سفر به شهمیرزاد، سرزمین باغ های گردو

شهمیرزاد یکی از خنک‌ترین و زیباترین ییلاق‌های ایران در دل یک استان کویری است. این شهر زیبا یکی از توابع شهرستان مهدی‌شهر بوده و در محل تلاقی استان سمنان و مازندران قرار دارد. همین موقعیت جغرافیایی خاص باعث شده شهمیرزاد دارای طبیعت سرسبز و آب و هوای خنک بدون شرجی باشد. دیدنی های شهمیرزاد مسافران زیادی را از مناطق اطراف به این شهر می‌کشاند و جاذبه‌های طبیعی فوق‌العاده زیبا و مناظر تماشایی این شهر در فصل‌های مختلف، چهره‌های متفاوتی را از خود به نمایش گذاشته و باعث شگفتی گردشگران می‌شود. با الی گشت همراه باشید تا بیشتر با این شهر زیبا آشنا شویم.

ابتدا بیایید موقعیت جغرافیایی شهمیرزاد را بررسی کنیم. این شهر با ارتفاع ۱۹۳۵متری از سطح دریا، در ۲۰ کیلومتری سمنان قرار دارد و به بهشت کویر معروف است. ارتفاع شهمیرزاد از سطح دریا ۱۹۳۵ متر است میانگین دمای این شهر سالیانه از ۱۱ درجه سانتی‌گراد بیشتر نمی‌شود. شهمیرزاد در سال‌های قبل از ۱۳۴۰ بخشی از شهرستان قائمشهر بود اما بعد از این سال به فرمانداری کل سمنان اضافه شد.

مسیر دسترسی به شهمیرزاد از مرکز استان سمنان به راحتی امکان‌پذیر است و با خودرو شخصی فقط ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. با وجود این فاصله کوتاه، مسافران بعد از رسیدن به این شهر با آب و هوای کاملا خنک و متفاوت روبرو خواهند شد.

سفر به این شهر از مبدا تهران، یک سفر سه ساعته خواهد بود که با استفاده از ماشین شخصی، اتوبوس و قطار امکان‌پذیر است. شما می‌توانید از پایانه مسافربری جنوب تهران به مقصد پایانه سمنان، دامغان و شاهرود حرکت کرده و یا سوار قطار به مقصد سمنان شوید. بعد از رسیدن به سمنان می‌توانید به میدان معلم رفته و سوار تاکسی‌های شهمیرزاد شوید.

مطالب مرتبط:
مجموعه باستانی بسطام، از دیدنی های استان سمنان
روستای عشین کجاست؟ چگونه به آنجا برویم؟

دیدنی های شهمیرزاد سمنان شامل جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیادی مانند قله‌ها و دره‌های تماشایی، باغ‌های گردو، کوچه‌باغ‌های زیبا، قلعه‌های تاریخی، رودخانه‌ها و چشمه‌ها است. بنابراین در سفرتان به این شهر باید برنامه‌ریزی دقیقی برای دیدن این جاذبه‌ها داشته باشید.

باغ گردو یکی از معروف‌ترین دیدنی های شهمیرزاد و بزرگ‌ترین باغ گردوی جهان است. در این باغ بیش از ۲۰ هزار درخت گردو وجود دارد که سالیانه ۱۴ تا ۱۵هزار اصله از آن‌ها بار می‌دهند. این گردوها به روش قطره‌ای آبیاری می‌شوند و از ویژگی‌های خاص آن‌ها می‌توان به خوشه‌ای بودن گردوهای شهمیرزاد اشاره کرد. گردوهای این شهر دارای کیفیت بالایی هستند و علاوه بر مصرف داخلی به کشورهای حوزه خلیج فارس، آسیای میانه و ترکیه هم صادر می‌شوند.

