سفری به غارهای رمزآلود خربس در قشم

غار خربس یکی از نقاط بسیار مرموز کشور ماست که پدیده‌ای اعجاب انگیز و جالب از دوره‌های مختلف زمین شناختی به حساب می‌آید.  این غار کاملاً طبیعی که در ۱۵ کیلومتری جزیره قشم قرار دارد، دقیقاً در سمت راست جاده قشم به سمت روستای رمچاه خودنمایی می‌کند. این غار پر از جاذبه‌های دیدنی در جزیره قشم است و امروز قرار است که در کنار شما از این غار و عجیب‌ترین دیدنی مخوف ایران، پرده‌برداری کنیم.

غار خربس که یک معماری صخره‌ای و بی‌ نظیر است تنها گوشه‌ای از تاریخچه زیبای کشور ماست. این غار از قسمت درونی، تالارها و دهلیزها و اتاق‌های فراوانی تشکیل شده که ابعاد تقریبی آن‌ها چهار و نیم متر در ۵ متر است.

روزنه‌ها و چشمه‌های متعدد و گوناگونی هم در شمال و جنوب این غار وجود دارد که تأیید کننده حضور دائمی مردمان از دوران بسیار قدیم و کهن در جزیره است. مشخص است که انسان‌ها باگذشت زمان و با هدف استفاده از غار و تبدیل آن به یک کاربری فعال، شکل و سیمای آن و جداره‌های آن را دگرگون ساخته‌اند و آن را متناسب با محیط زیستی خود، تغییر داده‌اند.

اما این غار در هر حال ساختاری بسیار رازآمیز دارد و به دلیل قرارگرفتن بر یک سطح بسیار بلند، این عقیده را پرورش داده که اینجا در روزگارانی مکانی برای مادها و طرف‌داران آیین مهرپرستی که الهه میترا را در آن پرستش می‌کردند، بوده است.

یکی از شگفت‌انگیزترین ویژگی‌های این غار رمزآلود، معماری صخره‌ای آن است که بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

با رزرو آنلاین بلیط هواپیما قشم الی گشت، با کمترین قیمت و بهترین کیفیت به این شهر زیبا سفر کنید

غار خربس همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم یکی از جاذبه‌های جزیره قشم محسوب می‌شود که در دل ارتفاعات روستایی با نام خربس قرار دارد. در این غار شما با آثاری جذاب و کمتر دیده شده از معماری صخره‌ای روبرو هستید. برخی از محققان معتقدند پیش از این غار سنگی خربس یک نیایشگاه برای پیروان مهرپرستی و یا طرف‌داران خدای آب بوده است. به عبارتی این مکان محل تجمع پرستشگران آناهیتا بوده و یک مکان مذهبی محسوب می‌شده. جالب اینجاست که بدانید کشور ما به دلیل موقعیت جغرافیایی و همین‌طور اقلیم مخصوص به خود، فراز و نشیب‌ها و تاریخ طولانی و پرداستانی دارد. در تمام قسمت‌های خاک کشور ما شما با دیدنی‌هایی روبرو هستید که اعتقادات و داستان‌های مختلفی را با خود همراه دارند.

 

آدرس: در فاصله ۱۵ کیلومتری از جنوب جزیره قشم، سمت راست جاده منتهی به روستای خربس و روستای رمچاه.  

 

بر اساس مطالعاتی که در مورد غار خربس انجام شده، این غار در یک محوطه باستانی قرار دارد که قدمت آن به دوره مادها برمی‌گردد. غاری که دقیقاً بر پیشانی یک کوه مشرف به سواحل جنوب جزیره قشم قرار گرفته و از چهار دهانه مختلف غار که از درون به هم پیوند خورده‌اند، تشکیل شده است. این دهانه‌ها دقیقاً در ارتفاع ۲۰ متری تا ۳۰ متری قرار گرفته‌اند و به نام غارهای خربس شناخته می‌شوند. غارهایی که یکی از پدیده‌های کهن زمین‌شناسی محسوب می‌شوند و در کنار دیگر کوه‌ها و پدیده‌های جزیره قشم، دنباله‌ای چین‌خورده از رشته‌کوه‌های زاگرس هستند. البته این غارها در هزاره‌های پیشین همگی زیر آب بوده‌اند و بر اساس تغییرات اقلیمی، از زیر آب سر برآورده‌اند.

 

ممکن است که غار خربس از نظر بسیاری از بازدید کنندگان شبیه به سایر غارها دراقصی نقاط ایران باشد. بد نیست بدانید که این مجموعه بی‌انتها و سنگی، به لحاظ نماسازی شباهت بسیار زیادی با آرامگاه‌های صخره‌ای یا معبد “کلات خورموج” دارد که در دامنه کوه “مُند” در شهر بوشهر قرار گرفته است. ضمن اینکه هم‌جوار بودن این مکان با شهر باستانی “خربز” نشان دهنده این موضوع است که در زمان مادها، تمدنی بسیار پیشرفته و بزرگ در جزیره قشم مستقر بوده است. غارهای خربس به لحاظ ساختار و شکل با دخمه‌هایی که در استان‌های لرستان، اهواز، شوشتر، بوشهر، آذربایجان و کردستان هم قرار دارند قابل مقایسه هستند. این غارها به ویژه به لحاظ فضای درونی خود و همین‌طور شکل و طرح اولیه، همچنان مانند گذشته و دوران کهن باقی‌مانده‌اند و تغییری در آن‌ها ایجاد نشده است.

