شهر پترا، یکی از شهرهای شگفت انگیز که قدمت آن به دوران ماقبل تاریخ میرسد، یکی از بهترین و زیباترین جاذبههای گردشگری اردن به حساب میآید. این شهر که امروزه در درههای ناهموار و تپههای اردن مشاهده میشود، روزی یک مرکز مبادله و شهری کاملاً زنده و پویا در دوران پادشاهی نبطیان بوده است. امروزه هم این شهر از نظر تاریخی و گردشگری برای اردن اهمیت زیادی دارد. اگر شما هم دوست دارید تا درباره شهر تاریخی پترا اطلاعات بیشتری داشته باشید یا این که حتی در سفر بعدی خود از آن بازدید کنید، ادامه این مطلب را به هیچ عنوان از دست ندهید. در ادامه این مطلب از مجله گردشگری الی گشت، تمامی نکات مهم برای آشنایی با شهر تاریخی پترا ارائه شده است.
برخی از اقوام عرب در جنوب منطقه، در قرن ۶ پیش از میلاد به اردن امروزی سفر کرده و این منطقه را برای زندگی انتخاب میکنند. شروع زندگی این اقوام در این منطقه و تلاش آنها برای ساخت یک محیط امن و پویا برای زندگی، منجر به تشکیل یکی از بزرگترین تمدنهای تاریخ میشود. قدمت شهر پترا که امروزه در اردن مشاهده میشود، بهصورت حدودی به ۴۰۰ سال پیش از میلاد مسیح میرسد. در این زمان که امپراطوری نبطیان بر منطقه حاکم بوده است، شهر پترا بهعنوان یک شهر پویا، زنده و مرکز بسیاری از مبادلات شناخته میشود.
پیش از آن که امپراطوری نبطیان توسط رومیها شکست خورده و با آنها ادغام شود، بخش بزرگی از منطقه از فلسطین گرفته تا شبیه جزیره عربستان توسط این حکومت اداره میشده است. شهر پترا در دوران طلایی حکومت نبطیان، پایتخت این امپراطوری بوده است. طبق گفته باستانشناسان، آثار باستانی و تاریخی که در این منطقه پیدا شده است، حاکی از آن است که شهر تاریخی پترا، متعلق به قرن ۳۱۲ قبل از میلاد مسیح است. اما با این وجود تنها درصد کمی از این شهر کشف شده و امکان این که قدمت این شهر به بیش از ۴۰۰ سال قبل از میلاد باز گردد هم وجود دارد.
طومارهای بسیاری از زمان امپراطوری بیزانسیها و رومیها در شهر پترا وجود داشته که مطالعه و رمزگشایی آنها میتواند به دانشمندان و باستان شناسان در شناخت بیشتر این شهر کمک کند. این طومارها اکثرا در یک معبد قدیمی به نام شیر بالدار پیدا شده است. اما چیزی که تا این لحظه از آن مطمئن هستیم این است که بی شک پترا یکی از باستانیترین شهرها و قدیمیترین تمدنهای دنیا محسوب میشود.
صدها معبد در شهر پترا وجود داشته که هر کدام شگفتیهای خاص خود را دارند؛ بنابراین جای تعجب ندارد که بسیاری از افسانههای محلی و داستانهای فولکلور این منطقه هم بر اساس این معبدها شکلگرفته باشد. علاوه بر داستانها و افسانههای محلی، بسیاری از فیلمهای معروف هالیوود مانند ایندیانا جونز هم در شهر پترا ساخته شده است. بنا بر گفته باستانشناسان و تاریخ دانان مختلف، بسیاری از صحنهها و داستانهایی که در این فیلم نمایش داده میشود واقعی نبوده و صحت تاریخی ندارند. اما با این وجود داستانهای آن برگرفته از واقعیت هستند. در معبدهایی که تا به امروز در شهر پترا کشف شده است، همیشه میتوان طومارها، مجسمهها و اشیای بسیار شگفت انگیزی را مشاهده کرد که درباره گذشته به ما اطلاعات مفیدی میدهند.
شاید برای شما هم این سؤال به میان آمده باشد که چه کسی برای اولین بار شهر پترا را کشف کرد؟ در سال ۱۸۱۲ یک کاشف سوئیسی به نام یوهان لودویگ بورکهارت برای اولین بار شهر پترا را در اردن کشف کرد. به دلیل این که برای قرنها این شهر مخفی و مدفون مانده بود، نام دیگر آن در بین مردم، شهر گمشده است.
ساختار شهر پترا به صورتی است که گویا نصف آن را داخل صخرهها تراشیدهاند و نصف دیگر را مانند شهرهای معمولی ساختهاند. اما درهرصورت، ساختارها و تراشکاریهایی که در شهر باستانی پترا مشاهده میشود، از نظر تاریخی اهمیت بسیار زیادی دارند. به همین دلیل هم در سال ۱۹۸۵، یونسکو این شهر را در لیست میراث جهانی خود به ثبت رساند تا از سالم بودن و حفاظت از آن اطمینان حاصل کند. جالب است بدانید که این شهر یکی از عجایب هفتگانه دنیا هم محسوب میشود.
