شاید دانستن این موضوع برای شما جالب باشد که بدانید ایران جمعاً ۲۸ دریاچه طبیعی و ۹ دریاچه مصنوعی و بهاصطلاح انسانساخت دارد که بین این دریاچهها فقط ۱۰ دریاچه آب شیرین وجود دارد. دریاچه ولشت که میراث طبیعی کشور است، یکی از ۱۰ دریاچه آب شیرین ایران به شمار میآید که بهعنوان یک اثر طبیعی ملی در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفته است و هرسال پذیرای گردشگران زیادی در این منطقه است.
عمق دریاچه ولشت
نتایجی که از تحقیقات بهدستآمده است این بوده است که آب دریاچه شیرین است و ابعاد آن ۴۰۰ تا ۶۰۰ مترمربع است. این دریاچه وسیع حدود ۱۵ هکتار وسعت دارد و عمق آن حداکثر ۲۲ متر است. میانگین عمق در اطراف دریاچه حدود ۹ متر است و عمق وسط دریاچه ۱۸ متر تخمین زده شده است. خاک دریاچه بسیار نرم و خاکستری است و به همین دلیل دید عمق دریاچه محدود است. با همه این تفاسیر، به این فکر کنید که اطراف دریاچه غذاخوری و کافه و تفریحات آبی مختلفی برای فراهمکردن رفاه و خاطرهای خوش از سفر به این دریاچه، وجود دارد. حالا صادق باشید آیا میتوان عاشق این دریاچه نبود و به این منطقه سفر نکرد؟
زیبایی پنهان در مرزنآباد
به این موضوع دقت کردهاید که بعضی وقتها میگوییم شخصی دلگندهای دارد؟ این جمله برای دریاچه ولشت نزدیک به کلاردشت و مرزنآباد هم کاربرد دارد. این دریاچه دقیقاً بین کوههای مازندران جای گرفته است و خود را پنهان کرده است و آب این دریاچه زیبا از بارش باران و چشمههای زیرزمینی تأمین میشود. ولشت یکی از جاهای بسیار دیدنی و خوشآبوهوای کلاردشت است که سطح آب در این دریاچه در ماههای سردوگرم سال بالا و پایین میشود و هرچقدر هم که از آب پر باشد، سرریز نمیشود. این دریاچه در دل کوهستان واقع شده است و زیباییهای بینظیری را در خود جایداده و پنهان کرده است که چشم مسافران خود را خیره میکند.
دریاچه ولشت در کجا واقع شده است؟
دریاچه ولشت یکی از جاهای دیدنی و بسیار زیبا در مازندران است که در جنوب غربی چالوس و شمال شرقی کلاردشت، نزدیک به شهر مرزنآباد قرار گرفته است.
اگر بخواهیم به زبان سادهتر بیان کنیم، میتوان گفت این دریاچه بین سه شهر چالوس، مرزنآباد و کلاردشت واقع شده است. محیط دریاچه ولشت در منطقه کوهستانی تخت سلیمان علمکوه است و در جنوب غربی دریاچه، این کوه عظیم و استوار دیده میشود.
نشانی دریاچه ولشت کجاست؟ مازندران، جاده چالوس به تهران، منطقه کلاردشت، سهکیلومتری مرزنآباد است
بهترین مسیر برای دسترسی به دریاچه ولشت کدام است؟
فرقی نمیکند که در چالوس، کلاردشت یا مرزنآباد اقامت داشته باشید، آنقدر موقعیت جغرافیایی دریاچه ولشت آسان و در دسترس است که از هر کدام از این شهرها میتوانید بهآسانی به این دریاچه زیبا برسید. برای اینکه از تهران به دریاچه ولشت سفر کنید از دو مسیر میتوانید به مقصود خود برسید:
-
مسیر جاده چالوس:
مسیر جاده چالوس بهترین مسیر برای دسترسی آسان به جاهای دیدنی شهر کلاردشت و دریاچه ولشت به شمار میرود. طول این مسیر حدود ۱۸۰ کیلومتر است که زمان تقریبی رسیدن به آن ۴ ساعت تخمین زده شده است. برای سفرکردن به دریاچه ولشت از مسیر چالوس باید در محور چالوس به سمت تهران حرکت کنید، ۲۳ کیلومتر پس از پل کجور و ۳ کیلومتر پیش از مرزنآباد به سمت غرب حرکت کنید و از جاده اصلی خارج شوید. این مسیر یک جاده آسفالت شدهٔ پرپیچوخم میان جنگل است و بسیار مسیری زیبا است و شما را به روستای سنار میرساند.
