راهنمای کامل زندگی در اصفهان

اصفهان، شهری توریستی، تاریخی و صنعتی است که لقب نصف جهان را از آن خود کرده و دومین شهر مهم ایران است که به سرعت رشد کرده و فرهنگ‌ها و ادیان گوناگونی را در خود جای داده. این شهر دریایی از فرهنگ، معماری و شکوه را در خود دارد. بافت شهری اصفهان، به دو سبک قدیمی و مدرن با فرهنگی غنی ادغام شده. این ترکیب متنوع، اصفهان را به یکی از گزینه‌های خوب برای زندگی در ایران تبدیل کرده. اگر دوست دارید درباره زندگی در اصفهان بیشتر بدانید در این مقاله با الی گشت همراه باشید.

اما اولین نکته‌ای که درباره زندگی در اصفهان باید بدانید درباره موقعیت جغرافیایی این شهر است. استان اصفهان با مساحتی حدود ۱/۱۰۷۰۹۰ کیلومتر مربع در مرکز ایران واقع شده. این استان از شمال به استان‌های مرکزی، قم و سمنان از جنوب به استان‌های فارس، کهگیلویه و بویر احمد از شرق به استان یزد و از غرب به استان‌های لرستان و چهارمحال بختیاری محدود می‌شود.

بر اساس آخرین تقسیمات کشوری در سال ۱۳۸۷ این استان شامل ۲۲ شهرستان و ۹۷ شهر، ۴۵ بخش و ۱۲۴ دهستان است و مرکز آن شهر اصفهان است. استان اصفهان بین کوه‌های مرکز ایران و دامنه‌های شرق زاگرس قرار گرفته و از چند ناحیه کوهستانی و جلگه‌ای تشکیل شده.

اگر قصد زندگی در اصفهان را دارید باید بدانید اصفهان در ۴۲۵ کیلومتری تهران و در جنوب این شهر قرار دارد. محدوده شهری آن به چهارده منطقه شهری تقسیم می‌شود و در خارج از محدوده شهری هم از غرب به سمت خمینی‌شهر و نجف آباد، از جنوب کوه صفه و سپاهان شهر، از سمت شمال به شاهین شهر و از شرق نیز به منطقه بیابانی منتهی می‌شود.

در قسمت شمالی و شرقی این شهر به کویر محدود می‌شود و در قسمت غربی و جنوبی هم به سلسله کوه‌های زاگرس. کوهستان کرکس در پنجاه کیلومتری شمال اصفهان و زرد کوه بختیاری در جنوب غربی آن قرار دارد.

وجود آب‌هایی همچون زاینده‌رود که از کوه‌های زاگرس به‌ خصوص زرد کوه بختیاری سرچشمه گرفته دلیل پیدایش این شهر است. شهر اصفهان روی دشتی به نسبت هموار با شیبی در حدود ۲ درصد و به طرف شمال شرقی بنا شده. در طی سده‌های گذشته هم به دلیل وجود آب فراوان‌تر و آلودگی کمتر در سمت جنوب غربی توسعه بیشتری پیدا کرده.

اما نمی‌توانید به زندگی در اصفهان فکر کنید و چیزی درباره تاریخچه این شهر ندانید. اصفهان، یکی از نقاط مهم در قلب فلات ایران به شمار می‌رود و در طول تاریخ با فراز و نشیب‌ زیادی همراه بوده. محققان بر این باورند که تهمورث، سومین پادشاه از سلسله پیشدادیان، این شهر را بنیان نهاد.

اصفهان، از تاریخچه‌ای چندلایه برخوردار است که از دوران هخامنشیان گرفته تا دوره‌های اشکانیان و ساسانیان، اسلام، سلجوقیان، صفویه، قاجاریه و پهلوی، که هرکدام با جنبه‌ها مختلف فرهنگی‌، این شهر را به نقطه‌ای کلیدی و مهم در تاریخ ایران تبدیل کرده‌اند.

از مرکز استراتژیک هخامنشیان گرفته تا مهد فرهنگ و علم در دوران اسلامی، اصفهان همیشه نقشی برجسته داشته و آثار بی‌مانند باستانی و فرهنگی در این شهر تاریخی به چشم می‌خورند. زیبایی‌های معماری صفویه، آثار قاجاریه و تحولات پهلوی، اصفهان را به یک تلفیق منحصر به فرد از گذشته و حال تبدیل کرده‌ است.

اما از مهم‌ترین نکته‌هایی که در مورد زندگی در اصفهان لازم است بدانید جمعیت این شهر است. لازم به ذکر است که طبق آخرین سرشماری آماری سال ۹۰ تعداد کل جمعیت استان در سال ۱۳۹۰ معادل ۴۸۷۹۳۱۲ نفر بوده است.

در هرم سنی جمعیت استان جمعیت ۲۷-۲۲ سال بیشتر جمعیت در گروهای سنی را به خود اختصاص داده‌اند و طبق آخرین سرشماری در سال ۱۳۹۰، تعداد ۲۴۷۶۰۲۱ نفر مرد و تعداد ۲۴۰۳۲۹۱ نفر زن، در اصفهان ساکن هستند.

از دیگر موارد مهمی که درباره زندگی در اصفهان لازم است بدانید وجود ادیان مختلف در این شهر است. دین اسلام و مذهب تشیع دین و مذهب رسمی اصفهان است ولی از ادوار گذشته ارامنه، یهودیان، بهاییان و زرتشتیان و سایر اقلیت‌های مذهبی نیز در شهر زندگی می‌کرده‌اند.

محله جلفا که در جنوب اصفهان واقع شده، منطقه‌ای است که بیشتر ارمنی نشین است و از منطقه‌های خوب شهر هم به حساب می‌رود. اسلام در شهر اصفهان به صورت تدریجی و آرام‌آرام به رضا و رغبت از سوی مردم اصفهان پذیرفته شده.

امروزه یهودیان اصفهان از قدیمی‌ترین اهالی این شهر هستند که در گذشته در محله جویباره ساکن بوده‌اند ولی در حال حاضر اغلب مهاجرت کرده‌اند. یهودیانِ باقی‌مانده هم بیشتر در خیابان فردوسی، آمادگاه و سیدعلیخان ساکن هستند. در اصفهان همواره ارامنه و دیگر شاخه‌های مسیحی، زرتشتیان، ورشوییان، بهاییان، بودایی، ربانیان (هندوهای تاجرپیشه) و یهودیان زندگی می‌کردند و این شهر کانون اقلیت‌ها بوده.

زبان و گویش اصفهانی‌ها هم عنصر مهمی درباره زندگی در اصفهان است. اصفهانی‌ها همان‌گونه که می‌دانیم به زبان فارسی و با لهجه اصفهانی صحبت می‌کنند. در برخی از شهرستان‌های استان اصفهان هم مردم با گویش مخصوص به خود صحبت می‌کنند. گویش‌هایی همچون ابیانه‌ای، خوانساری و لری.

یکی از نکاتی در لهجه اصفهانی باعث تمایز این لهجه با سایر لهجه‌ها می‌شود، اضافه شدن حرف «س» در انتهای بسیاری از کلمات است که یک تفاوت آوایی خاصی ایجاد می‌کند. ادبیات بومی اصفهان از دوران صوفی در قهوه‌‌خانه‌های آن زمان رواج پیدا کرد. این قهوه‌خانه‌ها در آغاز در اصفهان و قزوین دایر بودند.

فرهنگ اصفهان را می‌توان در دل داستان‌ها و قصه‌های آن زمان به خوبی مشاهده کرد. ویژگی‌هایی همچون رندی، بذله گویی، حاضر جوابی، خشکی و شاخصه‌های تعلیمی و مذهبی با توجه به عقاید و دیدگاه‌های مردمانش به وضوح در ادبیات بومی اصفهان به چشم می‌خورد.

اقتصاد استان اصفهان بر پایه‌های محکمی مانند کشاورزی، دامداری، صنایع دستی، معدن و صنعت پایدار شده. این شهر را می‌توان بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های سیب‌زمینی، سیب درختی، پیاز، گندم، جو و برنج در کشور دانست. از کل مجموعه‌ی زیر کشت فرآورده‌های کشاورزی سالانه‌ی استان، غلات با ۸/۵۹ درصد، بیشترین میزان را داراست. همچنین نزدیک به ۱۰ درصد از زمین‌های قابل کشت را، باغ‌های میوه در برگرفته.

