درخت سیب نیوتون
داستان نیوتون، افتادن سیب روی سر او و اتفاق جالب و تکان دهنده ای را که بعد از آن افتاد را همه ی ما شنیده ایم، درختی که باعث شد تا مسیر علم عوض شود و یکی از مهم ترین اتفاقات علمی تاریخ رقم بخورد. داستان از این قرار بود ک روزی ایزاک نیوتون جایی در زیر درختی در باغ خانه اش نشسته بود که یکی از میوه اهای آن درخت ناگهان روی سر ایزاک افتاد و همین باعث ایجاد جرقه ای عجیب در ذهن او شد، تئوری ای به نام جاذبه که دنیای علم را تکان داد. این در واقع داستانی است که همه ی ما تا به امروز شنیده ایم و می دانیم اما در قسمتی که از افتادن سیب روی سر نیوتون برخورد می کند آیا واقعا همین طور است؟ آیا این اتفاق واقعا افتاده است؟ در این مورد حقایقی وجود دارد که از آن بی خبرید، می خواهیم در مورد درخت سیب نیوتون این حقایق را به شما بگوییم با الی گشت باشید:
مطالب مرتبط: درختی که ریشه اش در هوا رشد می کند! این ایستگاه قطار دور یک درخت ۷۰۰ ساله ساخته شده!
اولین نوشته هایی که نشان دهنده ی افتادن سیب روی سر نیوتون بودند اولین بار در نوشته های شخصی به نام جان کاندوییت که دستیار نیوتون بود دیده شدند در سال ۱۷۲۶ که سالی بود که نیوتون فوت شد، دستیار او هم تصمیم گرفت تا نوشته هایش را به نوعی به بیرون درز دهد. جان کاندوییت این نوشته ها را این گونه توصیف کرد:
«در سال ۱۷۶۶، او از دانشگاه کمبریج جدا شد تا به پیش مادرش که در لینکولن شایر بود بروید. نیوتون در حالی که در باغ خانه اش در حال قدم زدن بود ناگهان به این فکر رسید که نیروی جاذبه (نیرویی که باعث افتادن سیب از درخت روی زمین شده بود) اصلا ربطی به مسافت ندارد و این نیرو بسیار قدرتمند و ورای پارامتری مثل مسافت است.»
ظاهرا نیوتون زمانی که می خواسته حرف از نیروی جاذبه بزند در باره ی این درخت چیزی گفته است و بعد هم داستان درخت سیب نیوتون تا به این اندازه مشهور شده است. در یکی دیگر از خاطراتی که از ایزاک نیوتون در سال ۱۷۵۲ منتشر شده است، نویسنده ای به نام ویلیام استوکلی درباره ی گفتگویی که با نیوتون داشته است چنین می نویسد:
«ما به باغ رفتیم و در حال نوشیدن چای در زیر سایه ی درخت سیبی بودیم، در آن جا کسی جر من و او نبود. در این حال بودیم که نیوتون به من گفت قبلا هم او در همین وضعیت در باغ بوده است که ایده ی جاذبه به ذهنش آمده است و به من گفت: آن زمان از خودم پرسیدم که چرا همیشه سیب باید به پایین بیفتد؟ مثلا چرا این سیب نباید بصورت افقی بیفتد، به طرفی یا اصلا به بالا برود؟ آیا چیزی در زمین وجود دارد که ان را به سمت خود می کشد؟ قطعا چیزی وجود دارد قطعا نیرویی وجود دارد که این ها را به سمت خود می کشد، این نیرو در زمین و در مرکز آن وجود دارد… همین طور که زمین سیب را جذب کرده است، سیب هم زمین را جذب کرده است و به سمت خود کشیده است…»
سالی که گفته می شود این اتفاق در آن زمان افتاده است، ایزاک نیوتون در جایی به نام وولسروپ مانور در لینکولن شایر زندگی می کرده است. وولسروپ مانور همان جایی بوبده است که ایزاک نیوتون در آن به دنیا آمده است و محل زندگی خانواده ی او هم بوده است. در سال ۱۶۶۶ که دانشگاه کمبریج به خاطر طاعون بسته شد، نیوتون هم به این جا برگشت و بسیاری از آزمایش های مشهور خود را در همین جا انجام داد که از بین آن ها باید به آزمایش هایی در مورد نور و اپتیک اشاره کرد.