از روستای سنار تا دریاچه یک مسیر خاکی به طول ۵ کیلومتر دارد که هم میتوانید با ماشین تا دریاچه بروید و هم میتوانید ماشین را در روستا پارک کنید و با لوازم اردوگاه که در اختیار دارید، پیاده به سمت دریاچه حرکت کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که مسیر خاکی ممکن است به دلیل بارش و مواردی دیگر هموار نباشد و شما برای رسیدن به این دریاچه بهزحمت بیفتید.
-
مسیر جاده هراز برای رسیدن به دریاچه ولشت:
مسیر دومی که برای رسیدن به دریاچه ولشت شما را یاری میکند، مسیر جاده هراز است که مسافت آن حدود ۳۰۰ کیلومتر است و ۵ ساعت طول میکشد تا به دریاچه ولشت برسید. بهخاطر طولانیبودن این مسیر، این مسیر پیشنهاد دوم برای انتخاب مسیر رسیدن به دریاچه است. برای رسیدن به دریاچه باید ابتدا از هراز به شهر آمل و سپس به محمودآباد بروید. بعد با گذشتن از شهر نور خود را به جاده چالوس به سمت تهران برسانید. پس از شهر دوآب و قبل از مرزنآباد، تابلوی ورودی روستای ولشت را خواهید دید که شما را در ادامه مسیر هدایت میکند.
وضعیت دریاچه ولشت از گذشته تاکنون چگونه بوده است؟
درگذشته دریاچه ولشت موردتوجه گردشگران قرار نگرفته بود و فقط مردم بومی منطقه و روستاییان اطراف دریاچه آن را میشناختند. این دریاچه ۷۱ امین میراث طبیعی ایران است که در فهرست میراث طبیعی کشور ثبت شده است و عنوان مجموعه گردشگری را متعلق به خودکرده است. دریافت این عنوان بهمرور دریاچه ولشت را در مسیر تغییرات بزرگی قرارداد. امکانات رفاهی و تفریحی متنوعی به اطراف دریاچه برای رفاه حال گردشگران و بازدیدکنندگان اضافه شد و حال و هوای بکر و دستنخوردهٔ دریاچه دستخوش تغییراتی شد. سالهای اخیر با افزایش امکانات رفاهی و تفریحی در محیط این دریاچه، گردشگران زیادی برای بازدید از دریاچه ولشت به این منطقه سفر کردهاند و اوقات خوشی را در خاطرات خود به ثبت رساندهاند. طبق آمار داده شده توسط فرمانداری چالوس، این دریاچه سالانه حدود ۴ میلیون نفر بازدیدکننده دارد.
شرایط آبوهوایی دریاچه ولشت چگونه است؟
همانطور که پیشتر اشاره کرده بودیم، دریاچه ولشت در یک منطقه کوهستانی واقع شده است که دلیلی است بر اینکه در فصلهای گرم سال آبوهوای خنک و بسیار دلنشینی داشته باشد. این دریاچه در ارتفاع ۹۳۵ متر از سطح دریا قرار گرفته است که باعث میشود دما و رطوبت هوای این دریاچه تفاوت بسیار زیادی با نقاط دیگری از کلاردشت و شهرهای دیگر اطراف داشته باشد. از طرف دیگر، پاییز و زمستان دریاچه ولشت بسیار سرد، برفی است که برای گردشگران آن جذاب است. دریاچه در این فصلها بارندگیهای زیادی دارد، گاهی ممکن است دمای این منطقه در زمستان به -۳۰ درجه هم برسد و سطح دریاچه کاملاً یخ بزند.
