جای جای سرزمین زیبای ما ایران پر است از دیدنیها و شگفتیهای طبیعی که هر گردشگر خوشذوقی را به وجد میآورد. از جمله این مناطق طبیعی در استان زنجان باید به روستای پروانه ها اشاره کرد که از طبیعت و مناظری دل انگیز برخوردار است. با الی گشت در این مقاله همراه باشید تا قدری بیشتر با این روستای دیدنی آشنا شویم.
فهرست مطالب
روستای شیلاندر که به دلیل جا دادن پروانههای زیبا و رنگارنگ در خود به روستای پروانه ها معروف شده روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان زنجان در استان زنجان است. این روستا در فاصله ۳۰ کیلومتری شمال غربی استان زنجان قرار گرفته.
جالب است بدانید که این روستا همچون ماسوله در شمال کشور از دسته روستاهای پلکانی است و از جاذبههای گردشگری و دیدنی آن میتوان به خانههای پلکانی روستا، آبشارهای زیبا و رودخانههای آن اشاره کرد.
با وجود درختان توت بسیاری که در این منطقه روییده، پروانههای زیادی در روستای پروانهها دیده میشوند. روستایی پلکانی میان کوهها با چشم اندازی زیبا که هر بینندهای را به وجد میآورد.
معماری این روستا همچون ماسوله در گیلان است و در میان طبیعتی سرسبز جلوهگری میکند. وجود آبشارهای فراوان در طبیعت اطراف، زیبایی بیحدی به این روستا بخشیده است.
درباره نام این روستای شگفت انگیز باید گفت که نام اصلی آن، «چیلاندره» بوده که با گذر زمان به «چلانگر»، «چلاندر» و «چیلاندار» تغییر پیدا کرده و در دورههای بعد تحت تأثیر نفوذ ادبیات عرب به «شیلاندار» و زمان نقشهنویسی در دوره پهلوی به «شیلاندره» تغییر نام داده است.
با وجود تمام این تغییراتی که این روستا شاهد آن بوده همچنان قدیمیها، «چیلاندار» را نام اصلی روستایشان میدانند. گرچه بسیاری از گردشگران این روستا را با نام روستای پروانه ها میشناسند. چرا که پروانههای رنگارنگ بسیاری در این روستا به چشم میخورند.
درباره پیشینه روستای پروانه ها باید گفت که کارشناسان قدمت آن را به سالهای قبل از میلاد نسبت دادهاند و بر اساس نشانههایی که از این منطقه بهدست آمده، سابقه تاریخی آن بسیار طولانی و پرفراز و نشیب به نظر میرسد.
همچنین درختان توت و شاتوتی که هرکدام قدمتی بیش از ۵۰ سال دارند، خبر از استقرار طولانی مدت پروانه ها در این سرزمین می دهند.
با رفتن به روستای پروانه ها خواهید دید که صدای وز وز زنبورها و پروانههای رنگارنگ کوچه پس کوچههای این روستا را فرا گرفته. بام هر خانه در واقع کوچهای باریک و شیب دار است که خانههایی خشتی و گلی و چوبی در آن جای گرفتهاند.
متأسفانه، سقف بعضی از خانهها در این روستا سر باز کرده و ریزش آنها حتمی به نظر میرسد. مردم شهرنشین شده این روستا، برای بهرهمندی از هوای پاک و طبیعت خوب فقط سه ماه تابستان را به این منطقه نقل مکان میکنند.
این در حالی است که شیلاندر منزلگاه دائمی پروانه ها در تمامی سال به شمار میرود. لازم به ذکر است که آب این منطقه از چشمههای فراوان و گوارای آن تأمین میشود و مردم روستا، آب چشمه را لوله کشی کرده و برای استفاده در حوضچهای جمع آوری میکنند.
