حمام گنجعلی خان، میراثی از دوره صفوی در کرمان

حمام گنجعلی خان در کرمان

در سال های ۹۷۵ تا ۱۰۰۳ شمسی فردی به اسم گنجعلی خان در کرمان فرمانروایی می کرد که در مدت این ۲۸ سال بناهای زیادی در این شهر ساخت و سهم زیادی در آبادانی کرمان داشت. او که از حاکمان زمان شاه عباس صفوی بود در مرکز قدیمی کرمان مجموعه ای به اسم خودش درست کرد که از قسمت های مختلفی مثل بازار، مسجد، حمام، مدرسه، ضرابخانه و آب انبار تشکیل شده و هر کدام از آن ها الان میراث ارزشمند تاریخی این شهر به شمار می روند. حمام گنجعلی خان را از این مجموعه تاریخی انتخاب می کنیم وامروز درباره اش حرف می زنیم، الی گشت را همراهی کنید تا با کرمان و آثار بینظیرش بیشتر آشنا شوید.

مطالب مرتبط:
لیست اماکن و دیدنی های کرمان
راهنمای سفر به کرمان

سردر ورودی حمام گنجعلی خان که با نقاشی های زیبایی از دوره صفوی مزین شده خبر از ساخت این حمام در سال ۹۸۹ شمسی می دهد و این یعنی قدمت این حمام تاریخی به حدود ۴۰۰ سال قبل برمی گردد. اینجا حمامی است که هنر و زیبایی در گوشه گوشه اش موج می زند؛ کاشی کاری ها، گچ بری ها، نقاشی ها، کادربندی ها و مقرنس کاری ها از این حمام چیزی شبیه موزه ساخته است، موزه ای که از دیدن این همه ظرافت و هنرش سیر نمی شوید.

قبل از اینکه قسمت های مختلف حمام را برایتان توضیح دهیم باید بگوییم که حمام با ۶۴ متر طول و ۲۰ متر عرض، ۱۲۸۰ متر مربع مساحت دارد. چیزی که در این حمام بیشتر از همه به چشم می آید کاشی های معرق و هفت رنگ با تصاویری از آدم های آن دوره و زمانه است که زیبایی خاصی را به طراحی حمام داده اند. برای اینکه فضای داخلی حمام گرم بماند ارتفاع آن را کم و راهروهای آن را طولانی ساختند. در بالای سقف به غیر از کاشی کارهای تماشایی پنجره های نورگیری در مرکز و دورتادور وجود دارند که با هندسه سقف در هماهنگی کامل هستند و نورپردازی های دیدنی را به وجود آورده اند. دقیقا در زیر همین پنجره های نورگیر حوض زیبایی قرار دارد که نورپردازی حمام را جذاب تر کرده است.

این حمام الان دیگر حمام نیست! یعنی اینجا تا سال ۱۳۱۶ حمام عمومی بود و در سال ۱۳۵۰ هم بعد از مدت ها مرمت به موزه تبدیل شد تا گردشگران را به تماشای هنر ناب معماری ایران دعوت کند. حمام از دو بخش رختکن و گرمابه تشکیل شده، رختکن ها ۶ غرفه ی مختلف دارد که هر کدام از آن ها مخصوص گروه خاصی از افراد بوده است این گروه ها شامل روحانیون، اعیان، بازاری ها، رعیا، خان ها و سادات بودند. امروز با بازدید از این حمام در هر غرفه مجسمه هایی را می بینید که مخصوص طبقه همان غرفه هستند و با دیدنشان به راحتی می فهمید که غرفه مخصوص کدام طبقه بوده است. اما این فقط مجسمه ها نیستند که بازدید از این غرفه ها را دلنشین کرده اند دیدن ایوان های قرینه و ستون های سنگی زیبا هر آنچه از بازدید از یک حمام تاریخی می خواهید را یکجا به نمایش درآورده اند. در حمام می توانید مجسمه هایی را هم در حال حمام کردن ببینید، مجسمه هایی که در سال ۱۳۵۲ در تهران درست و به این موزه منتقل شدند تا حمام را جذاب تر از گذشته اش کنند.

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز