سفر به ارومیه بدون شک خاطره انگیز و جذاب است اگر از تمام جهات اطلاعات کافی و درستی در مورد این شهر داشته باشید. ارومیه در استان زیبای آذربایجان غربی قرار گرفته و یکی از مقاصد سفری به حساب میآید که حداقل در طول عمر خود باید یک بار از آن دیدن کنید. مردمان خونگرمی دارد که به زبان های مختلفی مانند فارسی، ترکی آذربایجانی و کردی صحبت می کنند. زیباترین نقطه این منطقه دریاچه ارومیه است که در یک بازه زمانی به عنوان دومین دریاچه باعظمت آب شور در تمام جهان معرفی شد. البته ارومیه مملو از دیدنی هایی است که نمی توان از آن ها چشم پوشی کرد.
فهرست مطالب
سفر به ارومیه به کل می تواند دید شما را به استان های شمال غرب کشور تغییر دهد. اگر تا کنون به این منطقه سفر نکرده اید، پس ما را در این مطلب همراهی کنید چون قرار است حسابی غافلگیرتان کنیم.
درست در شمال غرب نقشه ایران شما با یکی از شهرستان های مرزی و بسیار مهم ایران با نام “ارومیه” روبرو خواهید شد. شهری که از قسمت شمالی با سلماس، از قسمت جنوبی با نقده، از قسمت شرقی با دریاچه ارومیه و از قسمت غربی با کشور ترکیه محصور شده است. به لحاظ جغرافیایی ارومیه دقیقاً در فاصله ۲۰ کیلومتری از دریاچه ارومیه و در بین ارتفاعات کوه چهل مر شهیدان، کوه سیر، کوه قیز قلعه ،کوه جهود ها،کوه علی پنجه سی و کوه علی ایمان دشتی قرار گرفته است. تفاع آن از سطح دریا ۱۳۳۲ متر است و زمستانهایی به شدت سرد و سخت و تابستان هایی معتدل و بهاری دارد.
شهر ارومیه قدمت بسیار بالایی دارد. نام باستانی این شهر را در گذشته “چی چیست” و یا “چی چستا” عنوان کردهاند. اما برخی از سریانیان این شهر را “اورمیا”، ارمنیان این شهر را “اورمی”، اعراب “ارمیه” و همچنین ایرانیان نام آن را “ارومی” گذاشته بودند. در اصل واژه ارومیه از دو قسمت “اور” و “میه” درست شده که در زبان باستان یعنی مکان، شهر، جا، قلعه و همینطور واژه “میا” یا “میه” که یعنی آب.
در این شهر و در گذشته های دور، آب بسیار زیادی وجود داشته. به خاطر همین آن را ارومیه یا شهر آب نامیده بودند. البته از القاب دیگر آن میتوان به “شهر آب”، “شهر ادیان”، “پاریس ایران” و “دار النشاط” اشاره کرد. بد نیست بدانید که در دوران پهلوی نیز آن را “رضائیه” مینامیدند. ارومیه به معنای واقعی کلمه یکی از نقاطی است که تمدنهای بشری در آن شکل گرفتند. آثار باستانی و شواهد به دست آمده گویای این موضوع هستند که ارومیه درست در زمان حکومت مادها کاملاً آباد و قابل سکونت بوده. برخی از مورخین نیز تولد دین زرتشت را در این شهر می دانند.
اینکه شما چطور به ارومیه سفر می کنید، اهمیت زیادی دارد .چون مسیر های متفاوتی را در اختیار شما قرار می دهد. شما می توانید از اتوبوس، قطار و یا ماشین شخصی برای سفر به ارومیه استفاده کنید. ما در ادامه به شما خواهیم گفت در صورت استفاده از هر کدام از این وسایل حمل و نقل ،چطور خود را به ارومیه خواهید رساند.
اگر تصمیم گرفتید با هواپیما به ارومیه سفر کنید، باید بدانید که فاصله تهران تا ارومیه تقریباً ۱ ساعت و ۱۰ دقیقه است. از سمت مشهد نیز بعد از گذشت ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه و سمت شهر اصفهان نیز بعد از گذشت ۱ ساعت و ۲۰ دقیقه می توانید خود را به ارومیه برسانید. هواپیمای شما در فرودگاه بین المللی شهید باکری شهر ارومیه که در کیلومتر ۱۵ جاده سلماس مستقر شده است، بر زمین خواهد نشست.
معرفی فرودگاه ارومیه و دسترسی های آن
فرودگاه بین المللی ارومیه تحت عنوان فرودگاه شهید باکری در سال ۱۳۴۲ و درست در جهت شمال شهر و مرکز استان آذربایجان غربی تاسیس شد. این فرودگاه به دلیل همسایه بودن استان آذربایجان غربی با ۳کشور خارجی، موقعیت استراتژیک و خاصی دارد. چون در مرکز شهر واقع شده، شما به راحتی می توانید از این فرودگاه خود را به سایر نقاط برسانید. ضمن اینکه از خود فرودگاه نیز تاکسی های متعدد، دسترسی شما به تمام نقاط شهر را به راحتی انجام می دهند
البته اگر انتخاب شما استفاده از هواپیما نبود، قطار نیز گزینه خوبی برای سفر به ارومیه است. ایستگاه راه آهن شهر ارومیه دقیقا در جنوب شرق این شهر واقع شده و یکی از بزرگترین ایستگاه های قطار در کشور به حساب می آید. این راه آهن طولی برابر با ۱۸۵ کیلومتر دارد که استان آذربایجان غربی را به زنجان، قزوین، تهران و آذربایجان شرقی متصل می کند. شما از این ایستگاه راه آهن می توانید به راحتی خود را به مشهد، یزد، تهران، قم، بندرعباس، تبریز، شیراز ،کرمان، اصفهان و بالعکس برسانید.
ایستگاه راه آهن ارومیه دقیقاً از آبان ماه سال ۱۳۹۷ شمسی فعالیت خود را شروع کرد. ایستگاهی که از طریق خط ریلی مراغه-ارومیه به خط ریلی تهران-تبریز متصل شده و امکانات رفاهی کاملی را در اختیار مسافران و مراجعین خود قرار می دهد. جالب است که بدانید فاصله ایستگاه راه آهن ارومیه تا مرکز شهر ۸کیلومتر است که اگر ترافیک نباشد، با تاکسی در عرض مدت زمان ۱۵ دقیقه می توانید خود را به این ایستگاه برسانید. طراحی معماری این ایستگاه به صورتی انجام شده که همه جا مملو از المان های زیبای معماری سنتی این شهر و دیار است. ضمن اینکه تمام امکانات لازم برای افرادی که دارای معلولیت های حرکتی هستند نیز در این فرودگاه تعبیه شده است.
ناگفته نماند که شما میتوانید با اتوبوس نیز به ارومیه زیبا سفر کنید. پایانه مسافرتی بین شهری شهرستان ارومیه دقیقا در خیابان هفت تیر و مقابل هتل قصر واقع شده است. از این پایانه، اتوبوس ها و سواری های متعددی به مقاصد پایانه جنوب در شهر تهران، پایانه بیهقی در میدان آرژانتین و همینطور شهرهای اردبیل، ورامین، قزوین، قم، ساری، اصفهان، بهشهر، عجب شیر، مشهد، شیراز، اهواز، بوکان، خوی، سردشت، میاندوآب، پلدشت، زنجان،کرمانشاه، همدان، خرمآباد، اردبیل، ایلام، یزد، گرگان و دیگر مقصد ها در سراسر کشور، مسافران را جا به جا می کنند. همچنین بطور هم زمان سواری ها و اتوبوس ها از شهر تهران و تقریباً بیشتر شهر های ایران، مسافران زیادی را به این پایانه مسافربری منتقل می کنند.
حمل و نقل شهری در ارومیه مانند سایر کلان شهر های ایران انجام می شود. ارومیه دومین شهر به لحاظ بار ترافیکی بالا در ایران است. تقریبا روزانه چیزی در حدود ۲۵۰ هزار خودرو در این شهر رفت آمد کرده و متاسفانه خیابان های شهر به هیچ عنوان جوابگوی این تعداد خودرو نیستند. به همین دلیل برای کم شدن بار ترافیکی، دولت با سیستم حمل و نقل عمومی، حمل و نقل در این شهر را تقویت کرد. برای سفر های متعدد درون شهری اتوبوس های معمولی و تندرو تعبیه شدند که در کنار آن ها تاکسی ها نیز با نرخ مصوب مسافران را جابجا می کنند.
