درود نیشابور گنجینه‌ای پنهان در خراسان

کشور عزیزمان ایران دارای جاذبه‌های گردشگری مختلف و متنوعی است که باعث شده در جهان به‌عنوان یک کشور توریستی شناخته شود. خراسان رضوی به دلیل موقعیت آب‌وهوایی و جغرافیایی ویژه‌ خود دارای شهرهای کوچک و بزرگیست که هر کدام طبیعتی خاص و منحصر به فرد دارند. وجود رشته کوه بلند بینالود باعث شده آب و هوای این منطقه بسیار خنک و مطبوع باشد. یکی از بخش‌های زیبای این استان، شهرستان درود است که از توابع نیشابور به‌حساب می‌رود و علاوه بر طبیعت دیدنی دارای قدمت تاریخی است. در این مقاله با الی گشت همراه باشید تا به معرفی درود نیشابور بپردازیم.

 شهر درود نیشابور یکی از شهر‌های استان خراسان رضوی است و فقط ۱۰۰ کیلومتر با شهر مشهد فاصله دارد. درود در بخش زبرخان قرار گرفته و بخش زبرخان یکی از توابع شهرستان نیشابور است. درود در حقیقت یک شهر ییلاقی و کوهستانی و همچنین تاریخی و زیباست که با جاذبه‌های منحصربه‌فردش هرساله گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کند.

گفتنی است درود نیشابور محل شکل‌گیری چشمه‌ها و رودهای زیادی است که طبیعتی خیره‌کننده و آب‌وهوایی دلپذیر به این منطقه بخشیده‌اند. در واقع باید گفت وجود منابع آب طبیعی متعدد در درود، این منطقه را به مکانی عالی برای سکونت و زندگی تبدیل کرده است.

جالب است بدانید مردم این شهر به زبان‌های کُردی و ترکی صحبت می‌کنند و اغلب به کشاورزی، دامداری و قالی‌بافی مشغول هستند. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به جزئیات بیشتری از این شهر خوش آب‌وهوا بپردازیم.

شاید بخواهید بدانید چرا درود نیشابور به این نام خوانده می‌شود؟ عده‌ای معتقدند واژه دَرود از واژه‌هایی مثل دره‌ی رود، دورود، دَه رود و یا دِه رود گرفته شده است. رودخانه درود از دو رود به وجود آمده که سرچشمه آن دو، خانه سفید و دره کمر زرد است و در جایی به نام دو رود به معنای نقطه به هم رسیدن دو رودخانه، به هم می‌پیوندند. به همین دلیل این احتمال قوی وجود دارد که این ماجرا دلیل پشت این نام گذاری باشد.

گرچه عده‌ای معتقدند رودخانه درود در گذشته‌های دور از پیوند ده رود کوچک و بزرگ در یک نقطه به وجود آمده و درود ساده‌شده‌ی دو واژه ده و رود است. برخی محققین هم درود را کلمه‌ای فارسی می‌دانند و معتقدند درود از ترکیب دو واژه در به معنی باب و رود به معنی نهر به وجود آمده است.

همان‌طور که گفتیم درود نیشابور در حقیقت شهری تاریخی‌ست و دارای پیشینه‌ای طولانی. در منطقۀ دررود ویرانه‌هایی دیده می‌شود که بر اساس کاوش‌های باستان‌شناسان از قدمتی تاریخی برخوردارند. گفتنی است منطقۀ جعفرآباد و استیمن از قدیمی‌ترین نقاط درود نیشابور به شمار می‌روند.

این مناطق در ابتدا از حواشی درود به حساب می‌آمده‌اند تا اینکه ساکنان شهر درود به منطقۀ خانقاه مهاجرت کردند و به این ترتیب رفت و آمد به این نواحی بیشتر شد و این بخش‌ها کم‌کم جزئی از شهر دررود محسوب شدند.

همچنین باستان‌شناسان آثاری از قدمت ۲۵۰۰ساله و ردپایی از ایران باستان را در این منطقه کشف کرده‌اند. جالب است بدانید در قلعه سرخ سفال‌هایی به‌دست‌آمده که قدمتشان به ۲۵۰۰ سال پیش می‌رسد. علاوه بر این در این محدوده رباط‌ها و امامزاده‌هایی از جنس سنگ وجود دارند که قدمت آن‌ها در حدود ۱۰۰۰ سال است. همچنین در این ناحیه درختان چناری وجود دارند که عمرشان از ۷۰۰ سال هم تجاوز می‌کند.

