تا کنون به اینکه در میان اقوام مختلف، سخت ترین زبان های دنیا متعلق به مردم چه کشورهایی است؛ فکر کردهاید؟ میلیاردها انسان در قالب قومیتها و کشورهای مختلف، جامعهی انسانی ساکن زمین را تشکیل دادهاند. مردمان هر سرزمین فرهنگ و آداب و رسوم خاص خود را دارند و زبان و گویش، یکی از مشخصههای اصلی هر ملت است. جالب است بدانید که در حال حاضر بیش از هفت هزار زبان و گویش در جهان وجود دارد. حدود هر ۱۵ روز یک زبان منسوخ شده یا به اصطلاح میمیرد. بدلیل گرایش اقوام کوچک به شهرنشینی و تأثیرپذیری از برقراری ارتباطات سریع و راحت بین مردم جهان، زبانهای ناشناخته رو به خاموشی میروند. جهانیسازی و شبکههای اجتماعی و غالب شدن زبان و فرهنگ ملتهای بزرگ از طریق رسانههای مختلف، اقوام مختلف را بسوی استفاده از زبان مشترک سوق میدهد.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
هفت هزار زبان و گویش و هزاران لهجه
در میان هفت هزار زبان و گویش و هزاران لهجه؛ تنها چندین زبان در سطح بینالمللی کاربرد گستردهای دارند. باقی زبانها بدلایل مختلف، محدود به کاربرد در میان مردمان یک قوم و سرزمین خاص هستند. رسمالخط دشوار و پیچیده، هجاها و آواها، تلفظ کلمات و ترکیب صامتها و مصوتها دلیل اصلی پیچیدگیهای یک زبان و دشوار شدن آن برای یادگیری دیگر اقوام است. در دنیای معاصر و با رونق روزافزون صنعت گردشگری، تسلط بر زبان های خارجی، امری ضروری است.
طبیعی است که زبان انگلیسی در کنار زبانهایی مانند اسپانیایی، فرانسوی و آلمانی در بسیاری از کشورها عامل برقراری ارتباط است. با این وجود هنوز هم درصد قابل توجهی از جمعیت جهان به زبان دشوار و پیچیدهی خود صحبت میکنند و برقراری ارتباط با آنها کار سختی است. جالبتر اینکه برخی از این کشورها جزء کشورهای پربازدیدکننده هستند و گردشگران زیادی در طول سال از این سرزمینها دیدن میکنند. در این مقاله با الی گشت همراه باشید تا با تعدادی از سخت ترین زبان های دنیا که بعضاً زبان رسمی و رایج کشورهای بزرگ نیز هستند، آشنا شوید!
ماندارین یا چینی استاندارد
به عقیدهی بسیاری از زبانشناسان زبان ماندارین سختترین زبان دنیا است. این زبان یکی از شش زبان رسمی معرفی شده از سوی سازمان ملل متحد است و حدود یک میلیارد و سیصد میلیون نفر از جمعیت جهان به این زبان صحبت میکنند. ماندارین زبان مردم مناطق شمال و سرزمینهای جنوب غربی کشور چین است. گویش پکنی که اساس چینی معیار یا رسمی بحساب میآید یکی از شاخه های زبان ماندارین است. این زبان دشوار و اسرارآمیز، زبان رسمی جمهوری خلق چین است و به همین دلیل به آن چینی استاندارد هم گفته میشود. علاوه بر بخش وسیعی از کشور چین، زبان رسمی تایوان و نیز یکی از اصلیترین زبانهای کشور سنگاپور، زبان ماندارین است.
دلیل اینکه ماندارین را سختترین زبان جهان میدانند؛ تعداد زیاد کاراکترها و نشانههای این زبان است. نوشتار این زبان بسیار سخت است و به همین دلیل به ذهن سپاری کلمات آن کار بسیار دشواری است. جالب است که جستجوی کلمات و تعریف آنها و نیز لغتشناسی در کشور چین یک تخصص مهم و دشوار بحساب میآید. پیچیدگی و تنوع زبان ماندارین بحدی زیاد است که گویش ماندارین مناطق شمالی و جنوبی چین، برای اقوام این دو ناحیه قابل درک نیست و به اصطلاح دارای فهم متقابل نیستند. همچنین این دو گویش، برای مردمی که به گویش پکنی صحبت میکنند؛ به سختی فهمیده میشود. با این حال ماندارین اگرچه یکی از سخت ترین زبان های دنیا است؛ نخستین زبان جهان بر اساس جمعیت اقوامی است که به این زبان سخن میگویند. نکتهی حائز اهمیت زبان ماندارین، رواج آن در کشورهای پر بازدیدکنندهای مانند چین و سنگاپور است.