پرورش دام و پرندگان و ماهی هم، در اقتصاد و بنیان زندگی در اصفهان شایع است. صنایع دستی هم، سهم مهمی از درآمد استان را بر دوش می‌کشد. وجود بیشتر از ۱۶۰ گونه صنایع دستی در استان که دارای اهمیت صادراتی فراوانی هستند، جایگاه استان را در کشور برجسته کرده. ویژه‌ترین صنایع دستی اصفهان را فرش، کاشی، میناکاری، خاتم‌سازی، نگاره گری، سفال، سرامیک، قلم‌زنی، منبت‌کاری، معرق‌کاری، قلم کار و تذهیب تشکیل می‌دهد.

علاوه بر این وجود کارخانه‌های بزرگی همچون فولاد مبارکه، پتروشیمی، صنایع نساجی و غیره اصفهان را به یکی از صنعتی‌ترین استان‌های کشور تبدیل کرده.

یکی دیگر از نکات مهمی که درباره زندگی در اصفهان باید بدانید آب و هوا و وضعیت اقلیمی این استان است. استان اصفهان در مرکز فلات ایران واقع شده و به‌ علت گستردگی زیاد، شامل بخش‌های متعدد کوهستانی و جلگه‌ای می‌شود.

آب‌وهوای این منطقه از کشور به ‌طور کلی معتدل خشک است، اما با توجه به تأثیر بادها و دوری و نزدیکی به منطقه کوهستانی غرب و دشت کویر در شرق و جنوب شرقی، می‌‌توان آب‌وهوای آن را به ۳ بخش متمایز تقسیم کرد که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم.

آب‌وهوای بیابانی این منطقه شمال شهرستان نائین، حوزه بیابانک و انارک تا شمال اردستان را در بر می‌گیرد و مشخصه ویژه آن تغییر شدید و سریع درجه حرارت، کمی بارش باران و وزش بادهای تند در طول سال است.

آب‌وهوای نیمه بیابانی شهرستان اصفهان را شامل می‌شود و خشکی هوا و کمیِ بارندگی از مشخصات این نوع آب‌وهوا است. رودخانه زاینده‌رود به‌ صورت چشمگیری بر آب‌ و هوای این ناحیه تأثیر مثبت گذاشته و آن را تعدیل می‌کند.

این آب و هوا قلمرو غرب و جنوب غربی اصفهان را در بر می‌گیرد و به نسبت افزایش ارتفاع، میزان بارندگی افزایش پیدا می‌کند و از درجه گرمای هوا کم می‌شود.

بر اساس گزارش ایستگاه سینوپتیک شهر اصفهان در سال ۱۳۷۳، حداکثر درجه حرارت ۴۰/۶ درجه‌ سانتی‌گراد، حداقل درجه حرارت ۱۰/۶- درجه سانتی‌گراد و متوسط درجه‌ حرارت سالانه ۱۶/۷ درجه‌ سانتی‌‌گراد ثبت شده. طبق همین گزارش، تعداد روزهای یخبندان زندگی در اصفهان ۷۶ روز و متوسط میزان بارندگی سالانه آن ۱۱۶/۹ میلی‌متر است.

بادهایی که در استان اصفهان می‌وزند، اغلب بادهای غربی و جنوب غربی‌ هستند. در مجموع می‌توان گفت بادهای شدید فقط در نواحی بیابانی استان می‌وزند و سایر بادهای استان معمولاً به‌صورت نسیم و بادهای خفیف محلی‌‌اند.

شهر اصفهان از نظر آب‌وهوا ممتاز و فصول چهارگانه آن بسیار منظم است، چنانکه آغاز و پایان هر فصل به‌خوبی مشهود است. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به بررسی وضعیت هوا در فصول مختلف زندگی در اصفهان بپردازیم.

فصل بهار به عنوان بهترین زمان زندگی در اصفهان شناخته می‌شود. هوای دل‌انگیز و آفتابی این فصل، شرایطی ایده‌آل برای گشت و گذار در این شهر و بازدید از جاذبه‌های دیدنی آن و همچنین لذت بردن از زندگی در این شهر توریستی فراهم می‌کند.

با الی گشت، رزرو هتل آسان‌تر از همیشه است.

 با وجود گرمای زیادی که در تابستان بر اصفهان حاکم می‌شود، تعداد زیادی از گردشگران این فصل را برای سفر به اصفهان و همچنین بسیاری افراد این موقع از سال را برای زندگی در اصفهان انتخاب می‌کنند. تعطیلی مدارس و برخی ادارات دولتی باعث می‌شود بتوانید بازدیدی خوب از این شهر داشته باشید.

در این فصل، هوا خنک و دلپذیر است و بارش‌های ناگهانی به ندرت رخ می‌دهند. این هوای خنک و خوشایند امکان قدم زدن در خیابان‌های شهر به هنگام زندگی در اصفهان برای ساکنین این شهر و همچنین گردشگران فراهم می‌کند.

 در فصل زمستان، سرمای هوا تا حدی افزایش پیدا می‌کند که گشت و گذار در شهر سخت می‌شود. با این حال، در اصفهان برف به صورت چشمگیری نمی‌بارد و بیشتر بارش‌ها به شکل باران است و اگر قصد زندگی در اصفهان را دارید لازم نیست نگران میزان زیاد بارش در این فصل باشید.

یکی دیگر از نکاتی که به هنگام زندگی در اصفهان باید درباره آن بدانید وضعیت حمل و نقل است. در این شهر تاریخی، حمل و نقل به عنوان یکی از اساسی‌ترین نیازها برای گردشگران اهمیت بالایی دارد. سیستم حمل و نقل عمومی در اصفهان به‌ صورتی طراحی شده که امکان جابه‌جایی آسان و راحت در سراسر شهر را برای مسافران فراهم می‌کند.

در ادامه با الی گشت همراه باشید تا شما را با وضعیت حمل نقل درون شهری و برون شهری در اصفهان بیشتر آشنا کنیم.

حمل و نقل درون شهری از مهم‌ترین ارکان زندگی در اصفهان است. این حمل و نقل در اصفهان از طریق مترو، تاکسی، اتوبوس و حتی دوچرخه‌ها صورت می‌گیرد. به عنوان ساکن این شهر می‌توانید انتخاب کنید که آیا می‌خواهید دوچرخه یا ماشین اجاره بگیرید، یا از خدمات وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید.

چنانچه از خودروی شخصی در این شهر استفاده می‌کنید به دلیل طرح زوج و فرد در برخی از خیابان‌ها ممکن است با مشکل مواجه شوید.

قطار شهری که به نام متروی اصفهان هم معروف است یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی در اصفهان برای شهروندانی به شمار می‌رود که از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده می‌کنند. این شبکه به دلیل گذر از منطقه‌های باستانی این شهر با مخالفان بسیاری همراه شده و تا به حال به منطقه‌های باستانی همانند: خیابان چهارباغ و سی و سه پل آسیب رسانده.

شبکه درون‌شهری مترو ۵ خط جداگانه دارد. خط شماره یک شمالی – جنوبی و دارای بیست و یک ایستگاه است. این خط از شمال غربی شروع شده و به کوه صفه در جنوب ختم می‌شود. خط شماره دو هم محور شرقی – غربی دارد که بیست و یک ایستگاه را شامل می‌شود.

این خط از شمال شرقی شروع شده و تا خمینی شهر ادامه پیدا می‌کند. خط شماره سه از فولادشهر در جنوب غرب اصفهان شروع شده و در ایستگاه میدان آزادی به پایان می‌رسد. خط شماره چهار دنباله خط اول تا بهارستان و شهر مجلسی است و خط شماره پنج هم دنباله خط اول از سمت شمال به ‌سمت شاهین‌شهر است.

حمل و نقل برون شهری هم از دغدغه‌های مهم زندگی در اصفهان به حساب می‌رود و شامل اتوبوس‌های مسافربری، قطارها و خدمات تاکسی می‌شود. اتوبوس‌ها به مقاصد مختلف شهرها و روستاهای اطراف و قطارها به سمت شهرها و مناطق دیگری کشور حرکت می‌کنند.

درباره راه آهن اصفهان خوب است بدانید استان اصفهان با توجه به برخورداری از پتانسیل مهم صنعتی و اقتصادی در سال ۱۳۴۷ به شبکه سراسری راه‌آهن پیوست و رسالت خود را بر تأمین مواد اولیه و توزیع محصولات صنعتی استان قرار داد.