درباره آب و هوای این منطقه باید گفت که طبیعت سر سبز و کوهستانی با آبهای همیشه جاری، هوای روستای پروانه ها را بسیار مطبوع و دلچسب کرده است. در حقیقت باید گفت که این روستا به دلیل آب و هوایی خنک و دلپذیر منطقهای ییلاقی به حساب میرود.
روستای پروانه ها منطقهای سرسبز مملو از درختان میوه همچون سیب، گردو و گیاهان و درختان دیگر است. از جمله محصولات این روستا میتوان به فندق، توت، گردو، سیب و گیلاس اشاره کرد.
با وجود این که بسیاری از اهالی شیلاندر از این روستا مهاجرت کردهاند، اما همان تعداد باقی مانده به دامداری، باغداری و زنبورداری مشغول هستند و کندوهای عسل در کوچه پس کوچههای روستا به چشم میخورد.
روستای پروانه ها به باغهای میوه و درختان تنومند و پروانههای رنگارنگش مشهور است. وجود انبوهی از درختان که گاهی در باغهای شخصی به بار مینشینند و همچنین درختان وحشی و خودرو در دل کوهها و طبیعت، شیلاندر را به یکی از مناطق زیبا در استان زنجان تبدیل کرده است.
اما منحصربهفردترین ویژگی این منطقه وجود پروانههای رنگارنگ و بسیار زیبا در روستا است. وقتی در کوچهباغها قدم میزنید و از مناظر آن لذت میبرید، پروانههای بزرگ و کوچک رنگارنگی از مقابلتان میگذرند و ناخودآگاه چشم هر بینندهای را با خود همراه میکنند در میان شاخ و برگ درختان با خود میبرند.
طبیعت گردی در دامان طبیعت این روستا هم از دیگر فعالیتهای محبوب گردشگران است. بسیاری از کوهنوردان و طبیعت دوستان به سمت روستای پروانه ها راهی میشوند و از اهداف اصلی آنها کوهنوردی در این منطقه و تماشای مناظر بکر و دست نخورده است.
همچنین در نزدیکی روستا آبشاری به ارتفاع ۹ متر هم وجود دارد که در بیشتر روزهای سال پرآب و خروشان است و آخر هفتهها میزبان علاقهمندان بسیاری میشود.
از جمله جاذبههای طبیعی موجود در روستای پروانه ها باید به دشت بزرگ شیلاندر یا دشت پروانه ها با ۸ کیلومتر مربع وسعت اشاره کرد که در فصل بهار و تابستان زیباترین شکل طبیعی را به خود میگیرد. گلهایی همچون عباسی و لاله در این دشت میرویند.
در بازدید از این دشت میتوانید با در دست داشتن یک دوربین عکاسی از مناظر زیبا در ارتفاعات شیلاندر تصاویر بیمانندی تهیه کنید.
از دیگر جاذبههای تفریحی روستای شیلاندر زنجان یا همان روستای پروانه ها باید به آبشار شیلاندر اشاره کرد. این آبشار با ارتفاع ۲۱ متر از بلندترین آبشارهای استان زنجان به شمار میرود که در تمام روزهای سال پر آب است و عاشقان تفریحات آبی همیشه از این آبشار بازدید میکنند.
از جمله تفریحات اصلی که میتوان در روستای پروانه ها به آن پرداخت طبیعت گردی است. طبیعت سرسبز و کوهستانی با آبهای جاری و آبشارهای دیدنی، از زیباییهای شیلاندر هستند و علاوه بر چشماندازهای زیبا، آب و هوایی خنک ایجاد کردهاند.
کوههای شمالی طارم هم از محل این روستا دیده میشوند و چشماندازی دیدنی را پیش روی گردشگران قرار میدهند.
کوه شیلاندر، بلندترین قله نزدیک به روستای پروانه ها است و همانطور که ذکر شد هرساله علاقهمندان به رشته کوهنوردی را به سوی خود میکشاند.