عربی یا لغه الضّاد
عـربی یکی از مهم ترین زبان های جهان و از پر گویش ترین زبان ها در جهان است. عربـی زبان رسمی مسلمانان جهان است و بدلیل اینکه زبان قرآن، ادعیه و اوراد مقدس مسلمانان بحساب میآید؛ زبانی مقدس در نزد مسلمانان است. به همین دلیل یکی از شش زبان رسمی ثبت شده در سازمان ملل، عربی است. ۲۵ کشور و حدود پانصد میلیون نفر در جهان به زبان عربی سخن میگویند. عربی یکی از مهمترین شاخههای زبان سامی است که حوزهی اصلی این زبان غرب و جنوب غرب آسیا، شمال و بخشهایی از آفریقای مرکزی است.
عربی بعنوان لغه الضّاد یا زبان ضاد نیز نامیده میشود. دلیل این نامگذاری این است که عربی تنها زبانی است که در آن از حرف ضاد استفاده میشود. بکارگیری حرف ضاد در گفتار و نوشتار قواعد پیچیده و دشواری دارد و این امر یکی از دلایل دشواری زبان عربی است. حدود چهارده لهجه و زیر شاخه در زبان عربی وجود دارد. عدم استفاده از برخی حروف در این زبان و نیز سبک نوشتن از راست به چپ و تعداد کم حروف صدادار و تعداد زیاد حروف حلقی، عربی را به یکی از سخت ترین زبان های دنیا تبدیل کرده است. عربی زبان رسمی تعدادی از مهم ترین مقاصد گردشگری جهان است که در این میان میتوان به امارات متحده عربی، قطر، مصر، مراکش و عربستان سعودی اشاره کرد.
زبان اردو؛ زبان تلفیقی شرق
زبان اردو یکی از پیچیده ترین زبان های دنیا است که در منطقهی جنوبی آسیا و بطور کلی و رسمی در کشورهای هند و پاکستان رواج دارد. این زبان شاخهای از زبان هندواروپایی و زیر مجموعههای مهم آن یعنی هندوآریایی است. نام اردو در سال ۱۷۸۰ برای این زبان انتخاب شد که تا قبل از آن تاریخی پر فراز و نشیب و تاثیرپذیری فراوانی از زبانهای فارسی، هندی و تلوگو را پشت سر گذاشته بود. زبان اردو پس از زبانهای ماندارین و انگلیسی، سومین زبان رایج جهان از لحاظ تعداد گویشوران بومی است. این زبان دارای سه گویش متفاوت است و زبان ملی کشور پاکستان و زبان رسمی بسیاری از ایالات مهم هند است.
در حال حاضر با بیش از ۱۷۰ میلیون نفر گویشور در نقاط مختلف جهان، اردو یازدهمین زبان پرمخاطب جهان است. تلفیق واژگان فارسی و هندی و تأثیر پذیری از قواعد دستوری زبانهای مختلف مانند فارسی، انگلیسی و هندی؛ اردو را به یکی از سخت ترین زبان های دنیا تبدیل کرده است.
زبان تلوگو؛ ایتالیایی شرقی
زبان تلوگو یکی از چهار زبان دراویدی مهم و به رسمیت شناخته شده در جنوب هندوستان است. تلوگو زبان رسمی ایالتهای آندرا پرادش و تلانگانا در جنوب شرقی هند است. این زبان با حدود نود میلیون نفر گویشور، پانزدهمین زبان پر مخاطب جهان است.
زبان تلوگو بدلیل آهنگ و شیوهی ادای کلمات شباهت زیادی به زبان ایتالیایی دارد و به همین دلیل آنرا ایتالیایی شرقی نیز مینامند. تلوگو اگرچه زبانی خوش آهنگ و موزون است اما برای کسانی که شناختی از زبانهای بخش جنوبی هند ندارند؛ زبانی دشوار و غیرقابل فهم است. رسمالخط و الفبای پرپیچ و خم این زبان، مانند دیگر زبانهای هندو تلوگو را به یکی از سخت ترین زبان های دنیا تبدیل کرده است.
