راهنمای سفر به ناحیه شمالی ایران

راهنمای سفر به شمال ایران-الی گشت

کشور پهناورمان ایران با وسعتی حدود ۱۶۴۸۱۹۵ کیلومتر مربع آن چنان بزرگ است که اگر بخواهید تمام جاده های آن را طی کنید سال ها طول می کشد. چه برسد به دیدن تمام جاذبه های آن! در این میان، راهنمای سفر به شمال ایران را آماده نموده ایم. راهنمایی که تنها به بخش کوچکی از ایران در یک ناحیه مشخص مربوط می شود و به شما کمک می کند تا بخش ها، شهرها و جاذبه های شمال ایران را ببینید. می توانید برای دیدن جاذبه های گفته شده در این مسیر، زمان بیشتری بگذارید یا اینکه تمام جاذبه های شمال ایران را در یک سفر ببینید. با راهنمای سفر به شمال ایران در مجله ی گردشگری الی گشت و آشنایی بیشتر با شهرها و جاذبه های شمال، ما را دنبال کنید.

مسیرهایی برای سفر به شمال ایران

مبدا شروع سفر: مشهد مقصد اول: قوچان
مقصد دوم: شیروان مقصد سوم: بجنورد
مقصد چهارم: گرگان مقصد پنجم: ساری
مقصد پنجم: رشت مقصد ششم: اردبیل

در راهنمای سفر به شمال ایران نه تنها با شهرهایی که در مسیر جاده شمال کشور قرار گرفته اند، آشنا می شوید، بلکه از جاذبه های گردشگری این نواحی را نیز مطلع می شوید. یادتان باشد که هر یک از این شهرها، برای گشت و گذار و بازدید از تمام جاذبه هایشان، نیاز به زمان و وقت کافی دارد. بسته به سلیقه و انتخاب خود، سفر خود را به خطه شمالی ایران برنامه ریزی کنید.

سفر خود را در راهنمای سفر به شمال ایران از شهر مشهد شروع می کنیم. از مشهد به سمت بجنورد در خراسان رضوی حرکت کنید. می بایست جاده قوچان را برای دسترسی به بجنورد انتخاب کنید.

مطالب مرتبط:
راهنمای سفر به نیمه غربی ایران
راهنمای سفر به هندورابی
سفر به جنوب ایران، از دزفول تا چابهار

شهر قوچان با قدمت تاریخی که دارد، در ناحیه نیمه شمال شرقی ایران قرار داشته و روزگاری از آن به عنوان پایتخت اشکانیان یاد می کنند. فاصله این شهر از شهر مشهد در ایران و شهر عشق آباد در ترکمنستان به یک اندازه است! با گذشتن از مسافتی به اندازه ۱۲۰ کیلومتر به قوچان خواهید رسید. این شهر جاذبه های تاریخی بسیاری دارد. جاذبه هایی که نه تنها از زمان اشکانیان بلکه دورتر از این زمان، در دشت قوچان و حوزه رود اترک یافت شده است. مردم قوچان را بیشتر ترک های اوغوز و کردهای کرمانجی تشکیل می دهند.

در خود شهر قوچان جاذبه های دیدنی کمی دیده می شود و اگر می خواهید که به تماشای جاذبه های قوچان بروید، می بایست به روستاهای اطراف قوچان سری بزنید. با این حال، دو جاذبه قوچان را در راهنمای سفر به شمال ایران معرفی می کنیم.

  • موزه مردم شناسی قوچان

در این موزه می توانید به دیدن آداب و رسوم مردم قوچان در بخش هایی به نام های بخش‌ موسیقی سنتی، کشتی چوخه، چاروق دوزی، گلیم بافی، مراسم ازدواج عشایر، آهنگری و گله‌داری بروید. بنای موزه ۳۰۰ متر مربع مساحت داشته و در حاشیه میدان آزادی شهر واقع شده است.

  • مدرسه عوضیه یا مسجد جامع

این مسجد به همراه مدرسه کناری اش توسط مرحوم عوض وردی ساخته شد. به همین دلیل به آن مدرسه عوضیه می گویند. قدمت مسجد آن به سال‌های اولیه احداث شهر جدید قوچان باز می‌گردد.

شیروان در خراسان شمالی بوده و دومین شهر بزرگ این استان پس از بجنورد است. نام این شهر از نقش و نگاری به شکل شیر گرفته شده است که در دامنه کوه جنوبی شهر قرار گرفته است. جاذبه های طبیعی در کنار آداب و رسوم جذاب این شهر، گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب می کند. قدمت این شهر به دوره زرتشتیان و شاید قبل تر از آن بر می گردد با این وجود، به هیچ عنوان شباهتی به شهرهای باستانی ندارد.