دمای دریاچه ولشت
دمای آب دریاچه ولشت در ساعتهای مختلف و بخشهای مختلف تفاوت بسیار شایانی دارد.
طبق اطلاعاتی که گروه مجهز غواصی در بررسی در تیرماه سال ۹۳ به دست آورده است، دمای آب در عمق ۶ متری دریاچه حدود ۲۶ درجه سانتیگراد، در عمق ۱۴ متری حدود ۱۹ درجه سانتیگراد و در عمق ۲۰ متری ۵ درجه سانتیگراد بوده است که در ساعات مختلف روز هم شاهد آن هستیم که این اعماق تغییراتی میکند.
پوشش گیاهی دریاچه ولشت چیست و چه جانورانی در این منطقه سکونت دارند؟
موقعیت مناسب دریاچه ولشت کلاردشت یا مرزنآباد آن را به زیستگاه مناسبی برای زندگی تعدادی از پرندگان و آبزیان تبدیل کرده است. بسیاری از پرندگان مهاجر که به این دریاچه میآیند و آبزیانی مثل شاه کولی، قورباغه، اردکماهی، مارماهی، مار آبی، ماهی سفید، جلبک و بسیاری دیگر در این دریاچه دیده میشوند. از نظر پوشش گیاهی، اطراف دریاچه ولشت درختهای کمی دیده میشود، اما نیزار نی بهابرگ و بوتههای گیاهان مختلف بسیاری دارد. از جذابیتهای نیزارهای اطراف دریاچه ولشت میتوان به ریشههای عمیق آنها اشاره کرد که بعضاً عمق آن به ۶ تا ۸ متری میرسند.
آیا میتوان در دریاچه ولشت شنا کرد؟
کم پیش میآید که با دیدن دریاچه ولشت در نزدیکی کلاردشت، هوس شنا به سر مسافران نزند، اما این دریاچه برای افرادی که شناگر حرفهای نیستند و نمیتوانند بهخوبی شنا کنند، خطرناک است. دریاچه عمق زیادی دارد و شناکردن در آن خطرات زیادی هم دارد. علاوهبرآن همانطور که پیشازاین گفته شد، دریاچه ولشت یکی از دریاچههای مهم آب شیرین در ایران است. آب شیرین معمولاً سنگین است و برای آبتنی و شناکردن مناسب نیست.
بنابراین اگر قصد شنا در دریاچه ولشت را دارید، اول باید اطمینان خاطر داشته باشید که یک شناگر حرفهای هستید و بعد فقط باید اطراف ساحل شنا کنید و تا جای ممکن از راهنماهای بومی برای جلوگیری از خطرات احتمالی کمک بگیرید.
تفریحاتی که در جوار دریاچه ولشت رایج است
دریاچه ولشت یک میراث طبیعی دیدنی در ایران محسوب میشود که امکانات تفریحی بسیاری برای سرگرمی گردشگران خود دارد. گردش در حوالی دریاچه ولشت در نزدیکی کلاردشت حکایت یک تیر و دو نشان است:
کوهنوردی و کمپینگ:
کوهنوردی اولین تفریح در دریاچه ولشت است که کوهنوردان را به دیدن دریاچه دعوت میکند. ولشت کنار علمکوه قرار دارد که هر سال کوهنوردان بسیاری از آن صعود میکنند؛ علاوهبرآن میتوان با لوازم مخصوص کمپینگ یک شب رؤیایی در کنار دریاچه را گذراند.
