سراب چیست؟ چگونه تشکیل می شود؟

سراب چیست

اگر گذرتان به مناطق کویری و صحراهای داغ با آفتاب سوزان افتاده باشد شاهد پدیده سراب بوده اید. اما سراب چیست و چرا به وجود می آید؟ همچنین در روزهای گرم و سوزان تابستان در جاده های برون شهری که آفتاب مستقیم به شما می تابد نیز، می توانید در دور دست ها سراب را در امتداد جاده ببینید. دلیل این موضوع چیست؟ سراب چگونه به وجود می آید و چرا چشمان ما سراب می بیند؟ اگر تاکنون چنین سوالاتی برایتان به وجود آمده، پس حتما این مطلب مجله الی گشت را دنبال کنید.

مطالب مرتبط:
از این کویرهای زیبای ایرانی دیدن کنید!
برای سفرهایمان چه کیسه خوابی بخریم؟
فوت و فن هایی درباره عکس گرفتن در سفر

در جواب این سوال که سراب چیست اگر به صورت علمی به آن نگاه کنیم باید بگوییم سراب یک پدیده و خطای دیداری یا به قول اهل علم پدیده ای فیزیکی و اپتیکال است که در اثر خطای چشم و انعکاس نور در شرایطی خاص به وجود می آید. در واقع انعکاس نور به سمت چشمانمان، زمانی که هوا گرم است و به دلیل گرما حرکت هوا و دما وجود دارد، در زمین های شنی و ماسه ای یا سنگی و در فاصله ۱۰ کیلومتری باعث ایجاد سراب می شود.

انتقال هوای گرم تر با هوای بالای خود که دمایی کمتر دارد و انعکاس آبی آسمان، باعث می شود که شما موج های آبی در حال حرکت ببینید و در نتیجه تصور کنید که دریاچه یا آب می بینید. حتی می توانید تصویر اجسامی که در یک و نیم کیلومتری یا بیشتر سراب قرار گرفته اند را، در سراب به گونه ای ببینید که انگار در حال حرکت هستند. اگر در زمینی مسطح باشید، سراب شما را احاطه خواهد کرد و بدانید که اشیا قرار گرفته در پشت سراب، به هیچ عنوان قابل دیدن یا تشخیص نیستند.

پدیده سراب در شعر شاعران

بسیاری از شاعران مطرح ایران مانند حافظ یا سعدی از کلمه سراب در شهر هایشان استفاده کرده اند. سعدی در یکی از غزلیاتش این بیت را می گوید:

از درون سوزناک و چشم تر                  نیمه‌ای در آتشم نیمی در آب

هر که بازآید ز در پندارم اوست         تشنه مسکین آب پندارد سراب

و یا حافظ در غزلیاتش اینگونه می گوید:

گل بر رخ رنگین تو تا لطف عرق دید                در آتش شوق از غم دل غرق گلاب است

سبز است در و دشت بیا تا نگذاریم             دست از سر آبی که جهان جمله سراب است

در واقع سراب مانع شما در تشخیص نقطه هدف می شود و به شما اجازه نمی دهد تا درک درستی از فاصله حقیقی تا آن داشته باشید. اگر فاصله خود را تا سراب در زمین صافی، ۵۰۰ متر تخمین بزنید، هر چه جلوتر و به سمت آن، حرکت کنید، سراب نیز با حرکت شما دورتر خواهد شد. در واقع شما هیچ گاه به سراب نمی رسید.

یکی از روش ها این است که به مکانی بروید که حداقل حدود ۳ متر از مکانی که سراب را می بینید بالاتر باشد. با این کار، در واقع خودتان را به بالای سطح هوای گرم مجاور سطح کویر رسانده اید؛ در نتیجه انعکاس نور کمتری را خواهید دید و دیگر از سراب خبری نخواهد بود. پیدا کردن زمینی مرتفع در صحرا، شاید بسیار سخت باشد. به دنبال تپه های شنی بلند باشید یا اگر وسیله نقلیه دارید، بالای آن بروید. در هر صورت قبل از حرکت به سمت برکه آبی که می بینید، از حقیقت داشتن آن یا سراب بودنش مطمئن شوید.

دمای هوا در فصل گرما در زمان ظهر در صحرا یا کویر به حدود ۵۰ تا ۶۰ درجه سانتی گراد می رسد. دمای شن ها گرم تر از دمای هوا و حدود ۱۰ تا ۱۵ درجه بیشتر و دمای نقاط سایه از دمای هوا حدود ۱۰ تا ۱۵ درجه خنک تر است. برای تشخیص فاصله در کویر و صحرا باید به یک نکته توجه داشته باشید. هوای گرم در کویر و صحرا همانند یک عدسی عمل می کند.

اگر به سمتی که خورشید قرار گرفته حرکت کنید، هر آنچه که در دوردست می بینید فاصله اش تا مکان شما دو برابر آن چیزی است که می پندارید. اگر مسیر مخالف و پشت به خورشید را دنبال می کنید، آنچه را که در دوردست می بینید در همان فاصله ای قرار دارند که ما می بینید و تخمین فاصله بسیار راحت تر خواهد بود.

