روستای جواهرده در رامسر قرار است مقصد امروز ما باشد. اگر سالهاست شنیده اید که جویندگاه طلا و جواهر عازم یک منطقه شده اند و دست خالی از آن برگشته اند، باید بدانید که جواهر ده از آن منطقه ها نیست که شما را دست خالی برگرداند. در این منطقه جواهرات با ارزشی مانند طبیعت بکر، آرامش محض، مردمان خونگرم و مهربان، تفریحات متنوع، آب و هوای دلپذیر، غذا های لذیذ و دیدنی ها و شنیدنی های فراوانی وجود دارند که ارزش آن ها از طلا و جواهر هزار بار بیشتر است. این سفر در کنار شما به یک مقصد رویایی می رسد که مانند آن را حتی در فیلم های هالیوودی هم ندیده اید.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
روستای جواهرده در رامسر یکی از زیبا ترین نقاط این منطقه است که مانند آن وجود ندارد. این روستا دقیقا در شمال کشور قرار گرفته و جاده آن به قدری رویایی وسوسه کننده است که چشم از دیدن آن سیر نمی شود. جاده این روستا ترکیب درختان سبز و مه و مسیر باران خورده است که شما را به یک دنیای خیالی می برد. آب و هوای آن به شدت دلنشین و مطبوع است و چشم انداز های آن به قدری بکر و دست نخورده هستند که نمی توان باور کرد. گردشگران و مسافرانی که به این منطقه سفر می کنند متحیر و انگشت به دهان می مانند از این همه چشم نوازی و زیبایی در کنار هم ! امروز هم قرار است ما شما را با این همه شکوه و جاذبه حیران کنیم.
جواهر ده دقیقا یکی از روستا های قرار گرفته در شهرستان رامسر است که در غرب مازندران و در مرز گیلان قرار دارد. این روستای بی نظیر با مرکز شهر رامسر ۲۹ کیلومتر فاصله داشته و دقیقا در ارتفاعات ۲۰۰۰ متری از رشته کوه البرز واقع شده است. فاصله آن با تهران نیز ۲۶۰ کیلومتر است. اگر تمایل داشتید تا خود را به جواهرده برسانید باید یک مسیر ۵ ساعته را به سمت این روستا طی کنید تا به آن برسید. این مسیر تنها مسیری است که بین رامسر و جواهر ده وجود دارد. ناگفته نماند که روستای جواهر ده از سمت کوهستان هم با قزوین مرتبط است.
شما باید از یک جاده جنگلی پر پیچ و خم اما سر سبز و زیبا گذر کرده و ۵۰ دقیقه رانندگی کنید تا به این روستا برسید. این روستا در بیشتر روز های سال پوشیده شده از ابر است و به عبارتی شما را به جای یک آسمان آبی، با یک اقیانوس ابر روبرو می کند. این روستا که به وسیله قله های سماموس، سرخ فله و واژک سه برار رژه یا رجه احاطه شده، آب و هوای بسیار مطبوعی دارد. در گذشته هم ساکنان رامسر، جواهر ده را به عنوان یک منطقه ییلاقی برای فرار از گرما و شرجی تابستان انتخاب می کردند. بعد از آن در فصل سرد زمستان که هوا برفی و سرد میشد، به منطقه خود بر می گشتند.
روستای جواهر ده چون یک منطقه گردشگر پذیر است امکانات زیادی مانند آلاچیق، کافه و آب خوردنی لوله کشی شده، مخابرات، امواج تلویزیون، درمانگاه، خانه بهداشت، پاسگاه نیروی انتظامی، داروخانه، پزشک و بهیار و مغازه های متعدد، مسجد و امامزاده های زیادی دارد.
