باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان و بزرگ ترین بندر این کشور است. این شهر در غرب دریای خزر قرار دارد و منطقه ای نفت خیز می باشد. باکو با داشتن پارک های ساحلی جذاب و برگزاری برنامه های متنوع شاد، گردشگران زیادی دارد. می خواهیم درباره یکی از جاذبه های این شهر حرف بزنیم: دریاچه بیوک شور(BoyukShor)، در ادامه الی گشت را همراهی کنید.
مطالب مرتبط: مسجد بی بی هیبت در باکو بهترین مراکز خرید باکو
دریاچه بیوک شور به معنی آب های شور است. این دریاچه دومین دریاچه بزرگ آذربایجان و بزرگ ترین دریاچه در شبه جزیره آبشوران است و در مرکز شبه جزیره آبشوران قرار دارد. بر طبق داده های جغرافیایی، مقدار متوسط عمق این دریاچه ۳.۴۰ تا ۳.۹۵ متر و بیشترین طول آن ۴.۲۰ متر است و عمق خط ساحلی آن در محدوده ۰.۵ تا ۱.۷۰ متر است. شکل ظاهری دریاچه به شکل بیضی است و طول آن از شمال غربی تا جنوب شرقی ۱۰ کیلومتر و بیشترین عرض آن ۱.۵ تا ۲ کیلومتر است. این دریاچه از آب های زیر زمینی تغذیه می شود، سطح دریاچه ۱۳۰۰ هکتار و حجم آن ۴۵ میلیون سانتی متر معکب است.
وضعیت محیط زیستی دریاچه
وضعیت دریاچه در حالت بدی قرار دارد و ضایعات کارخانه های اطراف، دریاچه را آلوده کرده است. طبق گفته های وزیر محیط زیست این کشور، حدود ۱۸ هزار متر مکعب از ضایعات صنعتی و دیگر ضایعات به داخل این دریاچه ریخته می شود. یکی از منابع اصلی آلودگی نفت است که بعد از رونق استخراج و تولید نفت ایجاد شده است. اولین مخزن ذخیره سازی نفت در سال ۱۸۶۶ در نزدیکی این دریاچه ساخته شد. در سال ۲۰۰۴ وضعیت زیست محیطی این دریاچه بسیار بد توصیف شد. به علاوه، ساخت و سازهایی که با خشک کردن قسمتی از دریاچه شروع شدند آلودگی های بیشتری را ایجاد کردند. بادهای شدید در باکو که شن و ماسه را با خود به دریاچه می آورد باعث خشک شدن دریاچه شده است. کارشناسان ادعا می کنند که کم آب شدن این دریاچه می تواند باعث پخش شدن رسوبات نمک توسط باد شود و مشکلات زیست محیطی بیشتری ایجاد کند. آذربایجان از تولید کنندگان مهم نفت است و در سال های اخیر با بی توجهی هایی که در هنگام استخراج نفت به محیط زیست شده است آلودگی های شدیدی در دریاچه های باکو به وجود آمده است.
ساخت مجتمع تفریحی
در دهه ۲۰۰۰ مسئولان باکو طرحی را برای ساخت مجتمع بزرگ تفریحی در محل دریاچه بیوک شور آماده کردند. تصمیم گرفته شد که قستی از دریاچه خشک و مجموعه ای از پارک ها و ساختمان ها به جای آن ساخته شود. در مرحله اول پروژه قرار شد که از ۱۲۸ هکتار از زمین های اطراف استفاده شود و در ۳۰ درصد آن ها دریاچه مصنوعی ساخته شود. این مجموعه شامل پارک تفریحی، امکانات ورزشی و تفریحی و باغ است. پیشنهاد شده که موزه نفت و موزه چای آذربایجان هم در این محل ساخته شود. مرکز خریدی هم به مساحت ۴.۵ هکتار در این محل درست می شود. ورودی اصلی به پارک از اتوبان بیوک شور می باشد. تصمیم گرفته شده که برای کودکان هم مجموعه ای به نام دنیای بچه ها در این محل ساخته شود که شامل سالن تئاتر، کافه، باغ وحش و پارک است. در مرکز مجموعه دریاچه ای مصنوعی با قایق های کوچک ساخته می شود و آبشاری به طول ۳۰۰ متر نیز خواهد داشت.
منبع: en.wikipedia.org