زبان ژاپنی؛ زبان هایکو
سرزمین ژاپن تاریخی غنی و پشتوانهی ادبی پربار و ارزندهای دارد. زبان ژاپنی زبان رسمی مردمان این سرزمین است که بعنوان زبان دوم مستعمرات قدیمی ژاپن مانند بخشهایی از کره و تایوان هم شناخته میشود. حدود ۱۳۰ میلیون نفر به این زبان صحبت کرده و بر همین اساس، ژاپنی نهمین زبان پر گویشور جهان است.
نظریات مختلفی در مورد ریشههای زبان ژاپنی وجود دارد. بسیاری معتقدند زبان ژاپنی ریشهی سه هزار ساله دارد و توسط مهاجران سرزمینهای شمال شرقی آسیا که به این سرزمین آمدهاند؛ تکلم میشده است. زبان نوشتاری ژاپنی، قدمت کمتری داشته و حدود ۱۲۰۰ سال از ابداع نوشتار ژاپنی که ریشه در زبان دشوار چینی دارد؛ میگذرد. دلیل اصلی اینکه ژاپنی یکی از سخت ترین زبان های دنیا بحساب میآید؛ همین امر است. چرا که تفاوت قابل توجهی بین زبان گفتار و زبان نوشتار ژاپنی از لحاظ لغوی و دستوری وجود دارد. با این حال، ژاپن یکی از زیباترین کشورهای جهان برای گردشگران و دوستداران طبیعت است. به همین میزان ادبیات ژاپن و نماد آن یعنی شعر هایکو، با وجود تمام دشواریهای این زبان طرفداران زیادی در تمام نقاط جهان دارد.
زبان لهستانی؛ زبان صامت ها
لهستانی یکی از شاخههای زبان اسلاو و در گروه زبانهای هندواروپایی است. لهستانی، زبان رسمی مردم لهستان و مناطق بومی اطراف لهستان در کشورهای چک، بلاروس، اسلوونی، اسلوواکی، لیتوانی، مجارستان و اوکراین است. این زبان با بیش از ۵۵ میلیون گویشور یکی از مهمترین زبانهای اتحادیهی اروپا است.
دستور زبانی پیچیده، حروف اضافهی پر تعداد و تکیهی بیش از حد بر صامتها به هنگام مکالمه، باعث شده تا لهستانی یکی از سخت ترین زبان های دنیا بحساب آید.
زبان ترکی؛ پیچیده و پر تنوع
زبان ترکی یکی از قدیمیترین و پر تنوع ترین زبان های جهان است. اقوام و سرزمینهای زیادی از این زبان تاثیر پذیرفتهاند و به همین دلیل شاخهها و انواع مختلفی از زبان ترکی وجود دارد. ۳۵ زیر شاخه برای زبان ترکی به ثبت رسیده است که بیش از ده گویش از آنها در حال انقراض است. دشتهای آسیای میانه، شمال و شمال غربی چین، قفقاز جنوبی، شمال غربی ایران، کشور ترکیه، بخشهای کوچکی از بالکان و شرق اروپا؛ محل سکونت ترکزبانان جهان است. ترکی استانبولی با بیش از ۷۶ میلیون نفر گویشور مهمترین شاخه از زبان ترکی است. در مجموع، ترکی زبان مادری حدود ۱۷۰ میلیون نفر از جمعیت جهان است که با احتساب جمعیتی که زبان دوم آنها ترکی است؛ این رقم به ۲۰۰ میلیون نفر خواهد رسید.
قواعد دستوری پیچیده و پر جزییات، کلمات طولانی و تلفظ دشوار آنها و سختی فهم آن برای غیر ترکزبانان، باعث شده تا از ترکی بعنوان یکی از سخت ترین زبان های دنیا یاد شود. با این حال پرمخاطبترین مقاصد گردشگری غرب آسیا و شرق اروپا یعنی کشور ترکیه و سرزمین آذربایجان از مهمترین کشورهای ترک زبان جهان بحساب میآیند.
