همه ی ما شهر کاشان را با گلاب گیری معروفش، حمام فین، خانه های تاریخی،… و بسیاری از آثار و زیبایی های دیگرش می شناسیم و این شهر را سراسر مملو از زیبایی های طبیعی می دانیم اما تا به حال به این فکر کردید که این شهر تاریخی و زیبای ایرانی ممکن است که اصلا دارای جاذبه ای عجیب و حیرت انگیز نیز باشد که تعجب شما را موجب شود؟ شهر مدرن زیرزمینی نوش آباد دقیقا همان جاذبه ای در این شهر است که حیرت برانگیز است. در ادامه با ما در الی گشت همراه باشید تا به اتفاق یکدیگر ببینیم که شهر زیرزمینی نوش آباد چه خبر است.
مطالب مرتبط: عجایب هفتگانه ایران پاگنده های دیده شده در ایران!
شهر کاشان آن قدر جاذبه و زیبایی دارد که هر چه از آن بنویسیم کم است اما این نکته را نیز می دانیم که کیست که حتی کم از گوشه ی این جاذبه ها نداند و نخواهد که به این شهر برود؟ اما امروز نمی خواهیم درباره ی زیبایی های این شهر بنویسیم بلکه می خواهیم درباره ی یکی از حیرت انگیزها و یا حتی شاید مدرنیته های عجیب و غریب این شهر آن هم درآن زمان که کسی فکرش را نمی کند، صحبت کنیم.
این مورد عجیب که امروز تبدیل به یکی از جاذبه های گردشگری این شهر شده است، شهر زیرزمینی نوش آباد است. نوش آباد در واقع یکی از حیرت انگیزترین شهرهای زیر زرمینی جهان است. این شهر را در ۱۵۰۰ سال قبل و در دوره ی ساسانیان ساخته اند و حتی می گویند که این شهر پایتخت یکی از مشهورترین پادشاهان ساسانی یعنی دوره ی حکومتی انوشیروان ساسانی بوده است.
شاید برایتان جالب و حتی اعجاب آور باشد ولی این شهر زیرزمینی در سال ۱۳۸۵ خیلی اتفاقی توسط یکی از شهروندان کاشانی که قصد حفر چاه در منزل خود را داشت، کشف شد! حال می خواهیم درباره ی این موضوع صحبت کنیم که اصلا این شهر عجیب چه بوده و چه ویژگی های باعث تفاوت و مدرنیته ی آن شده است؟
این شهر زیرزمینی با این که مغایر با تصور شماست ولی یکی از مدرن ترین شهرهای جهان آن هم از نوع زیرزمینی اش محسوب می شود! این شهر که نمونه ای اصیل از معماری به اصطلاح دست کن و اصیل ایرانی است، در روزگاری که هنوز حیات در آن ادامه داشته برای خود شهری پر طرفدار و پر خواهان محسوب می شده است. شهر زیر زمینی نوش آباد در واقع تونلی در زیر زمین است که به شهر زیر زمینی اویی هم شهرت دارد.
علی رغم این که در زمان های بسیار دور ساخته شده است اما همه ی آن چه که باید در آن تعبیه می شده، مثل راه های رورودی و خروجی و یا سیستم های تهویه و… که همه ی این ها نشان دهنده ی هوشی است که مردم آن زمان بدون داشتن دانش و یا ابزار پیشرفته ی خاصی برای آن داشته اند و آن را تبدیبل به شهری مدرن و فوق العاده و البته در حال حاضر باستانی کرده است. شهر نوش آباد یکی از نمونه های ساختار نطامی و دفاعی است که از حفر تونل ها در زیر زمین به وجود آمده است.
اگر بخواهیم به مشخصات فنی این شهر اشاره کنیم باید بگوییم که این شهر در مجموع دارای ۳ طبقه است و عمق آن در زیر زمین تا ۱۸ متر هم نیز می رسد. در بعضی از قسمت های این شهر، ورودی هایی وجود دارد که تنها ۱۲۰ سانتی متر هستند! بله دقیقا درست فکر می کنید، با این وضعیت حتی یک نفر آن هم با جثه ی یک انسان امروزی به سختی می توانسته است تا خود ر از آن عبور دهد.
نوش آباد علی رغم عمق زیادی که دارد، اما مملو از دیدنی های جالب نیز هست. یکی از جالب ترین بخش های این شهر مدرن زیر زمینی، سیستم تهویه ی آن است که به راحتی حتی با وجود عمق زیاد آن می توان در آن نفس کشید و اصلا هم مشکل تنفسی پیدا نخواهید کرد. بگذارید به شما بگوییم که بعد از ورود به این شهر شما احساس خنکی خاصی می کنید که البته علت آن، ساخت این شهر در کنار قنات آبی است که در شهر کاشان وجود دارد و علت آن هم این است که در نوش آباد، هوای خنک و تازه جریان داشته باشد.
لازم به ذکر است که در برهه ای از زمان، از شهر نوش اباد به عنوان پناهگاه نیز استفاده می شده است. به طور مثال در زمان حمله ی مغول ها از این شهر برای پناه گرفتن استفاده شده است. از دیگر عجایب معماری در این شهر که مصادف با بیش از ۱۵۰۰ سال پیش رخ داده این است که در جای جای این شهر چاه و چاهک هایی دیده می شود که در واقع راه ارتباطی بین طبقات بوده است.
در ضمن بر سر دهانه ی این چاهک ها درپوش گذاشته می شده است تا در مواقع خطر، مسدود شوند. و اما می رسیم به خانه های این شهر. خانه های این شهر همانند خانه های عادی و با معماری مرسومی که ساخت خانه های روی زمین بوده، ساخته می شده است. اما در زمان خطر اتاق هایی وجود داشته است که محل اسکان خانواده ها در زمان خطر بوده است.
این خانه ها به شکل تو در تو و با راه روهای زاویه دار که دید مستقیم را با فضای بعدی از بین می برد، ساخته شده اند! به صورت کلی تمام راه ها طوری ساخته شده اند تا فقط یک نفر از آن ها بتواند عبور کند و حتی در بعضی از قسمت ها، باید کاملا سینه خیز حرکت می کرده اند. ما در ابتدای این مطلب به شما گفتیم که نام دیگر این شهر اویی است اما می دانید که اویی یعنی چه و برای چه به این شهر اویی می گفته اند؟
اویی در گویش کاشانی به معنای «آهای» است و افرادی که در حال ساخت این شهر بوده اند در آن دوران برای صدا کردن یکدیگر در زمانی از هم دور بوده اند، از کلمه ی اوی استفاده می کرده اند و به این ترتیب نام دیگر نوش آباد شهر اویی شد.
اگر دوست دارید تا از این جاذبه ی عجیب و وطنی در شهر کاشان بازدید کنید ما شما را راهنمایی می کنیم. بازدید از این شهر تاریخی، همه روزه به غیر از روزهای شهادت امکان پذیر است و با پرداخت ورودی از ساعت ۹ صبح تا ۷ بعد از ظهر می توانید از آن دیدن کنید. برای رفتن به نوش آباد باید به آدرس استان اصفهان، شهر کاشان، شهر زیر زمینی نوش آباد بروید.