روستای بیابانک

بیابانک سمنان

بیابانک

روستای بیابانک، یکی از روستاهای کویری و بسیار دیدنی ایران است که در استان سمنان قرار گرفته است. علت نام گذاری این روستا که در گذشته بنام بیابانک خندق معروف بوده است، کوچک بودن آن و همچنین همجواری آن با دشت کویر است. این روستای تاریخی که قدمت آن به طور دقیق مشخص نیست، قنات ها، یخدان ها، برج ها و قلعه های  زیبایی را در خود جای داده است. با الی گشت همراه باشید تا با این روستای تاریخی بیشتر آشنا شوید.

مطالب مرتبط
لیوس، روستایی سنگی در دزفول
روستای اولسبلنگاه کجاست؟ چگونه به آنجا برویم؟

بیابانک روستایی تاریخی و زیبا است که در دهستان لاسگرد شهرستان سرخه، در استان سمنان واقع شده است. بیابانک از روستاهای نمونه گردشگری است که تعدادی از بناهای آن مرمت و بازسازی شده اند. همچنین در اردیبهشت ماه امسال، عده ای از دوستداران آثار تاریخی و محیط ‌زیست با همراهی کارکنان اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، بافت تاریخی این روستا را پاکسازی کردند.

در سال های ۱۳۴۸ و ۱۳۴۹، پژوهش هایی در این منطقه انجام شد که در نتیجه آن مشخص شد اولین طاق ضربى جهان در باقر تپه روستاى بیابانک زده شده است. گفته می شود قدمت تاریخی این روستا به دوره ی قبل از اسلام می ‌رسد.

یکی از جاذبه های این روستای تاریخی، قنات نیسکان است. این قنات روزگاری یکی از پر آب ترین قنات های این روستا بوده است و در حال حاضر خشک است. همچنین برج های نگهبانی چاله برج, دیونه برج و ترکمونی از جاذبه هایی هستند که در گذشته برای محافظت از روستا و دیده بانی کاربرد داشته اند.

از دیگر جاذبه های جالب توجه این روستا، یخدان یا یخچال های آن است. این یخدان ها، بنایی از خشت و گل بوده اند که در گذشته برای نگه داری یخ کاربرد داشته اند. جالب آنکه این یخچال ها شامل دو در هستند که نحوه ی ساخت آن ها باعث می شود این درها در معرض آفتاب قرار نگیرند.

در کف این یخدان ها نیز محلی برای نگه داری آب حاصل از ذوب یخ ها تعبیه شده است. در زمستان، افراد محلی، یخ ها را درون این یخدان ها جاسازی می کردند و در تابستان ها با باز کردن در این یخدان ها، از یخ آن ها استفاده می کردند. گفته می شود قدمت ساخت این یخدان ها به ۳۰۰ الی ۴۰۰ سال پیش بر می گردد.

یکی از جالب ترین و مهم ترین آثار تاریخی روستای بیابانک، قلعه خندق است. این قلعه که دارای دو ورودی و خروجی آب بوده است، در گذشته به عنوان پناهگاهی برای حفاظت از جان و مال مردم روستا ساخته شد.

بَری کوش نام منطقه ای در کنار مسجد جامع روستای بیابانک است که گفته می شود در گذشته قصر مجللی در آنجا قرار داشته است که در حال حاضر تخریب شده است.

برای دسترسی به این روستا باید در ایستگاه بیابانک قطار تهران-مشهد پیاده شوید. از این ایستگاه تا روستا حدودا ۲ کیلومتر فاصله است که و در آن نمی توانید وسیله ی حمل و نقل پیدا کنید. برای بازدید از این روستا باید این فاصله ۲ کیلومتری را پیاده طی کنید.

مطالب مرتبط

معبد وات پو | خانه بودای خوابیده و میراث طلایی تایلند

روستای سلین | بهشتی گمشده در دل کوه‌های کردستان

چرا باید در هنگام سفر بیمه مسافرتی داشته باشیم؟

۱ نظرات

محمد 1396-10-27 - 0:39 ق.ظ
من ماه پیش و با ماشین خودم به این روستا سفر کردم این روستا فوق العادست!! به رفقایی که اهل شب های کویر هستن حسابی توصیه میکنم این روستا رو البته تلسکوپ فراموش نشه :) نکته جالب روستاهای سمنان در اینه که شاید نتونید دو لهجه و گویش مشابه بینشون(حتی دو روستایی مثل بیابنک و صوفی آباد که 4 یا 5 کیلومتر باهم فاصله دارند) پیدا کنید توصیه میکنم اگر سفر کردید حتما با اهالی این روستا صحبت کنید تا متوجه منظورم بشید، متاسفانه به مثابه سایر روستاهای کشور این لهجه ها و گویش ها به دلیل های گوناگون رو به خاموشی هستن ولی نکته ای که حائز اهمیت هست خود اهالی روستای بیابانک اهتمام زیادی صرف بیدار نگه داشتن گویش بیابنکی دارند و به امید دیگران ننشستند. یک جاذبه دیگه هم که اینجا بهش اشاره نشده مقبره شیخ علاء الدوله بیابانکی که بین اهل تصوف گویا جایگاه والایی داره، من نتونستم متوجه بشم ولی گویی در روزهای به خصوصی در سال مراسماتی هم در اونجا برگزار می شه. اگه به این روستا سفر کردید و قسمتتون خوردنی خوشمزه گولاچ شد منم یاد کنید ;)
افزودن نظر