شهر احمدآباد، یکی از شهرهای تاریخی و فرهنگی هند است که با آثار و تاریخ کهن خود، بهعنوان اولین شهری که در فهرست جهانی میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، شهرت دارد. این شهر که در ایالت گوجارات واقع شده، بهعنوان یکی از مقصدهای پرطرفدار گردشگری در هند شناخته میشود. زیباییهای این شهر و معماری خاص، گنبدهای شگفتانگیز، معابد باستانی و باغهای فراوان این شهر، بازدیدکنندگان را به خود جذب میکند و تجربهای متفاوت از فرهنگ و تاریخ هند را به آنها ارائه میدهد. در این مطلب از الی گشت با ما همراه باشید تا با اولین شهر ثبت شده جهان بیشتر آشنا شوید.
فهرست مطالب
احمدآباد بزرگترین شهر در ایالت گجرات و هفتمین شهر پرجمعیت هند با جمعیتی حدود ۷.۴ میلیون است. شهر احمد آباد که در کنار رودخانه سابارماتی قرار دارد، مرکز اداری ناحیه احمدآباد است و از سال ۱۹۶۰ تا ۱۹۷۰ پایتخت گجرات بوده است و پس از آن پایتخت به گاندیناگار منتقل شد. این شهر مرکز بسیاری از کمپینهای نافرمانی مدنی برای ارتقای حقوق کارگران، حقوق مدنی و استقلال سیاسی بود و مهاتما گاندی، گاندی آشرام را در ساحل رودخانه سابارماتی تأسیس کرد و احمدآباد را به عنوان “کارمابومی” خود انتخاب کرد.
شهر در سال ۱۴۱۱ برای خدمت به عنوان پایتخت سلطنت گجرات به نام سلطان احمد شاه تأسیس شد که تحت سلطه بریتانیا، یک مرکز نظامی ایجاد شد و زیرساختهای شهر مدرن و گسترش یافت. احمدآباد مهمترین شهر در منطقه گجرات بود و خود را به عنوان مرکز صنعت نساجی تثبیت کرد و لقب «منچستر هند» را به خود اختصاص داد. با ایجاد ایالت گجرات در سال ۱۹۶۰، احمدآباد به عنوان پایتخت سیاسی و تجاری این ایالت مطرح شد. در حال حاضر این شهر که زمانی با جادههای غبارآلود و محلههای شلوغ شناخته میشد، شاهد رونق ساخت و ساز و افزایش جمعیت است. شهر احمدآباد یک مرکز رو به رشد آموزش، فناوری اطلاعات و صنایع علمی، همچنان قلب فرهنگی و تجاری گجرات و غرب هند است. از سال ۲۰۰۰، این شهر با ساخت آسمان خراشها، مراکز خرید و مالتی پلکسها متحول شده است.
مسجد جامع احمدآباد، که در قرن ۱۵ میلادی و خارج از محوطهی قلعه ایجاد شده است، به عنوان یکی از نمادهای فرهنگی و معماری برجسته هند شناخته میشود. این مسجد، نمونهای استثنایی از تلفیق معماری سنتی و مدرن شهری که همزمان آرامشبخش و خیرهکننده است. احمدآباد با تنوع فراوان صنایع نساجی، بازاری پویا برای لباسهای سنتی و پوشاک ارزان فراهم میکند.
علاوه بر مسجد جامع، جاذبههای تاریخی و فرهنگی دیگری هم در احمدآباد وجود دارد که از جمله آنها میتوان به مقبرهی احمد شاه با المانهای معماری خیرهکننده، مسجد سیدی بشیر با منارههای لرزان آن اشاره کرد. همچنین، پروژههای توسعهی BRTS و رودخانهی سابارماتی، دریاچه کانکاریا و باغ قانون، از جمله جاذبههای گردشگری این شهر هستند. به علاوه، مناطقی مثل دریاچه نال ساروار و پارک جانورشناسی کاملاً نهرو جزو جاهای دیدنی و طبیعی این شهر محسوب میشوند.
