمد. در این مطالعات مشخص شد که زمان شکل گیری این غار به دوران ژوراسیک بر می گردد. در این مطالعات، همچنین اسکلت هایی از انسان های نخستین کشف شد که احتمالا در ۱۰۰ متر اولیه ی این غار زندگی می کرده اند. مجموع ۸۰ اسکلت کشف شده در این غار، در حال حاضر حفاظت شده و نگهداری می شوند.

غار کتله خور، ۳ طبقه دارد؛ بر اساس تحقیقات انجام شده احتمالا ۴ طبقه ی دیگر نیز دارد که همچنان کشف نشده باقی مانده است. وجود کمی ناخالصی در قندیل های این غار موجب تنوع رنگی و جلوه ی بی نظیرشان شده است. کتله خور در گذشته غاری آبی بوده است که در اثر فرآیند های متعدد، امروزه به غاری نیمه خشک تبدیل شده است. در نقاط بسیاری از این غار که آبی وجود ندارد، می توان به راحتی قدم زد و دنیای شگفت انگیز درونش را بیشتر کشف کرد.

این غار به ۳ قسمت تفریحی، ورزشی و فرهنگی تقسیم شده است. اگر قصد بازدید از آن را داشته باشید، به بخش تفریحی آن هدایت می شوید که در حدود ۲ کیلومتر درازا دارد و قسمت بسیار کوچکی از کل غار را شامل می شود. با این حال دیدنی های این قسمت از غار کتله خور، بی شمار است. استلاگمیت های موجود در این غار اشکال خاص و زیبایی را پدید آورده اند که براساس شباهتشان به اشیای واقعی نام گذاری شده اند. استالاگمیت هایی مثل پای فیل، عروس و داماد،اتاق عقد، دو جادوگر و نخل سوخته!

بخش ورزشی غار، متعلق به غارنوردان و صخره نوردان است که مسیر آن دو برابر بخش تفریحی طول دارد. و بخش فرهنگی، جهت برگزاری مراسم های خاص کاربرد دارد که به دلیل نداشتن راه خروج به طور مصنوعی دری در انتهای آن تعبیه شده است. بر اساس تحقیقات انجام شده، با وجود فاصله ای بیش از ۱۰۰ کیلومتر، انتهای غار کتله خور به غار علیصدر در همدان می رسد!

اگر قصد بازدید از این غار شگفت انگیز را دارید می توانید از طریق جاده زنجان به خدابنده و یا همدان به کبودر آهنگ، به آن دسترسی پیدا کنید.

مطالب مرتبط

آشنایی با موزه باستان شناسی شهرکرد (حمام پرهیزکار)

معرفی رستوران های اقتصادی ازمیر که باید بشناسید

جشنواره های کیش در طول سال