پیادهروی و گشتوگذار:
گشتوگذار اطراف دریاچه را نادیده نگیرید. پیادهروی و قدمزدن اطراف دریاچه فرصت مناسبی است که کمی از هیاهوی زندگی ماشینی امروزه و سختیهای آن فاصله بگیرید و به زیباییهای زندگی پناه ببرید. صدای آواز پرندگان، آرامش دریاچه و خندههای گردشگران چیزی است که شما را به زندگی امیدوار میکند.
پیکنیک:
مسافران و گردشگران زیادی با چادر و وسایل پیکنیک برای تفریح یکروزه به دریاچه میآیند. اگر شما هم پیکنیکهای خانوادگی و دوستانه را میپسندید، بهتر است یک روز از سفر خود را به دریاچه اختصاص دهید. البته توجه داشته باشید که اطراف دریاچه آفتاب شدید است و سایه کم دارد!
عکاسی:
دریاچه و طبیعتی که اطراف آن دارد، منظرهای است که باید در خاطراتتان ثبت شود. تفاوتی نمیکند که هوا آفتابی باشد یا بارانی. دریاچه ولشت در هر هوایی زیبایی خود را دارد و فقط با عکاسی میتوان چشمانداز زیبای آن را ثبت کرد.
تفریحات آبی:
به دلیل موقعیت دریاچه، تفریحات آبی مهمترین عاملی است که در جذب گردشگر کمک کرده کرد. تفریحاتی مانند قایقسواری، شنا، شاتل و بسیاری دیگر برای هر سن و هر سلیقهای یک روز خاطرهانگیز میسازد. البته استفاده از تفریحات آبی در دریاچه هزینه دارد و این هزینه نسبت به نوع تفریح متفاوت است.
قایقسواری:
یکی از تفریحات آبی که در دریاچه میتوان داشت، قایقسواری و لذتبردن از آرامش روی سطح آب است. انواع قایقهای پدالی، قایق برقی و قایق موتوری برای گردشگران فراهم شده است که با پرداخت هزینه از آن استفاده میکنند.
بیگ بال:
بیگ بال یک توپ بزرگ است که شما را داخل آن میگذارند و آن را روی سطح آب میگذراند.
شاتل و بنان:
شاتل و بنان نوعی تیوپ بادی بسیار بزرگ هستند که یک یا چند نفر سوار میشوند و روی دریاچه شناور میشوند.
استوانه:
استوانه هم یک وسیله تفریحی شبیه به بیگ بال است که از آن در دریاچه ولشت استفاده میشود با این تفاوت که شما را درون یک استوانه شفاف بزرگ قرار میدهند و توسط آن روی آب شناور میشوید و از این تفریح آبی لذت خواهید برد.
جت اسکی مخصوص خردسالان:
دریاچه ولشت برای کودکان هم تفریحات اختصاصی دارد تا آنها هم خاطره خوبی از این گردش در ذهنشان ثبت شود. جت اسکی کودکان برای خردسالان هم لذت از طبیعت دریاچه را فراهم میکند.
دوچرخهسواری:
دوچرخهسواران حرفهای ترجیح میدهند مسیر دریاچه را با همه سختیهای خود رکاب بزنند و از ماشین در محیط زیبای دریاچه استفاده نکنند. گرچه مسیر دریاچه پرپیچوخم است؛ اما این کار برای ورزشکاران حرفهای بسیار ساده است؛ مخصوصاً که در انتهای مسیر با دریاچه زیبای ولشت مواجه میشوند.
ماهیگیری:
دریاچه ولشت در نزدیکی کلاردشت پاتوق مناسبی برای ماهیگیری است؛ چون دریاچه از ماهی سفید، ماهی کولی و اردکماهی پر است. این تفریح که بسیار آرامبخش و سرگرمکننده است در اطراف دریاچه طرفداران زیادی دارد. البته باید لوازم مخصوص ماهیگیری همراه خود داشته باشید و قبل از این کار، از مسئولان دریاچه مجوز مخصوص ماهیگیری بگیرید.