اگر چه نیوتون دقیقا مشخص نکرده که سیب مشهور در کجا به زمین افتاده است، اما فقط یک درخت سیب در باغ مانور رشد کرده است و انتظار می رود که این درخت همان درخت سیب نیوتون مشهور باشد.
این درخت سال ها و سال ها توسط خانواده ی نیوتون و نسل ها بعد از او نگهداری شد تا اینکه در سال ۱۸۱۶ طوفانی اتفاق افتاد و باعث افتادن درخت شد. البته بخش اصلی این درخت خوشبختانه آسیبی ندید و ریشه ی آن دوباره جان گرفت و رشد کرد. این درخت هنوز هم وجود دارد و توسط کمیته ی حفاظت ملی نگهداری و محافظت می شود و جالب است بدانید که مردم زیادی دوست دارند تا سفر کنند و این درخت حماسه ای را ببینند!
از آن جاییکه این درخت ارزش تاریخی و معنوی دارد تصمیم گرفته شد تا از آن پیوندی گرفته شود و در انگلستان و فراتر از آن کاشته شود. در حال حاضر یک نمونه از نوادگان این درخت! در ساختمان فیزیک داشنگاه یورک وجود دارد و رشد می کند. یکی دیگر هم در بیرون ورودی اصلی کالج ترینیتی در دانشگاه کمبریج وجود دارد که درست زیر اتاقی است که نیوتون در آن درس خوانده است. البته نمونه های دیگری از آن هم در کشور های دیگری مثل آرژانتین کاشته شده است.
هر چه باشد، درخت سیب نیوتون شاید دلیل اصلی کشف یکی از بزرگترین کشفیات تاریخ نباشد اما نقش پر رنگی در آن داشته است. در مورد داستان افتادن سیب روی سر نیوتون بسیاری بر این عقیده اند که بیش زا اندازه در این داستان اغراق شده است و داستان اصلی آن چیزی است که در بالا درباره ی آن گفتیم یعنی سیب در اصل روی سر نیوتون نیفتاده است بلکه نیوتون سیبی را در باغ می بیند که روی زمین می افتد. حتی بعضی از محققان می گویند که خود ایزاک نیوتون دانشمند بزرگ گفته است که تمام داستان افتادن سیب روی سرش ساخته ی تخیلات خودش بوده است! و او این کار را کرده است تا بتواند به نوعی جلب توجه کند و این داستان این نظریه را شیرین تر کند و تا به نوعی در ذهن مردم ماندگار شود. به هر حال هر چه که هست، این درخت حالا به جاذبه ی گردشگری تبدیل شده است و یکی از معروف ترین درخت های دنیاست که خواهان زیادی دارد، البته فقط دیدن آن. یعنی هیچ وقت به این موضوع دل نبندید که شاید شما هم به زیر آن رفتید و توانستید کشفی انجام دهید!
منبع: amusingplanet.com
۲ نظرات
نظر بنده اینه که با پیشرفت علم و اختراعات روز دنیا نمیتوانم بگویم سیب نیوتون توسط جاذبه ی زمین روی زمین افتاد بلکه این فشار بالای سیب و اشیا است که به اجسام فشار میآوره تا بر روی زمین بیفته
شما میدونید که بالا سر هرکدوم ما بیش از ده کیلومتر هوا وجود داره و اون فشار هوای بالای اجسام است که باعث سقوط اجسام بشه
سلام درسته فشار هوا میتونه موجب جدا شدن میوه از درخت بشه. طبق گفته شما اگه فشار هوا باعث این اتفاق بشه ، این فشار در تمامی جهت به اجسام وارد میشه و در قسمت های پایینتر اتفاقا فشار هوا بیشتره پس اصولا باید جسم به سمت بالا حرکت کنه!!!! ولی اون چیزی که باعث میشه اجسام به سمت پایین حرکت کنند نیروی جاذبه هست.