گفتیم که درود نیشابور به عنوان یک منطقۀ ییلاقی شناخته می‌شود. این شهر در دامنۀ رشته‌ کوه‌های بینالود واقع شده و شهری کوهستانی به حساب می‌رود. مناطق کوهستانی در مقایسه با باقی مناطق از آب‌وهوایی نسبتاً خنک‌تر با بارندگی بیشتر برخوردار هستند. درود نیشابور هم همین ویژگی را دارد و در تابستان و زمستان از هوایی سردتر و مرطوب‌تر از سایر نقاط اطراف خود بهره‌مند است.

 علاوه بر این میزان بارندگی به‌صورت باران و برف در این ناحیه بیشتر از سایر نقاط استان خراسان رضوی اعلام شده. چنین موقعیت آب‌وهوایی باعث شده در این شهر میوه‌های خوشمزه و رنگارنگی همچون انگور، ریواس، سیب، آلو سیاه، گردو، بادام، آلبالو و گیلاس، گندم و جو و زرشک کشت و پرورش داده ‌شوند.

درود نیشابور همان‌گونه که گفتیم محل شکل‌گیری چشمه‌ها و رودهایی‌ است که طبیعت زیبای درود را تشکیل داده‌اند. در واقع طبیعت این شهر باعث شده افراد زیادی در قدیم به این منطقه کوچ کنند و آبادی‌های دائمی خود را بسازند. همچنین جاده‌ی کوهستانی درود از دیگر جاذبه‌های طبیعی این منطقه به شمار می‌رود و در بیشتر ایام سال مسیر اصلی رفت و آمد کوهنوردان و ورزشکاران است و یکی از قطب‌های مهم کوهنوردی است.

همچون باقی روستاهای ایران، باغداری و دامداری در روستاهای اطراف درود جریان دارد و به یمن وجود رود در این منطقه، باغداران درودی میوه‌های آبداری پرورش می‌دهند. همچنین در اطراف درود گیاهان خودرویی مانند آویشن، زرشک کوهی، تمشک، زیره، گلپر و ریواس رشد می‌کنند. این منطقه به لحاظ پوشش جانوری هم منحصربه‌فرد بوده و در گروه مناطق شکار ممنوع خراسان رضوی قرار دارد. از جمله حیوانات موجود در این منطقه می‌توان به قوچ، میش، پلنگ، گرگ، روباه و شغال اشاره کرد. چنانچه به کوه‌های اطراف صعود کنید و خوش‌شانس باشید می‌توانید شاهد پرواز عقاب‌های تیزچشم خراسانی هم باشید.

اگر بخواهید درباره مردم خونگرم و معتقد درود نیشابور بدانید باید بگوییم اهالی شهر درود را بیشتر خاندان سادات تشکیل می‌دهند و بزرگانی همچون سیدرضا صدر، شیخ تقی بهلول، مرتضی مطهری و علی شریعتی در این شهر قدم گذاشته‌اند.

مردم درود نیشابور مراسم‌های مذهبی را با آداب و رسومی ویژه برگزار می‌کنند. به‌عنوان‌مثال در ایام سوگواری امام حسین در بیشتر بخش‌های شهر و روستاهای درود شله (غذای سنتی خراسانی) پخته می‌شود و به‌عنوان نذری در میان عزاداران پخش می‌شود.

همچنین در پایان ماه محرم و صفر، مردم به درب هفت مسجد شهر رفته و آنها را می‌کوبند و به پیامبر اکرم و اهل‌بیتش پایان‌یافتن ماه‌های عزاداری و غم و فرارسیدن ربیع‌الاول ماه شادی و بخشش را مژده می‌دهند. مردم در انتهای این مناسک حاجات خود را از پروردگار طلب می‌کنند. آنها بر این باورند که خداوند پس ‌از انجام این اعمال حاجاتشان را برآورده می‌کند. برخی هم علاوه بر کوبیدن درب هفت مسجد بر هر در تعدادی شمع روشن می‌کنند. گاهی تعداد شمع‌های آنان به تعداد حاجاتشان است.

مردم درود نیشابور به زبان فارسی با گویش محلی که برای غیربومی‌های نیشابور قابل‌فهم نیست، صحبت می‌کنند. همچنین اقوام ترک این شهر به زبان ترکی خاصی حرف می‌زنند که بسیار به زبان فارسی نزدیک و شبیه است. کردهای این شهر هم همچون ترک‌ها، به زبان خودشان یعنی کردی صحبت می‌کنند، اما در سطح شهر و اماکن عمومی به فارسی حرف می‌زنند.