زبان روسی؛ زبان داستایِوسکی و تالستوی
روسی یکی از زبانهای هندواروپایی و از شاخههای زبان اسلاو شرقی است. این زبان تنوع اقلیمی وسیعی را شامل میشود و حدود ۲۷۰ میلیون نفر گویشور در نقاط مختلف جهان دارد. این زبان به لحاظ تعداد گویشوران بومی هفتمین و از لحاظ تعداد کل گویشوران هشتمین زبان پر مخاطب جهان است. همچنین روسی پر مخاطب ترین زبان مادری در اروپا است. شهروندان بسیاری از کشورهای جدا شده از شوروی همچنان به زبان روسی صحبت میکنند. دامنهی این زبان کشورهای فراوانی را در بر میگیرد. از شمال شرق آسیا تا سواحل بالتیک در شمال اروپا. همچنین روسی زبان رسمی یازده کشور است.
روسیه یکی از غنیترین کشورهای جهان در ادبیات بحساب میآید و سرزمین و خاستگاه بسیاری از بزرگترین و مهمترین نویسندگان تاریخ است. این امر سبب شده تا زبان و فرهنگ روسی در تمام دنیا شناخته شده باشد. با این وجود، زبان خالقان بسیاری از شاهکارهای ادبی جهان، یکی از سخت ترین زبان های دنیا است. زبان داستایِوسکی و تالستوی بدلیل رسمالخط منحصر بفرد و دشوار خود، ساختار دستوری پیچیده، تلفظ و نگارش خاص کلمات؛ یادگیری دشواری دارد. با این حال، جاذبههای گردشگری فراوان روسیه و اغلب کشورهای روس زبان و نیز ادبیات پر جاذبه و ستودنی این سرزمین، افراد زیادی را به یادگیری این زبان دشوار ترغیب میکند.
زبان فنلاندی؛ اصیل و کهن
یکی از قدیمی ترین زبان های دنیا، زبان مردم فنلاند و کرانههای دریای بالتیک است. زبان فنلاندی از زبانهای نیافینی و شاخهای از زبان قدیمی سامیک است که بیش از ۳۵۰۰ سال قدمت دارد. فنلاندی زبان رسمی کشور زیبای فنلاند و مناطقی از سوئد و نروژ است و حدود هفت میلیون نفر گویشور دارد.
شیوهی تلفظ خاص و متفاوت کلمات، و تغییر نقش اسمها، صفات، ضمایر و صفات شمارشی با توجه به موضوع و در جملات مختلف؛ سبب شده تا فنلاندی یکی از سخت ترین زبان های دنیا از نظر قواعد و گرامر باشد.
زبان باسکی؛ زبانی ناشناخته و قدیمی
منطقهی خودمختار باسک، در شمال اسپانیا و جنوب غربی فرانسه واقع شده است. از سه میلیون شهروند این منطقه، حدود ۶۵۰ هزار نفر به زبان باسکی یا اوسکارا صحبت میکنند. برخلاف اغلب زبانهای اروپایی، باسکی ریشهی هندواروپایی نداشته و بیش از ۱۷۰۰ سال قدمت دارد.
این زبان اسرارآمیز با وجود تعداد کم گویشوران، تنوع جالب توجهی در تعداد گویشها و قواعد دستوری دارد. کاربرد خاص اسامی، صفتها و ضمایر در کنار وجود هفت گویش مختلف و متفاوت؛ باسکی را به یکی از سخت ترین زبان های دنیا برای یادگیری تبدیل کرده است.
زبان دانمارکی؛ به قدمت عصر وایکینگ ها
دانمارکی زبانی خاص و باستانی است که ریشهی هندواروپایی دارد. این زبان از شاخهی ژرمنی شمالی است که از بازماندگان زبان نورس باستان، زبان رایج عصر وایکینگها است. زبان دانمارکی دارای چهار گویش است و بیش از شش میلیون گویشور دارد. این زبان، زبان رسمی کشور دانمارک و جزایر فارو است که در گرینلند و بخشهایی از شمال آلمان نیز به رسمیت شناخته میشود.
زبان دانمارکی یکی از سخت ترین زبان های دنیا است. هجاها و آواها، تلفظ دشوار کلمات به دلیل آهنگ خاص حاصل از کنار هم قرار گرفتن صامتها، قواعد دستوری متغیر و نحوهی بکارگیری ضمایر، از دلایل اصلی دشوار بودن این زبان هستند. با وجود این زبان دشوار و وایکینگمانند؛ دانمارک یکی از زیباترین و شادترین کشورهای جهان است!
