داستان جالب برج دختر در استانبول

 ترکیه یک کشور توریستی با جاذبه‌های زیبا و چشم‌نواز متنوع است. برج دختر (Kız Kulesi) یکی از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری در تنگه بسفر شهر استانبول است که بیش از هزار سال قدمت دارد. این برج در طول زمان نام‌ها و کاربردهای متعددی داشته و از نظر ظاهری هم تغییرات زیادی کرده‌ است. این برج زیبا که در ابتدا فقط ۹ متر ارتفاع داشت؛ امروزه ۲۳ متر ارتفاع دارد. برج دختر در این مدت چندین بار تخریب و بازسازی شد و آخرین بار توسط وزارت فرهنگ و گردشگری جمهوری ترکیه مرمت شد. داستان‌ها و افسانه‌های زیادی در مورد برج دختر وجود دارد که جالب و شنیدنی هستند. در این مقاله از الی گشت قصد داریم شما را با برج دختر استانبول بیشتر آشنا کنیم.

با تقریباً ۶۵۰ فوت (۲۰۰ متر) از ساحل اوسکودار، برج دختر را می‌توان در جزیره کوچکی در ورودی جنوبی بسفر یافت. اگرچه دقیقاً مشخص نیست که این برج چه زمانی ساخته شده است، اما سبک معماری آن مترادف با دوران حدوداً ۳۴۰ قبل از میلاد است.

پس از فتح قسطنطنیه توسط ارتش عثمانی، برج دختر تخریب شد و یک سازه چوبی جایگزین آن شد که سپس در سال ۱۷۱۹ در اثر آتش‌سوزی ویران شد. معمار معروف اهل استانبول نوشهیرلی دامات ابراهیم پاشا نسخه سنگی با یک گنبد سربی از برج دختر را بازسازی کرد. بعدها امضای سلطان محمود دوم توسط خوشنویس معروف راکم افندی بر روی سنگ مرمر حک شد و تا سال ۱۸۵۷ یک فانوس بر این برج نصب شد، اگرچه تا سال ۱۹۲۰ به سیستم روشنایی خودکار تبدیل شد.

علاوه بر ظاهر برج دختر، نام آن نیز در دوره‌های مختلف تاریخی دستخوش تغییراتی شده‌ است. معروف‌ترین نام‌هایی که در قدیم برج دختر را با آن می‌شناختند؛ می‌توان به آدکلا (قلعه کوچک)، دامالیس و لیندروس اشاره کرد. امروزه برج دختر در استانبول به نام کیزکوله‌سی و برج لئاندر نیز در میان مردم شناخته‌ می‌شود.

کاربردهای برج دختر استانبول از گذشته تا کنون

برج دختر در طول قرن‌ها کاربردهای زیاد و متنوعی داشته‌ است. این برج به عنوان یک مرکز جمع‌آوری مالیات بازرگانان، یک برج دفاعی و یک فانوس دریایی مورداستفاده بوده است. سال‌ها بعد، در طول همه‌گیری بیماری وبا در سال ۱۸۳۰، برج دختر یک بیمارستان برای قرنطینه بیماران بود و بعدها به یک ایستگاه رادیویی تبدیل شد.

در سال ۱۹۶۴، برج دختر به وزارت دفاع کشور ترکیه و سپس حدود ۱۸ سال بعد به شرکت‌های دریایی واگذار شد. به دنبال تعدادی بازسازی، امروزه این برج یک جاذبه برای بازدیدکنندگان است؛ با یک رستوران در طبقه همکف که غذاهای سنتی ترکی را در کنار چشم‌اندازهای عالی ارائه می‌دهد. همچنین در این برج چندین موزه با آثار جذاب و چشم‌گیر نیز وجود دارد که حتما باید به آن‌ها سری بزنید.

با توجه به قدمت بسیار زیاد برج دختر در استانبول، داستان‌ها و افسانه‌های زیبای زیادی در مورد آن وجود دارد که عمدتاً احساسی و عاشقانه هستند. این داستان‌ها نسل به نسل و دهان به دهان نقل شده و تغییراتی پیدا کرده‌اند. در ادامه به برخی از شناخته‌شده‌ترین افسانه‌ها و داستان‌ها در مورد برج دختر استانبول اشاره می‌کنیم.

مشهورترین افسانه برج دختر (Kız Kulesi) داستان یک پادشاه و تنها دخترش است. یک فالگیر به پادشاه هشدار داده بود که دخترش در اثر نیش یک مار خواهد مرد. پس پادشاه تصمیم گرفت که برجی بر روی صخره‌های کنار سالاجک بسازد.