زبان |
فارسی، ترکی آذری و کردی |
پیش شماره |
۰۴۴ |
پاسخگوی شبانه روزی اطلاعات پرواز |
۱۹۹ |
تماس با ترمینال مسافربری ارومیه |
۰۴۴۳۲۳۶۸۶۳۶ – ۰۴۴۳۲۳۵۸۳۱۸ |
فاصله از تهران |
۷۶۵ کیلومتر |
بهترین زمان برای سفر به ارومیه به طور دقیق از تیر ماه تا انتهای شهریور ماه است. ارومیه منطقه ای سردسیر بوده که زمستان های آن سخت و طاقتفرسا است. اما از ابتدای تیر ماه تا شهریور ماه، هوا به شدت معتدل و ملایم است. ضمن اینکه تابستان ها نیز در ارومیه شلوغ بوده و درست به همین دلیل برخی از افراد فصل های زمستان و پاییز را برای سفر به این شهر ترجیح می دهند.
ارومیه مانند سایر شهر های ایران جاذبه های گردشگری و تاریخی فراوانی دارد. همچنین طبیعت در ارومیه از جمله نقاط قوتی است که در کنار سایر دیدنی ها، این شهر را مثال زدنی و زیبا کرده است. ما در ادامه به شما خواهیم گفت که جاذبه های تفریحی و گردشگری ارومیه چه نام دارند و چطور می توانند سفر به ارومیه را برای شما خاطره انگیز و لذت بخش کنند.
اولین جاذبه پرطرفدار و دیدنی ارومیه “پارک جنگلی شیخ تپه” نام دارد که با وسعتی برابر با ۴۴ هکتار امکانات متعددی مانند فست فود، کافه، رستوران و شهر بازی در آن تعبیه شده است. همچنین “پیست اسکی خوشاکو” هم که در ۳۰ کیلومتری غرب شهر ارومیه واقع شده شما را به یک بزم بی نظیر در سرما و برف دعوت می کند. “پارک تخم مرغی” به دلیل تعبیه بازارچه ها و همینطور محوطه مخصوص بازی کودکان طرفداران خود را دارد.
“پارک دانشجو یا گوللر باغی” هم از جمله پارک هایی است که در آن با پانصد هزار نوع بوته گل رو به رو هستید که در فصل بهار بی نظیر و دیدنی است. ضمن اینکه دهکده ساحلی “چی چست” در ۱۸ کیلومتری ارومیه و در جاده منتهی به دریاچه ارومیه قرار گرفته که تفریحات متنوعی مانند کارتینگ، بیلیارد، سایت پرواز، پیست رالی و سایر موارد برای رفاه حال گردشگران و مسافران در آن تعبیه شده است. همچنین “دهکده ساحلی باری”، “پارک ساعت”، “دهکده ساحلی فانوس” و “باغ مردم” از جمله دیگر دیدنی های ارومیه به حساب می آیند.
در وصف جاذبههای تاریخی نیز می توان به “یخچال دوقوز پله” و همینطور” نمایشگاه آبگینه” اشاره کرد. قدمت یخچال به دوران قاجار بر می گردد و در نمایشگاه آبگینه نیز شما با آثار صنایع دستی، شیشه گری و نقاشی روی شیشه که به دست هنرمندان ارومیه انجام شده رو به رو هستید. “کلیسای ننه مریم” که یکی از کلیساهای قدیمی به حساب میآید و معماری آن ساسانی و پارتی است را از بناهای تاریخی و زیبای ارومیه میدانند.