این اداره کل دارای ۶۱۵ کیلومتر خط اصلی، ۲۲۱ کیلومتر خط مانوری و ۹۹ کیلومتر خط صنعتی و تجاری است و در صورت تصمیم به زندگی در اصفهان می‌توانید از آنها استفاده کنید.

فرودگاه شهید بهشتی اصفهان که فرودگاه جدید این شهر است در ۱۰ ناتیکال مایلی شرقی اصفهان در منطقه کویری، در مساحت ۱۰۴۱ هکتار با هدف ارائه خدمات هوایی برنامه‌ای و غیر برنامه‌ای، آموزشی و انجام پروازهای مسافری در سال ۱۳۶۱ تأسیس و رسماً به‌صورت عملیاتی وارد ناوگان هوایی کشور شد.

این فرودگاه دارای سیستم‌ها و تجهیزات ناوبری، خودروهای کف‌ساز، ماشین‌های برف روب و جاروب جهت ایمنی مناطق پروازی و دو باند به طول ۴۳۹۷ متر و عرض ۴۵ متر و ۱۰ جایگاه پذیرش جهت انواع هواپیماهای مسافربری موجود و ترمینال پروازهای داخلی به مساحت ۱۳۷۵۰ متر مربع و ترمینال خارجی با سطح زیربنای ۷۳۰۰ متر مربع است.

اما بدون شک یکی از مهم‌ترین دغدغه‌ها به هنگام زندگی در هر شهری بحث هزینه مسکن است. اگر شما هم تصمیم به زندگی در اصفهان گرفته‌اید و می‌خواهید بدانید هزینه‌های مربوط به مسکن در این کلان‌شهر چگونه است در ادامه با الی گشت همراه باشید.

منطقه یک اصفهان، یکی از مناطق مهم مرکزی، با بافت قدیمی و تاریخی شهر اصفهان است. مرزهای این منطقه از شرق، به چهارباغ پایین و بلوار کاوه تا میدان شهدا، از جنوب به رودخانه زاینده رود، حدفاصل میدان انقلاب تا پل وحید، از غرب به اتوبان وحید و خیابان خرم، از شمال به خیابان فروغی منتهی می‌شود.

 قیمت هر متر آپارتمان در این منطقه، از حدود ۳۱ میلیون تومان در محله جامی، شروع می‌شود و تا حدود ۱۰۰ میلیون تومان در خیابان آذر بالا می‌رود.

همچنین خیابان‌های اصلی این منطقه شامل مطهری، شمس‌آبادی، آذر، عباس آباد، طالقانی، شیخ بهایی، مسجد سید، میرداماد، لنبان، جهاد، آتش، صائب تبریزی، اردیبهشت، کاشانی، پنج رمضان، نواب صفوی، طیب و آیت الله زاهد.

اگر قصد زندگی در اصفهان در منطقه ۱ را دارید باید بدانید این منطقه شامل محله‌های زیر می‌شود:

محله خرم، محله جامی، محله علیقلی آقا، محله درب کوشک، محله بیدآباد، محله جوزدان و الیادران، محله خلجا، محله شاهزاده ابراهیم، محله لنبان، محله عباس آباد و محله صائب.

حمام علیقلی آقا، مسجد علیقلی آقا، موزه ملی هنرهای اصفهان، آرامگاه صائب تبریزی، کاخ سرهنگ، ارگ جهان نما، بوستان کودک، بیشه حبیب، بوستان سی و سه پل، منطقه صنعتی شاپور قدیم، بیمارستان‌ عیسی بن مریم، بیمارستان سینا و مجتمع‌های پزشکی خیابان شمس آبادی، بیمارستان کاشانی، بیمارستان امید، بیمارستان اصفهان، هتل آسمان، هتل عالی قاپو از جمله این موارد هستند.

همچنین هتل شیخ بهایی، هتل پیروزی، مراکز خرید و بازار الکترونیک طالقانی، شهر کتاب اردیبهشت، سینماهای ساحل، سپاهان، فلسطین، مراکز خرید انقلاب، عالی قاپو، افتخار، آزادی، ورزشگاه تختی، مادی نیاصرم، مادی فدن، مادی فرشادی، ایستگاه‌های مترو انقلاب، امام حسین، تختی و شهدا از دیگر موارد مهم این مراکز هستند که خوب است پیش از زندگی در اصفهان با آنها آشنا شوید.

اگر قصد زندگی در اصفهان و در منطقه دو این شهر را دارید باید بدانید این منطقه به دو قسمت تقسیم شده. یک قسمت بین خیابان‌های خرم، امام خمینی، ولدان و شهر خمینی شهر قرار دارد. دیگری بین خیابان‌های امام خمینی بابوکان و شهرهای خمینی شهر شاهین شهر قرار گرفته.

ارزان‌ترین قیمت آپارتمان در این منطقه، حدود ۱۷ میلیون تومان، در محله دهنو است. گران ترین محله این منطقه هم خیابان شهیدان غربی، با قیمت حدودی ۳۶ میلیون تومان، برای هر متر مربع، آپارتمان نوساز است.

منطقه دو اصفهان شامل محله‌های آفاران، برزان، جاوان، ولدان، بابوکان، رسالت، دهنو و بختیار دشت می‌شود.

اگر منطقه سه را برای زندگی در اصفهان انتخاب کرده‌اید باید بدانید این منطقه در مرکز شهر اصفهان واقع شده و بیشترین آثار تاریخی این شهر را در خود جای داده. این منطقه از غرب به چهارباغ پایین و بلوار کاوه تا میدان شهدا، از جنوب به رودخانه زاینده رود حدفاصل میدان انقلاب تا میدان بزرگمهر، از شرق به خیابان بزرگمهر، تا میدان احمدآباد و از شمال به خیابان سروش و خیابان مدرس تا میدان شهدا منتهی می‌شود.

 ارزان‌ترین آپارتمان‌های نوساز این منطقه در محدوده خیابان صغیر اصفهانی قرار دارند که قیمت هر متر مربع آن‌ها حدود ۲۹ میلیون تومان است. گران‌ترین آپارتمان‌ها هم در محدوده مشتاق اول با قیمت متری ۱۱۰ میلیون تومان، قرار گرفته‌اند.

خیابان‌های اصلی منطقه ۳ اصفهان به شرح زیر هستند:

خیابان عبدالرزاق، خیابان هاتف، خیابان علامه مجلسی، خیابان ولیعصر، خیابان احمدآباد، خیابان نشاط، خیابان پاسداران (باغ گلدسته)، خیابان سپاه (سپه)، خیابان فردوسی، خیابان استانداری، خیابان حکیم، خیابان هشت بهشت غربی، خیابان ابوالحسن اصفهانی، چهارباغ خواجو، خیابان شریف واقفی، خیابان فلسطین، خیابان آمادگاه، خیابان گلزار، خواجه نظام الملک، خیابان آیت الله خراسانی، خیابان بهشتی نژاد، خیابان فرشادی، خیابان مجمر، خیابان کمال اسماعیل، خیابان مشتاق اول، خیابان سید علی خان.

محله فتح آباد، محله خواجو، محله تل واسکان، محله گلزار، محله قلعه طبره، محله یزد آباد، محله پایین دروازه، محله جوباره، محله گلبهار، محله طوقچی، محله شهشهان، محله فردوسی، محله ابن سینا، محله دردشت، محله سنبلستان، محله گلبهار، محله بازار، محله شیخ یوسف، محله چرخاب، محله سرچشمه، محله احمدآباد و محله باغ کاران هم از جمله محله‌های این منطقه هستند که به هنگام زندگی در اصفهان خوب است با آنها آشنا شوید.

مراکز تاریخی: میدان نقش جهان، مسجد شیخ لطف الله، مسجد شاه، عمارت عالی قاپو، بازار قیصریه، کاخ چهل ستون، مسجد حکیم، میدان امام‌ علی یا میدان عتیق (سبزه میدان)، کاخ هشت بهشت، مقبره خواجه نظام الملک، مسجد جامع، خانه مشیرالملک، مادی چشمه راران، مادی چشمه باقرخان، مادی نیاصرم، مادی فرشادی غربی.

مراکز رفاهی: بیمارستان امیرالمومنین، بیمارستان امین، بیمارستان حضرت زهرای مرضیه، بیمارستان خورشید، بیمارستان صدوقی، آزمایشگاه‌ها و مراکز طبی خیابان آمادگاه، مرکز خرید گلدیس، مرکز خرید باغ گلدسته، مرکز خرید چهارباغ، مرکز خرید نقش جهان، پاساژ انقلاب، هتل حکیم، هتل خواجو، هتل عباسی.

