یکی از زیباترین جلوههای هر سرزمین و دیار و از دیدنیترین جاذبههای طبیعی کشورها دریاچهها هستند. اگر این دریاچههای دلربا نباشند زیست بوم بسیاری از مناطق و در نتیجه کل کره زمین به خطر خواهد افتاد. در این مقاله از الی گشت قصد داریم شما را با یکی از زیباترین دریاچه های ایران که هر ساله گردشگران بسیاری از آن بازدید میکنند؛ یعنی دریاچه فراخین آشنا کنیم.
فهرست مطالب
دریاچه فراخین یکی از دریاچههای بکر و بسیار دیدنی استان مازندران و شهر نوشهر است. جالب است بدانید بسیاری از طبیعتگردان از وجود این دریاچه بیخبر هستند. این دریاچه همچون نگین زمرد در میان جنگل های هیرکانی با درختان انبوه و تنومند احاطه شده.
به قدری انبوه درختان در اطراف این دریاچهی بهشتی زیاد است که به سختی میتوان آسمان آبی را از میان شاخههای درهم تنیده درختان در آن مشاهده کرد.
دریاچه فراخین در نزدیکی روستای ویسر و در پنج کیلومتری روستای چلندر واقع شده و موقعیت آن در میان درختان قد برافراشته با شاخ و برگهایی زیبا، این مکان را به جاذبهای بکر و بی نظیر تبدیل کرده است.
فاصله نوشهر تا فراخین ۳۱ کیلومتر (۷۵ دقیقه) و تا مرکز شهر تهران، ۱۸۸ کیلومتر (چهار ساعت) است. لازم به ذکر است که این دریاچه در جنگلهای هیرکانی در نزدیکی جاذبههای گوناگونی همچون آبشار دارنو، آبشار هالی دره و آبشار آلاشور قرار گرفته است.
دریاچه فراخین در ارتفاع ۷۹۰ متری از سطح دریا در دل جنگلی سبز و زیبا قرار گرفته و مناسب حال کسانی است که به دنبال آرامشی وصفناپذیر هستند. گفتنی است که این دریاچه شباهت زیادی به مرداب هسل دارد. این شباهت به قدری است که برخی آن را با مرداب هسل اشتباه میگیرند.
این دریاچه با طول ۱۳۰ متر و عرض ۳۵ متر، حدوداً نیم هکتار وسعت دارد. در حقیقت به علت همین وسعت کم است که به آن تالاب جنگلی فراخین هم گفته میشود. آب این دریاچه از چشمه فراخین در بالادست آن و برف و باران حاصل در فصلهای سرد سال تأمین میشود.
برای رسیدن به این دریاچه باید راهی پرپیچوخم را طی کنید. راهی که در آن با سنگها و درختان خزه بسته مواجه خواهید شد و سرانجام به تالابی به رنگ آبی تیره خواهید رسید که بسیاری از اوقات پوشیده از مه است و شما را به یاد فیلمهای علمی تخیلی میاندازد.
دریاچه فراخین از جمله دریاچههای بکر طبیعی ایران به حساب میرود و امکاناتی همچون برق، تلفن، سرویس بهداشتی، اقامتگاه، هتل یا بومگردی در کنار آن وجود ندارد. به همین خاطر اگر میخواهید شب را در این منطقه سپری کنید تنها راه شما اتراق در طبیعت و چادر و کمپ کردن است.
علاوه بر این میتوانید بعد از بازدید از دریاچه و گشتوگذار در جنگل، شب را در ویلاها، سوئیتها و خانههای محلی روستاهای اطراف مانند دلسم و ویسر، هتلها و مهمانسراهای شهرهای اطراف (نوشهر و چالوس) یا اماکن اقامتی روستای گردشگری کندلوس بگذرانید.
اما شاید بخواهید بدانید با بازدید از دریاچه فراخین چه فعالیتهای تفریحی میتوانید انجام دهید تا بیشتر از اوقات خود لذت ببرید. از جمله این فعالیتها میتوان به پیادهروی در مسیر دسترسی جنگلی دریاچه که قطعاً بهترین تفریحی است که میتوان در این منطقه تجربه کرد، اشاره کرد.
