دهکده پوتمکین
تا به حال به دهکده های غیرواقعی بر خورده اید؟ دهکده هایی که در ظاهر واقعی اند اما در آن ها خبری از زندگی نیست و فقط و فقط برای ظاهرسازی و تحت تاثیر قرار دادن دیگران ساخته شده اند. جالبه که این دهکده ها آنقدر در طول تاریخ به کار رفته اند که برای آن ها یک اسم اختصاصی هم ساخته شده است: دهکده پوتمکین! این که چرا اسم این دهکده ها را «پوتمکین» گذاشتند داستان جالبی دارد که در ادامه آن را می گوییم، الی گشت را همراهی کنید.
مطالب مرتبط: روستاهایی که هیچ کس نمی تواند به آن ها وارد شود! راز جاودانگی آدم های این روستا چیست؟
در سال ۱۷۸۷ به تازگی روسیه در جنگ با عثمانی موفق شده بود بخش هایی از کریمه و روسیه جدید که امروز متعلق به کشور اوکراین هستند را به دست بیاورد به خاطر همین کاترین کبیر که در آن زمان ملکه روسیه بود خیال داشت تا سفری به این سرزمین های جدید ترتیب دهد و وضعیت آن ها را از نزدیک ببیند. برنامه ریزی این سفر به عهده فرماندار آن ناحیه، «گرگوری پوتمکین» بود، نواحی جدید به دلیل جنگ های ویرانگر شبیه خرابه ها شده بود و یکی از وظایف مهم «پوتمکین» این بود که خیلی زود این ناحیه را بازسازی کند و افرادی را برای زندگی به این محل بیاورد. در سال ۱۷۸۷، که قرار بود جنگ جدیدی بین روسیه و عثمانی شروع شود کاترین کبیر به همراه یک هیئت و چندین سفیر یک سفر غیر منتظره و ۶ ماه را به سرزمین های جدید روسیه ترتیب داد. هدف از این سفر بیشتر این بود که نیروهای روسی قبل از جنگ با دیدن ملکه روحیه بیشتری پیدا کنند.
ماجرای این دهکده ها از همین زمان شروع شد؛ به محض اینکه «پوتمکین» شنید که قرار است به زودی ملکه به این ناحیه برسد دست به کار شد تا خیلی سریع دهکده های غیرواقعی و فیکی را در کنار رودخانه «دنیپر» و سر راه مسیر ملکه درست کند تا اینطوری ملکه و دوستان دیپلماتش را تحت تاثیر آبادی این منطقه قرار دهد. داستان از این قرار بود که «پوتمکین» گروهی را استخدام کرده بود تا سازه های پیش ساخته ای از درها و پنجره ها را در این مسیر قرار دهند که در ظاهر مثل کوچه ها و خانه های واقعی اند. کارگران به محض اینکه کالسکه ملکه و سفیران از راه می رسید لباس های روستاییان را به تن می کردند تا روستاهای متروکه را شلوغ و پرجمعیت نشان دهند! البته همین که کالسکه از آن محل می گذشت دوباره همه چیز به وضعیت قبلی اش برمی گشت و آن در و پنجره های پیش ساخته به روستای دیگر می رفت! هر چند که تاریخدان ها می گویند در گزارشات این ماجرا کمی اغراق شده است اما هنوز هم که هنوز است از عبارت «روستاهای پوتمکین» برای توصیف جاهایی استفاده می کنند که واقعی نیستند اما با ظاهرسازی وانمود می کنند که واقعی اند! تا به دروغ نشان دهند که شرایط خیلی بهتر از آن چیزی است که در واقعیت هست.
بعد از این ماجرا، در شهرهای زیادی از دنیا از این روش استفاده شده است. در سال ۱۹۴۴، وقتی ماموران صلیب سرخ برای بازرسی به اردوگاه کار اجباری آلمانی ها رفتند دیدند که همه چیز امن و امان است چون مسئولان این کمپ تعدادی زیادی از افراد را از کمپ بیرون کردند تا نشان دهند که افراد کمی در اینجا کار اجباری می کنند. مسئولان در اطراف این اردوگاه تعداد زیادی مغازه و کافه فیک درست کردند تا اینطور وانمود کنند که کارگران در رفاه و آسایش کامل هستند. اما در واقعیت، بیش از ۳۳ هزار نفر در این اردوگاه به خاطر گرسنگی، بیماری و رفتارهای آزاردهنده مرده بودند.
در شهر کلیولند آمریکا محله ای بود که کسی تمایل چندانی به زندگی در آنجا نداشت و خانه های خالی خیلی تو ذوق می زد برای همین مسئولان در سال ۲۰۱۰ برای اینکه این محله را از این حالت بدنما در بیاورند بر روی تخته های چوبی تصاویری از درها و پنجره ها را نقاشی کردند تا وانمود کنند که کسانی در این خانه ها زندگی می کنند و این محله را از این شکل و شمایل متروک در بیاورند. حتی در کنار بعضی از پنجره ها هم تصاویری از گل های رنگارنگ نقاشی شد تا رهگذران فکر کنند که با وجود چنین گلدان های سرسبزی در کنار پنجره مطمئنا خانواده هایی در آن ها زندگی می کنند!
در سال ۲۰۱۳ که گردهمایی گروه هشت در ایرلند برگزار می شد مسئولان شهر برای اینکه نشان دهند که بازارها و مغازه های این شهر رونق زیادی دارد به سراغ مغازه های بسته رفتند و ظاهر آن ها را به شکلی در آوردند که همه باور کنند که این مغازه ها هر روز باز هستند و اجناس مرغوبی هم دارند! بر روی شیشه ویترین این مغازه ها برچسب هایی زده شده بود که امکان نداشت کسی به غیرواقعی بودن آن ها و فعال نبودن مغازه ها پی ببرد! تعداد این مغازه ها مخصوصا در نزدیکی محل گردهمایی این گروه بیشتر می شد و با دیدن آن ها همه متعجب می شدند که اینجا عجب روستایی با چه مغازه های پر رونقی است!
اخیرا یک عکاس خوش ذوق تصمیم گرفته تا عکس های پدیده «روستای پوتمکین» را از نقاط مختلف دنیا جمع آوری کند و در یک کتاب جدید به چاپ برساند.
منبع: amusingplanet.com
۱ نظرات
خودمان هم از این شهر ها زیاد داریم ، کافیست به مناطق و شهر های دوران دفاع مقدس سری بزنید هنوز بسیاری از خانه یک دیوار تو خالی هستند و یه دیواره که پشتش هیچی نداره