دسترسی به روستای جواهر ده در رامسر فقط از یک مسیر انجام می شود. شما باید از بازار رامسر عبور کنیم و به سه راهی فلسطین برسید. بعد از رسیدن به این سه راهی مسیر خود را به سمت جنوب رامسر ادامه دهید تا در نهایت به جاده زیبای جواهر ده برسید. برای وارد شدن به این روستا باید مبلغی را پرداخت کرده و در حین گذراندن روز خود در روستا نیز سعی کنید که زباله ای بر جا نگذارید. همچنین از گیاهان و فضای سبز آن هم نگهداری کرده و آسیبی به آن ها نزنید. نا گفته نماند که میزان ورودی برای این روستا با توجه به زمان سفر شما متغیر خواهد بود.
پوشش گیاهی و سبز منطقه جواهر ده شامل درختان اقاقیا، شمشاد، راش، بلوط، ممرز، آزاد و درختان دیگری مانند سیب ترش، فندق، زبان گنجشک، گردو، گلابی، آلوچه، زرشک، آویشن، ازگیل، میش گوش، بابونه، پرتقال، نارنگی، گزنه، شش شاخ و مواردی از این قبیل است. به عبارتی این پوشش گیاهی را جنگل هیرکانی می گویند که در ارتفاعات این روستا می توانید به وضوح آن را مشاهده کنید. همچنین در اطراف این روستا و در پوشش گیاهی آن گل های وحشی، دشت های گل گل گاوزبان و سرخس هم به وفور دیده می شود. پرندگان و جانورانی که در این منطقه زندگی می کنند هم شامل گنجشک کوهی، گرگ، روباه، گربه وحشی، سنجاب، باز، خرس، گراز، بلبل، بز کوهی، قرقاول، کبک، جغد یا مرغ حق، کلاغ، زاغ و توکا هستند.
داستان ها و روایت های زیادی در مورد جواهر ده وجود دارد. جواهر ده را از گذشته عروس زیبای شهر های شمالی می دانستند.
البته برخی از شواهد نشان می دهد که نام این روستا از ابتدای کار جواهر ده نبوده. در گذشته اینطور مرسوم بوده که در مناطق شمالی خصوصاً منطقه زیبای گیلان، به روستا هایی که در اماکن بلند و ارتفاعات قرار داشتند “جؤرده”، “جورده” یا “جئوردی” می گفتند. بر همین اساس افراد بسیاری معتقدند که جواهر ده یکی از همین نام ها بوده که تغییر پیدا کرده ایت.
فرضیه دیگر این است که در گذشته ساکنان این منطقه از درون قبر های گبری جواهرات زیادی پیدا می کردند. البته گفته می شود که در دوران حکومت ساسانیان و دولت قبل از آل بویه، رسم بوده است که مردگان را در مناطق بلند، درون دخمه هایی قرار می دادند و در کنار آن ها جواهرات می گذاشتند که این موضوع متعلق به زرتشتیان است. البته بر همین اساس این فرضیه دوم را برای نام گذاری جواهر ده قوی تر و واقعی تر می دانند.
ناگفته نماند که یک فرضیه دیگر هم وجود دارد که می گوید در گذشته های دور بانویی با نام “جواهر” در این منطقه حکمرانی می کرده و بر همین اساس نام این روستا را از ایشان گرفته اند. در هر حال جواهر ده در حال حاضر یکی از زیبا ترین دیدنی های خطه شمال کشور ایران به حساب می آید.
مردمان ساکن در روستای جواهر ده رامسر از گذشته های دور بر اساس تقویم گیلکی یا گالشی گذران زندگی کرده و جشن های خود را برپا می کردند. به عبارتی عید نوروز یا جشنی که در تیر ماه گرفته می شد همینطور پرداخت مالیات و خراج، حساب و کتاب هایی که برای زمان کاشت و داشت و برداشت محصولات کشاورزی انجام می شد و همین طور محاسبات محصولات دامی، همه بستگی به تقویم گیلکی یا گالشی داشتند.
نکته جالب اینجاست که مردم ساکن روستای جواهر ده عید نوروز یا “نوروز بل” را اول فروردین نمی دانستند و جشن نمی گرفتند. آن ها روز های میانی سال را به عنوان شروع سال می شناختند و جشن خود را در آن زمان برپا می کردند. بد نیست بدانید که ماه های یک سال گیلکی که در تقویم گالشی آن ها را مشاهده می کنید شامل نوروز ماه، کرچه ماه، ارکه ماه، تیر ماه، موردال ماه، شرر ماه، امیر ماه، اول ماه، سیه ماه، ده ماه، ورفه ماه و اسفندار ماه است.
از آداب و سنن مردمان ساکن در این منطقه می توان به کشتی گیله مردی در شهر های مازندران و گیلان اشاره کرد. همینطور این ورزش را جزء فهرست آثار معنوی ایران ثبت کرده اند. معمولاً این کشتی را در شب های بسیار بلند تابستان در میان کشتی گیران معروف و به نام گیلانی و مازندرانی برگزار می کنند. کشتی گیر برنده در پایان مبارزه هدایای متعددی مانند پول، پارچه، شال ابریشمی گلدار یا یک گاو هدیه می گیرد.
جشن گِل کاری در مسجد آدینه هم یکی از مراسم های مذهبی و قدیمی منطقه است که در دهم مرداد ماه و اولین جمعه از ماه اسد آن را برگزار می کنند. در این جشن دامداران و کشاورزان برای برکت داشتن محصولات خود و همچنین نذر کردن برای سلامتی اعضای خانواده خود، گِل را به جای اینکه با آب ترکیب کنند با شیر دام های خود ترکیب می کنند و با ذکر صلوات شروع به گِل کاری دیوار های مسجد می کنند. البته مرسوم است که این کار را دوشیزگان انجام می دهند و مردان در انجام آن هیچ نقشی ندارند.
جشن “تیر ماه سیزده” هم جشنی است که مردمان قدیم طبرستان برای پیروزی ایرانیان بر ضحاک و نابودی ظالم او برگزار می کردند که همچنان برگزار هم برگزار می شود. این جشن شباهت زیادی به جشن ایرانی شب یلدا دارد. این جشن را در شب سیزدهم تیر ماه بر اساس تقویم طبری برگزار می کنند و در آن آداب و رسومی مانند شعر خوانی و پذیرایی کردن با خوراکی هایی که مخصوص این جشن هستند، رواج دارد.
از جمله صنایع دستی این منطقه می توانیم به نمد بافی اشاره کنیم که در جواهر ده شهرت فراوانی دارد. همچنین عروسک بافی، چادر شب بافی، کوزه گری، شولا، جوراب پشمی، سفالگری و خراطی نیز از جمله دیگر محصولات سنتی مردمان این دیار هستند. البته در سال های اخیر مسگری، آهنگری و سفالگری به دلیل به روز شدن این صنایع، در این منطقه رو به فراموشی رفته و دیگر شما کمتر شخصی را درون روستای جواهر ده مشغول سفالگری و آهنگری خواهید دید. همچنین شیرینی ها، مربا و ترشی های این منطقه هم در کنار عسل و دوغ، کره و پنیر از جمله خوردنی هایی هستند که نمی توان به این راحتی ها دست از آن ها کشید.
مگر می توان زیبایی های روستای جواهر ده در رامسر را ندید یا منکر آن ها شد؟! این قسمت به جاذبه های دیدنی و طبیعی این روستا اختصاص داده شده است.
در روستا و منطقه جواهر ده شما با چشمه های متعددی مانند چشمه سلیمان، کوه کنین و برشی مواجه هستید که آب این چشمه ها به شدت زلال و خنک بوده و البته آشامیدنی هستند. این چشمه ها به واسطه افراد خَیِر تا نزدیکی روستای جوهار ده تغییر مسیر داده اند و امروزه، هم آب شرب منطقه تامین می کنند و هم یکی از جاذبه های خاص این منطقه به حساب می آیند. آبشار های این منطقه هم که در انتهای روستا قرار دارند تجربه ای بی نظیر از سفر به جواهر ده را برای شما فراهم می کنند. همچنین در فاصله صد متری یک فضا برای پارک خودرو نیز در کنار این آبشار ها تعبیه شده تا شما به راحتی بتوانید خودرو خود را بی دغدغه پارک کرده و از دیدن آبشار ها لذت ببرید.