جالب است بدانید در شهمیرزاد ۵۰۰ درخت گردو با عمر ۲۰۰ سال به بالا وجود دارد و یکی از درختان گردوی این شهر با قدمت ۱۳ قرن، کهنسال‌ترین درخت گردوی شهمیرزاد محسوب می‌شود. این درخت کهنسال، ۱۵ متر ارتفاع دارد و «کمان رستم» نامگذاری شده است. دلیل این نامگذاری هم مربوط به تاجی ۲ شاخه و متقارن به شکل کمان است که از ارتفاع ۳ متری درخت شروع به روییدن کرده است. درخت گردوی کمان رستم در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد.

همچنین نکته جالب دیگر درباره درخت‌های گردوی شهمیرزاد این است که اهالی این شهر برای پایداری ازدواج دخترانشان، درختان گردو را مهریه آن‌ها می‌کنند.

هفت چشمه و شیخ چشمه سر شهمیرزاد در فاصله کمی از یکدیگر قرار دارند. شیخ چشمه سر در پایین کوه شیر قلعه واقع شده و کمی پایین‌تر هم هفت چشمه قرار دارد. آب این دو چشمه بعد از رسیدن به سطح زمین و جاری شدن به یکدیگر پیوسته و رودی بسیار زیبا را ایجاد می‌کنند. این رود تا مرکز شهر ادامه پیدا می‌کند و در مسیر آن، جاده سلامتی با انواع وسایل ورزشی قرار دارد.

چشمه و تنگه روزیه از دیگر دیدنی های شهمیرزاد هستند که در ۲۵ کیلومتری شمال شهر و در مسیر روستای چاشم و منطقه خطیر قرار دارند. تنگه روزیه از دامنه شمالی کوه اُرُم آغاز شده و هشت کیلومتر امتداد پیدا می‌کند. برای پیمایش در این تنگه مسافران نیازمند ابزار و دانش سنگ‌نوردی هستند اما افراد مبتدی بدون هیچ تجهیزاتی می‌توانند از دهانه شمال غربی تنگه روزیه بازدید کنند.

شهمیرزاد به علت داشتن آب و هوای خنک در تابستان مقصد بسیاری از ساکنان مناطق اطراف است. اما این شهر در زمستان هم خالی از مسافر نیست و وجود پیست اسکی شهمیرزاد در قسمت شمالی شهر، بسیاری از علاقه‌مندان به اسکی را به این منطقه می‌کشاند.

قله اُرم با ۲۸۰۰ متر ارتفاع یکی دیگر از دیدنی های شهمیرزاد است که در جنوب غرب روستای چاشم قرار دارد. این قله مرتفع از شمال به تنگه روزیه، از شرق به روستای چاشم و از جنوب به گداربن و ملامحمد منتهی می‌شود. قسمت شمالی قله ارم را دیواره‌های بلند و قسمت جنوبی آن دره‌های بسیار زیبا تشکیل داده‌اند. پوشش گیاهی این منطقه شامل گون، ارس، انواع گرامینه، انواع کنگر، لاله وحشی و گل قاصدک هستند. همچنین جانوارانی مانند موش صحرایی، پلنگ، مار، کبک، گرگ، خوک و گربه وحشی در این منطقه زندگی می‌کنند.

جنگل فینسک شهمیرزاد در ۵۴ کیلومتری این شهر و در دامنه‌های جنوبی رشته کوه البرز واقع شده است. این جنگل با پوشش گیاهی منحصربه‌فرد و معماری خاص خانه‌های روستایی خود، شما را به یاد مناظر گیلان و مازندران می‌اندازد. از پوشش گیاهی جنگل فینسک شهمیرزاد می‌توان به راش، زرشک وحشی، انواع گرامینه،گون، ممرز، ولیک و ازگیل اشاره کرد. همچنین حیواناتی مانند کبک، کل، خرس، گراز، پلنگ، راسو، کبوتر جنگلی و خوک وحشی در این منطقه زندگی می‌کنند.

