غار قلعه کرد در قزوین با قدمت ۴ میلیون سال

غار قلعه کرد در قزوین

شهر قزوین یکی از استان های نزدیک به تهران است که با توجه به جاذبه های تاریخی و طبیعی که در خود دارد گزینه بسیار عالی برای سفرهای یک الی دو روزه تهرانی ها محسوب می شود. اغلب افراد این شهر را با قلعه الموت و دریاچه آوان می شناسند اما ما  در این مطلب از مجله ی گردشگری الی گشت قصد داریم تا درباره غار قلعه کرد در قزوین صحبت کنیم. این جاذبه ی گردشگری در دهستان حصار که از توابع شهر آبگرم است، قرار دارد. این غار در شهر قزوین جزو غارهای خطرناک ایران به شمار می رود و ما به هیچ عنوان آن را برای کسانی که تجربه غارنوردی ندارند پیشنهاد نمی کنیم، حتما برای بازدید از آن با افراد حرفه ای هماهنگ کنید و بعد به سمت آن بروید.

مطالب مرتبط:
کشف ردپای انسان های نئاندرتال در قزوین
دریاچه اوان الموت، جاذبه ای شگفت انگیز در قزوین
عمارت باغ سپهدار، موزه کشاورزی قزوین

با توجه به آنچه که در بالا گفتیم، غار قلعه کرد در قزوین یکی از غارهای بسیار جذاب و البته خطرناک ایران است. این غار در ۲۰ کیلومتری برج های دوگانه خرقان قرار دارد و محل قرارگیری آن در دهستان حصار است که از توابع شهر آبگرم به شمار می رود.

علت اینکه می گوییم این غار خطرناک است معلق شروع شدن آن بوده و این که شما باید از دهانه غار ابتدا عبور کنید و از ارتفاع ۱۲ متری غار فرود بیایید. پس از آن تالاری بزرگ نمایان می شود که دارای چکیده ها و چکنده های مسحورکننده و شعبه ها و دالان های فراوان است.

به هیچ عنوان نباید بدون آموزش های لازم غارنوردی و تجهیزات لازم سراغ این غار رفت. ضمنا در مسیرهای مشخص شده حرکت کنید و چیزی در داخل غار به جا نگذارید و به غیر از عکس چیزی از داخل غر به بیرون نیاورید.

عمر این غار برابر با ۴ میلیون سال است و طبق برآوردهای زمین شناسان قدمت این غار به دوران های سوم زمین شناسی باز می گردد.

مدت زمان لازم برای بازدید از غار قلعه کرد در قزوین حدود ۵ ساعت است و برای رفت و برگشت خود بنابر زمان بندی خودتان برنامه ریزی کنید. ورود به این غار به دلیل ورودی بزرگ آن، کار ساده ای نیست.

زمانی که وارد این غار می شوید ورودی آن با تالار بزرگی شروع می شود و کف آن پر از فضله های خفاش می باشد. این تالار بزرگ محلی برای زندگی یک کلونی بزرگ خفاش است و با تابیدن نور بر روی این موجودات سر و صدای خودشان باعث اذیت و آزار این موجودات کوچک خون خوار می شود. لازم به ذکر است که بگوییم از این تالار بزرگ، چندین راه منشعب می شود. طول و عرض این تالار حدود ۵۰ در ۲۰ متر است و ارتفاع پایین ترین قسمت کف تا بالاترین نقطه آن را می توان حدود ۲۰ متر تخمین زد. این غار چندین تالار بزرگ و کوچک دیگر دارد که همگی از طریق راهروهایی به هم متصل می شوند اما اگر به مسیرها آشنا نباشید، احتمال گم شدن بالاست.