بعد از اینکه از جاده جنگلی و رویایی منتهی به جواهر ده عبور کردید و درست در نزدیکی روستا، با پوشش گیاهی سر سبز و خاصی رو به رو هستید که شامل چمنزار ها و مراتع است. همچنین در بخش شرقی قله سماموس، قله های سرخ تله و واژک سه براره رژه قرار دارند که در کنار قله سماموس، بلند ترین قله های این منطقه به حساب می آیند. تفریح و گشت و گذار در میان دشت های پر گل و سر سبز، همینطور ارتفاعات و کوهپایه ها، جنگل های هیرکانی و دمی استراحت کردن در کنار چشمه های درمانی این منطقه، از جمله فعالیت های جذابی هستند که اگر به این منطقه سفر کردید نباید آن ها را از دست بدهید.
جالب است که بدانید روستای جاهر ده در رامسر بنا های تاریخی و دیدنی جالبی هم دارد.
برای مثال مقبره شاه یحیی که در “چکاد قله سماموس” واقع شده، مکانی مقدس در این منطقه است که مردم بیشتر برای برآورده شدن حاجات خود به این مقبره می روند.
همچنین مسجد آدینه که قدمتی ۷۰۰ ساله دارد و یکی دیگر از جاذبه های بی نظیر جواهر ده به حساب می آید. در برخی منابع تاریخی اینگونه آمده است که این مسجد در گذشته های دور یک معبد و همینطور آتشکده برای زرتشتیان بوده. قداست موجود در این مکان سبب شد که در همین مکان که آتشکده برپا بوده، به شیوه قدیمی و با استفاده از چوب، گِل و بدون هیچ ستون و شمعی، مردم قدیمی یک مسجد بنا کنند. این مسجد در طول سال ها به شدت آسیب دیده و توسط بلایای طبیعی تخریب شده. اما در حال حاضر پابرجا است و پذیرای گردشگران و مسافرانی است که به این منطقه سفر می کنند. جالب است که بدانید در چند سال اخیر ساعقه به درخت زبان گنجشک واقع شده در کنار مسجد برخورد کرد و کل مسجد آتش گرفت. اما از نو ساخته شد و همچنان پابرجا است.
همچنین گور های تاریخی گبری هم که به دوره زرتشتیان و هخامنشیان برمی گردند از جمله جاذبه های راز آلود دیگر این منطقه هستند. این گور ها محل دفن افرادی بودند که با آن ها جواهرات و اشیای گرانبهای زیادی دفن می شد. تا مدتها هم مورد حمله های گوناگون شبانه قرار میگرفت تا جواهرات و گنجینه های این مردگان به غارت رود. اما هنوز قسمتی از تاریخچه جواهر ده را هم این گور ها تشکیل می دهند.
پارک جنگلی روستای جواهر ده که به آن ب”وستان جنگلی صفارود” هم گفته می شود، تنها ۹ کیلومتر با جاده جواهر ده فاصله دارد. مسیری که به این پارک منتهی می شود به قدری زیباست که توصیه می کنیم خودرو خود را در یک گوشه پارک کرده و پیاده مسیر را طی کنید. بعد از طی کردن مسیر به پله هایی می رسید که باید آن ها را به سمت پایین بروید و در نهایت وارد این جنگل سر سبز و بکر شوید .همچنین یک رودخانه از میان این جنگل عبور می کند که موجبات شادی و فرح بخشی آب و هوا در این منطقه را فراهم کرده است.