بعد از پایان ساخت برج، پادشاه برای محافظت از دخترش، او را در آن برج پنهان کرد. پادشاه در ساعات معینی از روز برای دخترش در سبدی غذا می‌فرستاد. در زمان تولد هجده سالگی دختر پادشاه، یک روز در سبد میوه، یک مار پنهان شده و به برج راه پیدا کرد. مار دختر پادشاه را نیش زد و او را مسموم کرد و در نتیجه او کشته‌ شد.

این داستان به صورت دیگری هم نقل می‌شود و آن این است که تنها دختر پادشاه در جشن تولد هجده سالگی خود در این برج که جشن خیلی مجللی بوده؛ توسط نیش مار مسموم شده و می‌مرد. خیلی افراد حتی برجی را که شخصیت راپونزل در انیمیشن گیسوکمند در آن حبس شده الهام گرفته از برج دختر در استانبول می‌دانند.

یک افسانه دیگر برج دختر در مورد جنگجویی از بزرگان شهر به نام باتال قاضی است. گفته می‌شود که باتال قاضی عاشق دختر پادشاه مسیحی می‌شود اما پادشاه رضایت به این ازدواج نمی‌دهد. او پس از این باتال قاضی به شهر می‌آید؛ این حاکم بیزانسی نگران می‌شود و گنجینه‌های خود و دخترش را در برج دختر پنهان می‌کند. اما باتال قاضی پس از فتح برج، شاهزاده خانم و گنج‌ها را برداشته و از مسیر حال اوسکودر فرار می‌کند.

اولین افسانه‌ای که در مورد برج دختر ثبت شده توسط اویدیوس نوشته شده است. طبق این افسانه، هیرو، راهبه معبد آفرودیت در سستوس در سمت غربی تنگه داردانل، عاشق لئاندروس می‌شود که در آبیدوس زندگی می‌کند. لئاندروس هر شب برای دیدن هیرو به سمت سستوس شنا می‌کند.

یک روز که طوفان می‌شود، چراغ فانوس برج دختر خاموش می‌شود. لئاندروس راه خود را گم می‌کند و در اثر غرق شدن می‌میرد. روز بعد، هیرو پس از دیدن جسد بی‌جان او در ساحل، با انداختن خود به آب، خودکشی می‌کند.

این افسانه از زمانی که این برج در قرن هجدهم نزد مسافران اروپایی مشهور شد، برای همیشه با برج دختر استانبول پیوند خورده است. این برج در آن زمان با نام «Tour de Leandre» یا «Leander’s Tower» به معنای برج لئاندر شناخته‌شد.

برج دوشیزه تنها و ساده، اما مانند یک مروارید زیباست. این برج در تنگه بسفر، درست در قلب استانبول واقع شده است. برج گالاتا بنای باشکوهی است که از بالای یک تپه به استانبول مشرف است.در حالی که برج دختر در تنگه بسفر تنهاست؛ برج گالاتا با ژست گیرا و جذاب خود خود را نشان می‌دهد. این دو برج در افسانه‌های رمانتیک استانبول عاشق یکدیگر می‌شوند. تنگه بسفر مانعی بین آنهاست بنابراین نمی‌توانند به هم برسند. برج گالاتا برای برج دختر که در برابر این عشق محال روزبه‌روز پژمرده می‌شود نامه می‌نویسد و شعر می‌گوید.

یک روز احمد چلبی به بالای برج گالاتا صعود می‌کند. او قصد دارد از برج به اوسکودر برود. برج گالاتا اصرار دارد که چلبی هنگام پرواز بر فراز تنگه بسفر، نامه‌های او را با خود ببرد. همان‌طور که چلبی به ساحل سالاکاک نزدیک می‌شود؛ نامه‌ها توسط باد پراکنده می‌شوند. با این حال امواج نامه‌ها را به برج دختر می‌رسانند. در آن زمان است که برج دختر متوجه می‌شود که برج گالاتا چقدر او را دوست دارد.

وقتی متوجه می‌شوند که عشق آنها دوطرفه است؛ زیبایی آنها شکوفا می‌شود. اگرچه به هم رسیدن برای آنها غیرممکن است، اما قرن‌ها با خیره شدن به یکدیگر رابطه عاشقانه خود را به پایان می‌برند. این داستان عاشقانه افسانه‌ای که نسل به نسل منتقل می‌شود؛ الهام بخش فضای زیبا و جذاب استانبول است.