منطقه حفاظت شده پرور یکی دیگر از جذاب‌ترین دیدنی های شهمیرزاد است که به علت قرار گرفتن در دو اکوسیستم مناطق بیابانی سمنان و مناطق جنگلی مازندران طبیعت بسیار خاص و تماشایی دارد. بخش‌های زیادی از این منطقه را جنگل‌های ارس و هرکانی تشکیل می‌دهند. از گونه‌های جانواری منطقه حفاظت شده پرور در شهمیرزاد می‌توان به گربه وحشی و خرس اشاره کرد. همچنین وجود ییلاق‌های متعدد و گیاهان دارویی در این منطقه باعث جذب گردشگران زیادی می‌شود.

قدمت شیر قلعه شهمیرزاد به زمان اشکانیان می‌رسد. این قلعه بعد از اشکانیان و در دوره اسلامی هم به عنوان یکی از پناهگاه‌های اسپهبدان طبرستان و اسماعیلیان مورد استفاده قرار می‌گرفت. فاصله شیر قلعه تا شهر شهمیرزاد ۵ کیلومتر است و پس از رسیدن به پای کوه باید ۳۰ دقیقه پیاده‌روی کرده و به در اصلی مجموعه برسید. مسیرهای دیگر با وجود صعب‌العبور بودن طبیعتی بسیار زیبا و تماشایی دارند.

قلعه دژ وهل یکی دیگر از دیدنی های شهمیرزاد است که بر بالای کوه و در کنار باغات میوه و گردوی این شهر قرار دارد. این دژ از بناهای مربوط به پیش از اسلام است و سنگ‌های استفاده شده برای ساخت آن، از همان کوه کنده شده‌اند. قلعه دژ وهل از دو برج مدور برای دیده‌بانی و دیواره‌های سنگی تشکیل شده است.

قلعه شیخی شهمیرزاد توسط طرفداران حسن صباح ساخته شده است. متاسفانه امروزه جز سنگ‌چین‌های بسیار محدود چیز دیگری از این قلعه تاریخی باقی نمانده است. این قلعه در قرن‌های ده و یازده توسط حاکمان کومس یا کومش مورد استفاده قرار می‌گرفت.

خانه تاریخی امین الرعیا یکی دیگر از دیدنی های شهمیرزاد است که قدمت آن به دوره قاجار بازمی‌گردد. این خانه در داخل شهر قرار داد و در سال ۱۳۹۵ بازگشایی شده است.

از سوغات شهمیرزاد می‌توان به گردو، آلو و سیب اشاره کرد. این شهر منطقه‌ای حاصلخیر و خوش آب و هوا است بنابراین عجیب نیست که محصولات کشاورزی آن، سوغات اصلی این شهر محسوب شوند. در صورتی که در فصل مناسبی به این شهر سفر کنید می‌توانید میوه‌های تازه و گردوهای خوش‌طعم آن را به عنوان سوغات خریداری کنید.

در این مقاله با موقعیت جغرافیایی، مسیر دسترسی و دیدنی های شهمیرزاد آشنا شدید. همانطور که گفته شد این شهر بهشتی در کویر استان سمنان، جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیادی را در خود جای داده است و طبیعت کاملا متفاوتی با دیگر نقاط سمنان دارد. شهمیرزاد با آب و هوای دلپذیر و طبیعت سرسبز و تماشایی خود، مقصد خوبی برای سفرهای تابستانه محسوب می‌شود. بنابراین اگر به دنبال یک مقصد خنک برای فرار از گرما هستید شهمیرزاد مکان ایده‌آلی خواهد بود.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟

۲ نظرات

سید محمد 1397-11-01 - 5:54 ب.ظ
خاستار به سرزمین مادری مان مازندران هستیم خواهش میکنم نزارید دوباره اعتصاب بکنیم
سلینا 1397-11-02 - 8:44 ق.ظ
به نظر شهما اینجا کجای سمنان حتما خودت سمنانی هستی مازندران عشق است انقدر بزرگی دارین اما هرچی دارین از شهمیرزاد عزیز دارید
افزودن نظر