خانه طباطبایی ها که بهشت خانههای ایران نامیده میشود؛ یکی از جاذبههای دیدنی کاشان است. این خانه رؤیایی با معماری جذاب و خیرهکننده که در قرن نوزدهم ساخته شدهاست، بازتابی برجسته از سبک زندگی خانوادههای ثروتمند کاشانی در قرن نوزدهم میلادی محسوب میشود. خانه طباطبایی ها تمام ویژگیهای معماری اساتید چیرهدست ایرانی را به نمایش میگذارد. صاحب این عمارت جذاب، سید جعفر طباطبایی بوده و پس از او خاندان طباطبایی در این خانه زیبا سکونت داشتهاند. در مقاله از الی گشت قصد داریم شما را با عروس خانههای ایرانی یعنی خانه طباطبایی ها بیشتر آشنا کنیم.
خانه طباطبایی ها، در یک نگاه
کاشان شهر خانههای تاریخی و فانتزی است که توسط تجار و بازرگانان معروف و بهنام ساخته شدهاست. خوشبختانه برخی از این خانههای شگفت انگیز به خوبی حفظ شدهاند و اصلیترین جاذبههای گردشگری شهر هستند. انتخاب بهترینها در بین همه افتخارات کاملاً غیرممکن است؛ اما خانه تاریخی طباطبایی (خانههای تاریخی کاشان) قطعاً یکی از برجستهترین آنهاست.
معماری متقارن با تزیینات دقیق و دقیق چشم هر بینندهای را خیره میکند. حیاطها، سیستم سرمایش و گرمایش، کانالهای آب و پنجرههای رنگارنگ تنها بخشی از ویژگیهای خانه تاریخی طباطبایی است.
تاریخچه خانه طباطبایی ها
خانه طباطبایی ها علاوه بر زیبایی و معماری جذابی که دارد؛ از نظر تاریخی نیز ارزش بسیاری داشته و حائز اهمیت خاصی میباشد. خانه طباطبایی ها در سال ۱۸۳۵ برای خانواده مرفه طباطبایی ساخته شد. سرپرست خانواده سید جعفر طباطبایی تاجر فرش این خانه را بهخاطر علاقه وافری که به همسرش داشت؛ به نام او ساخته است. معمار این خانه استاد علی مریم معمار نامدار ایرانی، معمار و طراح خانه بروجردی و امینالدوله کاروانسرای بازار کاشان است.
رزرو آنلاین هتل کاشان در سایت الی گشت
داستان عشق پشت خانه طباطبایی ها
سید جعفر طباطبایی نطنزی خانه طباطبایی ها را به نام همسرش و ساخته است. او تاجر بینالمللی فرش معروف نطنزی بود که در کاشان زندگی میکرد. طرحهای بسیاری به شکل هما بر روی دیوارها ممکن است برای شما سؤالاتی ایجاد کرده باشد. هما نام همسر سید جعفر طباطبایی بود که دیوانهوار عاشق او بود و به سفارش او، این پرندهها را در طراحی این خانه به کار گرفتند. این خانه سالها در دست خاندان بزرگ طباطبایی بود و پس از سالها سازمان میراث فرهنگی این خانه را خریداری کرد و شهرداری کاشان مسئولیت مرمت این خانه را بر عهده گرفت.
معماری خانه طباطبایی ها
خانه طباطبایی ها تمام ویژگیهای کلاسیک معماری سنتی مسکونی ایرانی را که سراسر جهان از نظر ظرافت و زیبایی زبانزد خاص و عام است؛ دارد. این خانه از چهار حیاط تشکیل شده و به دو قسمت «بیرونی» (محوطه عمومی) و «اندرونی» (محوطه دربسته بانوان) تقسیم میشود. مساحت کل خانه حدود ۵۰۰۰ متر مربع بوده و شامل ۴۰ اتاق است.
این خانه دارای ۳ برج بادگیر است که به عنوان وسیله تهویه هوای مطبوع مورد استفاده است. به لطف آن ساختارهای منحصر به فرد، هوای داخل خانه در طول تابستانِ گرم، خنک میماند. همچنین دو قنات (کانال آب) در این ساختمان وجود دارد که آب را به حوضها و فوارههای زیبای وسط حیاط میرساند.
نمای بیرونی خانه با تزئینات گچبری و درها و پنجرههای چوبیِ حکاکیشده شگفتانگیز تزئین شده است. فضای داخلی خانه شامل پنجرههای موزاییک چند رنگ و نقاشیهای زیبا و جذاب است. پرنده افسانهای هما در طرحهای تزئینات مربوط به همسر سید جعفر طباطبایی که هما نام داشت، بسیار دیده میشود.