در میان کوهپایه‌ های رشته ‌کوه آلاداغ، مرکز استان خراسان شمالی یعنی بجنورد قرار گرفته است. اگر در راهنمای سفر به شمال ایران مسیر خود را در جاده قوچان ادامه دهید، پس از شیروان به بجنورد می رسید. از بجنورد می توانید جاده گنبد کاووس را ادامه دهید تا به خطه سرسبز  و ناحیه شمالی برسید. اگر مردم این شهر را کرد و ترک تشکیل داده و نام آن به لهجه خراسانی بژنورد خوانده می شود.

از آنجایی که بیشتر جاذبه های شهرهای خراسان شمالی در ناحیه خارج از شهرها قرار دارند، تصمیم را به خودتان واگذار می کنیم. می توانید تنها به دیدن بناهای تاریخی شهرها اکتفا کنید یا اینکه به درون طبیعت زیبای این شهرها بروید. بیشتر جاذبه های شهرهای قوچان، شیروان و بجنورد در روستاهای اطراف آن ها قرار گرفته است و حالت تفرجگاهی دارند.

  • آیینه خانه مفخم

آیینه خانه مفخم و عمارت مفخم از بناهای زیبای دوره قاجاریه است که ابتدا برای محل اقامت ساخته شد. این بنا ۳۴ اتاق و دو تالار بزرگ دارد. تمام ظریف کاری ها و زیبایی های معماری ایرانی را در این عمارت خواهید دید. عمارت مفخم هم اکنون و پس از بازسازی های بسیار تبدیل به موزه بزرگ باستان‌ شناسی و مردم‌ شناسی استان خراسان شمالی شده است. ساختمان آیینه‌ خانه مفخم در همان دوره ناصرالدین شاه، در داخل باغ بزرگی به نام دلگشا ساخته شد.

آدرس: انتهای خیابان شریعتی شمالی

  • گردشگاه بش‌قارداش

یکی از زیباترین مناطق تفریحی  و ناحیه های خراسان شمالی بوده که بین بجنورد و اسفراین قرار دارد. شهرت این منطقه آنچنان است که حتی از شهرهای مشهد، نیشابور و سبزوار هم برای تفریح و کمپینگ به این مکان می آیند. تاریخچه این تفرجگاه به پیش از اسلام و در زمان سلطنت اشکانیان و ساسانیان باز می گردد. عبادتگاه پیشوایان کنتیس زرتشتی در گردشگاه بش قارداش قرار داشته است. به دلیل اقامت چهار فصل مغ (بزرگان دینی زرتشتی) به چهار مغان شهرت یافته ‌است. این گردشگاه تفریحی دارای ۳ استخر بوده که ۲ استخر آن برای شنای کودکان و بزرگسالان مناسب است. اینجا یکی از زیباترین جاذبه هایی است که در راهنمای سفر به شمال ایران پیشنهاد دیدن آن را به شما گردشگران می دهیم.

  • گردشگاه باباامان

از قدیمی ترین پارک های جنگلی ایران در کیلومتر ۱۰ جادهٔ بجنورد – مشهد است. پارک باباامان دارای پوشش گیاهی و درختان قطور چنار ۴۰۰ ساله و چشمه‌های بسیار است. در این ناحیه، شاخه ای از رودخانه اترک می گذرد که امکان ماهیگیری دارد.

  • حسینیه جاجرمی

در بافت تاریخی شهر و در کوچه جاجرمی ‌ها حسینیه معروف جاجرمی قرار دارد. این بنا یکی از جاذبه های بجنورد است. بنای این حسینیه ترکیبی از معماری ایرانی با معماری گوتیک است که توسط دو برادر به نام های محمد امین و مهدی رضایی بنا بجنوردی ساخته شده است.

گرگان یا جرجان یا استرآباد یکی از شهرهای شمالی کشورمان است که در نزدیکی گنبد کاووس قرار گرفته است. آب و هوای این شهر، معتدل بوده و تابستان های نسبتا گرم و شرجی دارد. بیشتر جاذبه های گرگان را جاذبه های طبیعی تشکیل داده اند. گرگان مرکز استان گلستان بوده و شهر آق تاو در قزاقستان و صامسون در ترکیه خواهر خواندگی با این شهر دارند.

  • ناهارخوارن

ناهار خوران یک پارک جنگلی در جنوب شهر گرگان و در فاصلهٔ ۸ کیلومتری از مرکز شهر بوده که در اصل روستایی در نزدیکی شهر گرگان است. هم اکنون به یکی از پر بیننده ترین و پر جاذبه ترین مکان های گرگان تبدیل شده است.