همان‌طور که در ابتدای این مطلب نیز به موضوع اشاره شد، برخی از افراد این غارها را معبد مهری می‌دانند اما برخی دیگر آن‌ها را استودان یعنی مکانی برای نگهداری استخوان‌ های افراد مرده در آیین زرتشت، می‌دانند. برخی نیز حدس می‌زنند که این حفره‌ها که در دل صخره‌های غار ایجاد شده‌اند، اگر استخوان دان یا استودانی متعلق به دوران پیش از اسلام نیستند، بدون شک پناهگاه‌هایی محسوب می‌شوند که متعلق به مردم بی ‌دفاعی بوده. مردمی که در روزگارانی در دشت‌های وسیع و هموار “خربز” سکنی داشتند و برای امان از یورش دزدان دریایی یا دیگر غارتگران، در این پناهگاه‌ها پناه می‌گرفتند. این حفره‌ها از درون کاملاً به یکدیگر ارتباط دارند و در دل این دیوارها به شکل غارهایی درآمده‌اند تا در زمان بروز احساس خطر افراد پیر، زنان و کودکان درون آن‌ها پنهان شوند.

 همان‌طور که می‌دانید جزیره قشم در جنوب ایران آب و هوای گرم و شرجی دارد که در فصل‌های بهار و تابستان خصوصاً در بهشت ماه تا شهریور ماه، سفر شما به این جزیره را کمی سخت و دشوار می‌کند. البته اگر با گرما و شرجی هوا مشکلی ندارید، بد نیست بدانید که در این فصل و این ماه‌های سال، سفر شما به جزیره قشم به دلیل خلوت بودن از مسافران و گردشگران، با هزینه کمتری انجام خواهد شد. اما اگر شرجی و گرمای هوا شما را اذیت می‌کند، بهتر است که فصل‌های پاییز و زمستان را برای سفر به جزیره قشم انتخاب کنید. البته ناگفته نماند که هوای موجود در غار خربس بسیار خنک است و حتی در فصل تابستان و گرم‌ترین روزهای سال هم مکانی جذاب و بسیار دیدنی با مطبوع‌ترین هوا برای گردشگران محسوب می‌شود.

 

اگر به قشم سفر کردید و تصمیم گرفتید که از غارهای تاریخی و سنگی خربس دیدن کنید، باید بدانید که هر روز از ساعت ۶ صبح تا ساعت ۵ بعد از ظهر این غار پذیرای حضور گردشگران و مسافران جزیره است. بازدید از غار از ابتدا تا انتها تقریباً ۲ ساعت طول می‌کشد و البته برای بازدید از این جاذبه تاریخی در جزیره قشم باید به عنوان اولین قدم، بلیط تهیه کنید.

 

در اطراف غار خربس جاذبه‌ها و دیدنی‌های دیگری هم وجود دارد که بعد از ملاقات با این غار، می‌توانید از آن‌ها هم دیدن کنید. البته کمی با غار فاصله دارند اما ارزش دیدن و لذت بردن را خواهند داشت. مکان‌هایی مانند دره ستارگان، پارک کروکودیل نوپک قشم، جزایر ناز، قلعه پرتغالی‌ها و پارک زیتون قشم از دیگر جاذبه‌ها و دیدنی‌های اطراف قلعه‌های خربس هستند.

همچنین در نزدیکی این غار، هتل‌هایی هم وجود دارد که شما با اقامت در آن‌ها به‌راحتی می‌توانید به تمام جاذبه‌های جزیره قشم دسترسی اولیه، آسان و راحتی داشته باشید. از جمله بهترین هتل‌های جزیره قشم که در نزدیکی این غار قرار دارد، هتل آرتمیس قشم است که فاصله اندکی تا مجموعه غارهای خربس داشته و اقامت بی‌نظیر را برای شما رقم خواهد زد.

بدون شک سفر به جزیره قشم یا دیگر جزایر جنوبی ایران، می‌تواند سفری متفاوت به نقاط کمتر دیده شده کشورمان باشد. جزیره‌ای که در هر گوشه آن شما را با شگفتی‌ها و دیدنی‌های کمتر دیده شده روبرو خواهد کرد. توصیه ما این است که در زمان سفر به جزیره قشم حتی اگر چند روز فرصت دارید، به گونه‌ای برنامه ‌ریزی کنید که از تماشای تمامی جاذبه‌های تاریخی و طبیعی جزیره لذت ببرید. ضمن اینکه خرید صنایع دستی و نوش جان کردن غذاهای این جزیره را هم در ملاقات با این نقطه از جنوب کشور، هرگز فراموش نکنید. 

 

مقالات مرتبط

   

 ” راهنمای سفر به قشم “

 

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۱ نظرات

محمدفرجی 1401-10-20 - 2:09 ب.ظ
باسلام عالی بوددرایران چه محل هایی ماداریم ولی بی خبرهستیم خیر
افزودن نظر