ساسی دی ماترا، قدیمی ترین شهر غاری مسکونی دنیا
در ناحیه باسیلیکاتا در جنوب ایتالیا شهری باستانی به اسم ماترا (Matera) قرا دارد که به خانه های غاری اش معروف است، خانه هایی که به آن ها ساسی می گویند و در دل سنگ های دره ای عمیق حفاری شده اند. دره در کنار رودخانه ایی بزرگ قرار داشت که امروز فقط جریانی کوچک از آن باقی مانده، آن رودخانه بهانه ای شد تا اولین ساکنان ایتالیا در حدود ۹ هزار سال قبل به این غارها بیایند. برای آشنایی بیشتر با قدیمی ترین شهر غاری، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.
مطالب مرتبط: راهنمای پنیرهای معروف ایتالیایی پل پونته وچیو، نماد جاودانه فلورانس در ایتالیا
به دیدن این شهر غاری که بروید انگار وارد دنیای جدیدی شده ایدَ، تا چشم کار می کند خانه های سنگی می بینید که فضایی متفاوت را به وجود آورده اند. جالب است که از ابتدا تا دهه ۱۹۵۰ همیشه در این غارها عده ای زندگی می کردند و گذر ایام باعث نشد که این غارهای صخره ای به محله ای متروک تبدیل شوند. اولین ساکنان شهر ماترا در غارهای طبیعی این ناحیه ساکن شدند، غارهایی که چشم اندازهای صخره ای این ناحیه را شکل می دادند. اما افزایش جمعیت باعث شد که کم کم مردم برای درست کردن خانه های جدید به حفر دل کوه ها روی بیاورند.
به تعدادی از اولین خانه های اینجا که نگاه کنید خیال می کنید کلبه هایی سنگی هستند اما در پشت ظاهر خانه مانندشان غارهایی ساده پنهان شده است. زمان گذشت و شهر بزرگ و بزرگ تر و همه صخره ها به خانه های غاری تبدیل شد و مکانی شگل گرفت پر از کوچه های تنگ و باریک و راه پله های سنگی. تا اواخر قرن ۲۰، ماترا یکی از فقیرترین مناطق ایتالیا بود و در آن از امکاناتی مثل برق، آب آشامیدنی و سیستم فاضلاب خبری نبود. مردم برای پیدا کردن مایحتاج اساسی زندگی شان با مشکل روبرو بودند چون در روستا هیچ مغازه ای وجود نداشت و رژیم غذایی فقط شامل نان، روغن، سیب زمینی و فلفل بود. خانواده های بزرگ به همراه چارپایان زندگی می کردند و در چنین وضعیت غیر بهداشتی ای بیماری هایی مثل مالاریا بسیار شایع بود. بعد از جنگ جهانی دوم دولت جدید تلاش کرد تا ساکنان این غارها را به خانه های مدرن ببرد اما بیشتر مردم علاقه ای به نقل مکان نداشتند. در نهایت دولت مجبور شد که به زور آن ها را به شهر جدیدی که در بالای صخره ها ساخته شده بود ساکن کند.
در سال ۱۹۹۳ سرنوشت این شهر متحول شد چون یونسکو شهر ساسی و کلیساهای غاری اش را در لیست میراث جهانی قرار داد بعد از این بود که موجی از گردشگران کنجکاو به این شهر سرازیر شدند تا از خانه های غاری شکل آن دیدن کنند. حضور گردشگران باعث به وجود آمدن امکانات زیادی شد و در جای جای شهر هتل و رستوران ساخته شد تا از گردشگرانی که مشتاقانه خود را به این شهر رسانده بودند پذیرایی شود. بسیاری از غارهایی که در حال ریزش بودند مرمت و به خانه های راحت، رستوران ها و هتل ها تبدیل شدند.
منبع: amusingplanet.com