  • کاخ موزه گرگان

این کاخ مربوط به دوره پهلوی بوده که هم اکنون به عنوان اولین موزه شمال، چهارمین موزه تخصصی باستان ‌شناسی و بیست ‌و چهارمین موزه کشور است. این موزه ۱۵۲ قلم آثار و اشیاء تاریخی و فرهنگی از هزاره پنجم قبل از میلاد تا اوایل دوره اسلامی را به نمایش می گذارد.

  • برج گرگان

برجی تجاری و اداری در میدان بسیج شهر گرگان است. برج گرگان بعد از برج میلاد، دومین برج بلند کشور است.

ساری را از قدیمی ترین شهرهای ایران می دانند. جاذبه های دیدنی بسیاری در این شهر وجود دارد. بناهای زیبایی با معماری جذاب شمالی که می توانید از آن ها دیدن کنید. ساری از شهرهای پر بازدید و گردشگر پذیر ایران است. همچنین به دلیل اینکه در مسیر دیگر شهرها و جاذبه های طبیعی شمال واقع شده، تورهای بسیاری وارد این شهر می شوند. موقعیت شهر را در میان دریا و جنگل می توان یکی از جذابیت های آن دانست.

اگر چه در میان شهرهای گرگان تا ساری چندین شهر مانند کردکوی، گلوگاه، بهشهر و نکا وجود دارد. اما در راهنمای سفر به شمال ایران تنها مراکز استان ها را به شما معرفی می کنیم. مناطق تفریحی و جاذبه های این شهر شامل چندین خانه تاریخی، آب انبارها، دروازه های شهر قدیمی، برج ها و اماکن مقدس و پارک ها و پناهگاه های حیات وحش است. معرفی تمام این جاذبه ها در این مطلب به تنها نمی گنجد.

اگر می خواهید به طور کامل با شهرهای شمالی در استان های گلستان، مازندران و گیلان آشنا شوید، مطلبی با نام “یک بار برای همیشه! معرفی کامل شهرهای شمالی ایران” را در مجله الی گشت بخوانید.

مرکز استان گیلان شهر دیدنی رشت است. در ناحیه شمال کشور، رشت را بزرگترین و پرجمعیت ‌ترین شهر ایران می دانند. به دلیل بارش های پیاپی در این شهر، به آن شهر باران لقب داده اند. به دلیل جاذبه های گردشگری فراوان، زیبایی و فرهنگ مردم آن، این شهر توانسته در جوامع بین المللی عناوین بسیاری را به دست آورد. اماکن تاریخی آن شامل مجموعه شهرداری، عمارت پست میدان شهرداری، خانه میرزا کوچک خان، خانه میرزا خلیل، عمارت نوبل، کتابخانه ملی رشت، خانه ابریشمچی، خانه قدیری، خانه حاج میرزا خلیل رفیع و تعداد بیشمار دیگری می شود.

اردبیل استانی در شمال غربی ایران بوده و مرکز آن، شهری به همین نام است. بسیاری از پادشاهان در گذشته این ناحیه را برای تفریح و قرارگاه انتخاب نموده است. با این وجود شیخ صفی‌الدّین اردبیلی و خاندان صفوی ارزش و اهمیت این شهر را بیشتر نمودند. شهر اردبیل در میان کوه های ساوالان، باغرو و بزغوش قرار دارد. همین موضوع باعث شده که آب و هوایی سرد و سالم داشته باشد.

از هر جاذبه ای می توانید در این شهر پیدا کنید. ناحیه اطراف شهر که پر از جاذبه های طبیعت گردی است. جاذبه های درون شهر نیز شامل کاروانسراها، بقعه و مزار شیخ صفی الدین اردبیلی، مزار پیران اردبیل، مسجد جمعه، بازار تاریخی، پل ها (مانند پل هفت چشمه) و کاروانسراهای تاریخی، عمارت های مشهور و بی نظیر و بسیاری دیگر می شود. اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل توانسته به خوبی از میراث خود حمایت نماید.

مطالب مرتبط

معبد وات پو | خانه بودای خوابیده و میراث طلایی تایلند

روستای سلین | بهشتی گمشده در دل کوه‌های کردستان

چرا باید در هنگام سفر بیمه مسافرتی داشته باشیم؟

۱ نظرات

Nahid fatahi 1398-01-22 - 11:09 ق.ظ
كاش تور اين تيپ سفرهارو بگذاريد
افزودن نظر