مراکز فرهنگی تفریحی: کتابخانه مرکزی اصفهان، پردیس سینمایی چهارباغ، سینما خانواده، سینما سوره، مجتمع آمادگاه، استانداری اصفهان، صدا و سیمای مرکزی اصفهان، موزه تاریخ طبیعی، پارک مشتاق، پارک کمال اسماعیل، بوستان ترمه، بازار هنر، ورزشگاه پوریای ولی.

اگر قصد زندگی در اصفهان و منطقه چهار آن را دارید باید بدانید این منطقه به نسبت مناطق ۱ و ۳ وسعت نسبتا زیادی دارد. این منطقه از مرز منطقه سه یعنی خایان بزرگمهر شروع شده و تا باغ رضوان، ادامه پیدا می‌کند.

همچنین از شمال به بخشی از خیابان‌های جی غربی، ۲۲ بهمن، جی شیر، دکتر حسابی، بلوار اما رضا و گورت و از جنوب به رودخانه زاینده رود، حدفاصل پل بزرگمهر تا جاده انرژی اتمی( روشن دشت-جوزدان)، امتداد پیدا می‌کند.

  ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده روشن دشت و کلم خواران، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۳۵ میلیون تومان است. گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده مهرآباد، با قیمت ۱۱۵ میلیون تومان هستند.

نورباران، فرهنگیان، رکن الدوله، شاهزید، بیسیم، چشمه باقرخان، مفتح، همدانیان، مهرآباد، کلمان، کرد آباد، جی، کلم خواران، زوان، پینارت، شهرک روشن دشت، شهرک زاینده رود از جمله محله‌های این منطقه هستند که خوب است پیش از زندگی در اصفهان با آنها آشنا شوید.

بهترین قیمت‌ها برای بهترین مقاصد! خرید بلیط هواپیما با الی گشت.

خیابان سلمان فارسی (مشتاق اول، مشتاق دوم، مشتاق سوم)، خیابان حمزه اصفهانی، خیابان ۲۲ بهمن، خیابان هشت بهشت شرقی، خیابان علامه امینی شرقی و غربی، رکن الدوله شرقی و غربی، خیابان مهر، خیابان مفتح،  خیابان مهر آباد، خیابان لاله، خیابان بازارچه، خیابان نیرو، خیابان  همدانیان، جی شیر، دکتر حسابی، خیابان لاهور، بزرگراه باغ رضوان، بزرگراه صیاد شیرازی و بزرگراه کمربندی شرق اصفهان از جمله این خیابان‌ها هستند.

باغ گلها، شهر رؤیاها، باغ جوان، باغ غدیر، باغ رضوان، پارک مشتاق، مادی چشمه باقرخان، مجتمع اداری غدیر، بیمارستان قلب چمران، نمایشگاه بین المللی اصفهان، پارک سلمان فارسی و میدان میوه و تره بار از جمله این مراکز هستند که به هنگام زندگی در اصفهان باید درباره آنها بدانید.

منطقه پنج اصفهان، منطقه‌ای است که از مرکز تا جنوب شهر اصفهان ادامه پیدا می‌کند. بلوار ملت از سی و سه پل تا پل وحید، بزرگراه میرزا کوچک خان جنگلی، بلوار سهروردی و جانبازان، کمربندی غرب اصفهان، بزرگراه دستجردی، بلوار هزار جریب و چهارباغ بالا، مناطق این منطقه هستند.

 ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه برای زندگی در اصفهان در محدوده علامه جعفری، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۴۶ میلیون تومان است. همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده بوستان سعدی، با قیمت ۱۶۰ میلیون تومان هستند.

باغ زرشک، سیچان، قینان، جلفا، پاچنار، مارنان، باغ دریاچه، وحید، حسین آباد، بهار آزادی، فرح آباد، کوی امام جعفر صادق، توپخانه، امیرالمؤمنین، کوی سپاهان، سپاهان شهر از جمله این محله‌ها هستند.

خیابان توحید، خیابان حکیم نظامی، خیابان محتشم کاشانی، خیابان شریعتی، خیابان دانشگاه، خیابان ارتش، رودکی، سهروردی، خیابان  جانبازان، خیابان کشاورز، خیابان نظر شرقی، نظر غربی و نظر میانی، خیابان شهدای صفه، بلوار غدیر و شاهد سپاهان شهر از جمله این خیابان‌ها هستند که باید به هنگام زندگی در اصفهان درباره آنها بدانید.

پارک کوهستانی صفه، پارک آبی آبسار، مرکز خرید متروپل، مجتمع کوثر، هتل پارسیان کوثر، تالار فرشچیان، کلیسای وانک، کلیسای بتلحم مقدس، خانه مشیرالملک صفوی، کلیساها و خانه‌های دیگر منطقه جلفا، گورستان ارامنه، میدان جلفا، بیمارستان الزهرا، بیمارستان شریعتی، بیمارستان خانواده، مجموعه فرهنگی ورزشی ۲۲ بهمن، دانشگاه اصفهان و دانشگاه اشرفی اصفهانی از جمله این مراکز هستند.

اگر قصد زندگی در اصفهان و منطقه شش آن را دارید باید بدانید این منطقه قرینه منطقه پنج و بخش دیگر مرکز تا جنوب شهر اصفهان است. مرزهای این منطقه، رودخانه زاینده رود از ۳۳ پل تا پل اشکاوند، چهارباغ بالا، بلوار هزار جریب، بزرگراه دستجردی تا پل راه آهن، کنارگذر شرقی اصفهان، تا پل اشکاوند هستند.

 این منطقه هم از مناطق وسیع شهر اصفهان به شمار می‌رود. ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده کوی راه حق قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۳۰ میلیون تومان است. گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده مرداویج، با قیمت ۱۶۰ میلیون تومان هستند.

آیینه خانه، باغ نگار، مصلی، سعادت آباد، تخت فولاد، فیض، گبر آباد، کوله پارچه، بدر، هزارجریب، مرداویج، کوی استادان، کوی بهار، کوی امام، آبشار، همت آباد، شهرک کشوری، دنارت، فیزادان و ردان از جمله این محله‌ها هستند.

خیابان شیخ صدوق جنوبی و شمالی، خیابان هفت دست، خیابان آیینه خانه، خیابان میر، خیابان آزادگان، خیابان آپادانا اول (قدوسی)، خیابان آپادانا دوم (۱۵ خرداد)، خیابان آبشار اول، آبشار دوم، آبشار سوم، خیابان سجاد، خیابان سعادت آباد، خیابان هزارجریب، خیابان چهارباغ بالا، خیابان  آزادی، خیابان شیخ کلینی (مرداویج)، خیابان کارگر، خیابان خلیلی، خیابان لاوی، خیابان فراهانی، خیابان فیض، خیابان مصلی، خیابان نیکبخت، خیابان شیخ مفید، خیابان گلستان و خیابان بوستان از جمله این خیابان‌ها هستند که برای زندگی در اصفهان باید با آنها آشنا شوید.

ایستگاه راه آهن اصفهان، پایانه مسافربری صفه، پایگاه هوانیروز وطن پور، مراکز خرید سیتی سنتر اصفهان، سرای ایرانی، مجتمع پارک، مجموعه پرواز، برج کبوترخانه مرداویج، مرکز همایش‌های بین المللی اصفهان، پارک‌های پردیس هنر، آبشار سوم، آبشار، بیمارستان حجتیه، کلینیک پارس و مرکز آموزشی شهید وطن پور از جمله این مراکز هستند.

منطقه هفت اصفهان، در شمال شرقی این شهر واقع شده. میدان شهدا جنوبی‌ترین نقطه آن است. خیابان‌های مدرس، لاله، اتوبان چمران، آل بویه، گلستان، بعثت، جاده دولت آباد تا مرز شهر شاهین شهر، بزرگراه معلم و بلوار کاوه، مرزهای این منطقه زندگی در اصفهان هستند.

 ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده باقوشخانه، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۲۸ میلیون تومان است. همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده خیابان ادیب، با قیمت ۴۵ میلیون تومان هستند.

این منطقه شامل محله‌های یونارت، بابلدشت، خوابجوان، مهرآباد، پوریای ولی، مولوی، فروردین، شاهد، پاقلعه، شیخ اشراق، برازنده، شهرک کاوه، حسن آباد گاری و شهرک ولیعصر می‌شود.