همچنین باید اضافه کرد که آفرود بازها هم از رانندگی در این جاده جنگلی زیبا لذت فراوانی خواهند برد. از دیگر تفریحات محبوب در منطقه این دریاچه میتوان از تماشای جنگلهای باستانی هیرکانی و پوشش گیاهی اطراف دریاچه که از زیباترین و باارزشترین پوششهای گیاهی ایران است، پیکنیک و کمپینگ در طبیعت، موتور سواری، قایقسواری (با قایق بادی شخصی)، عکاسی و دوچرخهسواری نام برد.
از آنجایی که دریاچه فراخین در منطقهای بکر و دست نخورده واقع شده و از امکانات رفاهی زیادی برای گردشگران برخوردار نیست بهتر است به هنگام بازدید از آن وسایل لازم را به همراه داشته باشید.
دوربین عکاسی، آب آشامیدنی، فلاسک چای، نقشه یا GPS، عصا، بارانی و لباس ضدآب، تلفن همراه، داروهای عمومی، میانوعده مقوی، کارت شناسایی، قاشق، لیوان، چنگال و بشقاب، پول نقد، پاور بانک، کرم ضدآفتاب، کفش پیادهروی مناسب، کمکهای اولیه، کولهپشتی و کیسه زباله از جمله این وسایل هستند.
علاوه بر این یک وعده غذای سبک قابلحمل، داروهای شخصی، لباس مناسب و قمقمه از جمله تجهیزاتی هستند که باید در بازدید از دریاچه فراخین به همراه داشته باشید. همچنین اگر دوست دارید قایق بادی هم با خود ببرید تا بتوانید وارد دریاچه شده و از مناظر طبیعی آن لذت ببرید.
نکات مهمی وجود دارند که به هنگام بازدید از دریاچه فراخین باید به یاد داشته باشید. در دریاچه فراخین موبایل آنتن ندارد پس پیش از حرکت، حتماً به کسی اطلاع دهید تا در صورت بروز حادثه کسی از محل اقامتتان خبردار باشد.
در جاده فرعی منتهی به دریاچه فراخین هیچگونه تابلوی راهنمایی وجود ندارد. پس تنها به این منطقه سفر نکنید و حتماً با تورهای گردشگری یا راهنماهای محلی همراه شوید. اگر تنها به این منطقه میروید از فایل GPS آفلاین دریاچه روی تلفن همراه استفاده کنید.
هنگام رانندگی مراقب باشید چرا که مسیر دریاچه از کنار درههای عمیق جنگلی میگذرد. در زمستان، قبل از سفر آب و هوا را بررسی کنید و مطمئن شوید که از بارش آخرین برف در ناحیه حداقل دو هفته گذشته باشد چرا که مسیر بسیار لغزنده است.
قبل از رفتن به دریاچه فراخین از ایمنی ماشین خود مطمئن شوید. در زمستان با باد لاستیک کم رانندگی کنید و حتماً زنجیر چرخ و دیگر تجهیزات لازم به همراه داشته باشید. ماشین آفرود یا خودروهای دو دیفرانسیل ماشینهای مناسبتری برای رفتن به این منطقه هستند.
به دلیل بکر بودن دریاچه و جلوگیری از آسیب به محیط زیست، خوب است با تعداد کم به این منطقه سفر کنید. در بین راه امکان خرید و تهیه لوازم مورد نیاز وجود ندارد پس وسایل و خوراکیهای خود را از روستای دلسم یا ویسر تهیه کنید.
کفش مناسب و راحت و ترجیحاً ضد آب به پا کنید چرا که قسمتی از مسیر دسترسی را باید با پای پیاده طی کنید. آب و هوای جنگل مرطوب است پس حتماً لباس گرم به همراه داشته باشید. در زمانهای پر باران لباس بارانی و ضد رطوبت بپوشید. آشغالهای خود را در فضا رها نکنید و از آب چشمه ننوشید.
بهترین زمان بازدید از دریاچه فراخین از اوایل اردیبهشت تا پایان شهریور است چرا که در این زمان دریاچه در پرآبترین حالت خود قرار دارد. علاوه بر این در این زمان طبیعت سرسبز منطقه، بسیار دیدنی، آب و هوا بسیار دلپذیر و کیفیت جاده نسبتاً خوب است.