تمامی این غار پوشیده از تزئینات آهنکی ریز و درشت است و زمانی که وارد آن می شوید این تزئینات را خواهید دید که به اشکال استلاگمیت یا چکیده و یا استلاگتیت چکیده است. تزیینات گل کلمی، اشکال سوزنی شکل ریز و اشکالی معروف به «نی نوشابه»ها می باشد. در وقت پیمایش مراقب چکیده های ریزی که از سقف کم ارتفاع برخی تالارهای غار آویزان هستند، باشید تا با کلاه کاسک آن هار نشکنید.

حدودا دمای غار قلعه کرد بین ۱۵ تا ۲۰ درجه سانتی گراد است و رطوبت در تمامی قسمت های این غار احساس می شود. مقدار آب موجود در داخل این غار در فصل هایی که میزان بارش بیشتر باشد یا کمتر متغییر است. در قسمت هایی از این غار چاه هایی کم عمقی را مشاهده خواهید کرد و در برخی از قسمت های دیگر حوضچه های کم عمق وجود دارد که جلوه ی ویژه ای به این منطقه داده اند. حتی در کف یکی از پایین ترین تالارهای غار که به «تالار آب» معروف است، حوضچه آبی به عمق ۴۰ سانتی متر به وسعت یک اتاق ۲۰ مترمربع وجود دارد.

ورودی غار قلعه کرد در قزوین دهانه ای به ابعاد ۲۱ متر عرض و ۵ متر طول دارد که با امتداد در راهرویی کوچک به طول ۲۰ متر به پرتگاهی ۱۲ متری ختم خواهد شد. به اصلاح این پرتگاه غارشناسان «چاه» می گویند. همین پدیده ی زمین شناسی اولین مانع عبور از طبیعت وحشی این غار است که بازدیدکنندگان با آن روبرو هستند. این پرتگاه دقیقا در سقف تالاری بزرگ به وسعت حدود هزار متر مربع قرار دارد. بعد از فرود آمدن از این چاه، البته با استفاده از لوازم فنی مخصوص غارنوردی، برنامه آغاز خواهد شد.

چاه ۱۲ متری که در ابتدای میسر ورودی این غار وجود دارد سبب شده تا این جاذبه ی طبیعی از تخریب قاچاقچیان اشیای تاریخی و مخربان طبیعت در امان بماند. اگرچه باز هم در میانه راه آثار تخریب و شکسته شدن استلاگمیت ها یا چکیده های طبیعی در این غار به چشم که ما عمیقا از این موضوع غمگین هستیم و امید داریم طبیعت گردان عزیزان با محافظت از جاذبه های طبیعی اثری از آن برای نسل های بعدی هم بگذارند. ورودی این غار پر است از چاله هایی دست کند عمیق که جویندگان گنج در این اثر طبیعی برجای گذاشته اند.

به منظور دسترسی به غار قلعه کرد در قزوین می بایست به سمت دهستان حصار در شهر آبگرم که در جاده قزوین همدان قرار دارد بروید، از شهر آبگرم باید به سمت روستای حصار و برج های تاریخ خرقان بروید که جاده ای جداگانه دارد. برای رسیدن به این قلعه راه کمی پیچ در پیچ می شود چرا که شما باید روستای طبلشکین را بگذرانید و به روستای علی آباد برسید. بعد از گذشتن از روستای علی آباد در سمت چپ جاده، مسیری فرعی می بینید که به سمت روستای قلعه کرد می رود، دهانه این غار آن قدر بزرگ است که با بیرون آمدن از روستا، دهانه غار را خواهیددید. مسیر رسیدن به غار کاملا مشخص است.

آدرس: قزوین، آبگرم، دو راهی آبگرم به سمت غرب حصار ولی عصر، روستای علی آباد، روستای قلعه کرد، یک و نیم کیلومتری جنوب غربی روستای قلعه کرد

مطالب مرتبط

معرفی هتل های نزدیک به سفارت سریلانکا در تهران

تجربه ای تکرار نشدنی در هتل های کف شیشه ای مالدیو

نکات مهمی که باید درباره خرید بیمه مسافرتی بدانید!