همچنین بازدید از “مسجد جامع ارومیه” که گچبری های محراب آن به دوران مغول ها بر می گردد و نقوش هندسی، کتیبه های کوفی و طاق نماهای آن شهره خاص و عام هستند را در سفر به ارومیه از دست ندهید. همینطور “خانه انصاری” که به سبک قاجار ساخته شده، “کلیسای مار سرگیز “که از کلیساهای ارمنی و آشوری به حساب می آید و “غار تمته” که در ۱۸ کیلومتری سمت جنوب غرب ارومیه واقع شده و به دوران پارینه سنگی بر میگردد نیز از جمله دیدنی های تاریخی ارومیه به حساب می آیند. البته تمام جاذبه های این شهر دیدنی و شگفت انگیز هستند. ضمن اینکه موزه های ارومیه نیز شامل “موزه شهر ارومیه” است که در آن آثار باستانی و تاریخی را قرار داده اند و “موزه صنایع دستی” که در آن آثار صنایع دستی تهیه شده در دوره های مختلف به نمایش در آمده اند، می شود.
شاید ندانید که شهر وان در کشور ترکیه با ایران مرز مشترک دارد. به خاطر همین یکی از جذاب ترین مقاصد گردشگری به حساب می آید. جالب است که بدانید اگر به صورت زمینی قصد سفر به وان را داشتید می توانید خود را از مرز رازی، بازرگان و سرو به ترکیه برسانید. فاصله مرز رازی تا وان ۱۰۶ کیلومتر است. این مسافت را می توان در ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه طی کرد. بعد از آن به مرز بازرگان می رسیم که تا وان ۲۰۰ کیلومتر فاصله دارد و در مدت زمان ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه طی می شود. مرز سوم، مرز سرو تا وان است که ۲۵۰ کیلومتر فاصله داشته و با خودروی شخصی در عرض ۳ ساعت و ۳۰ دقیقه این مسافت را طی خواهید کرد. مرز سرو همان مرزی است که محدودیت نداشته و تردد ۲۴ ساعت در آن اتفاق می افتد.
در ارومیه نیز هتل های مختلفی وجود دارد که از پنج ستاره تا سه ستاره در حال خدمت رسانی به گردشگران و مسافران هستند. البته بهترین هتل ها، هتل های ۵ ستاره هستند. هتل دنیز و هتل آنا تنها هتل هایی هستند که با ۵ستاره در ارومیه می درخشند. هتل پارک، هتل آریا و مهمانسرای جهانگردی هم ۴ ستاره بوده و اقامتی جذاب را برای شما فراهم می کنند. البته هتل های ۳ ستاره مانند هتل مروارید، هتل کارا و هتل ساحل ارومیه هم با خدمات مناسبی در اختیار گردشگران و مسافران قرار دارند.
بهترین و جذاب ترین غذا های ارومیه نیز می توانند سلیقه ای انتخاب شوند اما مطمئن باشید هر کدام از آن ها را که انتخاب کنید، پشیمان نخواهید شد. خورشت کنگر، آش کلم، شورجه اورمیه، اورمیه خورشته، دلمه برگ مو، گوزلمه، آش دوغ و گشنیز کباب از جمله غذا های لذیذ ارومیه هستند که در رستوران ها نیز آن ها را سرو می کنند. همچنین انواع نقل های گل محمدی، بیدمشک و زعفرانی در کنار شیرینی جاتی مانند سوجوق، تنور شیرینی سی و لوزانک به همراه حلوای هویج و حلوای گردو نیز در تمام قنادی های سنتی ارومیه تهیه و عرضه می شوند.
در سفر به ارومیه رستوران ها و غذا های این شهر را از دست ندهید. اگر عاشق غذا های سنتی هستید سفره خانه کشکول، سفره خانه دارچین، سفره خانه روزگاران، رستوران بام سبز تورک مال و رستوران گازماخ را به شما پیشنهاد میکنیم.
در میان فست فود ها نیز فست فود چوبین، فست فود دکتر ژون، جگوار و مون لایت در کنار فست فود روبرو از بهترین ها به حساب می آیند.
بهترین کباب های ترکیه را نیز در رستوران فلامینگو، دیاکو، غار نمک، کبابچی و مولوی می توانید تهیه کنید.
غذاهای اصیل ترکیه را نیز در رستوران ترکیه ای هور ،رستوران غذا های اُوا و غذای ترک روهیت اوستا می توانید نوش جان کنید.
