دلایل بسیاری وجود دارد که هرکدام از ما را وا میدارد تصمیم به سفر بگیریم. از جمله این دلایل میتوان به آب و هوای خوب و طبیعت بکر و زیبا و جاذبههای طبیعی و زیبا اشاره کرد. اگر شما هم چنین دلایلی برای سفر دارید ما روستای سلین در کردستان را به شما پیشنهاد میکنیم که با معماری پلکانی و آب و هوای مطبوع خود پذیرای گردشگران است. در این مقاله با الی گشت همراه باشید تا شما را بیشتر با این روستا آشنا کنیم.
معرفی روستای سلین
روستای سلین با جاذبههای طبیعی و تاریخی خود یکی از زیباترین روستاهای ایران برای طبیعتگردی به حساب میرود. سلین در واقع روستایی سرسبز و بکر با خانههای پلکانی و باصفا است که بر روی کوهها ساخته شده و چشماندازی تماشایی به وجود آورده است.
لازم به ذکر است که رودخانه سیروان که از کنار روستا میگذرد، زیبایی این منطقه را دوچندان کرده. مسیر رسیدن به روستا هم بسیار دیدنی است. جادهای پرپیچوخم که در میان کوهها و جنگلها پیش میرود و در طول مسیر، مناظر طبیعی خیرهکنندهای را پیش چشمتان میگذارد.
این روستا در منطقه حفاظتشده کوسالان واقع شده و پوشش گیاهی و جانوری آن بسیار غنی و متنوع است. درختان بلوط، گردو و انجیر و انواع گیاهان دارویی به وفور در این منطقه رشد میکنند. مردم سلین به فرهنگ و آداب و رسوم اصیل خود پایبندند و به زبان هورامی صحبت میکنند. شغل بیشتر مردم روستا کشاورزی، دامداری یا باغداری است و از همین طریق زندگی میکنند.
چطور به روستای سلین برویم؟
روستای سلین در استان کردستان، شهرستان سروآباد، دهستان شالیار، بخش اورامان قرار گرفته. برای رفتن به این روستا دو مسیر وجود دارد که با توجه به مبدأ سفر خود میتوانید یکی از دو راه را انتخاب کنید. در ابتدا باید به کرمانشاه یا سنندج سفر کنید.
لازم به ذکر است که در مسیر روستای سلین وسیله نقلیه عمومی وجود ندارد و باید از ماشین شخصی استفاده کنید. فاصله کرمانشاه تا روستای سلین کردستان تقریباً ۱۷۷ کیلومتر است. در این مسیر باید خودتان را به پاوه برسانید. از مسیری پرپیچوخم بگذرید و در مسیر هجیج و با گذر از روستای نوین به روستای سلین خواهید رسید.
اگر از سنندج شروع به حرکت میکنید، باید خودتان را به خروجی مریوان برسانید و مسیر را تا سروآباد ادامه دهید. در ادامه مسیر وارد جاده هورامان شوید و با عبور از اورامان تخت و روستای بلبر به روستای سلین خواهید رسید. این مسیر هم پرپیچ و خم و زیباست و روحتان را تازه میکند.
فاصله شهرهای مختلف تا روستای سلین
فاصله تهران تا روستای سلین مریوان تقریباً ۶۵۳ کیلومتر است. طی کردن این مسیر با ماشین حدود ۱۰ ساعت طول میکشد. پیشنهاد ما از مبدأ تهران، مسیر سنندج – سلین است. فاصله این روستا تا مریوان هم تقریباً ۷۷ کیلومتر است. پیمودن این مسیر با ماشین حدود ۲ ساعت طول میکشد.
فاصله سنندج تا این روستا تقریباً ۱۷۰ کیلومتر است و پیمودن این مسیر حدود ۴ ساعت طول میکشد. فاصله روستای سلین تا هجیج تقریباً ۲۲ کیلومتر است. پیمودن این مسیر با ماشین حدود ۴۵ دقیقه طول میکشد.
فاصله کرمانشاه تا این روستا هم تقریباً ۱۷۷ کیلومتر است. پیمودن این مسیر با ماشین حدود ۳ ساعت و ۴۵ دقیقه طول میکشد.
