شهرستان خواف با تاریخی چند هزار ساله

شهرستان خواف یکی شهرستان‌های تاریخی و پر بازدید استان خراسان رضوی است. تاریخ، هنر و فرهنگ این شهرستان سالانه نظر تعداد بیشماری گردشگر تا به خود جلب می‌کنند و بازدید کننده‌های بسیاری دارد. هم چنین این شهرستان در زمینه موسیقی، جایگاه ویژه‌ای در ایران و جهان دارد و تلاش استادان و هنرمندان موسیقی شهرستان خواف سبب شده که موسیقی مقامی به عنوان هنر ایران شناخته شود. با الی گشت همراه باشید تا در این مطلب بیشتر به این شهرستان بی نظیر و تاریخی بپردازیم.

مطالب تاریخی
روستای خرو، روستای ماسوله ای خراسان
خوشمزه ترین غذاهای استان خراسان

شهرستان خواف، یکی از شهرستان‌های ایران است که قدمت بسیاری دارد. در گذشته‌های بسیار دور، این شهرستان با نام قدیمی “رود” شناخته می‌شد. طبق آن چه که محققان می‌گویند، خواف متعلق به دوره پیش از اسلام و جزئی از قلمرو پارتیان بوده است و قدمت آن، به چند هزار سال می‌رسد. هم چنین این شهرستان در دوره‌ی حکومت اشکانیان و ساسانیان نیز جزء یکی از شهرهای بزرگ و مطرح بوده است. گفتنی است که تاریخ نگاران، این شهر را خاستگاه بزرگان علمی و محل زندگی عالمان، پادشاهان و وزیران بسیاری می‌دانند.

رزرو آسان تور مشهد با الی گشت

نکته اول این است که کلمه خواف در نوشتار به شکل “خواف” است اما در گفتار به شکل “خاف” خوانده می‌شود. این کلمه در لغت نامه، معنای بانگ و فریاد را دارد. برخی درباره‌ی نام گذاری این شهرستان معتقدند در گذشته خواف در بن بست قرار داشته و مردمان از ترس حمله‌ی راهزنان و هوای گرم مدام در خوف و هراس بوده‌اند. اما باید گفت شکل گیری نام شهرستان خواف به زمانی بر می‌گردد که مانند الان در بن بست قرار نداشته است بنابراین این ادعا، زیاد قابل قبول نیست. از طرفی به دلیل اینکه جاده ابریشم از این منطقه می‌گذشته و هم چنین محل حمل آتش مقدس زرتشتیان بوده است، قابل باور نیست که مردم و مسافران، آن قدر در خوف و ترس به سر ببرند که نام خواف را به معنای خوف و ترس بدانند.

 خرید بلیط هواپیما داخلی به مشهد در الی گشت

اگر در سفرهای خود علاقه زیادی به بازدید از اماکن تاریخی دارید، بیاید کمی هم شما را با آثار باستانی شهرستان خواف آشنا کنیم. از جمله‌ی این اماکن می‌توان به آرامگاه خواجه غیاث الدین پیر احمدی، مدرسه مسجد غیاثیه خرگرد، آسبادهای نشتیفان، کوشک سلامه، آرامگاه حافظ ابرو، مسجد جامع سنگان و مزار خواجه یار اشاره کرد.

«خواجه غیاث الدین پیر احمد» از سیاستمداران بی‌مانند در دوره تیموریان بوده است. آرامگاه وی بنایی مربع شکل است و قدمت آن به دوره ی قاجار می‌رسد.

مدرسه مسجد غیاثیه خرگرد متعلق به دوره تیموریان است و در زمان شاهرخ تیموری بنا شده است. چهار ایوان دارد و با آجر ساخته شده است.

آسبادهای نشتیفان نمونه ای بی‌نظیر از مهندسی و هوش گذشتگان در به کار گیری از طبیعت است. این بنا قدمتی حدود به ۱۷۰۰ پیش از میلاد دارد و به عنوان یکی از بزرگ‌ترین آسیاب‌های بادی جهان شناخته می‌شود.

کوشک سلامه یکی از بناهای تاریخی شهرستان خواف است که معرف زندگی سیاسی در گذشته های بسیار دور است. ساخت این بنا به حدود ۸۰۰ سال قبل بر می گردد.

آرامگاه حافظ ابرو متعلق به یکی از مورخان عصر تیموری است که ملقب به همین نام بوده است. جوانی که در زمان امیر تیمور به خدمت گرفته شد و دوره‌ی سلطنت شاهرخ به شهرت زیادی رسید.

مسجد جامع سنگان یادگاری از دوره‌ی خوارزمشاهیان است که در کوچه ای به نام کوچه آب  قرار گرفته است. تزئینات این مسجد بسیار مشابه با تزئینات دوره‌ی ساسانی است.

قدمت مزار خواجه یار به زمان قاجار بر می‌گردد و بنایی کوشک مانند است. طبق گفته‌ی اهالی منطقه، خواجه‌ یار یکی از یاران امام حسین (ع) بوده است.

شهرستان خواف به دلیل وجود معادن سنگ آهن به پایتخت سنگ آهن خاورمیانه معروف است. هم چنین به دلیل وجود و رشد گونه خاصی هوبره، به پایتخت هوبره ایران نیز مشهور است. در شهرستان خواف تعدادی اماکن طبیعی وجود دارد که می‌توانید با رفتن به آنجا از منظره‌ی بکر و دیدنی طبیعت لذت ببرید.

سد سلامی یک بنای غول پیکر است که طبق یافته‌ها به زمان ساسانیان بر می‌گردد. این منطقه با کاشتن تعداد زیادی درخت در اطرافش، به یک تفریحگاه در دل کویر تبدیل شده که سالانه نظر تعداد زیادی از علاقه مندان به طبیعت را به خود جلب می‌کند.

شهرستان خواف دارای دو آبشار معروف به نام‌های آبشار کفتر دره و آبشار رزداب است. آبشار رزداب در ۳۲ کیلومتری و آبشار کفتر دره در ۴۵ کیلومتری شهرستان خواف قرار دارد. هر دوی این آبشار‌ها چشم انداز بی‌نظیری دارند و یک مکان طبیعی بسیار عالی برای استراحت گردشگران به حساب می‌آیند.

جمعیت شهرستان خواف، طبق آمار به بیش از ۱۱۰  هزار نفر می‌رسد. زبان مردم خواف فارسی است اما به دلیل نزدیکی به کشور افغانستان کمی به لهجه دری شباهت دارد. البته سفر به شهرهای دیگر و رفتن نسل جوان به دانشگاه سبب شده است که تا چند سال آینده این زبان به طور کامل و بدون لهجه به فارسی تبدیل شود. مذهب اغلب مردم این شهرستان سنی بوده و تعداد کمی شیعه هستند.

همان طور که قبلا گفتیم به دلیل وجود معدن‌های سنگ در شهرستان، اقتصاد مردم بیشتر از طریق این معدن‌ها در گردش است. اما گفتنی است که مردم شهرستان خواف بیشتر به مشاغل و صنایع سنتی مشغول اند. از صنایع دستی و سوغات این شهرستان می‌توان به قالی، نمد، گلیم، کرباس، زعفران، پسته، آب نبات و نان محلی اشاره کرد.

همان طور که پیش ترهم گفتیم شهرستان خواف متعلق به استان خراسان رضوی است. این شهرستان در ۲۶۲ کیلومتری جنوب شرقی مشهد قرار دارد. شهرستان خواف حدود ۹۱ کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان دارد. هم چنین گفتی است در گذشته شهرستان تربت حیدریه و ناحیه‌ای از کشور افغانستان متعلق به این شهرستان بوده است. شاید برای تان جالب باشد که بدانید جاده معروف ابریشم، از شهرستان خواف نیز می‌گذشته است.

برای رفتن به شهرستان خواف سه راه اصلی وجود دارد. شما می‌توانید از طریق استان گلستان، یا از طرف سبزه وار و یا از راه بیرجند، به این شهرستان رفته و از آن بازدید کنید. البته باید گفت چون این شهرستان در مناطق مرزی ایران قرار دارد، کمی سفر با خودرو ی شخصی و از طریق جاده به اینجا مشکل است. می‌توانید از طریق تهیه بیلط هواپیما به مشهد، برنامه سفر را بچینید زیرا فرودگاه خواف چند سالی است که در دست احداث قرار دارد و استفاده از آن اکنون امکان پذیر نیست. شایان ذکر است که این شهر راه آهن نیز دارد اما فقط به سمت هرات است و امکان رفتن به دیگر شهر های ایران وجود ندارد.

  • فاصله تهران تا شهرستان خواف  ۱۰۱۸ کیلومتر است.
  • فاصله مشهد تا شهرستان خواف ۲۷۲ کیلومتر است.
  • فاصله تبریز تا شهرستان خواف ۱۶۴۵ کیلومتر است.
  • فاصله اصفهان تا شهرستان خواف ۱۰۶۱ کیلومتر است.
  • فاصله شیراز تا شهرستان خواف ۱۲۷۸ کیلومتر است.
  • فاصله بندرعباس تا شهرستان خواف ۱۳۰۴ کیلومتر است.
  • فاصله اهواز تا شهرستان خواف ۱۵۷۲ کیلومتر است.
  • فاصله زاهدان تا شهرستان خواف ۷۰۹ کیلومتر است.

شهرستان خواف یکی از شهرستان‌هایی که است که سفر و بازدید از آن خالی از لطف نیست. همچنین اقامتگاه‌های این شهرستان موقعیت خوبی را برای یک سفر چند روزه و اقامت کوتاه ایجاد نموده است. از آنجایی که آب و هوای این منطقه در طول سال معمولاً گرم و خشک است، بهترین زمان سفر به شهرستان خواف فصول بهار و پاییز است. به همراه بردن دوربین عکاسی را فراموش نکنید تا بتوانید لحظات خوش و جاذبه های دیدنی این شهرستان را ثبت و تا سال‌های سال آن ها را دیده و مرور کنید.

مطالب مرتبط

معبد وات پو | خانه بودای خوابیده و میراث طلایی تایلند

روستای سلین | بهشتی گمشده در دل کوه‌های کردستان

چرا باید در هنگام سفر بیمه مسافرتی داشته باشیم؟