خیابان ادیب، خیابان مولوی، خیابان لاله جنوبی، خیابان مدرس، خیابان اشراق، خیابان فلاطوری، خیابان گلستان، خیابان ابوریحان بیرونی، خیابان برازنده، خیابان پرستار، خیابان غرضی، خیابان ساکت اصفهانی، خیابان هسا، خیابان آل بویه، خیابان ایمان، خیابان بعثت، خیابان فرزانگان، خیابان پرستار، خیابان آزادگان، بلوار کاوه، بزرگراه معلم و بزرگراه چمران از جمله این خیابان‌ها هستند.

بیمارستان غرضی، هنرسرای خورشید، دانشکده فرهنگیان شهید باهنر، ورزشگاه نقش جهان و باغ فدک از جمله این مراکز این منطقه برای زندگی در اصفهان به حساب می‌روند.

منطقه هشت اصفهان، قسمت‌هایی از مرکز اصفهان و شمال اصفهان را در بر می‌گیرد. مرزهای این منطقه، خیابان بهارستان، بلوار کاوه، خیابان فروغی و خیابان امام خمینی، هستند. این منطقه در مجاورت مناطق ۱، ۲، ۷، ۱۱ و ۱۲ قرار گرفته.

ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده بهرام آباد، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۱۹ میلیون تومان است. همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده گلستانه، با قیمت ۶۰ میلیون تومان هستند.

این منطقه برای زندگی در اصفهان شامل محله‌های بهارستان، گل محمدی، خانه اصفهان، بهرام آباد، تیران، آهنگران، شمس آباد، دستگرده، فردوان، کساره، پرتمان، شهریار، میرعماد، رزمندگان (جابر)، طامه، کوجان و مارچین می‌شود.

خیابان فروغی، خیابان شهید باهنر، خیابان خادمی، خیابان رباط اول، خیابان امام خمینی، خیابان پنج آذر، خیابان ابونعیم، خیابان جابر انصاری، خیابان رزمندگان، خیابان رباط دوم یا سید رضی، خیابان  گلخانه، خیابان نوبهار، خیابان بهارستان غربی و بهارستان شرقی، خیابان شهیدان کاظمی (کوجان)، خیابان خانه اصفهان، خیابان خلیفه سلطانی، خیابان گلستانه، خیابان سپاه، بزرگراه ردانی پور و بلوار امام خمینی از جمله این خیابان‌ها هستند.

پایانه مسافربری کاوه، بیمارستان سوانح سوختگی امام موسی کاظم، پارک گل محمدی، شهربازی ملک شهر، و ورزشگاه مارچین از جمله این مراکز هستند.

منطقه نه زندگی در اصفهان، شامل محله‌های غرب اصفهان می‌شود. مرزهای این منطقه خیابان‌های اشرفی اصفهانی یا کهندژ، بزرگراه شهید خرازی، رودخانه زاینده رود و شهر خمینی شهر هستند. ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده جروکان، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۱۵ میلیون تومان است. همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده ناژوان، با قیمت ۸۰ میلیون تومان هستند.

محله‌های این منطقه شامل جاوان، بازوگاه، ناژوان، زهران، لادان، بهارانچی، جنیران، سودان، کرم ماربین، جنیران ماربین، آزادان یا آزادگان، نصرآباد، کلیچه، کفران یا بوستان، گورتان، جروکان، احمدآباد، شهرک آزادی، باغ برج و مارمار می‌شود.

 خیابان آتشگاه، میرزاطاهر، خیابان حجازی، خیابان قدس، خیابان الفت، خیابان نبوی منش، خیابان بهشت و خیابان اشرفی اصفهانی یا کهندژ از جمله این خیابان‌ها هستند.

پارک جنگلی ناژوان، کوه آتشگاه، باغ پرندگان، منارجنبان، کلینیک تخصصی قلب و عروق فراز،  مجموعه ورزشی فولاد مبارکه سپاهان، آکواریوم اصفهان، موزه صدف اصفهان و ورزشگاه شهدای نصرآباد از جمله این مراکز زندگی در اصفهان می‌شوند.

منطقه ده اصفهان، شامل بخش‌هایی از مرکز و شمال شرق اصفهان می‌شود. این منطقه، با مناطق ۳، ۷، ۱۴ و ۱۵ مرز مشترک دارد. مرزهای این منطقه خیابان‌های سروش، لاله، اتوبان چمران، آل بویه، گلستان، بعثت، نهر ارزنان و تاکسیرانی هستند.

 ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده راران، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۱۵ میلیون تومان است. همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده دشتستان جنوبی، با قیمت ۷۰ میلیون تومان هستند.

محله‌های این منطقه شامل فرسان، دشتستان، عسکریه، مصلی، کوی ضرابخانه، شیخ طوسی، عطار نیشابوری، ۲۴ متری، آسنجان، خواجه عمید، راران، گلستان، بوزان، اطشاران، کوی میلاد، هفتون، نوبهار، گرکان، کوی غدیر، شهرک مبارزان، کوی گل نرگس، جوهران و شهرک امام زمان و حصه می‌شود.

خیابان پروین اعتصامی، خیابان لاله جنوبی، خیابان عسکریه، خیابان جی، خیابان دشتستان، خیابان مصلی، خیابان معراج، خیابان حکیم شفایی، خیابان عطار، خیابان زرین کوب، خیابان میثم، خیابان طوسی، خیابان هفتون، خیابان رئیسی، خیابان خاتون آبادی و بزرگراه آقابابایی از جمله این خیابان‌ها هستند.

مجموعه پزشکی شهرک سلامت، بیمارستان عسکریه، مجموعه ورزشی خمسه عشر، پارک لاله، تالار هنر، شهربازی تمدن، مجموعه ورزشی تمدن، امامزاده اطشاران و تالار شهروند از جمله این مراکز در این منطقه از زندگی در اصفهان هستند.

منطقه یازده اصفهان، بخشی از شمال غرب این شهر را شامل می‌شود. این منطقه از غرب چسبیده به خمینی شهر است. همچنین با مناطق ۲ ، ۹ و ۷ مرز مشترک دارد.  ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه از زندگی در اصفهان در محدوده جوی آباد، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۱۵ میلیون تومان است.

 همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده امام رضا و کهندژ، با قیمت ۳۰ میلیون تومان هستند. محله‌های این منطقه شامل رهنان، لمجیر یا لیمجیر، ماشاده، مشکین، اسلامی، جوی آباد، طاحونه و درب میدان یا سجاد می‌شود.

خیابان شریف شرقی و غربی، خیابان درخشان، خیابان بهشتی یا شهیدان، خیابان اهتمام، خیابان شهدای لمجیر، خیابان امام رضا، خیابان اشرفی اصفهانی یا کهندژ و خیابان امام جواد از جمله خیابان‌های این منطقه از زندگی در اصفهان هستند.

بازار مبل رهنان از این جمله است. لازم به ذکر است که از این منطقه به بعد، مناطق بیشتر شامل حومه اصفهان می‌شوند و تعداد مراکز بااهمیت و آثار تاریخی در آن‌ها کاهش می‌یابد. همچنین تعداد زمین‌های کشاورزی در این مناطق بیشتر است.

شمالی‌ترین منطقه برای زندگی در اصفهان، منطقه دوازده است. از خیابان بهارستان تا مرز شهر شاهین شهر و از بزرگراه معلم تا بزرگراه امام خمینی، محدوده این منطقه به شمار می‌روند.

 ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده شهرک منتظری، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۱۸ میلیون تومان است. همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده مطهری، با قیمت ۴۰ میلیون تومان هستند.

محله‌های این منطقه شامل ملک شهر، کوی دادگستری، محله عرب‌ها یا امیر عرب، مهدی آباد، آزادگان، شهرک نگین، صدف، کوی قدس یا شهرک قدس، شهرک مهدیه، منطقه صنعتی امیر کبیر، امین آباد، محمود آباد و شهرک شهید محمد منتظری می‌شود.

خیابان رباط سوم یا علم الهدی، خیابان مطهری، خیابان نگارستان، خیابان دانش، خیابان ابوترابی، خیابان بنت الهدی، خیابان ۱۷ شهریور، خیابان انقلاب اسلامی، خیابان مفتح، خیابان ناصرخسرو، خیابان امین، خیابان کوثر، خیابان عاشق آباد، خیابان سلمان فارسی، خیابان مینو، خیابان امیرکبیر، خیابان بابا گلی، خیابان مشیرالدوله، خیابان عطاالملک، خیابان استقلال و خیابان آیت الله محمودآبادی از جمله این خیابان‌ها هستند.

