آتشفشان ها برای مدت های طولانی منبعی برای اسطوره ها و افسانه بوده اند. در فرهنگ های باستانی آتشفشان ها را به عنوان منبع قدرتی می دانستند که توسط خدایان و برای خشم آن ها به وجود می آیند. ما اکنون می دانیم که آتشفشان ها در واقع نتیجه حرکات زمین شناسی پوسته زمین می باشد. اگرچه که در حال حاضر ما از نحوه فعالیت آن ها اطلاع داریم اما شگفت انگیزترین آتشفشان ها همچنان می توانند ایجاد رعب و وحشت بسیاری نمایند. در این مطلب می خواهیم لیستی از شگفت انگیزترین آتشفشان ها در کره زمین را برای شما معرفی نماییم پس با الی گشت همراه شوید.
مطالب مرتبط: هاوایی، بهترین مکان برای تماشای فوران های آتشفشان + ویدیو صعود به کوه های آتشفشانی فعال آتشفشانی که آماده انفجار است!
آتشفشان گونونگ برومو که از شگفت انگیزترین آتشفشان ها در کره زمین می باشد بخشی از توده سنگی تنگر (Tengger) به صورت فعال بوده و در جاوای شرقی واقع شده است. این کوه با ارتفاع ۲۳۲۹ متر بلندترین قله این رشته کوه نبوده اما شناخته شده ترین آن ها می باشد. از طرف دیگر این منطقه یکی از جاذبه های گردشگری در جاوا نیز به شمار می رود. بالای این آتشفشان از بین رفته و در داخل دیواره های آن سولفور سفید وجود دارد. این منطقه توسط شن و ماسه های آتشفشانی احاطه شده است. این اثر بسیار ناخوشایند است زمانی که این منطقه را با دره های سرسبز اطراف آن مقایسه خواهید کرد.
کراکاتوا یک جزیره آتشفشانی بین جاوه و سوماترا می باشد. فوران این کوه در ۲۶ و ۲۷ اوت سال ۱۸۸۳ در میان رویدادهای خشونت آمیز آتشفشانی قرار گرفته و در تاریخ ثبت شده است. این فوران که به اندازه ۲۰۰ مگاتن تی ان تی بوده است، حدود ۱۳ هزار برابر بمب هسته ای هیروشیما قدرت داشته است. انفجار عظیم ان به اندازه ای بوده است که در غرب استرالیا یعنی بیش از ۳۱۰۰ کیلومتر دورتر نیز شنیده شده است. در سال ۱۹۲۷ فوران های کوچکتری کراکاتوا کودک را از سطح دریا به وجود آورده و این جزیره آتشفشانی در حال حاضر سالانه به طور متوسط ۷ متر رشد می کند. آخرین فوران آن در سال ۲۰۰۸ و در ماه آوریل آغاز شده و تا به امروز ادامه یافته است.
آتشفشان آرنال یکی از شگفت انگیزترین آتشفشان ها در کره زمین و همچنین یکی از فعال ترین ها در کاستاریکا می باشد. این کوه در ۹۰ کیلومتری شمال غرب شهر سن خوزه قرار گرفته است. این آتشفشان در ارتفاع ۱۶۰۰ متری قرار گرفته و نمایی از دریاچه آرنال را ارائه می نماید. از نظر زمین شناسی این کوه بسیار جوان به حساب آمده و سن آن کمتر از ۳ هزار سال تخمین زده می شود. در سال ۱۹۶۸ کوه آرنال فوران کرده و شهر کوچک تاباکون را به کلی نابود نمود. به دلیل انفجاری که در هنگام فوران آن بوده سه حفره در سطح غربی ان ایجاد شد که امروزه تنها یکی از آن ها باقی مانده است.
کوه اتنا به عنوان دومین آتشفشان فعال در اروپا و یکی از شگفت انگیزترین آتشفشان ها در کره زمین می باشد که در حال حاضر ۳۳۲۹ متر ارتفاع دارد. البته که این کوه دارای فوران های متفاوتی در نوک قله خود می باشد. این کوه از سال ۱۹۸۱ تاکنون ۲۱ متر از ارتفاع خود را از دست داده است. خاک های آتشفشانی و حاصلخیز نشات گرفته از این آتشفشان در سواحل سیسیل واقع شده اند. تاکستان ها و باغ ها در سراسر دامنه های این کوه گسترش یافته و کشاورزی گسترده ای در این منطقه را پوشش می دهد.
آتشفشان ازورنو یک استراتو ولکان مخروطی با ارتفاع ۲۶۵۲ متر بوده که در منطقه لوس لاگوس شیلی واقع شده است. این کوه در ساحل دریاچه لانکوهی قرار گرفته و همچنین از بالای آن می توان به دریاچه تودوس لوس احاطه داشت. این کوه که از شگفت انگیزترین آتشفشان ها در کره زمین می باشد در سراسر جهان به عنوان نمادی برای چشم انداز محلی به شمار می رود و از نظر ظاهری شباهت بسیاری به کوه فوجی دارد. ازورنو یکی از فعال ترین آتشفشان ها در جنوب شیلی بوده که ۱۱ فوران تاریخی بین سال های ۱۵۷۵ تا ۱۸۶۹ برای این کوه ثبت شده است. جریان های گدازه ای که در طول فوران ها ایجاد شده است به دریاچه های اطراف آن رسیده است.