اشاره کردیم که برج دختر از بیرون مانند یک مروارید در تنگه بسفر می‌درخشد؛ اما درون این برج زیبا چه خبر است؟ ورود به درون برج دختر برای بازدید از سال ۲۰۰۰ برای عموم مردم ممکن شد. طبقه همکف این برج شامل کافی‌شاپ‌ها و رستوران‌های جذابی است که انواع و اقسام غذاها از غذای ترکی و مدیترانه‌ای گرفته تا غذاهای بین‌المللی و فست‌فود را سرو می‌کنند. پیشنهاد ما به شما این است که اگر از عاشقان قهوه هستید؛ فرصت نوشیدن قهوه ترک‌های درجه یک و فوق‌العاده کافه‌های برج دختر استانبول را از دست ندهید.

در طبقه‌های بالاتر برج دختر چند موزه تاریخی جذاب وجود دارند که با قدمت بالای خود می‌توانند آینه تمام نمای تاریخ و فرهنگ ترکیه شمرده‌ شوند. برای بازدید از این موزه‌های پرطرفدار شما نیاز به تهیه بلیط دارید. برای این که به راحتی از این موزه دیدن کنید؛ شما می‌توانید بلیط خود را قبل از اقدام به بازدید از موزه‌ها به صورت آنلاین تهیه کنید.

برج دختر با شرایط خاص خود چه از نظر مکانی چه از نظر قدمت تاریخی و افسانه‌هایش، به یک منطقه الهام‌بخش برای فعالیت‌های هنری تبدیل شده است. بیشتر برای فیلم‌هایی که در ژانر عاشقانه یا ترسناک ساخته می‌شود از برج دختر استفاده می‌کنند. محبوب‌ترین فیلم‌ها و سریال‌هایی که با برج دختر در استانبول پیوند خورده‌اند عبارتند از:

  • جهان کافی نیست
  • مجموعه جیمز باند
  • دره گرگ‌ها

در برخی‌ بازی‌ها کامپیوتری که تِم ماجراجویی یا ترسناک دارند نیز از برج دختر الهام گرفته شده است. بازی‌های کلید گمشده و نیکوپولو از جمله بازی‌هایی هستند که از این برج تاریخی ترکیه الهام گرفته‌اند.

برخی افراد مراسم‌ مهمی مثل عروسی خود را در برج دختر برگزار می‌کنند. این می‌تواند یک تجربه عالی را در خاص‌ترین روز زندگیتان برایتان رقم بزند. البته برای این کار باید هماهنگی‌های لازم را از قبل انجام داده و همه‌چیز را از قبل رزرو نمایید.

برای این که بتوانید از فاصله‎‌ای مناسب عکس‎های زیبایی از برج دختر در استانبول بگیرید؛ پیشنهاد ما به شما ساحل اسکودار است. اکثر کسانی که برای بازدید کردن از این برج زیبا می‌آیند عکس‌های خود را از این ساحل می‌گیرند. دقت کنید که بازدید از هیچ یک از موزه‌های جذاب این برج را از دست ندهید.

اگر می‌خواهید حداکثر لذت را از تماشای برج دختر ببرید؛ حتماً در ساعات پایانی روز و غروب خورشید از آن بازدید کنید یا اگر زودتر برای بازدید برج دختر می‌روید؛ حتماً تا شب صبر کنید. نمای این برج در غروب و شب واقعاً بی‌نظیر است و درخشش الماس گونه‌ای دارد که چشمان هر بیننده‌ای را به خود خیره خواهد کرد. برج دختر هر روز از ساعت ۹:۱۵ تا ۱۸:۴۵ و در روزهای شنبه و یکشنبه از ۱۰ تا ۱۸:۴۵ و از ۲۰:۱۵ تا ۰۰:۳۰ میزبان شما عزیزان است. قیمت بلیط برای ورود به موزه‌های این برج معادل ۲۵ لیر می‌باشد.

برج دختر در یک جزیره دنج و کوچ در ناحیه جنوبی تنگه بسفر واقع شده است. برای رفتن به برج دختر، شما باید یک مسیر دریایی را با قایق طی کنید. برای این کار می‌توانید از طریق اسکله اسکودار یا سواحل سالاجاک و کاباتاش سوار قایق شوید. این قایق‌ها به صورت کاملاً رایگان گردشگرها را به برج دختر برده و از به ساحل بر‌می‌گردانند. از ساعت ۹ تا ساعت ۲۱ در تمامی روزهای هفته این قایق‌ها هر نیم ساعت یک‌بار در رفت و آمد هستند.

قیمت بلیط موزه‌های این برج ۲۵ لیر است.