سوغاتی های شهر ارومیه معروف و پرطرفدار هستند. چون ارومیه در صنایع دستی ادعای زیادی دارد. ظریف کاری، فرش، پیکر تراشی، رودوزی، معرق، گلیم، جاجیم، سفالگری، وسایل چوبی، منجوق دوزی، چاپ سنتی، رنگرزی و همینطور منبت کاری از جمله آثار هنرمندان ارومیه است که می توانید آن ها را به عنوان سوغاتی های غیر خوراکی با خود همراه کنید.
ناگفته نماند که در این شهر نیز مانند سایر شهر ها شما برای خرید، هم می توانید به بازار سنتی و هم به مراکز خرید مدرن و امروزی مراجعه کنید. مراکز خریدی مانند مرکز خرید کیف و کفش رضا، مجتمع تجاری میلاد نور، برلن، تورک مال، پردیس، برلیان و پاساژ جلالی از جمله مراکزی هستند که برای خرید مایحتاج خود می توان به آن مراجعه کرد.
ضمن اینکه بازار قدیم ارومیه در کنار بازار آهندوست ارومیه و بازار قدیمی شهر، از جمله مراکز سنتی برای خرید سوغاتی ها و صنایع دستی ارومیه به حساب می آیند.
در شهر ارومیه همانند دیگر نقاط ایران شما می توانید آداب و رسوم مختلف و حتی مشابهی را مشاهده کنید. مثلاً عید قربان، عید فطر و عید نوروز که همه این اعیاد اتفاقاتی هستند که به صورت مشابه در سراسر اینا ایران رخ میدهند. اما در ارومیه به دلیل حضور ملیت ها و قومیت های مختلف ممکن است برخی از مراسم متفاوت برگزار شوند. مثلاً کرد ها مراسم خود را دارند و مردم ارمنی و آشوری اعیاد مذهبی خود را جشن می گیرند.
ایل جلالی برای برگزاری جشن عید قربان با قربانی کردن گوسفند و گاو و پوشیدن لباس های نو، این عید را جشن می گیرند. اما اعتقاد چندانی به برگزاری باشکوه عید نوروز ندارند.
ایل ممکانلو دو عید فطر و قربان را بسیار با اهمیت می دانند و جشن و پایکوبی مفصلی در این دو عید برگزار می کنند.
ایل هرکی در اعیاد قربان، عید فطر و تولد حضرت محمد جشن های مفصلی تدارک می بینند.
و ایل قره پاپاق عید نوروز را سنگین تر از بقیه اعیاد برگزار می کنند.
به عبارتی نحوه انجام دادن مراسم ها و اهمیت یافتن جشن ها و اعیاد در میان مردم آذربایجان به دلیل تنوع قومیت و ملیت، کاملاً متفاوت است. این موضوع در مورد مراسم عزا و عروسی نیز صدق می کند. برای مثال در سطح استان خصوصا در مناطق روستایی معمولاً عروسی در فصل پاییز انجام خواهد گرفت. مراسم از نشان کردن و برگزاری نامزدی شروع شده و در طول آن با انجام نمایش ها، بازی ها و صحنه پردازی ها جشن را ادامه می دهند که تمام این اتفاقات در منزل دختر رخ میدهد. در طول عروسی نیز تصنیف ها و سروده های زیادی خوانده می شود و مهمانان با موسیقی، به رقص و پایکوبی می پردازند.
البته باز هم تاکید می کنیم به علت کثرت قومیت در آذربایجان ممکن است شما در هر نقطه با آداب و سنن خاص همان قوم روبرو باشید که هیچ شباهتی به اقوام و ملل دیگر در این منطقه ندارد.
در شمال غرب نقشه ایران با یکی از شهرستان های مرزی و بسیار مهم ایران با نام “ارومیه” روبرو هستید که مرکز استان آذربایجان غربی است و با دریاچه ارومیه تنها ۲۰ کیلومتر فاصله دارد.
ارومیه در منطقه کوهستانی قرار گرفته که بر همین اساس زمستان هایی سرد و سخت و بهار و تابستانی معتدل و خوش آب و هوا دارد.
۱۸ نظرات