کوه وزوو به دلیل فوران آن در سال ۷۹ میلادی شناخته شده که منجر به تخریب شهرهای رومی پومپی و هرکولانئوم شده و باعث مرگ بین ۱۰ تا ۲۵ هزار نفر گردید. این کوه پس از آن نیز بارها فوران داشته و امروزه به عنوان یکی از خطرناک ترین آتشفشان ها در جهان به شمار می رود زیرا در حدود ۳ میلیون نفر در نزدیکی آن زندگی می کنند. ارتفاع مخروط کوه اصلی به طور مداوم در حال تغییر بوده اما در حال حاضر ۱۲۸۱ متر می باشد.
کیلاو جدیدترین مجموعه از شگفت انگیزترین آتشفشان ها است که مجمع الجزایر هاوایی را ایجاد کرده اند. این آتشفشان بسیار کوتاه و ضخیم یوده و یا قله های استراتوولکانی متفاوت می باشد. کیلاو یکی از فعال ترین آتشفشان ها در سطح زمین بوده و منبعی ارزشمند برای متخصصان به شمار می رود. از سال ۱۹۵۲ تاکنون سی و سه فوران در این کوه رخ داده که آخرین مورد آن در ۳ ژانویه ۱۹۸۳ آغاز شده و همچنان نیز ادامه دارد.
کوه فوجی بلندترین کوه با ارتفاع ۳۷۷۶ متر در ژاپن می باشد. مخروط استثنایی و سنگ های متخلخل آتشفشانی آن یک نمادی شناخته شده در ژاپن بوده و اغلب در موضوعات هنری و عکس ها مورد استفاده قرار گرفته و توسط بازدیدکنندگان و کوهنوردان نیز مورد استقبال می باشد. این کوه در حال حاضر به عنوان یک آتشفشان فعال با خطر پایین برای فوران در نظر گرفته می شود. آخرین فورانی که برای آن ثبت شده است در سال ۱۷۰۸ می باشد. این کوه به عنوان یک جاذبه توریستی محبوب بوده که حدود ۲۰۰ هزار نفر سالانه که ۳۰ درصد از آن ها خارجی هستند از آن صعور می نمایند. صعور از کوه بین ۳ تا ۸ ساعت زمان بردن در حالی که پایین آمدن از آن بین ۲ تا ۵ ساعت نیاز دارد.
آتشفشان مایون یکی از شگفت انگیزترین آتشفشان ها در کره زمین بوده که به دلیل شکل کاملا مخروطی آن به مخروط کامل نیز مشهور است. دامنه های فوقانی این آتشفشان معمولا ۳۵ تا ۴۰ درجه زاویه داشته و یک دهانه در بالای آن قرار گرفته است. در اطراف آن لایه ای از گدازه و همچنین سایر مواد آتشفشانی می باشد. مایون فعال ترین آتشفشان در فیلیپین بوده که در ۴۰۰ سال گذشته ۴۹ مرتبه فوران داشته است. فوران مخرب مایون در اول فوریه ۱۸۱۴ بوده که در آن شهرهای نزدیک به کوه توسط سنگ های آتشفشانی مورد بمباران قرار گرفته و در حدود ۲۲۰۰ نفر از مردم محلی کشته شده اند.
کوه کلیمانجارو در حال حاضر غیرفعال بوده و در شمال شرقی تانزانیا و در نزدیکی مرز کنیا واقع شده است. این کوه که ارتفاعی به اندازه ۵۸۹۲ متر دارد به عنوان بلندترین قله در آفریقا و همچنین بلندترین کوه آزاد (خارج از رشته کوه) در جهان و نیز به عنوان یکی از شگفت انگیزترین آتشفشان ها در کره زمین می باشد. صعود از کوه کلیمانجارو به سادگی بوده و به همین دلیل تبدیل به یک مقصد عالی برای کوهنوردان و گردشگران می باشد. اگرچه که کوه مشهور کلیمانجارو نزدیک به خط استوا می باشد اما به عنوان یکی از کوه های برفی در آفریقا است. به تازگی با بالا رفتن از کوه می توانید شاهد تازه ترین پوشش یخچال های طبیعی باشید.
در کشور ما ایران نیز آتشفشان های بسیاری وجو داشته که برخی از آن ها خاموش و یا برخی دیگر فعال می باشند اما خوشبختانه آتشفشان های شناخته شده در ایران از نظر زمین شناسی حالت های انفجاری نداشته و فوران آن ها به تنهایی عامل فاجعه نمی باشد. در هر صورت می بایست مواردی را در نظر گرفت که این عامل طبیعی که اجتناب ناپذیر نیز می باشد کمترین میزان آسیب را به جوامع بشری و شهرها وارد نماید.
منبع: www.touropia.com