به همین خاطر در این زمان امکان استفاده از ماشینهای سواری سبک هم وجود دارد. فصل پاییز هم به دلیل جنگلی بودن منطقه، رنگارنگ بودن تصویر برگهای نارنجی، قرمز و زرد در آب، منظرهای جادویی و بینظیر خلق میکند که با وجود سردتر شدن هوا و بارش باران، بسیاری از گردشگران را به سمت دریاچه میکشاند.
منطقه جنگلی دریاچه فراخین در فصل زمستان شاهد برف بسیاری میشود. به همین خاطر و نبود امکانات مناسب، مسیر و وضعیت ناامن جاده بهتر است در این زمان از سال به این منطقه سفر نکنید. به خاطر داشته باشید که تردد در فصلهای سرد و باران دشوار است و به ماشینهای آفرود و دو دیفرانسیل نیاز خواهید داشت.
برای رفتن به دریاچه فراخین باید خود را به جاده چالوس برسانید. در محور کرج – چالوس بعد از عبور از شهر مرزنآباد (حدود پنج کیلومتر) در سمت راست، وارد جاده کندلوس شده و ۱۳ کیلومتر در این جاده رانندگی کنید تا به جاده فرعی روستای ویسر برسید. مسیر را ادامه بدهید تا ورودی جنگلبانی را ببینید. مسیر خاکی از جهت ویسر به سمت دریاچه ۱۵ کیلومتر است.
اگر از نوشهر به دریاچه میروید، باید از سمت چالوس وارد کمربندی نوشهر شوید و به سمت فرعی جاده سنگ معدن (معدن سنگ) نوشهر بپیچید تا بعد از حدود ۲۰ کیلومتر در دل جنگل به دریاچه فراخین برسید. در این مسیر یک جاده خاکی سربالایی انتظارتان را میکشد. در طول مسیر چند دوراهی وجود دارد که باید با توجه به تابلوهای راهنمای کوچکی که توسط جنگلبانی نصب شدهاند به سمت فراخین بروید.
اما شاید بخواهید بدانید چه جاذبههای گردشگری دیگری نزدیک به دریاچه فراخین وجود دارند تا بتوانید با یک تیر چند نشان زده و از آنها هم دیدن کنید. از جمله این جاذبهها میتوان به آبشار دارنو (با فاصله دو کیلومتر)، دریاچه ارواح (با فاصله ۳۰ کیلومتر)، تنگ دار نوشهر (با فاصله ۳۵ کیلومتر)، پارک جنگلی سی سنگان (با فاصله ۴۲ کیلومتر) و روستای کندلوس (با فاصله ۴۸ کیلومتر) اشاره کرد.
در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از بکرترین و زیباترین دریاچههای شمالی کشورمان که همچون نگینی زمردین در استان مازندران میدرخشد؛ یعنی دریاچه فراخین پرداختیم. این دریاچه در شهرستان نوشهر، بخش کجور واقع شده و دورتادورش را جنگلهای هیرکانی احاطه کردهاند. اگر به دنبال بازدید از دریاچهای بکر با منظرهای بهشتی هستید بازدید از این دریاچه را از دست ندهید.
آدرس دقیق این دریاچه دیدنی به شرح زیر است:
استان مازندران، شهرستان نوشهر، بخش کجور، دهستان زانوس رستاق.
از جمله این تفریحات میتوان به طبیعت گردی، عکاسی، پیکنیک و کمپینگ و قایق سواری اشاره کرد.
بهترین زمان بازدید از دریاچه فراخین از اوایل اردیبهشت تا پایان شهریور است چرا که در این زمان دریاچه در پرآبترین حالت خود قرار دارد.
خیر برای بازدید از این منطقه بکر و طبیعی نیازی به پرداخت هیچ هزینهای ندارید.
مطالب مرتبط : عقاب مازندران یا قلعه کنگلو، یادگاری اساطیری بهترین متل ها برای اقامت در مازندران کدام ها هستند ۱۱ پلاژ و سواحل مازندران که نباید آن ها را از دست داد