زبان کره ای؛ زبان در حال توسعه
کرهای یکی از زبانهای پر گویشور شرق آسیا است که مانند زبان ژاپنی، تأثیرات بسیاری از زبان چینی، بویژه در نگارش پذیرفته است. این زبان پیچیده و دشوار را عمدتاً شاخهای از زبانهای کهن سیبریایی بحساب میآورند. کرهای زبان رسمی دو کره و تعدادی از ایالات خود مختار چین است. این زبان در کرهی شمالی چوسانگ و در کرهی جنوبی هانگول نامیده میشود. حدود نود میلیون نفر به زبان کرهای صحبت میکنند.
دستور زبان متغیر و پیچیده، جمله بندی دشوار، تلفظ سخت کلمات و الفبای پر کاراکتر از جمله دلایلی است که کرهای را در گروه سخت ترین زبان های دنیا قرار میدهد. با این حال، گسترش و محبوبیت موج کِی-پاپ در جهان، کرهای را به زبانی در حال توسعه با علاقمندان بسیار در نقاط مختلف دنیا تبدیل کرده است.
زبان ویتنامی؛ پر نوسان و گیج کننده
یکی از خاص ترین زبان های دنیا، زبان ویتنامی است. این زبان پیچیده و پر فراز و نشیب مانند تاریخ این کشور، سرگذشت جالبی دارد. بدلیل قرار گرفتن در جنوب شرق آسیا، زبان ویتنامی تأثیر فراوانی از زبان چینی پذیرفته است به نحوی که بسیاری از واژگان ویتنامی ریشهی چینی دارند. زبانشناسان تاریخ زبان ویتنامی را به شش دوره تقسیم میکنند. زبان کنونی این کشور و دوران جدید این زبان از قرن نوزدهم و اشغال ویتنام توسط فرانسه آغاز میشود. این موضوع سبب تأثیر زبان لاتین و نفوذ آن در زبان ویتنامی شد.
دلیل اینکه ویتنامی یکی از سخت ترین زبان های دنیا است؛ همین تاثیرپذیری از زبان لاتین و آمیختگی آن با ریشههای چینی است. این امر سبب شکلگیری سیستم پیچیده و گیجکنندهای از صامتها و مصوتها شده است که تلفظ و یادگیری حروف و جملات را بسیار دشوار میکند. ویتنامی حدود نود میلیون نفر گویشور در نقاط مختلف جهان دارد. بیشتر این جمعیت در ویتنام و جنوب شرقی آسیا و درصد کمی در جمهوری چک و ایالات متحده آمریکا سکونت دارند.
زبان تایلندی؛ اسرار آمیز
زبان تایلندی یا تایی، زبان رسمی کشور تایلند و برخی دیگر از مناطق جنوب شرقی آسیا است. این زبان ریشههای ماندارین و چینی تبتی دارد و تاثیرپذیری آن از زبانهای بومی اقوام اطراف، سبب شکلگیری دو گویش متفاوت در شمال و جنوب این کشور شده است. زبان تایی بیش از هفتاد میلیون نفر گویشور دارد.
تایلند یکی دیگر از مقاصد گردشگری جدید است که با وجود تمام جاذبههای دیدنی خود، زبان دشواری دارد. دشواری زبان تایلندی هم به بخش نوشتار و هم در زمینهی گفتار و قواعد دستوری است. رسمالخط پیچیده که تمامی کلمات یک جمله به هم پیوسته نوشته میشوند، تلفظ دشوار و درج نشانههای آوانمایی به هنگام نوشتن؛ از جمله دلایل قرار گرفتن زبان تایلندی در میان سخت ترین زبان های دنیا است.
زبان مجارستانی؛ متفاوت و پر از جزییات
زبان مجارستانی یکی از معدود زبانهای رایج در کشورهای اروپایی است که ریشهی هندواروپایی ندارد. این زبان ریشههای اورالی دارد و همین امر آنرا متفاوت و دشوار کرده است. این زبان حدود بیست میلیون نفر گویشور دارد که اغلب آنان ساکن مجارستان هستند. ساکنان بخشهایی از اتریش، رومانی، صربستان، اوکراین، کرواسی و اسراییل نیز به زبان مجارستانی صحبت میکنند.
دشواری زبان مجارستانی در تلفظها و درک واژگان است. شباهت بسیار کم و ظریف مصوتها در این زبان، تلفظ و یادگیری کلمات را بسیار دشوار کرده است. همچنین ترکیب دوتایی حروف، تلفظهای غیرمنتظرهای دارد که بیشتر اوقات باعث اشتباه میشود. مجموعهی این پیچیدگیها سبب میشود تا مجارستانی یکی از سخت ترین زبان های دنیا در نظر گرفته شود.