پوشش رایج مردم درود نیشابور، لباس محلی است که زنان و مردان نیشابور بر تن می‌کنند. از جمله لباس‌های محلی زنانه درود می‌توان به سربند، کلاغی، روسری، جلیقه، شلوار، چادر و کفش اشاره کرد. همچنین باید اضافه کرد که سادات درود، دستار سیاه و بدون دنباله، روحانیان نیمه مسن دستار سیاه دم‌دار، افراد به حج رفته دستار زرد و کربلایی‌ها دستار شیری یا قهوه‌ای می‌بندند که به آن شال کبریایی هم گفته می‌شود. مردم عادی هم دستار سفید و کرکی به سر می‌بندند.

مردم درود نیشابور علاوه بر دامداری و کشاورزی به قالیبافی هم می‌پردازند. در نتیجه یکی از سوغاتی‌های جذابی که می‌توانید از این شهر بخرید قالی‌های زیباست. علاوه بر این درود یکی از مراکز اصلی تولید فیروزه‌ی ناب است و می‌توانید زیورآلات مزین به این سنگ قیمتی و خوش‌رنگ را از این شهر خریداری کنید. از دیگر سوغاتی‌هایی که می‌توانید از درود بخرید باید به سفال‌های لعاب‌کاری شده، قلمدان و ریواس و گیاهان دارویی اشاره کرد.

اما نوبتی هم باشد نوبت صحبت‌کردن از جاذبه‌های گردشگری مختلف درود نیشابور است. در ادامه با الی گشت همراه باشید تا به معرفی برخی از این جاذبه‌ها بپردازیم.

یکی از زیباترین جاذبه‌های طبیعی در درود نیشابور، آبشاری بلند است که منظره‌ای خیره‌کننده و حال و هوایی باطراوت و نشاط دارد. در حقیقت باید گفت آبشار درود به‌عنوان مهم‌ترین جاذبه گردشگری این شهر شناخته می‌شوند و بسیاری تنها برای بازدید از این آبشار به این شهر سفر می‌کنند. وجود این آبشار باعث شده این منطقه خوش‌آب‌وهوا، به مقصد سفرهای کوتاه‌مدت گردشگران از شهرهای مختلف به‌خصوص مشهد و نیشابور تبدیل شود.

همان‌طور که گفتیم علاوه ‌بر آثار تاریخی، یادگارهایی طبیعی از سالیان دور در درود نیشابور به چشم می‌خورد که یکی از دیدنی‌ترین آن‌ها، درختان چناری هستند که سنشان به بیشتر از ۷۰۰ سال می‌رسد! دیدن‌کردن از این درختان هر گردشگری را به حیرت و شگفتی وامی‌دارد.

در قسمت شرق شهر درود نیشابور، قلعه فلسکه سماق‌زا، کوهی بلند و سر‌ به ‌فلک‌کشیده به چشم می‌خورد. سرتاسر این کوه بلند با درختچه‌های سماق پوشیده شده و به همین خاطر به آن سماق‌زار گفته می‌شود. لازم به ذکر است اگر به این منطقه زیبا رفتید در برخورد با این درختچه‌های سماق احتیاط کنید چرا که دانه‌های سماق در ابتدای جدا‌شدن از درخت، سمی هستند و قابل‌خوردن نیستند و لازم است برای تبدیل این دانه‌ها به حالت خوراکی، عملیاتی روی آن‌ها انجام شود.

شهر ییلاقی درود نیشابور، جاذبه طبیعی دلربایی دیگر به نام «دره نرم پا» دارد. این دره در میان‌کوه‌های شهر درود واقع شده و مکانی ایده‌آل برای سپری‌کردن اوقات فراغت در دل طبیعت برای عاشقان طبیعت‌گردی به شمار می‌رود.

دررود شهر فیروزه‌نشان نیشابور از مهمان‌سرایی منحصربه‌فرد، دیدنی و دل‌انگیز برخوردار است که اگر به این منطقه سفر می‌کنید می‌توانید از آن استفاده کنید. این مهمان‌سرا نشان‌دهنده مهمان‌نوازی مردم اصیل این شهر دیدنی است.

یکی از جاذبه‌های تفریحی درود نیشابور سایت پرواز پاراگلایدر آن است که چنانچه به پرواز بر فراز طبیعت علاقه‌مندید استفاده از آن را به شما پیشنهاد می‌کنیم. گفتنی است در سال‌های اخیر در این منطقه سایت پاراگلایدری تأسیس شده که شامل جاده اختصاصی محل‌های تیک‌آف می‌شود که در نوع خود کم‌نظیر است. باید اضافه کرد در این مجموعه سایت‌هایی با ارتفاع‌ ۳۵۰، ۹۵۰ و ۱۰۵۰ متر وجود دارد.

