ببینید سیل چه به روز این شهر آورده است!

هزار سال قبل از اینکه مردمان ایالت اوهایو، سواحل آمریکا را برای زندگی انتخاب کنند شهر دیگری در این دشت های سیلابی قرار داشت که در عرض ۵ دهه تبدیل به بزرگ ترین شهر شمال مکزیک شد. شهر کاهوکیا در اوج رونق خود یعنی در قرن های ۱۰ تا ۱۲ حدود ۱۶ کیلومتر مربع مساحت و ۱۲ هزار جمعیت داشت و حتی از خیلی از شهرهای اروپایی مثل لندن هم بزرگ تر بود. ولی این شهر ناگهان به شهر ارواح تبدیل شد و مردمش فرار را بر قرار ترجیح دادند! اینکه ناگهان چه بلایی سر این شهر آمده یکی از معماهای بزرگ تاریخ بود اما باستان شناسان به تازگی این معمای پیچیده را حل کرده اند. در ادامه الی گشت را همراهی کنید تا از شهر کاهوکیا بیشتر بدانید.

مطالب مرتبط:
گشت و گذار در ال جم، شهر باستانی رومی ها در تونس
شهر باستانی حصن کیفا ترکیه

کاهوکیا در اوج رونق خود بین ۱۰ تا ۲۰ هزار جمعیت داشت و یکی از مهترین ویژگی های شهرش تپه هایی بود که به دست کارگران ساخته شده بود. در آن زمان در این شهر حداقل ۱۲۰ بنای تپه ای شکل ساخته شده بود تا فنداسیون ساختمان های بلند باشد. امروز کمتر از ۸۰ تپه همچنان در آن به جای مانده است ولی اینکه شهر کاهوکیا چطور و چگونه رو به نابودی رفت یکی از بزرگ ترین معماهای کشور آمریکاست.

کاهوکیا در حوالی سال ۶۰۰ میلادی توسط مردمان میسیسیپی تاسیس شد، مردمانی که گروهی از آمریکایی های بومی بودند که در جنوب شرقی آمریکای امروزی (از رودخانه میسیسیپی تا سواحل اقیانوس اطلس) زندگی می کردند و چون زبان نوشتاری نداشتند مشخص نیست که اسم شهر و یا قبیله ی آن ها چه بوده است. اما در قرن ۱۷ بعد از اینکه قبیله ای این ناحیه را برای زندگی انتخاب کرد یک کاوشگر فرانسوی اسم این ناحیه را کاهوکیا گذاشت.

یافته های باستان شناسی نشان می دهد که این شهر روزگاری شهری پر رونق و دارای تقسیم بندی های شهری بود به طوری که مثل یک شهر مدرن مرکز اداری، منطقه مسکونی، مراکز آموزشی و قبرستان داشت و در میان آن ها البته مزارع زیادی هم وجود داشت، مزارعی که زیر کشت ذرت، لوبیا و البته کدو رفته بودند. این شهر در پر رونق ترین زمان ممکنش بزرگ ترین مرکز شهری مکزیک و آمریکای مرکزی بود و حتی از همه ی شهرهایی که تا دهه ۱۹۷۰ در آمریکا ساخته شده بودند هم بزرگ تر بود تا اینکه در دهه ۱۹۷۰ شهر فیلادلفیا توانست این رکورد را از آن خود کند.

مهمترین ویژگی شهر کاهوکیا تپه هایش است و بزرگ ترین آن ها حدود ۳۰ متر ارتفاع دارد. به نظر می آید این تپه محل حکومت حاکم شهر بود چوندر آن زمان معمولا محل تشکیل دولت بر روی تپه ها بود. شهر کاهوکیا در حوالی سال ۱۱۰۰ بیشترین تعداد جمعیت را داشت اما از این سال به بعد جمعیت رفته رفته کم و کمتر شد تا اینکه در نهایت در سال ۱۳۵۰ همه ی مردمی که در این شهر زندگی می کردند این محل را تر ک کردند.

تا مدت ها کسی نمی دانست که شهری به این بزرگی برای چه متروک شده و امروز اثری از آن به جای نمانده است تا اینکه محققان در رودخانه ای که در نزدیکی این شهر وجود داشت به شواهد جالبی برخوردند، شواهدی که می توانست این معمای بزرگ را حل کند. شما چه فکر می کنید؟ چرا تنها چیزی که امروز از یکی از بزرگ ترین شهرهای دنیا به جای مانده فقط تپه های سرسبز است که روزگاری فونداسیون ساختمان های بلند شهر بودند؟! کلید حل معمای این ماجرا در دست دو دریاچه ای بود که در شمال این شهر قرار داشتند و حدود ۱۷۰۰ سال قبل از رودخانه میسیسیپی جدا شده بودند. در سال ۲۰۱۵، رسوباتی در این دو دریاچه پیدا شد که خبر از سیلی ویرانگر می دادند، سیلی که مربوط به سالیان قبل بود. در فاصله ی سال های ۱۱۰۰ تا ۱۴۰۰ دو سیل ویرانگر در این منطقه اتفاق افتاده است و این زمان درست مصادف با همان وقتی بود که جمعیت شهر کاهوکیا رو به کاهش گذاشت.

برای اینکه یک همچین رسوباتی در این دریاچه ها ته نشین شود عمق رودخانه ی میسیسیپی ۱۰ متر بالا آمده و این یعنی این دو سیل تمام مزارع را نابود کرده و مردم منطقه را با قحطی روبرو کرده اند. در نهایت، مردمانی که در اطراف رودخانه میسیسیپی زندگی می کردند از شهر خودشان مهاجرت کردند و با دیگر قبایل بومی آمریکایی زندگی را ادامه دادند.

مطمئنا سیلی به این بزرگی بیشتر مناطق مسکونی و مزارع را از بین برده و زندگی را برای ۱۵ هزار نفر جمعیت این شهر غیر ممکن کرده است. هر چند که عوامل مختلفی مثل شکار بی رویه، تغییرات آب و هوایی، بیماری و جنگ در متروکه شدن این محل نقش داشتند اما بدون شک بزرگ ترین دلیل، سیل ویرانگری بود که این ناحیه را در خود بلعید. سیل های ویرانگر و بی رویه یکی از بزرگ ترین شهرهای شمال مکزیک را تبدیل به شهر ارواح کرد و امروز از آن زمینی پهناور و خالی به جای گذاشته که فقط تپه  های سرسبز در جای جای آن دیده می شود. با اینکه «سیل» تازه به داستان این شهر اضافه شده اما اطلاعات دیگری که تا به حال باسنان شناسان از این شهر به دست آورده اند هم در متروک شدن این شهر دست داشته اند. سایتی که روزی شهر پر رونق کاهوکیا در آن قرار داشت امروز به جاذبه ی تاریخی و ملی تبدیل شده و در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت شده  است. در این سایت بیش از ۷۰ تپه در زمینی به مساحت ۸۹۰ هکتار پراکنده شده اند.

منبع: amusingplanet.com

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز