سورتسی، جزیره ای که تازه به دنیا آمده است!

جزیره سورتسی

جزیره سورتسی (Island of Surtsey)

در دنیا مرگ و میرهای زیادی اتفاق می افتد، افراد زیادی به دنیا می آیند و خیلی ها هم از این دنیا می روند اما این اتفاق فقط منحصر به انسان ها نیست، موجودات دیگر هم مثل حیوانات این پدیده را تجربه می کنند و این چرخه همچنان ادامه دارد… جالب است بدانید که حتی موجودیت های غیر زنده هم شامل این پدیده می شوند که مثلا جزیره ها از جمله ی  آن ها هستند! در ۳۰ کیلومتری جنوب ساحل ایسلند، یکی از جوان ترین جزیره های جهان به نام جزیره سورتسی واقع شده است، جزیره ای که توریست ها برا ی دیدنش به کشور ایسلند سفر می کنند. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا از این ساحل اطلاعات بیشتری به دست بیاورید:

مطالب مرتبط:
خزه زارهای ایسلند، عجیب ولی واقعی + تصویر
خانه ای ناشناخته در راز آلودترین جزیره ایسلند

جزیره سورتسی که تازه ۵۰ سال است که به دنیا آمده است، یکی از نوپاترین جزایر جهان محسوب می شود و مانند دیگر جزیره های دنیا، سورتسی هم در اثر فوران های آتشفشانی در زیر آب به وجود آمده است، فوران هایی که در عمق ۱۳۰ متری دریا اتفاق افتاده است. این فوران آتشفشانی در روز ۱۴ نوامبر سال ۱۹۶۳ اتفاق افتاد و بعد از آن بود که سورتسی به صورت رسمی متولد شد! و جالب است بدانید که این تولد را ماهیگیرانی که در دور و اطراف این جزیره روی آب بوده اند به چشم دیده اند آن ها می گویند که ناگهان دود سیاه رنگی را دیده اند که از دور دست ها به هوا رفته است، کاپیتان کشتی هم اول تصور می کند که قایقی آتش گرفته است و این دود مربوط به آن است و بنابراین دستور داد تا آن موضوع را بررسی کنند.

افرادی که برای بررسی این موضوع به نزدیکی این منطقه رفته بودند در عوض قایق سوخته و آتش گرفته، با یک جزیره ی تازه متولد شده روبر شدند، جزیره ای که ۵۰۰ متر طول داشت و ارتفاع آن به بیشتر از ۴۵ متر می رسید. بعدها تصمیم گرفه شد تا نام این جزیره از روی نام یکی از افراد اساطیری فرهنگاشان به نام سورتور گرفته شود و به همین دلیل این جزیره به نام جزیره سورتسی نام گذاری شد.

کمتر از ۳ هفته بعد از تولد جزیره سورتسی در ایسلند، گروه ای از روزنامه نگارهای فرانسوی به دیدن این جزیره که هنوز از آن دود بلند می شد، رفتند، آن ها فقط توانستند ۱۵ دقیقه در آن نقطه دوام بیاورند چرا که یک انفجار مهیب باعث شد تا آن ها آن منطقه را ترک کنند. خوشبختانه علیرغم تمام بحث هایی که درباره ی این اتفاق شد، فرانسوی ها سعی نکردند تا این جزیره را به نام خود معرفی کنند و قبل از این که اوضاع جدی شود دولت ایسلند سریعا کنترل این جزیره را به دست گرفت.

در همین حین هم جزیره شروع به بزرگ و بزرگ تر شدن کرد و این فوران ها همچنان ادامه داشت تا اینکه در روز ۵ نوامبر سال ۱۹۶۷ این فوران ها به طور کامل متوقف شد و تا آن زمان جزیره سورتسی به وسعتی معادل ۲.۸۷ کیلومتر مربع رسیده بود. بلندترین نقطه ی این جزیره ۱۷۴ متر از سطح دریا ارتفاع داشت و عجیب آن که مدتی بعد اندازه ی این جزیره کم تر از گذشته شد. این جزیره بیشتر از نوعی صخره ی آتشفشانی به نام تفرا تشکیل شده است و در سال ۲۰۱۲ سطح آن به نصف گذشته رسید، و علاوه بر این بلندترین نقطه ی ی آن که ۱۷۴ متر ارتفاع داشت هم به ۱۵۵ متر کاهش پیدا کرد! به همین دلیل انتظار می رود که این جزیره ۱۰۰ سال دیگر دوام بیاورد که البته دانشمندان بر سر این موضوع اختلاف هایی دارند و می گویند که انتظار دارند که با گذشت زمان این نرخ فرسایش دیگر به سرعت گذشته نباشد و کاهش پیدا کند و بنابراین این جزیره نه تا ۱۰۰ سال دیگر بلکه تا قرن های بعدی هم وجود خواهد داشت.

اما یکی از جذاب ترین و عجیب ترین مواردی که درباره ی این جزیره وجود دارد، محاصره شدن آن با درختان، پرندگان و گیاهان است. اولین گیاهان در بهار سال ۱۹۶۵ در این جزیره شروع به رویش کردند و در ۲۰ سال بعد ۲۰ گونه ی جدید از گیاهان در این منطقه رشد کردند اما فقط نیمی از این گونه ها توانستند تا در خاک شنی این جزیره که از نظر مواد مغذی ضعف داشت، دوام بیاورند. تا اینکه پرنده ها به این جزیره آمدند و شروع به ساختن لانه هایی در آن کردند و فضولات آن ها باعث باور شدن خاک شد و همین موضوع باعث شد تا گیاهان بیشتری در این جزیره رشد کنند و محیط برای آن ها محیا شود به طوری که دانشمندان و گیاه شناسان در سال ۲۰۰۸ به این جزیره رفتند و توانستند ۶۹ گونه ی جدید از گیاهانی که تازه رشد کرده بودند را در این جزیره به ثبت برسانند.

در میان تمام گیاهانی که در این جزیره پیدا شده است، خزه ها و جلبک ها بیشترین گونه ها را تشکیل می دهند اما به خاطر وجود دریا، گونه های جدید دیگری هم در سورتسی رشد می کنند به طوری که تخمین زده شده که سالانه بین ۲ تا ۵ گونه ی جدید گیاه در جزیره سورتسی رشد می کند.

جدای از غنای گیاهی ای که در حال حاصر در جزیره سورتسی وجود داردف حیات جانوری هم چشمگیر است. ۱۲ گونه حیوان مختلف در این جزیره دیده شده است که از بین آن ها می توان به مرغ طوفان، نوعی پرنده به نام گویلموت، مرغ نوروزی  طوطی های آتلانتیکی اشاره کرد. تعداد پرنده های مهاجری که سورتسی را به عنوان یکی از مقاصد خود انتخاب ممی کنند هم کم نیست و فوک های دریایی هم در سواحل شالی دیدهد شده اند و از حیث حشرات هم که این جزیره کامل است! گونه های مختلفی از انواع پشه ها و عنکبوت ها در سورتسی به چشم می خورد.

برای این که این جزیره بتواند سیر طبیعی رشد خود را طی کند، افراد زیادی اجازه ی دیدن آن را ندارند و فقط به تعداد کمی اجازه داده می شود تا از جزیره سورتسی دیدن کنند و از سال ۱۹۶۵ سورتسی به یک منطقه ی حفاظت شده تبدیل شد و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفت.

منبع: amusingplanet.com

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