چرا چشم های شیرهای سنگی پل خواجو می درخشد؟

شیرهای سنگی پل خواجو

شیرهای سنگی پل خواجو

استان اصفهان دیدنی های تاریخی بسیاری را در خود جا داده است که یکی از آن ها پل خواجو است، این پل در زمان شاه عباس و به دستور او ساخته شد. این پل نام های زیادی به جر خواجو مثل پل بابا رکن آباد و پل حسن آباد هم  دارد و معماری خیره کننده ی آن باعث شده است تا در دسته ی آثار با ارزش تاریخی اصفهان و ایران قرار بگیرد. این پل روایتگر داستان های زیادی است اما یکی از داستان هایی که زیاد از آن شنیده می شود شیرهای سنگی پل خواجو است که بسیار شنیده شده است این شیرها اسراری را در چشمانشان پنهان کرده اند. با الی گشت همراه باشید تا ببینیم راز این شیرها چیست و به چه دلیل تا این اندازه مشهور هستند…

مطالب مرتبط:
ایرانگردی؛ روستای زغال اخته
روستای خرو، روستای ماسوله ای خراسان

پل خواجو پلی به طول ۳۳ متر و عرض ۱۲ متر است، این پل دو طرف زاینده رود را به هم وصل می کند. در دو طرف این پل شیرهای سنگی بزرگی وجود دارند که امروزه اگر چه نه به طور کامل ولی بقایایی از آن ها وجود دارد و از عجیب ترین اجزای این پل هستند. چیزی که درباره ی این شیرها گفته می شود این است که چشم های آن ها در شب برق می زند و اگر شما دقیقا روبروی شیرها بایستید و از سمت شمال به چشم شیر جنوبی نگاه کنید البته در شب، می بینید که چشم شیر شمالی برق می زند و کاملا می درخشد!

البته این تنها جاذبه ی شهر نیست و اصفهان مملو از جذابیت های بسیار است که دیدن هر کدام از آن ها می تواند روزها و روزها زمان ببرد. با این حال شاید هیچ کدام به اندازه ی شیرهای سنگی پل خواجو عجیب و جذاب نباشند و اگر به آن ها نگاه کنید می توانید ببینید که پشت هر سنگ یک حرف است که گفته می شود کسی که این شیر را ساخته است این حرف را حک کرده است. روی این شیرها هم نشانه هایی از ورزش های باستانی است که گفته می شود نشانه ای از نوع ورزش های قدیم است، جالب این که پی این پل به گونه ای است که هر چه آب به آن برسد محکم تر می شود  به عبارتی در صورتی که خشک شود و آبی به آن نرسد خراب می شود.

با دیدن این شیرها فکر می کنید که آن ها در حال نظاره کردن شما هستند، آن ها این سال های دور و دراز را پشت سر گذاشته اند و با این حال هنوز هم چشماهایشان همان درخشش سابق را دارد. چهارصد سال است که شیرهای سنگی پل خواجو مانند نگهبانانی از زاینده رود مراقبت می کنند اما امروزه جز بقایایی از آن ها باقی نمانده است. چشم یکی از این شیرها امروزه کاملا خراشیده شده است و مشخص است که کار زمانه نبوده و دست انسانی در آن دخیل بوده است انگار که با آن دشمنی داشته اند!

یکی از جهانگردانی که اهل کشور آلمان است به ایران سفر کرده و در جریان سفرش به شهر اصفهان رفته و از این شیرها دیدن کرده است کی گوید: ایران همیشه یکی از مقاصدی بود که واقعا دوست داشتم تا از نزدیک ببینم و شهر اصفهان هم همین طور. درباره ی جذابیت هایی که در شهر اصفهان وجود دارند زیاد خوانده بودم و در نتیجه می دانستم یکی از آن جاهایی که در سفر به اصفهان باید حتما ببینم پل خواجو است، درباره ی این پل و شیرهای سنگی پل خواجو هم مطالبی خوانده بودم و می دانستم که بعضی از قوم های ایران رسم دارند تا بر سر مزار بزرگانشان شیرهای سنگی قرار دهند و بنابراین این نتیجه را گرفتم که به احتمال خیلی زیاد یک تاریخ چندین هزار ساله پشت این شیرهاست.

بعد از این همه تعریف و تمجید بالاخره باید از این شیرهای سنگی دیدن می کردم و بنابراین تصمیم گرفتم تا از نزدیک به آن جا بروم و آن ها را ببینم. اولین چیزی که توجهم را جلب کرد به کار رفتن این همه جزییاتی بود که در این شیرهای سنگی پل خواجو به کار رفته بود  جالب این که این اشیا کاملا در جزییات با هم فرق دارند. در ایران خانواده ای به نام بختیاری (منظور قوم) وجود دارد که آن ها در گذشته برای اینکه نمادی از شجاعت و دلاوری از دست رفتگانشان را داشته باشند از این شیرها می ساخته اند و بر سر قبر آن ها استفاده می کرده اند. اولین باری که برای دیدن این شیرها رفتم دوربینم را هم همراهم بردم.

