شوشتر یکی از شهرهای قدیمی و پرجمعیت استان خوزستان است که در شمال این استان واقع شدهاست. مساحت این شهر ۲۴۳۶ کیلومتر مربع است و با اهواز، تهران و خلیج فارس به ترتیب ۸۵، ۸۳۱ و ۲۲۲ کیلومتر فاصله دارد. شوشتر تا ابتدای دورهی پهلوی مرکز خوزستان بوده است اما بعد از آن اهواز به جایگزین آن شده است. شوشتر به خاطر دارا بودن سازه های آبی فوق العاده و زیبا، در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار گرفته است.
شوشتر را رودخانهی کارون به سه قسمت بافت قدیم، بُلِیتی، و مناطق جدیدِ شمال غربی تقسیم کردهاست. بُلِیتی در شرق شاخهای از کارون به نام گرگر قرار دارد. شوشتر همچنین دارای آب و هوای مدیترانه ای است که تابستان های گرم و زمستان های معتدل دارد. شوشتر با آثار تاریخی فراوان، جذابیت بسیار زیادی برای گردشگران دارد و ما پیشنهاد میکنیم که در فصل سرد سال، این شهر دیدنی را از دست ندهید. با ما همراه باشید تا در این مطلب از مجله گردشگری الی گشت به راهنمای سفر به شوشتر بپردازیم.
فهرست مطالب
در راهنمای سفر به شوشتر راه های متعددی وجود دارد که در ادامه آنها را باهم بررسی می کنیم. شوشتر فرودگاه خودش را ندارد و برای رسیدن به این شهر باید از طریق هواپیما به اهواز یا دزفول سفر کرد و سپس با تاکسی یا اتوبوس به مقصد خود رفت. شوشتر با فرودگاه اهواز ۹۰ کیلومتر و با فرودگاه دزفول ۶۰ کیلومتر فاصله دارد.
شوشتر با راه آهن به تهران و مشهد متصل است و هر روز قطاری از این شهرها به شوشتر میرسد. شوشتر را همچنین می توان با اتوبوس بین شهری دید که برای فاصله های کوتاه تر مناسب تر است. برای مثال خرم آباد به خوزستان نزدیک تر از تهران به خوزستان است. شوشتر را می توان با خودروی شخصی از طریق اهواز، دزفول، شوش، هفتتپه، چغازنبیل و مسجد سلیمان رسید.
شوشتر همانند سایر شهرهای گردشگرپسند ایران، تعداد زیادی هتل و مکان اقامتی ندارد اما همین تعداد کم هم برای پذیرایی از مسافران کنون یاش کافی است که آن ها را در فهرست زیر مشاهده می کنید. امیدواریم در آینده این شهر به امکانات اقامتی فراوان و متنوع تری برسد تا بتوانیم در این فهرست هتل های متعدد با ستارههای مختلف را قرار دهیم.
- هتل جهانگردی شوشتر
- هتل سنتی شوشتر
- هتل فرهنگیان
- مهمانپذیر شوشتر
در صورت سفر به شوشتر به شما پیشنهاد می کنیم حتما از غذاهای محلی این شهر امتحان کنید. شوشتر همانند سایر شهرهای ایران، غذاهای خوشمزه و محلی ای دارد. نان چرب که غذای عروسی شوشتری ها است، یکی از غذاهای مشهور این شهر است. آَش غُلغُل را صبحانه می خورند که بسیار خوشمزه است. علاوه بر این، قلیه به و انار، پلو شوشتری، خورش آلو، دیزی شوشتری و حمیص شوشتری، هم از غذاهای محبوب شهر شوشترند که می توانید برخی شان را در رستوران موزهی مستوفی این شهر بچشید.
در سفر به شوشتر چیزی که نظرتان را جلب خواهد کرد، جایگاه موسیقی در این شهر است. گوشهی شوشتری، گوشه ای است که در دستگاه همایون موسیقی ایرانی قرار دارد. روی هر دستگاه موسیقی ایرانی یک ردیف محلی در گوشهی شوشتر وجود دارد. اگر یک شوشتریِ خوش صدا و خوش آواز برایتان مایهی شوشتری را بخواند، یعنی جنس اصلی را شنیده اید. در بقیهی شهرهای ایران روی دستگاه های موسیقی ایران این قدر ردیف محلی ندارند و فقط روی یک یا دو دستگاه آواز محلی را مطابق آنها می خوانند، اما در شوشتر روی همهی دستگاه ها آهنگ محلی دارند.
یکی از اصلی جاذبه های شوشتر که در سفر به شوشتر باید از آن دیدن کنید سازه های آبی شوشتر نام دارد. باستان شناسان فکر می کنند که این سازه برای تأمین آب کشاورزی در دورهی هخامنشی ساخته شده است. در این سازه دو رود گرگر و داریون به وسیلهی بشر حفر شده و جریان داده شده اند و زمان ساخت آنها را هم به دورهی هخامنشیان مربوط می کنند. گفته می شود در دورهی ساسانیان این منطقه تغییر عظیمی کرده و این مجموعهی منحصر به فرد گسترش پیدا کرده است. شوشتری ها از این سازه علاوه بر استفاده های اقتصادی و کشاورزی و صنعتی، به عنوان خندقی برای محافظت از شهرشان نیز بهره می بردند.
