روستای انجدان، نگین گردشگری اراک

گاهی در سفر به شهرهای بزرگ سری هم به روستاهای اطراف می زنیم، روستاهایی که در چند کیلومتری شهرها هستند و اسم آن ها به خاطر وجود جاذبه های شگفت انگیز بر سر زبان ها افتاده است. در استان مرکزی و در نزدیکی شهر اراک روستایی تاریخی و البته جذاب به اسم انجدان هست که با جاذبه های منحصربفرد و تماشایی به جایگاه خوبی در بین گردشگران رسیده است. وجود جاذبه هایی مثل کوه های مرتفع، غارهای عجیب و غریب و طبیعتی چشم نواز روستای انجدان را به جاذبه ای توریستی تبدیل کرده که خیلی ها در سفر به اراک از آن دیدن می کنند. می خواهیم درباره روستای انجدان بیشتر حرف بزنیم پس الی گشت را همراهی کنید.

مطالب مرتبط:
منطقه حفاظت شده هفتاد قله | از دیدنی های اراک
حمام چهارفصل، حمامی تاریخی در اراک

در دهستان مشک آباد در قسمت مرکزی اراک روستای دیدنی به اسم انجدان هست که در منطقه ای کوهستانی جای دارد و دو کوه برف شاه و کوه چشمه در پیرامون آن قرار گرفته اند و از طرفی غارهای زیادی هم در مجاورت آن هست. آب و هوای خوب مطبوع و وجود چشمه سارها این روستا را به جایی عالی برای تفریح و استراحت تبدیل کرده به طوری که خیلی ها از شهرهای اطراف آخر هفته ها را در این روستای خوش آب و هوا می گذرانند. فاصله ی این روستا تا شرق اراک ۳۷ کیلومتر است و از سطح دریا ۲ هزار متر ارتفاع دارد. دلیل نامگذاری این روستا به اسم انجدان هم جالب توجه است؛ در این روستا صمغ گیاه انگدان تولید و به کشورهای دیگر هم صادر می شود برای همین به این روستا انجدان می گویند. در واقع این گیاه که ماده ی انگرود و یا آنقوره از آن گرفته می شود در اطراف این روستا زیاد روییده می شود و اسم روستا هم از همین گیاه گرفته شده است.

در گذشته در این روستا قلعه ها و کاروانسراهای زیادی ساخته شده بود که بیشتر آن ها امروز از بین رفته اند. بعد از قرن ۹ قمری این روستا خواستگاه نویسنده ها و ادیبان زیادی بوده که تعدادی از آن ها شامل شاه طاهر دکنی، میرزا ابوتراب بیک فرقتی، ملا داعی انجدانی‌ هستند. روستای انجدان جمعیت زیادی ندارد اما با وجود این جمعیت کم در سراسر روستا حسینیه ها و مساجد زیادی دیده می شود که نشان می دهد در این روستا فرهنگ و مذهب اهمیت زیادی داشته است. تعدادی از این مساجد مثل مسجد جامع که قدمت آن به قرن های آغازین اسلام برمی گردد از آثار تاریخی این روستا به شمار می روند. از دیگر آثار تاریخی روستای انجدان بقعه های زیبای آن است که از میراث ارزشمند به جای مانده از دروه صفوی هستند.

قدمت این روستا به بیش از هزار سال پیش برمی گردد و این طور که از کتاب های تاریخی برمی آید بعد از حمله ی مغول ها به ایران صدمات زیادی دیده است به طوری که مردم برای در امان ماندن از حمله ی آن ها با حفر نقبی در زیر زمین مدتی را در زیر زمین زندگی کردند. در یکی از قبرستان های این روستا سنگ قبری پیدا شده که برای نوه ی سلمان فارسی است و برای نمایش به موزه حمام چهار فصل اراک برده شده است. بر روی این سنگ قبر عبارت انجدان اصفهان به چشم می خورد و از آن جایی که قدمت اراک ۲۰۰ سال است و در گذشته این روستا زیر نظر اصفهان بوده و از طرفی در این حوالی روستای دیگری به اسم انجدان نیست به احتمال زیاد سلمان فارسی در این روستا به دنیا آمده و از ساکنان همین روستا بوده است.

مردم این روستا به زبان فارسی و با گویش خلج حرف می زنند و نشستن پای لهجه ی شیرین آن ها یکی از جذابیت های سفر به این روستا است. بیشتر اهالی روستا کشاورز و دامپروند و محصولاتی مثل گردو، بادام و انگور به عمل می آوردند. صنایع دستی پر رونق این روستا گلیم بافی، قالی بافی و منبت کاری هست که حتی می توانید آن ها را به عنوان سوغات از اهالی روستا خریداری کنید. یکی از آیین های سنتی این روستا چغچغه زنی است که در ایام محرم رواج دارد و حتی در فهرست میراث معنوی کشور هم ثبت شده است. به طور کلی ایام محرم در این روستا بسیار پر شور برگزار می شود و خیلی ها از شهرهای اطراف برای شرکت در مراسم ویژه خوشان را به این روستا می رسانند.

همانطور که گفتیم در روستای انجدان غارهای بزرگ و کوچک زیادی هست که اگرعلاقه به غارنوردی داشته باشید می توانید از آن ها هم دیدن کنید تعدادی از این غارها شامل غار گیوه کش، غار کبوتر، غار آسیلی و غار طاق رجه هستند. در اطراف و داخل این روستا چشمه های زیادی هست که طراوت و شادابی خاص را به باغ ها و کوچه های روستا داده اند. در بسیاری از کوه باغ ها مسیری از جریان آب هست که جذابیت باغ های اطراف را دوچندان کرده اند در محله ی بالای این روستا یک موزه مردم شناسی هست که می توانید برای تماشای اشیای تاریخی و فرهنگی که با سبک زندگی و فرهنگ مردم مرتبطند به این موزه بروید.

این روستا به مدت ۱۰ سال است که روستای برگزیده ی هدف گردشگری استان مرکزی شده و در طول این مدت بسیاری از بناهای تاریخی آن مرمت و بازسازی شده است. از وقتی که روستای انجدان به روستای هدف گردشگری تبدیل شده قیمت زمین های آن افزایش پیدا کرده و حتی عده ای از جوانان هم به این روستا مهاجرت کرده اند. استان مرکزی در مجموع یک هزار و ۶۵ روستا دارد که ۲۵ تا از آن ها با توجه به ویژگی های خاص و منحصربفرد هدف گردشگری شده اند. پیشنهاد می کنیم در سفر به اراک سفری هم به روستاهای اطراف و از جمله روستای انجدان داشته باشید، روستاهایی که رنگ و بوی سادگی و صمیمیت می دهند و در آن ها خبری از شلوغی و زندگی مدرن نیست.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