خانه طباطباییها در کجا قرار دارد؟
خانه طباطبایی ها در مرکز شهر کاشان و در قسمت مربوط به بافت قدیمی شهر قرار دارد. اطراف آن را دیگر جاذبههای گردشگری دیگری مانند خانه بروجردی، خانه عباسی، خانه عامری ها، موزه اسباب بازی، حمام سلطان امیر احمد و بسیاری موارد دیگر احاطه کرده است که شما میتوانید در یک گشت و گذار کوتاه از همه این جاذبههای به یاد ماندنی دیدن فرمایید. خانه طباطبایی ها از مسجد آقا بزرگ کاشان و بازار کاشان ۱۵ دقیقه فاصله دارند.
محل اقامت در نزدیکی خانه طباطبایی ها
کاشان گزینههای متعددی را برای اقامت کسانی که مایل به بازدید از شهر هستند؛ به گردشگران ارائه میدهد. اگر به دنبال گزینههای اقتصادی هستید، میتوانید از مهمانسرای تاریخی سانا ۱ ستاره یا مهمانسرای تاریخی صفا ۲ ستاره برای اقامت استفاده کنید.
اگر راحتی برایتان بر هزینه اولویت دارد؛ برای اقامت در یک هتل تاریخی راحت، هتل ۳ ستاره خانه سرو را پیشنهاد میکنیم. برای راحتی و تجمل بیشتر میتوانید هتل ۴ ستاره مهینستان راهب و خانه منوچهری و سرای عامریها ۵ ستاره مستقر در خانه تاریخی عامریها را امتحان کنید.
در نزدیکی خانه طباطبایی ها کجا غذا بخوریم؟
بهترین کافهها و رستورانهای کاشان در مرکز شهر و در نزدیکی بافت قدیمی شهر قرار دارند که خانههای تاریخی، از جمله خانه طباطباییها، در آن واقع شدهاند. حتی برخی از این غذاخوریها و کافهها در داخل خانهها قرار گرفتهاند و فضای بینظیری را ارائه میدهند: رستوران تالار آینه در خانه تاریخی عامری با سقفهای آینهکاریشدن یا کافیشاپ و رستوران عباسی در داخل خانه تاریخی عباسی.
برای لذت بردن از منظره پشت بام کاشان میتوانید شام را در فضای باز کافه بام صرف کنید. اگر عاشق قهوه هستید، میتوانید در اطراف همین بافت قدیمی سراغ وانت زرد روشن کافه شازده را بگیرید یا به قهوه خانه مستر قهوه بروید.
چه زمانی از خانه طباطباییها دیدن کنیم؟
خانه طباطباییها همه روزه از ساعت ۸:۳۰ الی ۱۸ پذیرای بازدیدکنندگان است. بازدید خود را طوری برنامهریزی کنید که زمان کافی برای دیدن کل خانه (که ۴۰ اتاق دارد!) داشته باشید. هوای داخل اتاقها همیشه خنک و تازه است، بنابراین حتی در گرمترین هوا در آنجا احساس راحتی خواهید کرد.
چگونه به خانه طباطباییها برویم
خانه طباطباییها بسیار نزدیک به سایر جاذبههای محبوب واقع شده است. اگر پیاده هستید؛ احتمالاً از خانه بروجردی، خانه عباسی، خانه عامری، موزه اسباببازی یا حمام سلطان امیراحمد تقریباً ۵ دقیقه پیادهروی داشته باشید.
اگر قصد دارید با ماشین به خانه طباطباییها بروید باید اول به چهارراه علوی و خیابان فاضل نراقی بروید. ماشین را آنجا باید ماشین را پارک کنید. سپس با حدود ۵ دقیقه پیادهروی در کوچههای کوچک کاشان قدیم به خانه طباطباییها خواهید رسید.
سؤالات متداول
۱.معمار خانه طباطبایی ها چه کسی بود؟
استاد علی مریم، معمار زبردست خانه طباطباییها بود.
۲.دلیل خنک بودن همیشگی هوای اتاقها در عمارت طباطبایی ها چیست؟
وجود دو بادگیر بزرگ در این ساختمان دلیل خنک بودن هوای اتاقهای آن است.