مجموعه «آسیاب ها و آبشارهای شوشتر» از نمونه های منحصر به فرد در این زمینه در جهان است. این محوطه که برای بهره برداری بهینه از آب در گذشته احداث شده، از تعداد زیادی سد، تونل، شاخه های آبی و آسیابهای آبی ساخته شده است. مبنای کار مجموعه این است که «سد گرگر» رودخانهی کارون را مسدود کرده و سطح آب را برای آبگیری سه تونلِ درون تختهسنگها افزایش می دهد. تونل های سهگانه آب را به شاخه های مختلفی تقسیم می کنند که پس از چرخاندن چرخِ آسیاب ها، آب بهصورت آبشارهایی به سمت استخر سرازیر می شود.
این سازه یکی از ویژگی های برجسته اش نزدیکی آن به بافت تاریخی شهر شوشتر است. در گذشته این سازه ها هم استفاده های اقتصادی و صنعتی داشته اند و هم آب مورد نیاز شهر شوشتر را فراهم می کردهاند. ویژگی منحصر به فرد دیگر این سازه ها این است که آب پس از گذشتن از آسیاب ها با رفتن از تونل ها به آبشارهای زیبایی مبدل می شود که منظره ای خیره کننده دارند. مجموعه آسیاب ها و آبشارهای شوشتر با توجه به زمان ساخت خود از شاهکارهای فنی و مهندسی در جهان است. در صورت سفر به شوشتر حتما از این سازه ها دیدن کنید.
برای داشتن سفری مطمئن راهنمای سفر به اهواز را از مجه گردشگری الی گشت بخوانید.
بافندگی و منسوجات از صنایع دستی مهم شوشتر هستند. دیبای شوشتری و پرند شوشتری از بافته های معروف صنعتگران شوشتری هستند. پارچه بافی، ابریشم بافی، کپو بافی، جاجیم بافی، معرق ساقهی گندم، فلزکاری هم از صنایع دستی دیگر این شهرند. با سفر به شوشتر و گشت و گذار در بازارهای این شهر می توانید از این صنایع دستی به عنوان سوغاتی شوشتر خریداری کنید.
شوشتر به خاطر قدمت و پیشینهی تاریخی عظیم و پرافتخارش، حدود دو سوم جاذبه ها و دیدنی های تاریخی استان خوزستان را در خود دارد. علاوه بر سازه های آبی این شهر که شهرت جهانی دارد، می توانید در سفر به این شهر از این جاذبهها هم دیدن کنید:
مسجد جامع شوشتر، پل و سد شادروان شوشتر، قلعهی سلاسل، بند میزان، دخمه های زرتشتی، کاروانسراهای شوشتر، توکمری، چشمهی سوزنکر، تو عاشقون، بافت قدیم شهر، بند ماهی بازان، پل بند لشکر، بند خاک، بند برج عیار، بند شرابدار، پل حاج خدایی، پل باطنی، پل مستوفی، بازار سنتی، پل کابلی شوشتر (اولین پل کابلی ایران و خاورمیانه) و بسیاری دیگر.
شوشتر یکی از شهرهای تاریخی و گردشگر پسند استان خوزستان است که دارای جاذبه های فراوان و منحصر به فردی است. مجموعه آسیاب ها و آبشارهای شوشتر که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد، از شاهکارهای فنی و مهندسی دوران هخامنشی و ساسانی است که با توجه به زمان ساخت خود، بسیار درخشان است. شوشتر همچنین دارای آثار تاریخی دیگری مانند مسجد جامع، پل و سد شادروان، قلعه سلاسل، دخمه های زرتشتی، کاروانسراها، پل کابلی و بسیاری دیگر است.
شوشتر را میتوان با هواپیما، قطار، اتوبوس یا خودروی شخصی دید. برای رفتن با هواپیما باید از فرودگاه های اهواز یا دزفول استفاده کرد. برای رفتن با قطار باید از تهران یا مشهد سفر کرد. برای رفتن با اتوبوس باید از شهرهای نزدیکتر مثل خرم آباد استفاده کرد. برای رفتن با خودروی شخصی باید از مسیرهای اهواز، دزفول، شوش، هفتتپه، چغازنبیل و مسجد سلیمان رسید. شوشتر دارای هتلها و مکانهای اقامتی مناسب برای گردشگران است. شوشتر همچنین دارای غذاهای خوشمزه و محلیای مثل نان چرب، آش غُلغُل، قلیه به و انار است. سفر به شوشتر می تواند یکی از بهترین تصمیماتی باشد که تا به حال گرفته اید.
۱ نظرات