زبان یونانی؛ زبان خِرَدورزی و فلسفه
یکی از مهم ترین زبان های دنیا که تأثیر بسیاری در امور مختلف حیات بشری داشته است؛ زبان یونانی است. یونانی شاخهای مستقل از زبان هندواروپایی است که قدیمیترین سابقهی نوشتاری در بین زبانهای مختلف را با حدود چهار هزار سال قدمت اسناد مکتوب دارد. الفبای منحصربفرد یونانی، ریشهی فینقی داشته و مادر خطوط مهمی مانند لاتین، سیریلیک و ارمنی است. یونانی زبان رسمی کشور یونان، قبرس و بخشهایی از سرزمینهای واقع در سواحل شرقی مدیترانه و دریای سیاه است. این زبان بیش از پانزده میلیون نفر گویشور دارد.
یونان مهد بزرگترین فیلسوفان و اندیشمندان جهان است و جایگاه رفیع و والایی در تاریخ علم و هنر دارد که نمیتوان تأثیر زبان یونانی بر این موضوع بسیار مهم را نادیده گرفت. این کشور کهن و اساطیری بدلیل جاذبههای گردشگری تاریخی و طبیعت شگفت انگیز خود یکی از زیباترین و محبوبترین مقاصد گردشگری جهان است. با وجود این شهرت و محبوبیت بینظیر، زبان یونانی یکی از سخت ترین زبان های دنیا است. الفبای متفاوت، تلفظ دشوار کلمات و جمله بندی های رمزمانند و پیچیده از اصلیترین دلایل برای دشواری تکلم و درک زبان یونانی هستند.
زبان فارسی؛ زبان نجات یافته، زبان شکست ناپذیر
زبان فارسی یا پارسی از شاخههای ایرانیغربی زبان هندواروپایی است. فارسی زبان رسمی کشورهای ایران، افغانستان، تاجیکستان و چند جمهوری خودمختار در آسیای میانه است. خاستگاه این زبان بخشهای مرکزی و جنوبی ایران و استانهای فارس و بوشهر و بخشهایی از یزد است. زبان فارسی بیش از یکصد میلیون نفر گویشور بومی داشته و با احتساب افرادی که این زبان را بعنوان زبان دوم تکلّم میکنند؛ حدود دویست میلیون نفر گویشور در نقاط مختلف جهان دارد.
در طول تاریخ هیچ زبانی به اندازهی فارسی در معرض تحریف و نابودی قرار نگرفته است. اما ایستادگی ادیبان و دانشمندان ایرانی در برابر هجمههای مختلف در طول تاریخ، این زبان را زنده و پویا نگه داشته است. با افزایش مهاجرت از کشورهای فارسی زبان به اروپا و آمریکای شمالی، امروزه زبان فارسی به زبانی شناخته شده در سطح بینالمللی تبدیل شده است. با این وجود، رسمالخط عربی و نگارش از راست به چپ، جمله بندیهای متفاوت و گستردگی دایرهی واژگان، سبب شده تا فارسی یکی از سخت ترین زبان های دنیا برای غیر فارسی زبانان بحساب آید.
سخن پایانی
در این مقاله به اختصار به معرفی هجده مورد از مهمترین زبانهای دشوار دنیا پرداخته شد. دلیل این انتخاب عواملی مانند گسترهی جغرافیایی زبان مورد نظر، قدمت، تعداد گویشوران و در مورد خاصی مانند باسک، اهمیت جغرافیایی و گردشگری آن منطقه بوده است. تمامی این زبانها معرّف اقوام بزرگ و سرزمینهای زیبا و کهن آنان هستند. در این لیست جای گویشها و زبانهای بسیاری خالی است. زبان سانسکریت، زبانهای سِلتی یا کِلتی، زبان ولزی، زبان هلندی، زبان خاص کشورهای کوچک اروپایی و زبان کُردی. تمامی این زبانها و گویشها از سخت ترین زبان های دنیا و البته زیباترین آنها بحساب میآیند. با اینحال عواملی چون اشاره به مورد مشابه، تعداد گویشوران و یا مشخص نبودن محدودهی مرزی زبان مورد نظر، مانع ما از ورود به جزییات بیشتر شد.
مطالب مرتبط
آموزش جملات پرکاربرد انگلیسی در سفر
۶۴ نظرات