آشنایی با تاریخچه روستای سلین
متأسفانه اطلاعات دقیقی درباره تاریخچه دقیق و مستند روستای سلین در دسترس نیست. ولی با توجه به وجود قلعه سلین و گورستان قدیمی، میتوان حدس زد که این روستا از قدمتی طولانی برخوردار است. بعضی باستانشناسان قدمت این روستا را به بیش از ۹۰۰ سال تخمین میزنند.
سلین به دلیل قرارگیری در منطقه مرزی، تحت تأثیر فرهنگهای مختلف قرار گرفته. این موضوع در معماری خانهها، پوشش محلی و زبان مردم روستا کاملاً قابل مشاهده است.
علت نام گذاری روستای سلین
درباره علت نامگذاری روستای سلین باید گفت بعضی معتقدند که کلمه «سلین» به معنای «صخره» یا «سنگ» است که با توجه به موقعیت کوهستانی روستا، این احتمال منطقی به نظر میرسد. همچنین شاید دلیل نامگذاری سلین به ویژگی خاصی از این روستا مانند وجود چشمهای به نام سلین، نوع خاصی از گیاه یا درخت در منطقه، یا شکل خاص روستا مرتبط باش.
در نهایت باید گفت علت دقیق نامگذاری روستای سلین همچنان یک راز باقی مانده است. با این حال، همین ابهامات به جذابیت و رمزآلود بودن این روستا اضافه کرده.
سوغات روستای سلین
مانند سایر مناطق دیدنی ایران، روستای سلین هم سوغات مخصوص خود را دارد که در صورت تمایل میتوانید برای عزیزان خود خریداری کنید. از جمله سوغات این روستا میتوان به کلاشبافی، جاجیمبافی، ارغوانبافی، نساجی، خشکبار، عسل، روغن محلی، کشک محلی، گردو و انجیر اشاره کرد.
بهترین زمان بازدید از روستای سلین چه موقعی است؟
با توجه به آبوهوای کوهستانی این منطقه باید گفت بهترین زمان برای سفر به روستای سلین فصلهای بهار و تابستان است. در فصل بهار مناظر سرسبز و لالههای واژگون در دامنه کوهها را خواهید دید. آبوهوای خنک و دلپذیر بهار، این روستا را به مقصدی ایدهآل برای گردشگران تبدیل میکند.
در فصل تابستان هم سلین مقصد مناسبی برای فرار از گرمای شهر است. آبوهوای خنک کوهستانی این منطقه، به شما امکان میدهد تا روزهای گرم تابستان را به راحتی سپری کرده و از تفریحات این روستا حسابی لذت ببرید.
گرچه در پاییز و زمستان هم این روستا زیباییهای خودش را دارد، اما به دلیل بارش باران و برف، هوا سرد میشود و حرکت در مسیر پرپیچوخم جاده دشوار خواهد بود. به همین دلیل سفر به روستای سلین مریوان را در ششماهه دوم سال توصیه نمیکنیم.
آشنایی با دیدنی های روستای سلین
همانطور که گفتیم روستای سلین دیدنیهای بسیاری را در خود جای داده که هرکدام ارزش بازدید از این روستا را چندین برابر میکنند. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا شما را با این دیدنیها بیشتر آشنا کنیم.
۱. ارتفاعات شاهو
ارتفاعات شاهو در واقع قسمتی از رشتهکوه زاگرس است که در نزدیکی روستای سلین مریوان قرار گرفته است. مسیر دسترسی به ارتفاعات شاهو، مسیری طولانی و با شیب تند است که پیادهروی در آن نیازمند آمادگی جسمانی مناسب است.
با این حال، سختی مسیر با دیدن زیباییهای بینظیر طبیعت شاهو جبران میشود. پس اگر اهل پیادهروی، کوهنوردی و طبیعتگردی هستید، ارتفاعات شاهو مقصدی مناسب برای شما به شمار میرود.
۲. رودخانه سیروان
رودخانه سیروان، قلب تپنده روستای سلین و از مهمترین جاذبههای گردشگری این روستا به حساب میرود. سرسبزی این منطقه و چشماندازهای بینظیرش تا حد زیادی مدیون این رودخانه خروشان و پرآب است.