برج دختر در یک جزیره کوچک در تنگه بسفر استانبول قرار دارد.

این برج تاریخی روزهای هفته از ساعت ۹:۱۵ تا ۱۸:۴۵ و در روزهای شنبه و یکشنبه از ۱۰ تا ۱۸:۴۵ و از ۲۰:۱۵ تا ۰۰:۳۰ باز است.

بله، شما می‌توانید مراسم عروسی، تولد یا مهمانی‌های خاص خود را در برج دختر استانبول برگزار کنید اما باید از قبل همه چیز را با مسئولین مربوطه هماهنگ نموده و رزرو کنید تا همه چیز در موعد مقرر به درستی انجام شود.

در این مقاله از الی گشت در مورد برج دختر در استانبول که یکی از قدیمی‌ترین آثار فرهنگی و تاریخی این شهر و کل ترکیه است و بیش از هزار سال قدمت دارد؛ صحبت کردیم و به تاریخچه، تغییرات کاربردها و نام‌های متنوع، افسانه‌ها و داستان‌های شنیدنی، بخش‌های مختلف و نکات بازدید از این برج تاریخی اشاره کردیم.

استانبول یکی از شهرهای توریستی ترکیه است که یکی از قطب‌های گردشگری دنیا محسوب می‌شود. هرساله، گردشگران زیادی به این شهر آمده و از جذابیت‌های آن لذت می‌برند. اگر قصد مسافر به استانبول را دارید؛ پیشنهاد می‌کنیم با تورهای جذاب الی گشت به این شهر سفر کنید. الی گشت با برنامه‌ریزی دقیق، زیبایی‌های این شهر محبوب را به شما معرفی کرده و تجربه یک مسافرت عالی با خاطرات خوش را برایتان رقم خواهد زد.

 

مطالب مرتبط:

همه چیز درباره منطقه سیسلی استانبول

آکواریوم استانبول کجاست و چطور به آنجا برویم؟

 

مطالب مرتبط

لیست کامل هتل های قشم به همراه آدرس و شماره تماس

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

۶ نظرات

عذرا 1397-11-10 - 1:06 ب.ظ
سلام، اسم خاص نباید ترجمه شود.مثلا یاشار(اسم پسرانه که به معنای زندگی می کند).و سولماز (اسم دخترانه که به معنای پزمرده نمی شود).یا گوی مچید(نام یک مسجد تاریخی در تبریز یعنی مسجد کبود)...بنابراین قیز قلعه سی(کیز کوله سی، به معنای قلعه ی دختر) نباید ترجمه شونند.متشکرم
عذرا 1397-11-11 - 4:34 ب.ظ
قلعه یا قالا، حرف قاف در زبان فارسی وجود ندارد. وهر کلمه ایی که قاف داشته باشد .یا عربی است یا ترکی....از آن طرف هم عین فقط مخصوص زبان عربی است .وهر کلمه ایی که عین داشته باشد عربی است...ولی قلعه یک کلمه ی ترکی است .و تلفظ صحیح آن قالا(از فعل قالماق)می باشد .
تیم خبری الی گشت 1397-11-13 - 5:18 ب.ظ
سلام عذرا جان خیلی ممنون بابت توجه شما و اطلاعات مفیدی که در اختیار ما گذاشتید :)
محمد 1401-10-01 - 10:15 ق.ظ
سلام به عذرا خانم عزیز و بازدیدکنندگان.با احترام خواستم یادرآور بشم در زبان ترکی استانبولی ق به کار نمیبرند و بجاش از ک استفاده میکنند. مثال قلعه kala. که اون هم برخی با لهجه های عربی و کردی استفاده میکنند.زبان استانبولی تفاوت چشمگیری در کلمات و ادای آنها با زبان آذری دارد.
یاسمین 1402-10-27 - 11:08 ب.ظ
سخت در اشتباهید واژه فارسی با حرف ق وجود دارد مثل قند ، دهقان ، تریاق .... درباره واژه قلعه این واژه عربی است که در ترکی به شکل قالا تلفظ میشه و اصلا ترکی نیست در ترکی صدای اَ تلفظ نمیشه و بجاش صدای آ تلفظ میشه به خاطر همین قلعه به شکل قالا تلفظ میشه خواهشمندیم درمورد چیزی که دانش ندارید کامنت نذارید یا اگه میذارید یه سرچ کنید قبلش
کامران 1400-03-05 - 5:31 ق.ظ
فیلم باتتال قاضی هم بسیار دیدنی هس بنام هفت شیطان
افزودن نظر