طاق های پیروزی ساختارهایی هستند که به عنوان یک بنای یادبود و نمادین مورد استفاده قرار گرفته و حداقل دارای یک گذرگاه دارای منحنی و طاق مانند می باشد. این طاق های پیروزی اغلب برای احترام به یک فرد مهم و یا برای یادبود یک رویداد قابل توجه ساخته شده اند. اگرچه که این طاق های پیروزی در بسیاری از کشورها ساخته شده است اما این رومیان بودند که برای اولین بار سنت استفاده از این نماد را آغاز کرده اند. اینکه چه زمانی رومیان برای اولین بار از طاق پیروزی برای ساخت نماد استفاده کرده اند مشخص نیست اما هنگامی که ساخت این بنا مورد توجه قرار گرفته و محبوب شد باعث گردید رومیان بسیاری از این طاق های پیروزی را با طرح هایی بسیار پیچیده ایجاد نمایند. در این مطلب می خواهیم برخی از مهمترین و معروفترین طاق های پیروزی در جهان را برشماریم پس با الی گشت همراه شوید.
مطالب مرتبط: با ما در محله مونمارتر پاریس قدم بزنید همه چیز در مورد «خیابان شانزه لیزه»، مشهورترین خیابان دنیا! مشهورترین جاذبه های گردشگری پاریس
طاق پیروزی نارنجی در فرانسه در زمان سلطنت آگوستوس و توسط آگریپا ساخته شده است. این طاق برای نماد افتخار سربازان و جانبازان در جنگ گالیک ساخته شده است. این طاق بعدها توسط تیبریوس مورد بازسازی قرار گرفته تا جشن های پیروزی جرمانیکوس را از قبایل آلمانی برگزار نماید. در این طاق یک کتیبه منتسب به امپراتوری تیبریوس اختصاص یافته است که متعلق به سال ۲۷ میلادی می باشد.
در دوران قدیم ولوبیلیس یک شهر مهم رمی به شمار رفته که در نزدیکی مرزهای غربی با پرچم های رومی واقع شده بود که مراکش امروزی می باشد. طاق پیروزی کاراکالا در مرکز والوبیلیس واقع شده و در سال ۲۱۱ میلادی به احترام امپراتور کاراکالا و مادر او ملکه جولیا دومنا ساخته شده است. این طاق توسط ارابه های برنزی در بالا قرار گرفته و ستون های کورینتیان همچنان به عنوان نمادی موثر باقی مانده است.
دروازه هند به منظور جشن بازدید شاه جورج پنجم و ملکه ماری از بمبئی ساخته شد. ساخت و ساز این بنا در سال ۱۹۱۱ آغاز شده و ۱۳ سال بعد این دروازه بازگشایی گردید. طراحی این طاق پیروزی ترکیبی از سبک های هندی و اسلامی می باشد به طوری که قوس طاق در سبک اسلامی و دکور آن در سبک هندو می باشد. آخرین بریتانیایی هایی که در حال ترک هندوستان بودند در یک مراسمی در ۲۸ فوریه ۱۹۴۸ از میان این دروازه عبور کرده اند.
این طاق در شهر دیمیلا در الجزایر امروزی واقع شده است که در قرن اول میلادی توسط رومیان به نام کویکول ساخته شده بود. این شهر در ابتدا به عنوان مستعمره ای برای سربازان رشد کرده اما در نهایت به یک شهر تجاری بزرگ تبدیل شد. در طول سلطنت کاراکالا یه انجمن جدید در این شهر ساخته شد. این طاق پیروزی در سال ۲۱۶ میلادی به افتخار او و والدینش جولیا دومنا و سور سپتیم ساخته شد. طاق پیروزی کاراکالا در سال ۱۸۳۶ توسط Duc d’Orleans بلا استفاده شده و آماده ارسال به پاریس گردید اما زمانی که دوک درگذشت، ۳ سال بعد از ان این پروژه انتقال رها گردید و در نهایت طاق در سال ۱۹۲۲ مورد بازسازی قرار گرفت.
طاق پیروزی پاتوکسای یک بنای یادبود جنگی می باشد که در وینتاین در کشور لائوس واقع شده است. این طاق پیروزی در بین سال های ۱۹۵۷ تا ۱۹۶۸ و برای کسانی ساخته شده است که در مبارزه برای استقلال از فرانسه کشته شده اند. این بنای تاریخی دارای ۵ برج می باشد که نمادی برای ۵ اصل همزیستی میان ملت های جهان در نظر گرفته شده است. این برج ها همچنین نماد ۵ اصل مذهبی محبت آمیز، انعطاف پذیری، صداقت، افتخار و رفاه می باشند.
لوسیوس سپتیموس سوروس امپراتور رم در لپتیس مگنا متولد شده بود که امروزه کشور لیبی می باشد. سلطنت او در سال ۱۹۳ میلادی آغاز شده و تا سال ۲۱۱ و زمان مرگ او ادامه یافت. تاریخ دقیق طاق سپتیموس سوروس مشخص نمی باشد اما احتمالا شهروندان لپتیس بلافاصله پس از آنکه او به امپراتوری رسید آن را ساخته اند. صحنه ای که در مرکز این طاق به تصویر کشیده شده است، تصویری از سپتیموس سوروس بوده که در کنار فرزندانش کاراکالا و گتا در حال تکان دادن دستشان می باشند. کاراکالا به عنوان یک مرد جوان که در جلو ایستاده شخص است و اینجا نقطه تکمیل طاق می باشد که احتمالا در اوایل سال ۲۰۰ میلادی بنا شده است.
طاق پیروزی تیتوس در سال ۸۲ میلادی توسط امپراتور رم به نام دیمیتیان ساخته شد. او این بنا را مدت کوتاهی پس از مرگ برادر بزرگتر خود که تیتوس نام داشت احداث کرد. تیتوس در سال ۷۰ میلادی در اورشلیم پیروز شده بود. طاق تیتوس مدل کلی بسیاری از طاق های پیروزی است که از قرن شانزدهم میلادی ساخته شده اند که از آن جمله می توان به طاق پیروزی پاریس نیز اشاره کرد.
تیمگاد یک شهر استعماری برای کشور رم بود که در حال حاضر در الجزایر قرار گرفته است و توسط امپراتور تراجان در سال ۱۰۰ میلادی تاسیس شده است. در انتهای غربی این شهر یک طاق پیروزی ۱۲ متری قرار داشته که به طاق تراجان و یا طاق تیمگاد شهرت دارد که این ساختار در سال ۱۹۰۰ تاحدی مورد بازسازی قرار گرفته است. مواد اصلی مورد استفاده در این طاق پیروزی ماسه سنگ می باشد و ستون های شیاردار آن از سنگ آهکی باکیفیت و ستون های کوچکتر آن از سنگ مرمر ساخته شده اند.
این طاق پیروزی در جراش واقع در شمال اردن بوده است. جاراش یکی از مهمترین شهرهای امپراتوری رم در منظقه اعراب بوده است. رومی ها امنیت و صلح را در این منطقه تضمین کرده و باعث شدند تا مردم در این منطقه به موفقیتی بزرگ دست یابند. امپراتور هادریان در سال های ۱۲۹ و ۱۳۰ میلادی از جراش بازدید کرد و برای بازدید خود از این شهر طاق پیروزی هادریان را بنا نهاد. این طاق پیروزی برای تبدیل شدن به دروازه اصلی جنوبی شهر در نظر گرفته شد اما برنامه های توسعه ای این شهر هرگز پس از آن تکمیل نگردید.
طاق پیروزی کنستانتین در کنار کولوسئوم در رم و در سال ۳۱۵ میلادی برای پیروزی امپراتور کنستانتین اول در مقابل امپراتور ماکسیتیوس ساخته شد. این نبرد زمانی شروع شد که کنستانبین مذهب خود را به مسیحیت تغییر داد. بر اساس گزارش مورخان، کنستانتین بر این موضوع اعتقاد داشت که به دلیل اینکه او روی سپرهای ارتش خود صلیب قرار داده بود بنابراین خداوند قول پیروزی را به او داده است. اگرچه که طاق پیروزی ویژگی های موفقیت کنستانتین و کمک الهی را به نمایش می گذارد اما هیچ نشانه ای از مسیحیت را نمی توانید در آن مشاهده نمایید.
طاق پیروزی سپتیموس سوروس که یک طاق از سنگ مرمر سفید رنگ در انتهای شمال شرقی انجمن رم بوده و در سال ۲۰۳ میلادی برای پیروزی بر علیه پارتیان ها توسط امپراتور سوروس و دو فرزندش ساخته شد. پس از مرگ سوروس پسران او کاراکالا و گتا در ابتدا امپراتوری های مشترک را داشتند تا زمانی که گاتا در سال ۲۱۲ میلادی توسط کاراکلا به قتل رسید. یادگارهای گتا نابود شده و کتیبه هایی که به وی اشاره می کردند از طاق پیروزی حذف شدند.
این طاق پیروزی نمادین مرکز اصلی محور شرق و غرب در پاریس می باشد که بین لوور و Grande Arche de la Défense در غرب واقع شده است. این بنای یادبود در سال ۱۸۰۶ توسط ناپلئون و پس از پیروزی او در اوسترلیتز سفارش داده شد و در نهایت ساخت این طاق پیروزی پس از مرگ او و در سال ۱۸۳۶ به پایان رسید. رژه های مهمی در اطراف و زیر این طاق پیروزی انجام گرفته که از مهمترین آن ها می توان به رژه آلمان ها در سال ۱۸۷۱، رژه فرانسوی ها در ۱۹۱۸، رژه آلمانی ها در ۱۹۴۰ و رژه آمریکایی ها در ۱۹۴۴ اشاره کرد.
ساخت نماد در تمامی شهرها در دوران قدیمی یک موضوعی مرسوم بوده است و در این میان طاق های پیروزی یکی از مشهورترین این نمادها است. این طاق پیروزی از طرفی نمادی برای رومیان باستان بوده و از طرفی دیگر یک ساختار قدرتمند را نشان می دهد. یکی از دلایلی که باعث شهرت این طاق ها شده است ساخت نسبتا یکسان آن بوده که ساختاری نمادین و متمرکز را نشان می دهد.
منبع: www.touropia.com