بنابراین حتما به مکان خورشید در زمانی که می خواهید فواصل را تخمین بزنید توجه داشته باشید. در ضمن ارتفاع اجسام بالاتر از ارتفاع حقیقی آن ها و آنچه که هست دیده می شود. سراب چیست و دلیل ایجاد پدیده از بین رفتن قوه تشخیص فاصله در آن است؟ دلیل ایجاد این پدیده نیز، تنها به دلیل اختلاف زیاد دانسیته و چگالی هوا بوده که باعث می شود شعاع های نور خورشید به صورت منحنی در آمده و این خطای دید را برای چشمان و مغز شما ایجاد کند. پس گول فاصله نزدیک، بالا بودن و بزرگ بودن اشیا را در سراب نخورید.

حال که به سوال سراب چیست پاسخ داده شد باید راهکار مقابله با آن را نیز دانست. در بسیاری از مناطق، فضای مرتفع وجود ندارد. در نتیجه راهکارهای دیگری را برای مقابله با سراب عنوان می کنیم. از روش های دوری کردن از سراب این است که در زمان طلوع و غروب خورشید یا شب های مهتابی حرکت در کویر را انتخاب کنید تا با پدیده سراب مواجه نشوید. شدت نور و شدت باد در هنگام غروب یا طلوع کاهش یافته و وجود ماه نورانی محیط را برای حرکت روشن نگه می دارد. رطوبت در هنگام شب نیز خنکی بیشتری به محیط داده و حرکت را برای شما راحت تر می کند، فواصل بسیار دور قابل رویت و نورهای بسیار ضعیف هم قابل تشخیص هستند. حتی صداها نیز به راحتی شنیده می شوند. یادتان باشد اگر به مسیر آشنایی ندارید یا ماه در آسمان نبود حتما از قطب نما و چی پی اس استفاده کنید.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟

۲ نظرات

عليرضا 1400-02-06 - 0:44 ق.ظ
يه چند تا نکته حس ميکنم بعد عملي اش زياد درست نيست علت ب وجود اومدن سراب شکست نوري هست که به واسطه تغيير سرعت نور در محيطي رقيق مثل هواي گرم با هواي غليظ و سرد است اتفاقي که مي افته اينه وقتي نور از خورشيد به سمت ما مياد طبق اصل فرما بايد کمترين مسير زو طي کنه گذر از محيطي مثل هواي گرم براي نور به معني افزايش سرعته در نتيجه قبل از رسيدن به چشم ما نور شکست ميخوره و به حد خودش نزديک ميشه وقتي ام به حد خودش نزديک شد نور به سمت بالا بازتاب ميشه يعني بازتاب کلي رو داريم اين بازتاب براي رنگ آبي بيشتر در نتيجه ما آب رو ميبينيم و سراب توهم نيست پديده اي کاملا واقعيه که نور انو به وجود مياره در نهايت ممنون از سايتتون که مطالبو نوشتين :)
روح اله 1402-03-21 - 10:42 ب.ظ
R hm: سراب چیست؟ آیا واقعا خطای چشم است؟ اگر خطای چشم باشد چطور در تصویر دوربین عکاسی چاپ و دیده میشود؟ آیا دوربین عکاسی نیز دچار خطا شده ⁉️ سوال بعدی ، اگر خطای چشم باشد چطور در دور دست در بعضی نقاط دیده می‌شود و در اطراف همان نقاط ديده نمی‌شود ⁉️ اگر بخاری غیر از آب مثل بخار قیر که موقع حرارت‌ قابل رویت است در سنگ نیز با رقت و یا شبیه به آن ، و زاویه دید ما با ابتدای سطحی که بصورت آب دیده میشود و خط مستقیم دید ما از ابتدا تا انتهای آن سطح یکسان باشد ، از کثرت بخارات در این زاویه دید ، دید ما آن را بصورت آب می بینید.♻️ جدای از آن اگر سراب در کویر از رطوبت مخصوص سنگ باشد ، زمانی که سنگ در آتش‌ می‌سوزد با از دست دادن این رطوبات و انقباض و انبساط لایه‌های داخلی و خارجی سنگ در هم شکسته⚒ و به راحتی قابل خورد⚙ شدن می‌شود ، پس می‌توان تحلیل کرد رطوبت اصلی سنگ قبل از حرارت باعث ایستادگی و استواری و محکمی آن است ، چرا که یکی از افعال رطوبت چسبندگی است . باور کدام عاقلانه تر است ⁉️. تعصب در این باب بهتر است یا تعقل⁉️ ✅آسایش و آرامش زمانی میسر می‌شود، که دیده ها و شنیدهایمان را با عقل بسنجیم نه فقط گوش باشیم و هر چه را به ما دیکته می کنند چشم بسته بپذیریم . گرفته شده از جناب ابن ابی صادق نیشابوری معروف به بقراط ثانی ، یکی از مشاهیر بزرگ و کاملا گمنام نیشابور .
افزودن نظر