دسر پاوولوا محبوب ترین و مشهورترین دسر در نیوزلند و استرالیا و در واقع بین این دو کشور بر سر مالکیت این دسر بحث و اختلاف نظر وجود دارد و هرکدام می خواهند این دسر زیبا را از آن خود کنند. بسیار خوشمزه است و به دلیل ظاهر زیبایی که دارد در جشن های خاص و مراسم ازدواج و مانند آن سرو می شود. صرف نظر از اولین کشوری که این دسر را تهیه کرده جالب است بدانید که این دسر از رقص باله الهام گرفته شده است و سعی شده حرکات زیبای باله در ظاهر این دسر هم نمایان باشد. با الی گشت همراه باشید تا با هم تاریخچه دسر پاولووا را بررسی کنیم.
مطالب مرتبط: خوشمزه ترین دسرهای فرانسوی! راهنمای سفر به نیوزلند نیوزلند، سرزمینی شگفت انگیز برای ماجراجویی
امروزه دسر پاوولوا شهرتی جهانی دارد و به دلیل ظاهر باشکوه و شاهانه اش در مراسم های ویژه مثل عروسی، تولد و جشن های ملی سرو می شود. شاید نسل های جدید به ذهنشان هم خطور نکند که ریشه نامگذاری این دسر چیست، اما باید بدانید که تاریخچه ساخت و اختراع این دسر خوشمزه داستان جالبی دارد.
در واقع، دسر پاولووا به افتخار هنرمندی مشهور و اسطوره ای به نام آنا پاولووا ساخته شده است. البته در مورد اینکه کدام کشور اولین بار این دسر را تهیه کرده اند بحث و گمانه زنی هایی وجود دارد. تا همین چند سال پیش تصور می شد که این دسر اولین بار در سال ۱۹۲۶ و به افتخار بالرین افسانه ای و مشهور آن زمان، آنا پاولووا تهیه شده است. آنا پاولووا در دوران خودش شهرتی جهانی داشت و مراسم های تقدیر مختلفی در سرتاسر جهان به افتخارش برگزار می شد. هنگامی که قرار بود آنا پاولووا در تور دور دنیایش به نیوزلند و استرالیا سفر کند سرآشپزهای ماهر تصمیم گرفتند با الهام از رقص باله دسری زیبا و باشکوه بسازند.
البته تحقیقات جدیدترین که انجام شده نشان می دهد که قبل از این تاریخ هم دسرهایی مشابه دسر پاولووا در کشورهای مختلف دنیا سرو می شده است. با این حال، در سال ۱۹۲۶ بود که دسری به این سبک و سیاق به نام بالرین مشهور نامگذاری شد. تحقیقات نشان می دهد که از سال ۱۹۲۶ به بعد بیش از ۵۰ غذا به نام پاولووا نامگذاری شده اند!
اولین دسر پاولووا با تزئین توت فرنگی ساخته شد و این رسپی به عنوان طرز تهیه اصلی این دسر به حساب می آید. با این حال از میوه های مختلف می توان برای تزئین آن استفاده کرد. این دسر سفید رنگ و پف دار که بر پایه مرنگ ساخته شده با میوه های رنگارنگ و زیبای تابستانی تزئین می شود و جلوه ای بسیار باشکوه و زیبا دارد. صد البته که طعم این دسر هم به اندازه ظاهرش دلچسب و خوشایند است و به همین دلیل به تبدیل شده است.
دسر پفدار و سفید پاولووا که ما را شبیه به لباس سفید و توری باله می اندازد بر پایه شیرینی مرنگ تهیه می شود. سفیده تخم مرغ را آنقدر می زنند تا کاملا پف کند، سپس با شکر، آبلیمو، آرد ذرت و گاهی طعم دهنده هایی مثل وانیل ترکیب می کنند. قسمت مهم در تهیه دسر پاولووا شکل دادن به آن است. مرنگ را با هنرمندی هرچه تمام تر فرم می دهند تا شبیه به دسری موزون و رقصان بشود. بعد این دسر را داخل فر قرار می دهند و به حدی می پزند که پوسته بیرونی مرنگ برشته و ترد شود و رنگش کمی تیره ششود، اما داخلش همچنان نرم و گرم و کرمدار باقی مانده باشد. وقتی می خواهید این دسر را بخورید پوسته ترد بیرونی می شکند و محتوای کرم دار داخل مثل مارشمالوی آب شده بیرون می ریزد. در کشورهایی که در نیمکره جنوبی قرار دارند به حساب می آید. از آنجا که در این کشورها کریسمس در فصل تابستان اتفاق می افتد این دسر با رنگ سفید و ظاهر پفدارش می تواند تداعی کننده برف و زمستان باشد!
امروزه را به شکل های مختلف تهیه می کنند و هم به صورت شیرینی ها کوچک و هم به صورت کیک های چندلایه ساخته می شود. ترکیب سفیدی لایه های مرنگ با رنگ قرمز و نارنجی و زرد میوه های تابستانی ترکیبی بسیار زیبا و هوس برانگیز به وجود می آورد. به همین دلیل است که این دسر را گاهی به صورت کیک چند طبقه تهیه می کنند و روی آن را با انواع میوه های تابستانی اشتهابرانگیز مثل توت فرنگی، آلبالو، گیلاس، زردآلود و … می پوشانند و در آخر مربا یا شهد روی آن می ریزند تا ظاهری زیباتر داشته باشد. حتی گاهی با اضافه کردن کمی پودر کاکائو لایه های رنگی مرنگ تهیه می کنند و کیکی چند لایه و رنگی رنگی به وجود می آورند که ظاهری بسیار زیباتر پیدا می کند. چیزی که در تهیه دسر پاولووا اهمیت بیشتری دارد ذوق و سلیقه و خلاقیت سرآشپز است و هر کس با هنرمندی و ابتکاری که دارد دسری زیبا و باشکوه به وجود می آورد.
همان طور که گفتیم در مورد خاستگاه این دسر بحث وجود دارد و دو کشور نیوزلند و استرالیا ادعای مالکیت آن را دارند. با این حال، اسناد و مدارک نشان می دهد که احتمالا نیوزلند اولین کشوری بوده که این دسر را تهیه کرده است. به همین مناسبت، موزه ملی نیوزلند در اولین سالگرد تاسیسش در سال ۱۹۹۹ را به وجود آورد. مراسم رونمایی از این دسر بزرگ در حضور نخست وزیر وقت نیوزلند انجام شد. بعدها این رکورد توسط دانشجویان دانشکده فنی در سال ۲۰۰۵ شکسته شد و این دانشجویان موفق شدند دسری بزرگ تر بپزند. دسر پاولووایی که آن ها درست کردند ۶۴ متر طول داشت در حالیکه طول دسر موزه ملی تنها ۴۵ متر بود. ظاهرا رقابت بر سر تولید بزرگ ترین دسر پاوولوا در نیوزلند بسیار داغ است. در سال ۲۰۱۰ سرآشپزی مشهور به نام آرون کمپبل دسری غول پیکر به مساحت ۵۰ متر مربع تهیه کرد و آن را در کلیسای جامع شهر کرایست چرچ نیوزلند به نمایش گذاشت.
منبع: goodfood.com.au