والیبال:
اگر همراه خود در تفریح در این دریاچه توپ دارید از زمین والیبال اطراف دریاچه استفاده کنید و با یک والیبال دستهجمعی ساعتها سرگرم شوید و اوقات و خاطرهٔ خوشی را برای خود فراهم آورید.
دریاچه ولشت چه امکاناتی دارد؟
دریاچه ولشت در نزدیکی مرزنآباد و کلاردشت در سال ۱۳۸۴، بهعنوان یکی از جاهای دیدنی مازندران به یک منطقه توریستی تبدیل شد. پس از معرفی آن بهعنوان منطقه توریستی، امکانات رفاهی و تفریحی اطراف دریاچه روزبهروز بیشتر شد و آن را تکمیل کردند تا شرایط برای بازدید گردشگران آماده شود و اوقات خوشی را برای آنها به ارمغان بیاورند.
اکنون امکانات رفاهی و تفریحی بسیار مختلفی برای سفر یکروزه در دریاچه ولشت به وجود آمده است که به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- غذاخوری
- کافه
- سراچههای اقامتی
- محل برپایی اردوگاه
- سرویس بهداشتی
- نمازخانه
- سوپرمارکت
- اسکله رستوران
- تفریحات آبی مثل قایقسواری، شاتل و بسیاری دیگر
بهترین زمان برای بازدید از دریاچه ولشت چه فصلی است؟
برای همگان واضح است که طبیعت در بهار و تابستان در زیباترین حال و هوای ممکن خود قرار دارد. دریاچه ولشت هم از این قاعده مستثنی نیست و بهترین فصل برای بازدید از ولشت، بهار و تابستان است. در این فصول آبوهوای خنک، دریاچه پرآب و طبیعت سرسبز دستبهدست هم میدهند و شرایط را برای یک تفریح خانوادگی دلچسب آماده میکنند. البته اطراف دریاچه خیلی سایه ندارد و آفتاب شدید است؛ باتوجهبه اینکه دریاچه یکی از مهمترین جاهای دیدنی مازندران محسوب میشود، در تعطیلات عید نوروز بسیار شلوغ میشود و با ازدحام جمعیتی از گردشگران و مسافران روبرو میشود. اگر دوست دارید سفر خود را در سکوت بگذرانید که محیط این دریاچه دنج و خالی از جمعیت باشد، پیشنهاد میکنیم تعطیلات عید را برای سفر انتخاب نکنید.
دریاچه ولشت در پاییز و زمستان هم بسیار زیباست، اما اگر قرار است در این دو فصل به اینجا سفر کنید باید از قبل بدانید که با یک سفر ماجراجویانه طرف خواهید شد. بارندگی در این فصل زیاد است و بعضاً هوا آنقدر سرد میشود که آب دریاچه یخ میزند! وضعیت مسیر دریاچه هم در زمستان مناسب نیست، به همین دلیل ماشین مناسب و وسایل موردنیاز باید به همراه خود داشته باشید. با همه این تفاسیر، زمان بازدید از دریاچه ولشت کاملاً به سلیقه شخصی افراد بستگی دارد و هر فصلی این دریاچه دیدنیهای خاص خود را دارد.
مطالب مرتبط: باغ ایرانی عباس آباد | شاهکار دوره صفوی دریاچه فراخین، طبیعتی بی نظیر در دل جنگل دریاچه آویدر، رویایی از جنس طبیعت گذری از تاریخ و طبیعت به مقصد قلعه مارکوه رامسر
۷ نظرات
سلام.. شاید لازم باشه به نکات خوب شما چیزی هم بنده اضافه کنم شاید برای کسانی که قصد بازدید از این دریاچه زیبا رو دارندمفید باشه : مسیر حدود ۱۰ کیلومتر کوهستانی و سربالا و پرپیچ و خم هست… ۶ کیلومتر آسفالت و ۴ کیلومتر خاکی تقریبا مناسب برای سواری های معمولی ( در زمان بارندگی قسمت خاکی ممکن است دردسر ساز باشد ) . برای دریاچه ورودیه ۸۰۰۰ تومان ( بهمن ۹۷ ) میگیرند که دقیقا خودتان هم نمیدونید برای چیه.. چون محوطه پارکینگ خاکی و پر از چاله و چوله.. که اگر بارون بیاد دقیقا گیر خواهید کرد.. هیچ امکاناتی که مرتبط با ورودیه باشد هم وجود ندارد.. نه سرویس بهداشتی نه چیز دیگه.. البته سوئیت ، سوپری کوچک ، قایق سواری هست که خب هرکدوم برای خودشون پول میگیرن.. حالا چرا از خلقت خداوند بدون ایجاد امکانات پول ورودیه میگیرند معلوم نیست.