چیزی که برایم بسیار عجیب بود این بود که شیرهایی با این قدمت و تاریخ هیچ محافظ و یا سایبانی نداشتند ولی خوب هنوز شب بود و فکر کردم که در صبح برای آن ها سایبان قرار می دهند.

صبح روز بعد که دوباره برای دیدن این شیرها به آن جا رفتم در کمال تعجب دیدم که باز هم هیچ سایبانی برای ان ها نیست و حتی از عجایب زندگی ام این که مردم کودکانشان را بر روی شیرهای سنگی پل خواجو قرار داده بودد تا از آن ها عکس بگیرند! حتی در مواردی افراد بزرگتر  خود والدین را می دیدم که سعی می کنند تا روی شیر بیچاره بنشینند و عکس بگیرند! در تمام زندگی ام ندیده بودم که کسی چنین رفتاری با یک شاهکار تاریخی داشته باشد و تا این اندازه نسبت به آن بی توجهی شود. با این حال امیدوارم که هیچ اتفاقی برای این یادگاری های تاریخی نیفتد چرا که بسیار پر ارزشند و بخشی از هویت ایران و ایران هستند.

امکان دارد به همین دلیل باشد که سطح روی این شیرها تا این اندازه صاف است انگار که روی آن را صیقل داده اند. این شیرها واقعا شگفت انگیز هستند ولی رفتاری که با ان ا می شود اصلا قابل قبول نیست… به هر حال اسرار این شیرها هر چه که هست باید از آن ها محافظت شود این ها واقعا با ارزش هستند و نباید از کنار آن ها ساده گذشت…

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۱۱ نظرات

احمد 1397-02-15 - 9:09 ق.ظ
از خواندن مطلب شما لذت بردم و با شما در مورد نگهداري بهتر از اين شيرها موافقم اما در مورد چشمهاي اين شيرها مطلب علمي وجود ندارد و در واقع اين يك شايعه است كه دهان به دهان ميچرخد! در اين شيرها از اول اينجا نبوده اند و بعدا به اينجا منتقل شده اند و هيچ ربطي به پل خواجو نداشته اند.
محمد 1397-02-29 - 3:10 ق.ظ
من یک شهروند اصفهانی هستم و شخصا چشمان این دو شیر را که در شب میدرخشند از نزدیک مشاهده کرده ام.
سجاد 1397-06-04 - 9:38 ب.ظ
با سلام من ب عینه توی شب نگاه کردم و درخشیدن چشمای شیرو ب واقعیت دیدم و شکی در اون نیست
رسول 1397-09-20 - 1:20 ق.ظ
سلام شیرها در سال ۱۳۰۶ از تخت فولاد به پل خواجو منتقل شده است. رک به: تاریخ اصفهان مرحوم استاد جلال الدین همایی زیر پل جایی که اکنون کتابفروشی است غسالخانه زنانه و مردها را در کنار پل غسل می داده اند و به تخت فولاد برای دفن می بردهاند.
رضا 1397-11-14 - 9:01 ق.ظ
تا دیشب چشمهای هر دو شیر میدرخشید.اما با این همه بی توجهی و بی مسئولیتی مطمئن نیستم فرداشب هم بدرخشد
اصغر 1397-11-16 - 11:50 ق.ظ
سلام من یک شهروند اصفهانی هستم و کارم هم توی زمینه گردشگری هست کاملا هم علمی و عملی ثابت شده که چشم این شیرها در شب کاملا درخشان است و چنانچه از شیر سمت شمال به شیر سمت جنوب خیره شوید کاملا روشن هست و همه میتونن مشاهده کنند
حمید نوروزی 1398-01-03 - 9:13 ب.ظ
سلام.من برای مسافرت روز اول عید ۹۸ اومدم اصفهان افسوس که تاریخ کشورم اینطوری نابود میشه سنگها و نقاشیهای با ارزش و تاریخی کشورم زیر پای کودکان و بزرگسالان لگدمال میشه.صبح میرم پل خواجو امیدوارم فردا دیگه دلم شکسته نشه
محسن 1399-12-25 - 7:18 ب.ظ
یه شخصی نوشته شایعه اس چرا ندیدی نظر میدی اتفاقا تو شب جفت چشماش میدرخشه انگار که دو تا لامپ تو چشاش باشه بعد بری از نزدیک ببینی تعجب میکنی چرا روشنه دو تا شیر چشماشون میدرخشه
مهشید 1401-07-14 - 3:25 ب.ظ
سلام کسی میدونه توی پل خاجو و چهل ستون چرا شیر ها یکی هستند ؟لطفا جواب بدید
مهرو 1402-04-01 - 11:32 ق.ظ
بله چشم شیرها می درخشد. به خاطر خاصیت فلورسنس سنگ ها
ایرج الهیاری 1402-04-07 - 6:10 ب.ظ
در سفرنامه لایارد درسرزمین بختیاری (جاسوس بریتانیا)آمده است .بختیاریها اعتقاد دارند دونوع شیر وجود دارد ،شیرهای مسلمان وشیرهای کافر .عزیزان دونوع شیری که در پل خواجو می باشد .دلیل بر همین حقیقت دارد .
افزودن نظر