خانه زلزله در اسکاتلند
در اسکاتلند بر روی دامنه های سرسبز خانه ای چوبی و قدیمی وجود دارد، خانه ای عجیب که به «خانه زلزله» معروف است و کسی در آن زندگی نمی کند. اگر داستان ساخته شدن این خانه را ندانید، شاید با شنیدن اسمش فکر کنید در آن همیشه زلزله اتفاق می افتد؛ اما ماجرای این خانه چیز دیگری است! تا همین ۲۰۰ سال پیش تکنولوژی، پیشرفت چندانی نکرده بود و برای ثبت واقعه ای مثل زلزله نیاز به خانه ای مخصوص بود. یک همچین خانه ای برای اولین بار در منطقه ای زلزله خیز در اسکاتلند ساخته شد و ابزارهای ساده ای در آن قرار گرفت تا بشود قدرت زلزله را اندازه گیری و ثبت کرد. امروز دیگر با پیشرفت تجهیزات لرزه نگاری این خانه کاملا بی استفاده و به جاذبه گردشگری تبدیل شده است. در ادامه الی گشت را همراه کنید تا درباره خانه زلزله بیشتر بدانید.
مطالب مرتبط: این سنگ باعث زلزله می شود! وحشتناک ترین زلزله های جهان تا به امروز!
معمولا در بریتانیا زلزله های بزرگی اتفاق نمی افتد؛ اما به هر حال جزایر این سرزمین هم در طول سال بارها تکان هایی می خورند که فقط تعداد کمی از آن ها توسط مردم احساس می شوند و بیشتر آن ها آنقدر کوچک اند که هیچ آسیبی وارد نمی کنند. اما با این حال اولین لرزه سنج دنیا در اسکاتلند و در محلی به نام کومری ساخته و نصب شده است. نمونه ای از این لرزه سنج همچنان در خانه ای به اسم خانه زلزله که روی علفزارهای دامنه ای در منطقه Ross ساخته شده قرار دارد.
دهکده کومری در شهر «پرتشایر» و در جنوب اسکاتلند، به خاطر قرار گرفتن روی گسل یکی از فعال ترین مناطق زمین شناسی در بریتانیاست و به خاطر همین موضوع به شهر لرزان معروف شده است. اولین زلزله ثبت شده در «پرتشایر» توسط فردی به اسم «جیمز ملویل» در جولای سال ۱۵۹۷ به ثبت رسیده است کسی که زمان این زلزله نسبتا شدید را در دفترچه خاطراتش یادداشت کرد. اما تا سال ۱۷۸۹ طول کشید تا شدت یک زلزله در روستای کومری به طور سیستماتیک به ثبت برسد.
در طول ۵۰ سال دیگر هم ۷۰ لرزه ی مهم دیگر ثبت شد که یکی از آن ها بزرگ ترین زلزله تاریخ کومری در تاریخ ۲۳ اکتبر سال ۱۸۳۹ بود. این زلزله که در بیشتر نواحی اسکاتلند احساس شد، باعث خراب شدن خانه های کومری و ترک برداشتن سد نزدیک شهر استیرلینگ شد. البته این زلزله فایده بزرگی هم داشت و باعث ساخته شدن خانه زلزله شد!
در واقع بعد از این زلزله بود که دو نفر به اسم های پیتر و جیمز تصمیم گرفتند که ابزاری راه اندازی کنند تا به راحتی بتوانند میزان زلزله را اندازه گیری کنند و داده های لرزه ای را به طور رسمی به ثبت برسانند. این ابزار از دو تخته چوبی تشکیل شده که در جهت های شمال به جنوب و شرق به غرب بر روی زمین قرار گرفته اند. بر روی این تخته ها یک سری استوانه های چوبی قرار دارد که با رسیدن به لبه تخته ها بزرگ تر می شوند. با وقوع زمین لرزه، اندازه و وزن این استوانه ها بیشتر و این ترتیب قدرت زمین لرزه اندازه گیری می شود. ماسه هایی که در زیر این تخته چوب ها وجود دارند از برخورد استوانه ها به هم جلوگیری می کنند. این دستگاه با اینکه کاملا ابتدایی به نظر می رسد اما برای اندازه گیری قدرت زلزله مناسب است.
در سال ۱۸۴۱، تمام داده هایی که تا به حال از زمین لرزه های این منطقه به ثبت رسیده بود به انجمن بریتانیا داده شد و کمیته ای شکل گرفت تا در مورد زلزله های ایرلند و اسکاتلند تحقیق و بررسی کنند. در طول سال ها ابزارهای زیادی ساخته و در حوالی دهکده کومری مورد استفاده قرار گرفت. در میان این ابزارها، اولین لرزه سنج مدرن دنیا بود که از دو آونگ معکوس تشکیل شده تا ارتعاشات را بر روی دیسک مقعر بالا به ثبت برساند. این ابزار توسط فیزیکدان اسکاتلندی، جیمز دیوید فوربز ساخته شده بود.
در حوالی سال ۱۸۴۴، فعالیت لرزه ای کم شده بود، برای همین دیگر کسی به فکر این خانه و اهمیت آن نبود تا اینکه سری جدید لرزه ها در سال ۱۸۶۹ دوباره بحث زمین لرزه را داغ کرد. اینجا بود که ابزارهای جدیدتر و حساس تری خریداری شد و در سال ۱۸۷۴، خانه زلزله روی صخره ای بزرگ ساخته شد تا محلی برای نگهداری زلزله سنج باشد. بعد از مدتی دوباره فعالیت های لرزه ای کم و این خانه بی استفاده شد. تا اینکه در سال ۱۹۱۱ تغییر و تحولات تکنولوژی باعث شد که این خانه دیگر برای همیشه هیچ کاربردی نداشته باشد.
در سال ۱۹۸۸، خانه زلزله بازسازی و مجهز به ابزارهای مدرن زمین شناسی شد. با اینکه گردشگران نمی توانند به داخل این خانه بروند اما خانه، پنجره های بزرگی دارد که به راحتی می توانید از میان آن ها داخل خانه را تماشا و ابزارهای مدرن و آن دو تخته قدیمی که بر روی زمین قرار دارد را ببینید.
اسکاتلند در شمال غربی اروپا قرار دارد و دومین کشور بزرگ بریتانیاست. این کشور سرسبز بر روی بلندی ها واقع شده و جنگل های زیادی آن را احاطه کرده است. اسکاتلند جاذبه های طبیعی و تاریخی زیادی دارد که هر سال هزاران گردشگر را به این ناحیه می کشاند.
منبع: amusingplanet.com