دریاچه نمک جان گرفت
با توجه به باران های اخیر که در کشور باریده شد، اگر خسارت های مالی و جانی را برای برخی از هموطنانمان داشت اما با این حال نکات مثبتی هم با خود به همراه داشت و آن جان گرفتن دریاچه قم بعد از دریاچه ارومیه نیز بود. همانطور که می دانید ما کشوری گرم و خشک هستیم و سالیان سال بوده که آنچنان رنگ باران را به خود ندیده ایم اما با شروع سال جدید و ورود سامانه های بارشی عظیم کمی وضعیت متفاوت شد به طوری که معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم خبر داد که دریاچه نمک جان گرفت . در ادامه همراه با مجله گردشگری الی گشت باشید تا بیشتر درباره جان گرفتن دریاچه نمک قم صحبت کنیم.
مطالب مرتبط: شناسایی ۲۲۰ اثر تاریخی جدید در لارستان تخت جمشید توسط ایتالیایی ها مرمت می شود خرید خانه نیما یوشیج در تجریش توسط شهرداری تهران
استان قم یکی از استان های تالابی ایران است و نزدیک به ۱۰ درصد از این استان را تالاب ها تشکیل می دهند. لازم به ذکر است که بگوییم برخی از تالاب های این استان در محدوده ی شهری قرار گرفته اند و در طرح های توسعه شهری می توان از آن ها بهره برد. به طور کلی در این استان ۷ تالاب به ثبت رسیده اند و هر کدام از این تالاب ها نقش مهمی در جذب پرندگان مهاجر و در زمینه گردشگری دارند.
معاون فنی اداره کلی محیط زیست استان قم، سید احمد شفیعی با بیان این موضوع که دریاچه نمک قم جان گرفت نیز گفت این دریاچه از وضعیت بحرانی که سال گذشته با آن روبرو بود نیز گذر کرده و نیز بیان کرد:
با توجه به این موضوع در صورتی که وضعیت آبی مناسبی برای استان قم در سال های آینده به وجود بیاید این حجم از آبگیری و وضعیت بهینه دریاچه نمک و تالاب های قم نیز حفظ خواهند شد و این موضوع برای آینده ی این استان بسیار امیدوار کننده است.
همچنین در ادامه خبر دریاچه قم جان گرفت معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم نیز اضافه کرد:
با توجه به این که کشور به حوزه های آبخیز مختلفی تقسیم می شود در انتهای هر حوزه تمامی رودخانه ها و منابع آبی در یک تالاب و یا دریا دفع می شوند. دریاچه نمک نیز حوضه آبخیزی دارد که رودخانه و منابع آبی در نهایت به این دریاچه میریزند.
بنابر گفته های معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم در انتهای حوزه آبخیز استان هایی همچون تهران، البرز و مرکزی قرار دارد و منابع آبی که از استان های بالا دست برداشت می شود به سمت تالاب ها و رودخانه های پایین دست از جمله تالاب های استان قم نیز تاثیر می گذارد.
بررسیهایی که توسط کارشناسان اداره محیط زیست قم، از دریاچه نمک در بهمن ماه ۹۷ صورت گرفت، خبر از یک وضعیت بسیار بحرانی را از تالاب های قم و دریاچه نمک می داد.
بنابر بارش هایی که از ابتدای سال ۱۳۹۸ در سراسر کشور آغاز شد نیز سبب گشت تا شرایط اکوسیستمی بسیار خوب و مناسبی برای استان قم به وجود بیاید و مراتع اکوسیستم های کوهستان، پوشش های گیاهی و همچنین وضعیت تالاب های آبگیر به خصوص دریاچه نمک به نسبت سال گذشته وضعیت بهتری را به خود ببیند و کمی شرایط محیط زیستی را امیدوار کننده نماید.
همچنین شفیعی در ادامه افزود:
مطابق با رشد پوشش گیاهی مناسبی که در استان قم در اثر بارندگی های اخیر شاهد بودیم، می توان پیش بینی کرد که استان قم در تابستان امسان از پدیده ریززگردها و گرد و غبارهایی که سال های گذشته با آن روبرو بود نیز رها می شود و یا این که اگر هم این اتفاق بیافتد با حجم بسیار کمتری نسبت به سال گذشته خواهد بود.
معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم با اشاره به اینکه دریاچه نمک جان گرفت و وضعیت بهتری نسبت به دو سال گذشته دارد، تاکید کرد:
هر دریاچه و تالابی که شرایط و پتانسیل آبی خود را دارد و با تالاب های دیگر متفاوت است. دریاچه نمک نیز با توجه به پتانسیل آبی که دارد می توان گفت که با بارندگی های اخیر آب مناسبی در آن ذخیره شده است و از وضعیت بحرانی سال گذشته در آمده است. در صورتی که وضعیت آبی مناسبی برای استان قم در سال های آینده وجود دارد این حجم از آبگیری و و ضعیت بهینه دریاچه نمک و تالاب های قم نیز حفظ شود. اگرچه مدیریت لازم در مصرف آب و چاه های کشاورزی صورت نگیرد مجددا روبرو شدن با بحران های آبی و خشکسالی در تالاب های همچون سال های گذشته چیزی دور از ذهن نیست.
معاون فنی اداره کل محیط زیست استان قم با تاکید بر اینکه وضعیت آبگیری تالاب، یک نمایهای از وضعیت اکوسیستم است، تاکید کرد:
لازم است بدانید که زمانی که حال تالابی خوب نباشد به این معناست که حال یک اکوسیستم خوش نیست پس استفاده بی رویه از منابع آبی سبب می شود که مشکلات زیادی برای محیط زیست به وجود بیاید. بنابراین استفاده نامناسب از منابع آب کشور به هیچ وجه درست نمی باشد.