بوستان ملت، منطقه صنعتی امیر کبیر یا شاپور جدید، بیمارستان امام حسین و مرکز خرید شهر فرش و لوازم خانگی از جمله این مراکز در این منطقه برای زندگی در اصفهان هستند.

منطقه سیزده اصفهان شامل مناطق جنوب غربی شهر اصفهان می‌شود. خیابان سهروردی، خیابان جانبازان، رودخانه منطقه ناژوان، سه راه نیروگاه، بلوار شفق، درچه و کارخانه سیمان اصفهان، مرزهای این منطقه را تشکیل می‌دهند.

 ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده دستگرد خیار، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۳۰ میلیون تومان است. همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده باغ زیار، با قیمت ۶۰ میلیون تومان هستند.

محله‌های این منطقه از زندگی در اصفهان شامل کوی ولیعصر، کوی امیریه، گلها، باغ زیار، دستگرد خیار، قائمیه، کوی شقایق، کوی گلستان، باغ فردوس (لوله) و کشاورزی می‌شود.

خیابان‌ کشاورز، خیابان‌ کاظمی، خیابان‌ کشاورزی، خیابان‌ دکتر حسابی، خیابان‌ گلها، خیابان‌ قائمیه، خیابان‌ شفق، خیابان‌ عباسپور، باغ فردوس، باغ زیار، خیابان الفت، بزرگراه حبیب اللهی و اقارب پرست و میثمی از جمله این خیابان‌ها هستند.

زندان دستگرد، بیمارستان میلاد، پارک ناژوان قسمت جنوب رودخانه، کوه دنبه و کوه سفید از جمله این مراکز هستند.

منطقه چهارده، در شمال شرقی شهر اصفهان واقع شده. بزرگراه چمران و اردستانی، خیابان آل بویه، گلستان، بعثت، نهر ارزنان و تاکسیرانی مرزهای این منطقه از زندگی در اصفهان را تشکیل می‌دهند. ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده سودان، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۱۹ میلیون تومان است.

همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده بعثت، با قیمت ۳۲ میلیون تومان هستند. این منطقه شامل محله‌های باتون یا مهدیه، الهیه، دارک، زینبیه، شهرک امام خمینی، شهرک امام حسین، جلوان، عمان سامانی، منتظرالمهدی، دودانگی، ارزنان و سودان می‌شود.

خیابان‌ فلاطوری، خیابان‌ برازنده، خیابان‌ عاشق اصفهانی، خیابان‌ بعثت، خیابان‌ محمد طاهر، خیابان‌ زینبیه و خیابان‌ آیت الله غفاری از جمله این خیابان‌ها هستند.

ورزشگاه قدس، حرم زینبیه، پایانه زینبیه و بیمارستان حضرت زهرا از جمله این مراکز هستند.

منطقه پانزده اصفهان، شرقی‌ترین منطقه برای زندگی در اصفهان است. این منطقه با منطقه ۴ و ۱۰ مرز مشترک دارد و به سمت شرق ادامه پیدا می‌کند. ارزان‌ترین واحدهای آپارتمانی نوساز این منطقه در محدوده خوراسگان، قرار دارند که قیمت حدودی هر متر مربع این واحدها، ۲۶ میلیون تومان است.

همچنین گران‌ترین این واحدها، متعلق به محدوده شهید رجایی، با قیمت ۴۶ میلیون تومان هستند. محله‌های این منطقه شامل جی شیر، سنجوان، مره جی، خوراسگان، هیستان، قلعه برتیانچی، بوزان، کنگاز، کرداچی، اریسون، سلطان آباد، ارداجی، پزوه، اندوان، شهرک صنعتی جی، دهنو ویرایش و خاتون آباد می‌شود.

خیابان جی، خیابان شهید رجایی، خیابان توحید، خیابان مسجد علی، خیابان ۲۲ بهمن، خیابان معراج، خیابان طالقانی یا سردار باقری، خیابان فجر و خیابان اباذر از جمله این خیابان‌ها هستند.

شهرک صنعتی جی، امام زاده‌های ابوالعباس، اسحاق، شاه میر قوام الدین، سید محمدباقر و دانشگاه خوراسگان از جمله این مراکز هستند.

اما یکی دیگر از مهم‌ترین اطلاعاتی که باید درباره زندگی در اصفهان کسب کنید درباره دانشگاه‌های این شهر است. لازم به ذکر است که دانشگاه غیرانتفاعی شیخ بهایی اصفهان، دانشگاه صنعتی اصفهان، دانشگاه دولتی اصفهان، دانشگاه دولتی پیام نور اصفهان، دانشگاه جامع علمی کاربردی فرهنگ و هنر شماره و دانشگاه غیرانتفاعی علوم و فن آوری سپاهان از جمله این دانشگاه‌ها هستند.

نمی‌توان بدون شناخت آداب و رسوم اصفهانی‌ها از زندگی در اصفهان حرف زد. مردم این شهر هم همچون دیگر شهرهای ایران آداب و رسوم خاص و منحصر به فرد خود را دارند.

مراسم‌های گلاب‌گیری، چله بزرگ و چله کوچک، آتش‌افروزی و جل جلانی، سقاخوانی، جشن آبریزان در زاینده رود، چهارشنبه آخر سال (چهارشنبه‌سوری) و عید نوروز از جمله رسوم و مراسم‌های سنتی اصفهانی‌ها به شمار می‌رود. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا شما را با برخی از مهم‌ترین این آداب و رسوم آشنا کنیم.

یکی از آداب و رسوم مهم در فرهنگ زندگی در اصفهان آیین جل جلانی و آتش افروزی است. گفتنی است که در نطنز و آبادى‌هاى آن رسم است که در شب‌هاى هفدهم، هیجدهم و نوزدهم دى‌ماه کودکان در دسته‌هاى مختلف جمع مى‌شوند و هر دسته در یکى از تپه‌ها و بلندى‌هاى آبادى بوته و خار و هیزم را که از پیش جمع کرده‌اند آتش مى‌زنند به‌طورى‌که شعله‌هاى آتش سراسر آبادى را روش کند.

آنها معتقدند روشنائى اگر به درخت‌ها برسد آن‌ سال میوه و سردرختى بیشتر مى‌شود و آفات از بین مى‌رود. بعضی به نیت آنکه درختان میوه بیشترى بدهند به قبرستان رفته و سنگ‌هاى کوچک و بزرگ جمع مى‌کنند و به شاخه‌هاى درختان مى‌آویزند.

در مراسم آتش‌افروزى بعد از خاموش شدن آتش‌ها و تاریکى دوباره به ده برمى‌گردند و به یک نفر توبره بزرگى مى‌دهند و به‌ صورت گروهى به در خانه‌ها رفته، گاهى دسته‌ها با هم برخورد مى‌کنند و با هم درگیر مى‌شوند تا یکى پیروز شود.

یکی از زیباترین رسومات در فرهنگ زندگی در اصفهان که متأسفانه امروزه دیگر از میان رفته، رسم آبریزان است. این رسم زیبا به این صورت است که در یک روز مردم از هر طایفه و طبقه و دین و آیینی در کنار زاینده رود جمع می‌شوند.

 در این رسم زنان برای تماشا به بالای پل رفته و مردان با لباس‌های کهنه به درون آب می‌روند و با ظرف به یکدیگر آب می‌پاشند.

یکی از مشهورترین مراسم‌های اصفهانی‌ها و رسوم زندگی در اصفهان گلاب‌گیری است. این مراسم که وجهه بین‌المللی هم پیدا کرده از آداب و رسوم قدیمی این استان و به خصوص شهر کاشان به حساب می‌رود.

مراسم گلاب‌گیری در روزهای پایانی اردیبهشت هم‌زمان با پیچیده شدن عطر خوش گل محمدی در تمام کوچه پس کوچه‌های شهر صورت می‌گیرد. در این مراسم دیگ‌های بزرگ مخصوص گلاب‌گیری بر روی شعله آتش گذاشته می‌شوند و در نهایت گلاب اعلا به دست می‌آید که گردشگران می‌توانند از آن تهیه کنند.

اگر تا به اینجای این مقاله جذب تاریخ و فرهنگ و شیوه زندگی در اصفهان شده‌اید و دوست دارید در این شهر دیدنی زندگی کنید و می‌خواهید بدانید مهم‌ترین جاذبه‌های اصفهان کدام‌اند در ادامه با الی گشت همراه باشید تا برخی از مهم‌ترین جاذبه های اصفهان که زندگی در کنارشان برایتان لذت‌بخش‌ خواهد بود را به شما معرفی کنیم.

سی و سه پل یکی از مشهورترین جاذبه‌ها و لذت‌های زندگی در اصفهان است که آن را به عنوان نماد تاریخ و فرهنگ اصفهان هم می‌شناسند. سی و سه پل در دوران صفویان و در زمان شاه عباس بر روی رودخانه زاینده رود ساخته شده و از عمر آن، بیش از چهار قرن می‌گذرد.

این پل با نام‌های پل الله وردیخان و پل جلفا هم شناخته می‌شود. سی و سه پل توسط الله‌ وردی‌ خان ساخته شده و در زمان‌های گذشته محل برگزاری جشن‌هایی مانند آب پاشان، نوروز و خاج شویان بوده و امروزه هم محلی برای گردش در میان مردم اصفهان و گردشگران است.

از جمله دیدنی‌ترین جاذبه‌های زندگی در اصفهان که به ثبت ملی هم رسیده و از ارزش تاریخی و فرهنگی زیادی برخوردار است باید به پل خواجو اشاره کرد. این پل در دوران حکومت صفویان عنوان زیباترین پل را از آن خود کرده بود. در قسمت میانی این پل ساختمانی با تزیینات ساده و زیبا برای خاندان سلطنتی بنا شده که امروزه بیگلر بیگی نامیده می‌شود.

در زمان غروب پل خواجو به یکی از زیباترین جاذبه‌های اصفهان تبدیل می‌شود. پل خواجو موفق‌ترین معماری مخصوص ایرانی و سبک اسلامی است و اگر در این شهر دیدنی زندگی می‌کنید حتماً یک شب را به بازدید از این پل اختصاص بدهید.

عمارت یا کاخ عالی قاپو از جمله مهم‌ترین و ارزشمندترین جاذبه‌های زندگی در اصفهان و بناهای تاریخی ثبت‌شده در فهرست آثار ملی و میراث جهانی یونسکو است که در ضلع غربی میدان نقش جهان و مقابل مسجد شیخ لطف‌الله قرار گرفته.

 این یادگار اصیل فرهنگ اصفهان با معماری برجسته و تزیینات بی‌نظیر از هنرمندان مشهور ایرانی، زیباترین نمونه‌های معماری دوره صفویان را پیش روی چشمانتان می‌گذارد. این بنا در دوران صفوی، به دستور شاه عباس اول در ضلع غربی میدان امام ساخته و طی سال‌های بعد در دوران شاه عباس دوم و شاه سلیمان تکمیل شد.

از مهم‌ترین بخش‌های آن می‌توان به سردر ورودی کاخ، تالارهای مجلل، تالار موسیقی در بالاترین طبقه، پایه‌های اصلی این عمارت و آثار هنری برجسته در نقاط مختلف عمارت عالی قاپو (ستون‌های چوبی آینه‌کاری شده، حوض ایوان، کاشی‌های هفت رنگ، نقوش اسلیمی، مقرنس‌کاری، فرش‌های پر نقش‌ونگار، گچ کاری‌ها و نقاشی‌ها) اشاره کرد.

این بنای بی‌نظیر هم از جمله جاذبه‌های فرهنگی اصفهان است که در دوره شاه عباس اول و شاه عباس دوم صفوی ساخته شده و در میان باغی سرسبز و بزرگ قرار گرفته. نقاشی‌ها، نگارگری‌ها و آینه‌کاری‌های این کاخ بسیار زیبا و چشم‌نواز هستند و گنجینه‌ای از نسخ خطی قرن چهارم هجری قمری و آثار دوران صفوی هم در آن گنجانده شده.

باغی که کاخ چهلستون در آن قرار گرفته، از بهترین باغ‌های ساخته شده در دوران صفویه به حساب می‌رود و یکی از ۹ باغ ایرانی ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو است. در تالار اصلی کاخ چهلستون شش تابلوی نقاشی مهم قرار گرفته که با استفاده از رنگ‌های طبیعی از وقایع مهم تاریخی آن دوره نقاشی شده.

این بنا ۲۰ ستون دارد، اما به دلیل انعکاس تصاویر آنها در آب، به ۴۰ ستون تبدیل می‌شوند و به همین دلیل این کاخ زیبا در فرهنگ اصفهان و میان مردم به چهلستون شهرت دارد. اگر به زندگی در اصفهان فکر می‌کنید این بنا یکی از جاذبه‌هایی است که می‌توانید گاه و بی‌گاه از آن دیدن کنید.

میدان نقش جهان به عنوان یکی از نمادهای تاریخی فرهنگی شهر در میان جاذبه‌های اصفهان همچون نگینی می‌درخشد. میدانی بزرگ با حال و هوایی تاریخی و خاص که معماری آن چشم‌ همگان را به خود خیره می‌کند. نام میدان نقش جهان در فهرست جهانی یونسکو ثبت شده و یکی از میدان‌های بزرگ دنیا است.

 اتفاقات تاریخی مهمی همچون شادی‌‌ها، جنگ‌‌ها و رژه‌ها در این میدان رخ داده. این میدان دیدنی را تیموریان در مرکز شهر بنا کردند و در زمان حکومت شاه عباس اول گسترش داده شده. با حضور در این میدان می‌توانید خرید کرده، کالسکه‌سواری کنید و با فرهنگ اصفهان بیشتر آشنا شوید.

این میدان امروزه با نام میدان امام هم شناخته می‌شود و در واقع مجموعه‌ای تاریخی است که پیرامون آن را جاذبه‌هایی همچون کاخ عالی قاپو، مسجد شیخ لطف الله، مسجد امام، سردر قیصریه، بازار قیصریه، دروازه‌های چوگان و توحید خانه فرا گرفته‌اند و نبض زندگی در اصفهان در آن می‌زند.

اگر به زندگی در اصفهان فکر می‌کنید باید قدری با فرهنگ غذایی این شهر هم آشنا شوید. چرا که این غذاها ارتباط مستقیمی با تاریخ و پیشینه و سنت‌ها و آداب و رسوم مردمان این شهر دارند. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا شما را با مشهورترین و سنتی‌ترین غذاهای اصفهان آشنا کنیم.

از جمله معروف‌ترین و لذیذترین غذاهای اصفهان بریانی و یا همان بریونی است. غذایی که بهترین و خوشمزه‌ترین آن را باید در اصفهان بچشید. این غذا ظاهری شبیه به همبرگر دارد و از مخلوط گوشت گردن گوسفند، جگر سفید گوسفند، ادویه اصفهانی، پیاز، نمک و فلفل و زردچوبه تهیه می‌شود.

می‌توان گفت هر کدبانوی ایرانی تجربه پختن این غذای سنتی اصفهان یعنی حلیم بادمجان را دارد. این غذا بسیار خوش‌طعم است و با ترکیب برنج، گوشت، بادمجان، پیاز و نعنا داغ، کشک، نمک و فلفل پخته می‌شود. اما شاید برایتان جالب باشد که بدانید این غذا ریشه‌ در فرهنگ اصفهان دارد و غذای سنتی این شهر است.

از جمله سنتی‌ترین غذاهای اصفهان که به سرعت آماده می‌شود کاله جوش (کله جوش) است. این غذا تقریباً در تمام شهرها پخته می‌شود اما جالب است بدانید که اصالت و ریشه آن به ایلات قشقایی و منطقه اصفهان برمی‌گردد. با توجه به سادگی پخت این غذا می‌توان آن را از جمله غذاهای حاضری در نظر گرفت.

مواد اولیه این مورد از غذاهای اصفهان از کشک، نعنا خشک، پیاز، گردو، روغن، نمک و فلفل تشکیل شده است.

شاید شما هم تا به حال اسم این دسر اصفهانی را شنیده باشید و با شنیدن نام آن توقع دیدن چیزی شبیه به قورمه سبزی را داشته باشید که با برنج سرو می‌شود. اما این غذای مشهور کاملاً با چنین تصوری متفاوت است و بیشتر به عنوان دسر خورده می‌شود.

این غذا ظاهری حلیمی شکل و طعمی شیرین دارد و از ترکیب گوشت گردن بدون استخوان، ماست چکیده، نمک، شکر، زرده تخم مرغ، آب، گلاب، زردچوبه، زعفران و خلال پسته و بادام و زرشک تهیه می‌شود و اگر اهل زندگی در اصفهان هستید حتماً عاشق طعم فوق‌العاده این دسر خوشمزه خواهید شد.

گوشفیل یکی از محبوب‌ترین و مشهورترین شیرینی‌های خوش‌طعم و محبوب ماه رمضان در فرهنگ اصفهان است که با زولبیا و بامیه به عنوان یکی از نمادهای این ماه مبارک شناخته می‌شود. از نکات جالب گوشفیل این مورد از غذاهای اصفهان، سرو آن به همراه دوغ غلیظ محلی است.

این ترکیب متفاوت سردی و گرمی، یک طعم جالب و غیرعادی ایجاد می‌کند که چشیدن آن تجربه‌ای جذاب برای هر مسافری خواهد بود. جالب است بدانید بسیاری از اصفهانی‌ها علاوه بر گوشفیل، شیرینی باقلوا را هم با دوغ امتحان می‌کنند و معتقد هستند که این دو مکمل خوبی برای یکدیگر به شمار می‌روند.

قیمه ریزه نخودچی، یخنی لوبیا، نخودآب، ماش و قمری و بسیاری موارد دیگر هم از غذاهای سنتی اصفهان به شمار می‌روند. از جمله خوشمزه‌ترین دسرهای این خطه هم می‌توان به گز، کاچی هفت دخترون، کوکو قندی و گداخته اشاره کرد. اگر به زندگی در اصفهان فکر می‌کنید و دوست دارید از این غذاها بچشید غذاخوری‌های سنتی بسیاری در اصفهان وجود دارند که می‌توانید این غذاها را در آنها امتحان کنید.

فرقی نمی‌کند در چه شهری زندگی کنید به هر حال نیاز خواهید داشت تا اقلام مورد نیاز خود را از جایی تهیه کنید. به همین خاطر نمی‌توان در راهنمای زندگی در اصفهان از مراکز خرید آن غافل شد. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا مهم‌ترین مراکز خرید اصفهان را به شما معرفی کنیم.

بازار بزرگ اصفهان، یکی از بزرگ‌ترین و قدیمی‌ترین بازارهای خاورمیانه و جاذبه های اصفهان است و شهرتی جهانی دارد. اگر می‌خواهید با روح زندگی در اصفهان آشنا شوید باید به بازار اصفهان بروید و آن چه تحت عنوان «نصف جهون» شنیده‌اید را از نزدیک ببینید.

لازم به ذکر است که بازار سلطانی که آن را با نام بازار قیصریه هم می‌شناسند بخش مهمی از بازار اصفهان است. این بازار دو طبقه‌ای، چندین سرا و مدرسه دارد و میدان نقش جهان را به میدان کهنه اصفهان متصل می‌کند.

در بازار اصفهان می‌توانید محبوب‌ترین سوغاتی‌های این شهر را با بهترین قیمت خریده و به کافه‌ها و بهترین رستوران‌های اصفهان بروید و سرانجام از بناهای تاریخی مختلفی همچون سردر قیصریه، دیدن کنید.

اما شاید برای خرید اقلام مورد نیازتان برای زندگی در اصفهان به دنبال مراکز خریدی مدرن‌تر باشید. اصفهان سیتی سنتر، یکی از بزرگ‌ترین مراکز تجاری، فرهنگی، تفریحی و گردشگری ایران است.

این مرکز خرید در حقیقت مجموعه‌ای هفت طبقه است که دو طبقه زیرزمین آن به پارکینگ، سه طبقه همکف، اول و دوم به مرکز خرید، واحدهای فروشگاهی، فودکورت، نگارخانه، رستوران و کافی شاپ‌ها و دو طبقه سوم و چهارم به مجموعه سینماها، موزه، شهربازی، مرکز همایش‌های بین‌المللی، فودکورت و رستوران‌ها، مجموعه دانشگاه‌ها و مراکز خدمات‌رسانی اختصاص دارند.

در این مرکز خرید قادر خواهید بود که از فروشگاه‌ها، کیف و کفش برند، لباس‌های زنانه و بچگانه، کت و شلوار، صنایع دستی شهر اصفهان و بسیاری اقلام دیگر را خریداری کنید.

مجتمع کوثر اصفهان از دیگر مراکز خرید برای تهیه اقلام مورد نیاز زندگی در اصفهان است که در نزدیکی سی و سه پل واقع شده و دارای ۴۵۰ واحد تجاری است که به فروش پوشاک، کیف، کفش، طلا، جواهر، نقره و سایر زیورآلات، می‌پردازند. 

مجتمع کوثر یکی از بزرگ‌ترین و معروف‌ترین مراکز خرید اصفهان است و وجود پارکینگ طبقاتی مجهز آن موجب شده تا بازدیدکنندگان برای جای پارک خودروی شخصی خود با مشکل مواجه نشوند.

مجتمع پارک چیزی حدود ۱۵,۰۰۰ متر مربع مساحت دارد و با داشتن ۴۰۰ فروشگاه و فضای سبز مناسب، از بهترین مجتمع‌های تجاری در مراکز خرید اصفهان به شمار می‌رود.

در فروشگاه‌های این مجتمع تجاری قادر خواهید بود انواع کالاها از پوشاک و ساعت تا کیف و کفش، لوازم صوتی و تصویری، آلات موسیقی، اسباب‌بازی، کامپیوتر و نرم افزار، لوازم آرایشی و بهداشتی، لوازم ورزشی و اقلام دیگر را خریداری کنید. در این مجتمع تجاری همچنین چندین کافه و رستوران هم وجود دارد.

«بازار نقش جهان» هم از جمله مشهورترین مراکز خرید برای زندگی در اصفهان و بازارهای سنتی این شهر است که به‌ عنوان بخشی از منظر «میدان نقش جهان» در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده. قدمت میدان نقش جهان به دوره صفویه بازمی‌گردد اما در دوره حکومت رضاخان بازسازی حجره‌های اطراف میدان، باعث تجدید حیات این بازار شد.

گفتنی است که دورتادور میدان نقش جهان، حجره‌ها و مغازه‌های کوچک و بزرگی در دو طبقه به چشم می‌خورند که انواع صنایع دستی و سوغات اصفهان را عرضه می‌کنند. گشت‌وگذار در بازار نقش جهان و خرید از این بازار سنتی یکی از لذت‌هایی است که نباید به هنگام زندگی در این شهر بزرگ از دست بدهید.

در این مقاله از الی گشت تلاش کردیم راهنمای کاملی از زندگی در اصفهان را پیش روی شما قرار دهیم. از موقعیت جغرافیایی، آب و هوایی و اقتصادی این شهر گفتیم و فرهنگ و آداب و رسوم مردمان این خطه. همچنین درباره هزینه‌های زندگی در نقاط مختلف شهر صحبت کردیم و در پایان شما را با دیدنی‌ها و غذاها و مراکز خرید اصفهان آشنا کردیم. اگر قصد زندگی در این کلان‌شهر تاریخی را دارید حتماً اطلاعات ذکر شده در این مقاله را به خاطر بسپارید.

استان اصفهان با مساحتی حدود ۱/۱۰۷۰۹۰ کیلومتر مربع در مرکز ایران واقع شده. این استان از شمال به استان‌های مرکزی، قم و سمنان از جنوب به استان‌های فارس، کهگیلویه و بویر احمد از شرق به استان یزد و از غرب به استان‌های لرستان و چهارمحال بختیاری محدود می‌شود.

پیش شماره خطوط تلفن این شهر ۰۳۱ است.

آب‌وهوای این منطقه از کشور به ‌طور کلی معتدل خشک است.

حمل و نقل درون شهری در اصفهان از طریق مترو، تاکسی، اتوبوس و حتی دوچرخه‌ها صورت می‌گیرد.

اقتصاد استان اصفهان بر پایه‌های محکمی مانند کشاورزی، دامداری، صنایع دستی، معدن و صنعت پایدار شده.

هزینه‌های مربوط به خرید و اجاره مسکن در این شهر بر اساس منطقه زندگی در آن متفاوت است.

مطالب مرتبط :
اقامتگاه های بوم گردی اصفهان
معرفی فستیوال ها و جشنواره‌ های اصفهان
مکان های تفریحی اصفهان را بشناسید

مطالب مرتبط

دیدنی های چابهار

خوراکی های خیابانی رشت رو از دست نده!

معرفی بهترین اقامتگاه های بوم گردی چابهار