بازدید از طبیعت بکر کنار رودخانه، صدای دلنشین آب، عکاسی و تفریحات آبی تجربه فراموشنشدنی برایتان رقم خواهد زد. گرچه به علت جریان پرقدرت و خروشان آب، شنا کردن در رودخانه سیروان را پیشنهاد نمیکنیم و قایقسواری تنها در مسیرهای مشخصشده امکانپذیر است.
۳. دریاچه سد داریان
دریاچه سد داریان از دیگر جاذبههای دیدنی نزدیک روستای سلین است که از ایجاد سد روی رودخانه پرخروش سیروان به وجود آمده. این دریاچه با آب زلال خود، طبیعت زیبا و چشمنوازی را خلق کرده است. تفریحات آبی اولین چیزی است که با دیدن این دریاچه به ذهنتان خواهد رسید. باید بدانید که قایقسواری و ماهیگیری از جمله تفریحاتی هستند که میتوانید در این دریاچه انجام دهید.
۴. پل سیروان
پل سیروان، پلی با عرض کم است (طوری که فقط یک ماشین میتواند از آن عبور کند) که بر روی رودخانه سیروان قرار گرفته و دو طرف این روستا را به هم متصل میکند. با عبور از روی پل شاهد مناظر طبیعی بکر و سبز و تجربه منحصربهفردی خواهید بود.
۵. قلعه سلین
گفتیم که قدمت روستای سلین مشخص نیست؛ اما با توجه به کشف قلعهای تاریخی در نزدیکی آن، قدمت سکونت در این منطقه به بیش از ۹۰۰ سال پیش میرسد. قلعه سلین مهمترین جاذبه تاریخی این منطقه است که در ۱.۵ کیلومتری جنوب سلین واقع شده.
خوب است بدانید با وجود اینکه بخش زیادی از قلعه تخریب شده، اما همچنان رازهای بسیاری را در دل خود نهفته دارد. باستانشناسان قدمت این قلعه را به دوران بعد از اسلام نسبت میدهند. این قلعه به عنوان یکی از آثار ملی ایران در سال ۱۳۸۴ به ثبت رسیده. چنانچه از بازدید از بناهای قدیمی و تاریخی لذت میبردید، دیدن کردن از قلعه تاریخی سلین را از دست ندهید.
۶. گورستان مسلمانان
گورستان مسلمانان با سنگ قبرهای قدیمی و نقوش و تزیینات خاص خود از دیگر جاهای تاریخی روستای سلین کردستان است که در نزدیکی قلعه سلین واقع شده. گفته شده قدمت این گورستان هم به دوره پس از اسلام برمیگردد.
امکانات روستای سلین
با رسیدن به روستای سلین مریوان و دیدن سرسبزی منطقه، گشتوگذار در دل طبیعت اولین چیزی است که میتوانید تجربه کنید. گرچه این روستا امکانات تفریحی متنوع دیگری را هم برای گردشگران فراهم کرد.
میتوان در حوالی روستا کمپ زد و از مناظر دیدنی عکسهای خاطرهانگیز گرفت. دریاچه سد داریان هم فرصت فوقالعادهای برای شنا، ماهیگیری، قایقسواری و لذت بردن از طبیعت بکر را در اختیار شما قرار میدهد.
روستای سلین در کنار امکانات تفریحی، امکانات رفاهی مناسبی را برای گردشگران فراهم کرده. وجود هتل و اقامتگاههای بومگردی خیالتان را از بابت اقامت در این روستا راحت میکند. همچنین چند رستوران محلی برای چشیدن طعم غذاهای کردستانی، فروشگاههای محلی برای خرید لوازم موردنیاز و یک مرکز خدمات درمانی هم در روستا وجود دارد.
اقامت در روستای سلین
برای اقامت در روستای سلین، گزینههای متنوعی دارید که انتخاب میان آنها به هزینه، زمان سفر و سبک زندگی شما بستگی دارد. اگر به دنبال یک تجربه هیجانانگیز و نزدیک به طبیعت هستید، کمپینگ در اطراف روستا میتواند انتخاب مناسبی باشد.