از دیگر تفریحاتی که میتوان در شیلاندر انجام داد باید به پیک نیک و عکاسی اشاره کرد. وجود مناظر زیبا و دیدنی این مکان را به گزینهای عالی برای عکاسی و پیک نیک تبدیل کرده است.
گفتیم که روستای شیلاندر پر است از چشمهها و آبشارها و رودخانههای پرآب. این مناطق مقصد محبوب افرادی هستند که میخواهند تنی به آب بزنند و از آببازی لذت ببرند.
از محله ها و نقاط دیدنی روستای شیلاندر زنجان یا همان روستای پروانه ها باید به چپ چپ لر، سجاد شارشاری، دیوه زمین، شارشار هوندوخانا، شیره جال، کاسالی چای، بویوک چای و پیر اشاره کرد.
بهترین زمان بازدید از روستای پروانه ها اواسط بهار تا اواسط پاییز است. این روستای کوهستانی در بهار و تابستان آب و هوای مطبوعی دارد و به پاتوق زنجانیها تبدیل میشود. این فصول بهترین زمان برای خرید محصولات باغی هم هست.
جلوه زیبای پاییزی شیلاندر هم بسیار دیدنی است و چشماندازی رنگارنگ دارد. هوا در شیلاندر در زمستان به شدت سرد میشود و به دلیل خاکی بودن جاده و وضعیت نامناسب آن، بهتر است در این فصل به این منطقه نروید.
هر چند این روستا در هر فصلی زیباییهای مخصوص به خود را دارد، اما چشم اندازهای آن در فصل بهار و تابستان بسیار زیبا است. در اردیبهشت ماه که زمین در اوج دلبری است، هوای شیلاندر بسیار مطبوع و دلپذیر است و در تابستان هم آب و هوای خنک این روستا آن را به یک ییلاق دلپذیر تبدیل کرده است.
اما شاید بخواهید بدانید در بازدید از روستای پروانه ها چه سوغاتیهایی میتوانید تهیه کنید. لازم به ذکر است که سوغاتیهای این روستا همان محصولات باغات آن یعنی فندق، گردو، توت، سیب، گیلاس، آلو و سینهای لبریز از اکسیژن خالص است.
اگر بعد از خواندن درباره روستای پروانه ها ترغیب شدهاید از این روستا دیدن کنید باید بدانید که برای رفتن به روستا میتوانید از وسایل نقلیه استفاده کنید یا به صورت گروهی و پیاده به این منطقه بروید. مسیر این روستا یکی از بهترین مسیرهای طبیعت گردی، پیادهروی و حتی کوهنوردی است.برای دسترسی به این روستای بکر و تماشایی ابتدا باید به زنجان بروید و از طریق جاده زنجان طارم و طی کردن یک جاده خاکی به این روستا برسید.
در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از جاذبه های گردشگری استان زنجان یعنی روستای شیلاندر یا همان روستای پروانه ها پرداختیم. این روستا را به دلیل طبیعت سرسبز و آبشارها و رودخانههای پرآب و همچنین پروانههای رنگارنگی که در آن به چشم میخورند، میشناسند. اگر به زنجان سفر میکنید بازدید از این روستای دیدنی را از دست ندهید.
این روستا در فاصله ۳۰ کیلومتری شمال غرب استان زنجان (۱۵ کیلومتری روستای تهم) واقع شده است.
به دلیل درختان توت بسیاری که در این روستا وجود دارد، پروانههای رنگارنگ زیادی در این منطقه به چشم میخورد و به همین خاطر روستای شیلاندر به روستای پروانه ها معروف شده.
جاذبههای این روستا شامل مناظر سرسبز طبیعی و پروانههای رنگارنگ و آب و هوای خنک و مطلوب و رودخانهها و آبشار دیدنی میشود.
مطالب مرتبط: غار کتله خور، غاری بی نظیر در زنجان دودکش جن، جاذبه ای عجیب در زنجان بازار زنجان، نمونه ای از بازار سنتی قاجاری