بد نیست این موضوع را هم بدانید که شهر پترا یکی از شهرهای اصلی برای انجام مبادلات محسوب میشده است. مکان دقیق این شهر باستانی، بین دریای سرخ و دریای مرده است و به همین دلیل هم نقطه اتصال خوبی برای مصر و عربستان بود. در زمان حکومت هلنیستی ها و رومیها، این مکان یکی از شهرهای کلیدی برای تاجران جاده ابریشم هم بوده است.
سیستم ذخیره آب و تونل های آبی که در شهر باستانی پترا ساخته شده بود، برای زمان خود بسیار مدرن بودند و می توانستند نیاز آبی حدود ۳۰.۰۰۰ شهروند تخمین زده شده در پترا را تامین کنند. اما متاسفانه در قرن ۳۶۳ بعد از میلاد، زلزله شدیدی در این شهر رخ داد و خود سیستم ذخیره آب باعث نابودی بخش بزرگی از شهر شد. زلزله های شدید شهر پترا از قرن ۱ پیش از میلاد مسیح تا قرن ۸ بعد از میلاد ادامه داشت و بسیاری از شهر را در زیر خاک مدفون کرد.
حکومت شهر پترا در طول تاریخ به دوران ادومیها، نبطیان و سپس رومیان باز میگردد. اما بیشتر آثار و بناهایی که در این شهر کشف شده است، مانند سیستم آب، متعلق به دوران نبطیان هستند. قدمت بسیاری از معابد این شهر هم به دوران نبطیان و رومیان بازمیگردد.
در شهر پترا، حدود ۸۰۰ معبد تاریخی وجود داشته که به معابد سلطنتی معروف هستند. مهمترین این معبدها که کمی بازسازی شده و در فیلمهای متعددی مانند ایندیانا جونز هم مشاهده میشود، معبد گنجینه یا خزانه است. این معبد در اصل یک مقبره بوده و گفته میشود که حداقل ۲۰۰۰ سال سن دارد.
نام شهر پترا از کلمه یونانی پتروس به معنی سنگ گرفته شده است. چرا که بیشتر بناها و آثار یافت شده در این شهر سنگی بوده و بسیاری از بخشهای آن هم بهصورت کامل در سنگها تراشیده شدهاند. جالب است این موضوع را هم بدانید که تنها ۱۵ درصد این شهر تاکنون کشف شده است. ۸۵ درصد از کل شهر همچنان در زیر خاک و کشف نشده باقیمانده است.
راه اصلی برای رسیدن به شهر پترا، تنگه سیق است. این تنگه حدود ۱ کیلومتر طول داشته و اطراف آن با صخرههای بزرگ ۸ متری احاطه شده است. در پایان مسیر این تنگه، میتوان از شهر پترا دیدن کرد.
در این مطلب با یکی از شگفتانگیزترین جاذبههای گردشگری خاورمیانه، شهر گمشده پترا، آشنا شدیم. این شهر یکی از ارزشمندترین میراثهای تاریخی از دوره نبطیها بوده و در آن آثار باستانی، طومار و بناهای مهم بسیاری کشف شده که به ما درباره دوران ماقبل تاریخ در این منطقه اطلاعات بسیاری داده است. این شهر در بسیاری از فیلمهای معروف هالیوودی هم نمایشدادهشده است. اگر شما هم به تاریخ و باستان شناسی علاقه داشته باشید، بی شک شهر پترا میتواند یکی از جذابترین و بهیادماندنیترین جاذبههای گردشگری اردن برای شما باشد. اگر میخواهید که بیشتر با اردن و جاذبههای گردشگری آن آشنا شوید، سری به سایر مطالب الی گشت بزنید. برای انجام تمامی کارهای سفر خود میتوانید با کارشناسان ما در تماس باشید. از همراهی شما در یک مطلب دیگر سپاس گزاریم.
شهر پترا در اردن و بین دریای سرخ و دریای مرده واقع شده است. این شهر برای قرنها کاملاً مخفی بوده و هیچ کس از وجود آن اطلاع نداشت. به همین دلیل هم نام آن را شهر گمشده گذاشتهاند.
قدمت شهر پترا طبق قدیمی ترین طومارها و آثار باستانی یافت شده، به ۳۱۲ پیش از میلاد مسیح باز میگردد. اما ۸۵ درصد این شهر هنوز کشف نشده و امکان این که قدیمیتر باشد وجود دارد.
شهر پترا در کل ۸۰۰ معبد کشف شده داشته که یکی از مهمترین آنها، معبد گنجینه یا خزانه است.
با وجود این که دوران ساخت اولیه شهر پترا به حکومت ادومیها باز میگردد، اما با این حال تاریخ تمدن این شهر به دست نبطیها رقم خورده است.
ویدیو پترا اردن
مطالب مرتبط: آشنایی با شهر تاریخی پترا + ویدیو معرفی مفاهیم صنعت گردشگری و طبیعت گردی گردشگری کشاورزی چیست و چرا طرفدار دارد؟ فصل «لو سیزن» و «های سیزن» چیست؟
۱۲ نظرات