این رود ضمن ایجاد سر سبزی در جنگل، زمین های کشاورزی اطراف را نیز آبیاری کرده و در انتها به دریای خزر ورود می کند. همچنین یک چشمه بسیار پر آب و خروشان نیز بر این منطقه وجود دارد که به آن “آب معدنی” گفته می شود. در این جنگل باربیکیو برای تهیه کردن غذا، کافه و آلاچیق هایی در کنار سرویس بهداشتی تعبیه شده اند که کمک می کنند تا شما لحظات لذت بخشی را سپری کنید.
در طول مسیر رسیدن به روستای جواهر ده در رامسر هم جاذبه های زیبایی وجود دارد. یک مسیر پر پیچ و خم که به جواهر ده منتهی شده و تقریباً ۳۰ کیلومتر طول دارد. در طول طی کردن این مسیر رویایی توصیه می کنیم که حتی یک صدم ثانیه هم پلک نزنید. چون زیبایی های این مسیر نفس گیر هستند. بد نیست بدانید که این ۳۰ کیلومتر را شما در یک تکه جا مانده از بهشت طی خواهید کرد. تصاویری که در مقابل شما قرار دارند رویا نیستند، بلکه شبیه به خواب و خیال و یک خلسه لذت بخش خواهند بود. این جاده در سال ۱۳۵۰ و توسط یک مهندس آلمانی ساخته شد که آسفالت بوده و شیب تندی هم دارد.
جاده منتهی به جواهر ده در غرب رامسر قرار گرفته و در امتداد آن یک رودخانه خروشان و یک دره زیبا نیز مستقر شده اند که مسیر شما را خاطره آمیز تر می کنند. همچنین در این منطقه شما با آبشار های فصلی و البته دائمی متفاوتی نیز روبرو هستید که در اطراف آن ها فروشگاه ها، دکه ها و آلاچیق هایی هم قرار گرفته اند تا ضمن ایجاد امکان استراحت برای شما، کمک کنند که زیبایی های این مسیر را در حافظه خود هرچه بیشتر ضبط و ثبت کنید.
آخرین جاذبه ای که قصد داریم در روستای جواهر ده در رامسر به شما معرفی کنیم دریاچه قو است که در انتهای مسیر شما برای رسیدن به روستا از میان جنگل سر بر آورده و در مقابل شما نشسته است. برای رسیدن به این دریاچه باید یک جاده خاکی ۲ کیلومتری را طی کنید تا در انتها به دریاچه ای که همانند یک نگین لاجوردی جا مانده در میان درختان سر سبز جا خوش کرده است، برسید.
در اطراف این دریاچه آلاچیق هایی قرار گرفته اند که به شما اجازه استراحت کردن و کسب آرامش را خواهند داد. همچنین بر روی دریاچه قایق های پدالی هم قرار دارند که می توانید با استفاده از آن ها بر روی دریاچه قایق سواری کنید. برای رفتن به منطقه دریاچه قو ورودی پرداخت کرده و توصیه می کنیم که لطفاً از آلوده کردن محیط جنگل و دریاچه پرهیز کنید. جالب اینجاست که در اطراف این دریاچه اقامتگاهی هم قرار دارد که برای گذراندن شب شما مناسب است.
در سفر به روستای جواهرده تفریحاتی مانند عکاسی کردن از طبیعت، پیاده روی کردن، برگزاری پیکنیک، سنگ نوردی و کوه نوردی می توانند شما را سرگرم کنند. مسیر کوهنوردی برای عاشقان این ورزش کاملاً مشخص است و مطمئن باشید که در مدت زمان طی کردن این مسیر، به هیچ عنوان متوجه گذر زمان نخواهید شد. در نهایت تماشا کردن ورزش و مسابقات والیبال و کشتی نیز از جمله تفریحات پر طرفدار در این منطقه به شمار می آیند.
همانطور که تا به حال متوجه شدید روستای جواهر ده گردشگر پذیر است. پس هیچ دغدغه ای برای اقامت خود در این منطقه نداشته باشید. در این منطقه ویلا ها، اتاق های اجاره ای و هتل ها و اقامتگاه های متعددی برای گردشگران و مسافران تعبیه شده است. پیشنهاد می کنیم که در زمان اقامت خود در روستای جواهر ده به هیچ عنوان به اقامت کردن در چادر و برپایی کمپ نفکر هم نکنید. چون شب های روستای جواهر ده حتی در فصل تابستان نیز به شدت سرد است و شب ماندن در چادر بدون امکانات کافی، شما را به شدت پشیمان خواهد کرد.
مگر می شود به شمال کشور خصوصا جواهر ده رامسر سفر کرد و از غذا های لذیذ و محلی این منطقه نوش جان نکرد؟! شاید ندانید که در جواهر ده کافه ها و رستوران های متعددی را در روستا و مسیر جنگلی آن مشاهده خواهید کرد که شما را به چشیدن طعم غذا های لذیذ و محلی منطقه دعوت می کنند. کافه جمشید، رستوران سلیمی و رستوران عمو رجب از جمله کافه ها و رستوران های مستقر در این مسیر و منطقه هستند که غذا هایی مانند میرزا قاسمی، کباب ترش و باقلا قاتق در آن ها امتحان کردنی است. همچنین در کافه هایی که در مسیر و حاشیه جاده قرار دارند شما می توانید ترشی، آلو جنگلی، آش و کباب بخورید. صرف یک صبحانه متفاوت در این کافه ها و نوشیدن یک فنجان چای نیز پیشنهاد وسوسه کننده ای است.
اگر به روستای جواهر ده در رامسر سفر کردید، حتما به بازار محلی آنی هم سر بزنید. در این بازار علاوه بر صنایع دستی، خوراکی ها و محصولاتی که عرضه می شوند، شما با مردمی خونگرم و به شدت مهربان روبهرو هستید که عاشق لهجه شیرین و گیلکی آن ها خواهید شد. این بازار محلی مناسب برای تهیه صنایع دستی، ترشی و مربا است. ضمن این که به شما کمک می کند تا با فرهنگ این مردم نیز بیشتر آشنا شوید.
اگر تصمیم گرفتید که به روستای جواهر ده در رامسر سفر کنید، توصیه می کنیم که به دلیل آب و هوا و موقعیت جغرافیایی حاکم بر منطقه، فصل بهار و تابستان را انتخاب کنید. در بقیه اوقات سال هوا در این روستا سرد است و درجه هوا بین ۱۰ تا ۱۲ درجه سانتیگراد است که کمی تحمل آن سخت خواهد شد. ییلاق جواهر ده از خرداد تا انتهای شهریور ماه قابل سکونت است و امکانات رفاهی متنوع و متعددی دارد که باعث می شوند حتی برای اقامت نیز منطقه ای مناسب به حساب آید.
در اوایل فصل بهار خصوصاً در فروردین ماه جاده منتهی به این روستا به دلیل بارش سنگین باران و برف مسدود می شود. اما از خرداد ماه تا انتهای شهریور ماه تمام برف ها آب شده اند و شما با زیبا ترین مسیر و جاده در دنیا رو به رو هستید. اگر قصد سفر در فصل پاییز به این منطقه را داشتید باید بدانید که با کاهش دمای وحشتناکی روبرو هستید که حتی ممکن است طی کردن مسیر را برای شما خطرناک کند. زمستان هم در این منطقه یک پارچه سفید است و به هیچ عنوان برای سفر کردن مناسب نیست.
این مطلب به روستای جواهر ده در رامسر اختصاص داده شد. دقت کنید که حتما در فصل های توصیه شده به این مکان سفر کنید. همچنین حتما از مردم محلی منطقه خرید کنید تا هم به رونق اقتصادی روستا کمک کرده و هم سوغاتی های جذابی را تهیه کرده باشید. در آخر فراموش نکنید که حتماً به فرهنگ و رسوم مردم این منطقه احترام بگذارید تا با خاطرات خوش و فراموش نشدنی به شهر خود باز گردید.