اگر به دنبال اقامت راحتتر با امکانات رفاهی بیشتر هستید، باید در هتل یا اقامتگاه بومگردی اقامت کنید. هتل سلین در شرق روستا تنها هتل این منطقه است و امکاناتی مانند اتاقهای راحت با دکوراسیون سنتی، تلویزیون، اینترنت، یخچال و پارکینگ دارد.
اقامتگاههای بومگردی، خانههای اجارهای در سلین و اقامتگاههای بومگردی در روستای بلبر از دیگر گزینههای اقامتی در این منطقه هستند. اقامتگاه قلواز، خانه اجارهای امید و اقامتگاه بومگردی بلبر از دیگر گزینههای اقامتی در این روستا هستند.
نکات بازدید از روستای سلین
لازم است بدانید که شش ماه اول سال بهترین زمان سفر به روستای سلین مریوان است. لباس گرم و اضافی، کفش مناسب پیادهروی، کرم ضدآفتاب، کلاه و عینکآفتابی از لوازم ضروری برای سفر به سلین هستند. اگر قصد شبمانی در طبیعت را دارید، وسایل کمپینگ مانند چادر، کیسهخواب، چراغقوه، آب آشامیدنی، جعبه کمکهای اولیه و کیسه زباله به همراه داشته باشید.
اگر شناگر حرفهای نیستید، از شنا در رودخانه سیروان و دریاچه سد داریان جدا خودداری کنید. بازدید از ارتفاعات شاهو به آمادگی جسمانی مناسبی نیاز دارد و پیمودن مسیر برای کودکان و افراد مسن دشوار است. برای ثبت خاطره از سفرتان، دوربین عکاسی را فراموش نکنید.
برای حفظ این طبیعت سبز، از ریختن زباله خودداری کنید. خشکبار، عسل، کشک و روغن محلی از خوراکیهای محلی این منطقه هستند که در کنار صنایع دستی منطقه میتوانید به عنوان سوغات تهیه کنید. برای لذت بردن هنگام پیادهروی در طبیعت، به تنهایی اقدام نکنید و مسیرهای مشخص شده را دنبال کنید.
جاذبه های دیدنی اطراف روستای سلین
روستای ژیوار با طبیعت بکر و سبز آبوهوای پاک و معماری منحصر به فرد خود در فاصله ۶ کیلومتری روستای سلین قرار گرفته. معماری پلکانی روستای ژیوار یکی از ویژگیهای بارز و جذاب این روستا است.
روستای بلبر در مسیر اورامان تخت به روستای سلین و در فاصله ۴.۵ کیلومتری این روستا واقع شده. معماری پلکانی و طبیعت سبز اولین چیزی است که در این روستا به چشمتان میخورد.
روستای نوین هم در فاصله ۱۰.۸ کیلومتری سلین، از دیگر جاهای دیدنی و گردشگری کردستان است. این روستا در نزدیکی رودخانه سیروان قرار گرفته است.
جمع بندی
در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از زیباترین و خوش آب و هواترین روستاهای کشورمان در خطهی کردستان یعنی روستای سلین پرداختیم. اگر به بازدید از روستاهای خوش آب و هوا و پرجاذبه علاقه دارید بازدید از این روستا را از دست ندهید.
سؤالات متداول
روستای سلین کجاست؟
روستای سلین در استان کردستان، شهرستان سروآباد، دهستان شالیار، بخش اورامان قرار گرفته است.
بهترین زمان بازدید از روستای سلین چه موقعی است؟
با توجه به آبوهوای کوهستانی این منطقه باید گفت بهترین زمان برای سفر به روستای سلین فصلهای بهار و تابستان است.
روستای سلین چه جاذبه هایی دارد؟
از جمله این جاذبهها میتوان به ارتفاعات شاهو، قلعه سلین، گورستان مسلمانان، رودخانه سیروان، پل سیروان و دریاچه سد داریان اشاره کرد.
مطالب مرتبط : قلعه قمچقای | دژی کهن در شهرستان بیجار کردستان دَل، روستای ۵۰۰۰ ساله در دل کردستان بهترین زمان سفر به کردستان و اورامان