باسلام
این دریاچه از قدیم الایام به نام دریاچه سماء که به خاطر نزدیکی به روستای سماء نامگذاری شده است که جدیدا به نام دریاچه (ولشت سماء) از آن یاد می شود
و متاسفانه اولین بار می شنوم بنام (دریاچه ولشت مرزن آباد )بیاید نام های تاریخی و میراث فرهنگی کشور را با همان نام یاد کنیم
متشکرم یکی از ساکنان اطراف
دریاچه سماء دارای سه نوع ماهی می باشد۱- ماهی قزل آلا ۲ – ماهی سفید۳- اردک ماهی(که بیشتر از ماهی سفید و حتی مار های کوچک کنار ساحل تغذیه می کنند)
به مسافرین و گردشگران عزیز توسعه می شود اگر شنا وارد نیستند به هیچ وجه وارد آب دریاچه نشوند بخاطر آب شیرین و خزه ها (علف پیچک داخل آب که با چشم خوب دیده نمی شوند بسیار خطر ناک است دور دست و پا می پیچند و فرد حتی شنا هم بلد باشد با سهل انگاری ممکن است غرق شود.
به دلیل عدم حصارکشی دور دریاچه ورود حیوانات وحشی در دل شب وجود دارد و محوطه پر از سگ های ولگرد می باشد.هرچند نگهداری سگ های ولگرد در محوطه با پارس کردن جلوی حیوانات وحشی را می گیرند ولی سر و صدای زیاد آنان شب ها آرامش را از بین می بره و به دلیل نداشتن نگهبان با توجه به نداشتن چراغ برق که با خاموش کردن موتور برق بعد از گذشت پاسی از شب محوطه امنیت لازم برای ماندن ندارد.قیمت رستوران و سوپری اطراف دریاچه بسیار گران است.ترجیحا مواد خوراکی و میوه و … همراه داشته باشید.کنار دراچه هتل و مهمانسرا برای ماندن ندارد و الزاما می بایست چادر برپا کنید.
با سلام
اینجانب اولین بار در سال ۱۳۷۳ اوایل تابستان از این دریاچه بازدید داشتم از نظر شیلاتی اطلاعات خوبی را کسب کردم.در آن زمان امکانات رفاهی نسبت به الان کم بود بازدید آنرا برای علاقمندان به طبیعت سرسبز توصیه می کنم چرا که آرامبخش است بلحاظ سر سبزی، آب و هوا، مناظر اطراف زیبایی دریاچه را چند برابر کرده است.از نظر محیط زیست و آبزیان و شیلات حایز اهمیت زیادی است.
سلام
دریاچه ولشت رو اصلا پیشنهاد نمیکنم. امنیت نداره. گاو ها رو رها کردن که خسارت به ماشین مردم بزنند بعدشم گردن نمیگیرند. امکانات رفاهی محدود داره و مکانی برای سایه کم و محدود داره. آب دریاچه اش هم …خلاصه پیشنهاد نمیکنم که این همه راه رو برید از کوه بالا تا برسید به جایی مثل اینجا
بماند به یادگار از خرداد ۱۴۰۳
اصلا پیشنهاد نمیکنم. جای مزخرفی بود