در اوایل تأسیس احمدآباد، در زمان احمد شاه، سازندگان هنر هندو را با معماری ایرانی ادغام کردند و سبک هندو-ساراسنی را به وجود آوردند، به همین دلیل بسیاری از مساجد شهر به این شیوه ساخته شدهاند. مسجد سیدی سعید در آخرین سال سلطنت گجرات ساخته شد که به طور کامل قوسی است و دارای ده پنجره مشبک سنگی یا جلی در کنار و طاقهای عقب است. همچنین عمارتهای شخصی یا هالیهای مربوط به این دوران دارای نقشهایی هستند. پس از استقلال، ساختمانهای مدرن در احمدآباد ظاهر شد و معمارانی همچون لوئیس کان IIM-A ، لوکوربوزیه که ویلاهای Shodhan و Sarabhai، Sanskar Kendra و ساختمان انجمن صاحبان آسیاب و فرانک لوید رایت که ساختمان اداری Calico Mills و Calico Dome را طراحی کردند.
دریاچه کانکاریا که در سال ۱۴۵۱ میلادی ساخته شده، یکی از بزرگترین دریاچههای احمدآباد است که در قدیم به نام قطب حج یا حوض کتب معروف بود. دریاچه لعل بهادر شستری در باپوناگر تقریباً ۱۳۶۰۰۰ متر مربع وسعت دارد و در سال ۲۰۱۰، ۳۴ دریاچه دیگر در احمدآباد و اطراف آن طراحی شد که در حال حاضر در حال تکمیل کردن آنها هستند.
شهر احمدآباد بهخاطر معماری غنی، معماری خانههای سنتی، الگوهای سکونتگاهی جامعهمحور، ساختار شهری و همچنین صنایع دستی و فرهنگ تجاری منحصربهفردش شناخته شده است. مردم احمدآباد هر ساله جشنوارههای مختلفی را جشن میگیرند که این جشنها و مراسمها شامل اوتارایان که جشنواره برداشت محصول است و شامل پرواز بادبادک در ۱۴ و ۱۵ ژانویه است و نه شب ناوراتری با اجرای گاربا، محبوبترین رقص محلی گجرات، در مکانهای سراسر شهر برگزار میشود. همچنین، راهپیمایی سالانه راث یاترا در تاریخ آشاد-سود-بیج تقویم هندو در معبد جاگانات برگزار میشود و جشنوارههایی مثل دیوالی، هولی، کریسمس و محرم (جشنوارههای پان هندی) هم در این شهر به زیبایی هر چه تمام جشن گرفته میشوند.
احمدآباد هم مثل سایر شهرهای هند دارای محصولات متنوع و بازارهای محلی زیادی است که برای خرید سوغات مناسب هستند. این شهر با تنوع گستردهی صنایع نساجی، به عنوان یک مقصد خرید پوشاک ارزان قیمت و لباسهای سنتی معروف است. فروشگاههایی مثل “سانسکروتی” و “باندهج” به عنوان نمایندگان اصلی لباسهای سنتی، تنوع رنگ و طرحهای فراوانی را در اختیار بازدیدکنندگان قرار میدهند.
علاوه بر این، این شهر به عنوان یک مقصد خوراکی معروف است و از دیگر سوغات شهر احمدآباد هند میتوان به انواع شکلات اشاره کرد که میتوانید از دکههای شکلاتفروشی سراسر شهر که گوجارتیهای سنتی را تولید میکنند بازدید کرده و خرید کنید.
شهر احمدآباد یکی از مهمترین مقاصد گردشگری در کشور هند بهشمار میآید که با تنوع فرهنگی، هنری و معماری خود، همواره موردتوجه بینالمللی بوده و با وجود ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو، اهمیت ویژهای پیدا کرده است. احمدآباد، با ترکیبی منحصربهفرد از زیباییهای طبیعی و آثار تاریخی، میزبان تجربهای بینظیر از فرهنگ و تاریخ هند بوده و با همه این ویژگیها، از شهرهایی است که باعث میشود گردشگران و محققان فرهنگی از سرتاسر جهان به این شهر جذاب و تاریخی سفر کنند و از زیباییهای این شهر بهرهمند شوند.
مطالب مرتبط: چطور سفر ۱۰ روزه به هند را برنامه ریزی کنیم؟ بزرگ ترین مجسمه دنیا در هند ساخته شد + تصویر ببر بنگال را با سافاری پارک ملی رانتامبور هند، ببینید!