در دنیای امروزی نام ها و نشانه ها هر کدام برای شناخت بیشتر هویت، افراد، اشیاء مکان های جغرافیایی سلسله های پادشاهی، سیاره ها و موارد دیگر هستند که با شنیدن برخی از این نام ها هر انسانی ممکن است به وجد بیاید. آنچه که می توان با جرات بیان کرد این است که هیچ ایرانی را نمی توان یافت که با شنیدن نام خلیج فارس احساس غرور و افتخار نکند؛ پهنه ی وسیع نیلگونی که در جنوب کشورمان قرار دارد. با توجه به اهمیت آب های خلیج همیشه فارس ایران روز ۱۹ اردیبهشت به نام روز ملی خلیج فارس نام گذاری شده است. همین موضوع بهانه ای شده است که ما امروز در این مطلب از مجله ی گردشگری الی گشت قصد داریم تا درباره این خلیج پر رمز و راز صحبت کنیم، با ما در ادامه همراه باشید تا با این گنجینه طبیعی و دلیل نام گذاری آن آشنا شوید.
مطالب مرتبط: خلیج فارس به ثبت جهانی رسید معرفی فرودگاه بین المللی خلیج فارس کشورهای حاشیه خلیج فارس مقصد جدید کشورهای اروپایی
همانطور که می دانید این خلیج تاریخ پر فراز و نشینی را تجربه کرده است و همواره در حال کشمش هایی با اعراب مبنی بر ادعاهای بی پایه و اساسی که برای مالیکت این آب ها داشتند نیز بوده است. سال ۱۳۴۳ خورشیدی اتحادیه عرب به صورت رسمی استفاده از نام خلیج فارس را برای عرب زبانان ممنون کرد، این ماجرا نیز از آنجا شروع شد که سال ها بعد در دهه ۱۳۷۰ خورشیدی فعالان مسائل اجتماعی و فرهنگی ایران متوجه این موضوع در رسانه های عربی شدند و بر آن شدند تا به منظور حفظ نام خلیج همیشه فارس در تمامی عرصه های جهان کمپین هایی را به راه بیاندازند و در پی آن هزاران ایمیل و نامه اعتراضی به نشنال جئوگرافیک فرستاده شد و مردم با یک طومار اینترنتی با بیش از ۱۲۰ هزار امضا سبب شدند که مسئولان بزرگترین نشریه جهان به نام نشنال جئوگرافیک نام آب های این منطقه را خلیج فارس به ثبت برساند تا در تمام جهان این نام ثبت شده باشد.
جالب است بدانید که این پیروزی و اتحادی که در بین ایرانی ها برای حفاظت از نام خلیج فارس وجود داشت در رسانه های جهان مطرح شد و به مزاج برخی هم خوش نیامد و به طور همزمان عبدالباری عطوان مفسر مشهور جهان عرب در قدس العربی نوشت:
عرب ها برای مشروع ترین حقانیت های خود قادر نیستند، چنین موج همبستگی را ایجاد کنند که ایرانی ها برای یک نام انجام دادند.
پس از این اتفاق بزرگ روز ملی خلیج فارس به تقویم رسمی کشور به عنوان یکی از اقدامات دولت وقت برای پاسداری از میراث فرهنگی و معنوی خلیج فارس نیز مطرح شد.
از دیرباز تاکنون نام آب های جنوبی غربی ایران فارس بوده است و ساکنان آن را پرسه ها یا پارسیان می نامیدند. با توجه به اهمیت این موضوع ما در ادامه به تنها برخی از منابع تاریخی که باعث اثبات نام خلیج فارس هستند را نام خواهیم برد.
نقشه جهان از أناکسیماندر (Anaximander)، جغرافی دان یونانی
نقشه جهان هکاتئوس (Hecataeus) از سرشناسترین جغرافی دانان یونانی
نقشه جهان بطلمیوس(Claudius Ptolemy) منجم و جغرافی دان مشهور اسکندریه
کتاب المسالک الممالک از ابن خردادبه، جغرافی دان و تاریخ نویس ایرانی-اسلامی
کتاب الخراج از قدامه بن جعفر، از مشاهیر ادب
کتاب تاریخ یعقوبی از یعقوبی از تاریخ نگاران و جغرافیدانهای دوره عباسی
کتاب ترجمه مختصر البلدان از ابن فقیه همدانی، تاریخنگار و جغرافی دان ایرانی
عکتاب مروج الذهب و معادن الجوهر از لی بن حسین مسعودی، تاریخنگار و جغرافی دان مسلمان
کتاب المسالک الممالک از اصطخری، از جغرافی دانان و نقشه کشان برجسته ایرانی
کتاب عجایب هند از بزرگ بن شهریار، دریانورد ایرانی
کتاب التفهیم لاوایل صناعه التنجیم و کتاب قانون مسعودی از ابوریحان بیرونی، دانشمند ایرانی
کتاب صوره الارض از ابن حوقل، جغرافی دان سرشناس قرن چهارم هجری قمری
کتاب معجمالبلدان از یاقوت حموی، جغرافیدان و تاریخنگار مشهور قرن هفتم هجری قمری
سفرنامه ابن بطوطه، جهانگرد و جغرافی دان نامدار
و …
خلیج فارس سومین خلیج بزرگ جهان پس از خلیج مکزیک و هودسن به شمار می رود که در ایران قرار دارد. حدود ۱۳۰ جزیره بزرگ و کوچک در قلب این خلیج قرار دارند که جزایر شمالی آن کم و بیش مسکونی و آباد میباشند و به ایران تعلق دارند . اما جزایری که متعلق به کشورهای عربیاند غالباً مرجانی و سنگی و غیر مسکونی میباشند و جزیره قشم با ۱۱۵ کیلومتر طول بزرگترین جزیره خلیج فارس محسوب می شود. از جمله جاذبه های گردشگری که در این منطقه قرار دارند نیز عبارتند جزیره کیش، جزیره هندورابی، جزیره قشم، جزیره هنگام و جزیره هرمز که هر کدام از این موارد برای خود دارای جاذبه های گردشگری گوناگونی هستند که سبب شده اند سالانه افراد زیادی از داخل و خارج از ایران برای بازدید از این جاذبه های جنوبی ایران به سمت این شهر سفر کنند.