اولین مسابقات قهرمانی پاراگلایدر در سال ۱۳۷۸در ایران برگزار شد. گفتنی است اولین‌بار در پاییز ۱۳۸۷ اولین فستیوال پرواز پاراگلایدر در شهر دررود انجام شد. گردشگران می‌توانند در سفر به مشهد به سایت پاراگلایدر شهر دررود رفته و تجربه‌ی پروازی استثنایی را بر فراز کوه‌های بینالود کسب کنند.

از دیگر جاذبه‌های گردشگری درود می‌توان به اماکن تاریخی همچون حمام‌های تاریخی و قلعه‌های تاریخی و همچنین اماکن زیارتی مانند امامزاده عین علی، امامزاده زین علی و مساجد سبعه مانند مسجد شاه‌پسند، مسجد سرمزار، مسجد چنارستان و مسجد سر میدان اشاره کرد.

درود نیشابور حدود ۱۰۰ کیلومتر از مشهد فاصله دارد. به‌این‌ترتیب با یک ساعت ‌و ‌نیم رانندگی از مشهد به این مکان سرسبز می‌رسید. درود همچنین به نیشابور هم نزدیک است. مسیر نیشابور به درود را می‌توان در حدود ۴۵ دقیقه رانندگی پیمود. این مسیر جاده هموار و زیبایی دارد و می‌توانید در حین رانندگی هم از شگفتی‌های طبیعت بهر‌ه‌مند شوید.

بهترین زمان برای بازدید از درود نیشابور فصل‌ بهار و از آغاز اردیبهشت است که رودخانه این منطقه هم پرآب است و درختان شکوفه می‌کنند. گرچه فصل تابستان هم باغ‌ها پرمیوه می‌شوند و سفر به درود با آن آب‌وهوای خنک و مطبوعش لطف و صفای دیگری دارد. در فصل پاییز هم درود منظره‌ای دیدنی دارد؛ اما با شروع سرما و زمستان این منطقه چندان برای گردشگری مناسب به نظر نمی‌رسد.

در این مقاله از الی گشت به معرفی یکی از جاذبه‌های گردشگری ییلاقی و خوش آب‌وهوا در استان خراسان رضوی یعنی درود نیشابور پرداختیم. از ویژگی‌های طبیعی و تاریخی آن و مردم خونگرم و معتقدش گفتیم و سوغاتی‌های ساخت دست مردم و طبیعت را معرفی کردیم. همچنین قدری درباره جاذبه‌های گردشگری درود؛ یعنی آبشار، درختان چنار ۷۵۰ساله، قله فلسکه سماق‌زار، منطقه نرم‌پا، مهمان‌سرای درود و سایت پرواز پاراگلایدر درود گفتیم. اگر شما هم عاشق طبیعت‌گردی در کشور زیبایمان هستید بازدید از این منطقه سرسبز را از دست ندهید.

 

مقالات مرتبط

دره هفت غار، جایی خوش آب‌وهوا برای طبیعت گردی در نیشابور

در نیشابور از کجا دیدن کنیم؟

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۶ نظرات

امیر فیروزبخت 1398-02-16 - 10:25 ب.ظ
سلام لطفا زیپ لاین دررود را هم اضافه فرمایید.متشکرم
حسین 1400-11-22 - 9:15 ب.ظ
شکسته بند معروفی که مشکل از کار خیلیا باز میکنه
یلدا حسینی 1400-12-20 - 10:39 ق.ظ
خونه مادربزرگ من اینجاست
موسوی 1401-10-09 - 1:05 ق.ظ
این شهر،محل سکونت سادات میباشد
سیدرضا موسوی 1401-11-05 - 2:01 ق.ظ
با سلام درود شهر عشق وادب و معرفت با مردمانی بی نظیر و دوست داشتنی بمان تا بمانی در قلبم الهی شکرت
ناشناس 1402-06-01 - 2:27 ب.ظ
احداث یک مسیر کوتاه و مستقیم از نیشابور به مشهد مقدس از راه قدمگاه . درود و دهبار با گدر از کوههای بینالود . مسیر حرم تا حرم را بسیار کوتاه میکند و موجب اشتغال زایی برای ساکنین منطقه میشود.انشاءالله مسئولین پیگیر این پروژه مبارک باشند
افزودن نظر