۳.صاحب اصلی خانه طباطبایی ها چه کسی بود؟
خانه طباطباییها متعلق به سید جعفر طباطبایی بود که آن را برای همسرش هما ساختهبود.
۴.خانه طباطبایی ها در مجاورت کدام جاذبههای دیدنی کاشان قرار دارد؟
خانه طباطباییها در مجاورت خانه بروجردی، خانه عباسی، خانه عامری، موزه اسباب بازی و حمام سلطان امیر احمد قرار دارد.
سخن پایانی
در این مقاله الی گشت در مورد خانه طباطباییها که یکی از زیباترین عمارتهای ایران است صحبت کردیم. تاریخچه و معماری آن، جاذبههای گردشگری نزدیک به آن، زمان مناسب برای بازدید آن و مکان آن را بررسی کردیم.
کاشان، شهر ابنیه و خانههای تاریخی زیبا با معماری منحصربهفرد، یکی از مقصدهای توریستی جذاب است که هر ساله گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. اگر قصد سفر به کاشان و بازدید از زیباییهای آن را دارید؛ پیشنهاد ما به شما این است که با تورهای گردشگری الی گشت سفر کنید. الی گشت، برگزارکننده انواع تورهای داخلی و خارجی، آماده خدمات رسانی به شما عزیزان میباشد.
مطالب مرتبط: شکوه طبیعت ایران در بهشت گمشده گیلان، ماسال سفری فضایی به کوه های مریخی چابهار
۳ نظرات
انجمن توسعه سفیدشهر(نصرآباد کویرکاشان )نصرآبادیهای مقیم تهران
باسلام-قابل توجه گردشگران ازآثارتاریخی و باستانی شهر دارالفضل سفیدشهر(نصرآبادکویر) در۱۷کیلومتری شمال کاشان بازدید نمائید و لذت ببرید
۱-آستانه مقدسه بی بی سکینه خاتون س واقع درمحله زیارت سفیدشهر
۲-آستان مقدس شاهزاده ابراهیم ع واقع در دشتهای سرسبز جاده سفیدشهر به مشکات
۳- آب انبار تاریخی سفیدشهر
۴-قلعه های تاریخی سفید -ملک اباد -رضاآباد-قاسم ابادو وزیر
۵-دشت زیبای کویر درشمال سفیدشهر
۶-پار ک زیبای زنده یادباقری ورودی شهر سفیدشهر
۷-خانه های تاریخی آقاسیدمحمد-وکیل
۸-شهرزیرزمینی سفیدشهر
۹-قدمگاه علی ع سفیدشهر
۱۰-دشتهای وسیع وزیبای پنبه و طالبی و باغهای پسته سفیدشهر
۱۱-دشتهای وسیع وزیبای کشت گل محمدی برای اولین باردرسفیدشهر
۱۲-جنگلبانی شهیددستغیب (درختان دست کاشت کویری ) دردل کویردرشمال سفیدشهر
۱۳-ساختمان تاریخی چهل دختران زیارت
۱۴-مسجد تاریخی زیارت
۱۵-دکان حلوایی تاریخی
۱۶-روستای کویری تقی آباد سفیدشهر
باتشکر
انجمن توسعه سفیدشهر (نصرآبادیهای مقیم تهران
انجمن توسعه سفیدشهر(نصرآباد کویرکاشان )نصرآبادیهای مقیم تهران
باسلام-قابل توجه گردشگران ازآثارتاریخی و باستانی شهر دارالفضل سفیدشهر(نصرآبادکویر) در۱۷کیلومتری شمال کاشان بازدید نمائید و لذت ببرید
۱-آستانه مقدسه بی بی سکینه خاتون س واقع درمحله زیارت سفیدشهر
۲-آستان مقدس شاهزاده ابراهیم ع واقع در دشتهای سرسبز جاده سفیدشهر به مشکات
۳- آب انبار تاریخی سفیدشهر
۴-قلعه های تاریخی سفید -ملک اباد -رضاآباد-قاسم ابادو وزیر
۵-دشت زیبای کویر درشمال سفیدشهر
۶-پار ک زیبای زنده یادباقری ورودی شهر سفیدشهر
۷-خانه های تاریخی آقاسیدمحمد-وکیل
۸-شهرزیرزمینی طسمیجان ومهرکده تاریخی سفیدشهر
۹-قدمگاه علی ع سفیدشهر
۱۰-دشتهای وسیع وزیبای پنبه و طالبی و باغهای پسته سفیدشهر
۱۱-دشتهای وسیع وزیبای کشت گل محمدی برای اولین باردرسفیدشهر
۱۲-جنگلبانی شهیددستغیب (درختان دست کاشت کویری ) دردل کویردرشمال سفیدشهر
۱۳-ساختمان تاریخی چهل دختران زیارت
۱۴-مسجد تاریخی زیارت
۱۵-دکان حلوایی تاریخی
۱۶-روستای کویری تقی آباد سفیدشهر
باتشکر-حسین عبدالهی نصرآبادی ازتهران
انجمن توسعه سفیدشهر (نصرآبادیهای مقیم تهران)
انجمن نصرآبادی های مقیم تهران معرفی آثار تاریخی شهر سفیدشهر (نصرآبادکویر) در۱۷ کیلومتری شمال کاشان وآران وبیدگل ۱-آستانه مقدسه بی بی سکینه خاتون (س )واقع درمحله زیارت سفیدشهر ۲-آستان مقدس شاهزاده ابراهیم (ع) واقع در دشت های سرسبز جاده سفیدشهر به مشکات ۳- آب انبار تاریخی سفیدشهر ۴-قلعه های تاریخی سفید، ملک اباد ، رضاآباد ، قاسم اباد و وزیر و امین آباد سفید شهر ۵-منطقه تاریخی چاله غم تاریخی در شمال سفیدشهر محل اولیه سکونت مردم سفیدشهر ۶-پار ک زیبای زنده یاد باقری ورودی شهر سفیدشهر ۷-خانه های تاریخی آقاسیدمحمد، وکیل و ملامحمدنصرآبادی و کدخدافرج اله سفیدشهر ۸-شهرزیرزمینی طسمیجان وچهارطاقی سفیدشهردرمحله زیارت ۹-مهرکده تاریخی نرسه کلیسای سفیدشهر درمحله قدمگاه ۱۰-قدمگاه علی (ع) سفیدشهر درمحله قدمگاه سفیدشهر ۱۱-دشت های وسیع و زیبای پنبه و طالبی و زعفران وباغ های پسته سفیدشهر ۱۲-دشت های وسیع و زیبای کشت گل محمدی در سفیدشهر ۱۳-کمپ جنگلبانی شهید دستغیب (درختان دست کاشت کویری )در شمال سفیدشهر ۱۴-ساختمان تاریخی چهل دختران زیارت بی بی سکینه خاتون( س ) ۱۵-مسجد تاریخی زیارت بی بی سکینه خاتون (س) سفیدشهر ۱۶-دکان حلوایی تاریخی سفیدشهر درمحله زیارت ۱۷-قلعه و روستای کویری تقی آباد سفیدشهر ۱۸-قهوه سنتی طسمیجان سفیدشهر در خیابان شهدای گمنام ۱۹-دشت زیبای کویر(بندریگ)سفیدشهر (منطقه ای آرام ودلنواز) جهت تفریح خانواده ها و گردشگران داخلی و خارجی ۲۰-موزه آثار تاریخی سفیدشهر درمحل سابق حمام جهاد در خیابان شهید مطهری سفیدشهر ۲۱-موزه شهداء سفیدشهر درمنزل شهیدان باقری واقع در خیابان شهیدان باقری سفیدشهر ۲۲-تپه های تاریخی بانو در کویر شمال سفیدشهر ۲۳-مقبره ملامحمد نصرآبادی و حاج آقا مهدوی نصرآبادی و ملافضلعلی نصرآبادی شاعر نامی و مقبره بقیه علماء شهر جنب گلزار شهدای سفیدشهر ۲۴-گلزار شهدای سرافراز ۸سال دفاع مقدس و شهدای مدافع حرم سفیدشهر درخیابان شاهد ۲۵-گلزار شهدای گمنام سفیدشهر در خیابان شهدای گمنام ۲۶-نمایشگاه آثار هنرمند توانمند و معلول و نقاش معروف جهانی سرکار خانم فاطمه حمامی نصرآبادی واقع درخیابان منتظرالمهدی (عج) سفیدشهر تازه این موارد ، تنها بخشی از جاذبه های سفید شهره . آدرس بدم: *** مسیر ورودی از تهران وقم و استانهای شمالی به سفیدشهر ازطریق مشکات ، کیلومتر ۳۰ اتوبان قم به کاشان *** مسیر ورودی از شهر کاشان- مدخل شهر -جاده سفیدشهر(۱۷کیلومتر) تهیه و تنظیم مهندس حسین عبدالهی نصرآبادی( نصرآبادی های مقیم تهران)