آیا تا به حال شده که وقتی برای طبیعت گردی به مقصدی رفته اید، متوجه شوید که همه بطری های آب خالی شده و هیچ آبی برای آشامیدن ندارید؟ به نظر شما در این شرایط، جوشاندن آب برای تصفیه کارساز است؟ افراد زیادی می گویند که اگر آب را بجوشانیم، تصفیه و قابل آشامیدن خواهد شد؛ برای بررسی این موضوع در مجله الی گشت می خواهیم اتفاقی که با جوشاندن برای آب می افتد، مزایا و معایب این روش را بیان کنیم. برای اطلاعات بیشتر در مورد روش های تصفیه آب، می توانید به این مطلب مراجعه کنید.
مطالب مرتبط: این «نکات سفر به کویر» اصلا نباید فراموش شوند! اگر در جنگل گم شدیم چکار کنیم و چطور نجات پیدا کنیم؟ آب خاکستری چیست و چگونه از آن استفاده کنیم؟
علم پشت جوشاندن آب برای تصفیه در حقیقت بسیار ساده است. وقتی شما می خواهید آب را تصفیه کنید، تنها می خواهید از شر باکتری و دیگر انگل های موجود در آب خلاص شوید. این باکتری و انگل ها می توانند ناشی از ثابت ماندن آب در جایی یا حیواناتی باشند که از آب استفاده می کنند. مهم نیست که آن ها چه هستند و از کجا آمده اند، جوشاندن آب می تواند همه آن ها را از بین ببرد. در حقیقت هیچ ارگانیزم زنده ای وجود ندارد که بتواند در دمای جوش آب زنده بماند، پس با قرار دادن آن ها در چنین شرایطی، مطمئن خواهید شد که آن ها می میرند و به همان صورت به بدن شما وارد نمی شوند. پس می توان گفت که جوشاندن را می توان یک ضد عفونی کننده عالی دانست اما خب معایب خاص خود را نیز دارد.
مزایای جوشاندن آب
همانطور که گفتیم، هیچ موجود زنده ای نمی تواند در آب دوام بیاورد. با جوشاندن آب شما مطمئن خواهید شد که آبی که قرار است بیاشامید، هیچ انگل یا باکتری نخواهد داشت. همچنین، از آنجایی که شما هیچ مواد معدنی و یا دیگر موادی را به آب اضافه نمی کنید، تاثیرات آب روی بدن را به حداقل خواهید رساند.
اگر آب کدر نیست، شما می توانید مطمئن باشید که آب جوشیده شما، به اندازه دیگر آب ها تمیز است. این سطح از درجه اطمینان زمانی که شما با یک منبع آب سر و کار دارید، بسیار مهم است.
تمام چیزی که لازم دارید یک منبع گرما و ظرف است. بیشتر طبیعت گردان از اجاق گازها و ظرف های طبیعت گردی استفاده می کنند. آن ها معمولا سبک هستند، جای کمی می گیرند و استفاده از آن ها بسیار راحت و بی دردسر است. اگر هم اجاق گاز نداشتید، می توانید با روشن کردن آتش، آب را به جوش بیاورید. به گفته برخی کارشناسان آب حداقل باید ۲۰ دقیقه جوشانده شود، اما افرادی هم اعتقاد دارند که ۵ تا ۱۰ دقیقه کافی است.
برخلاف دیگر روش های تصفیه آب، شما نیاز به هیچ چیز دیگری جز دانستن درست کردن آتش ندارید. شما نیازی به صرف پول روی فیلترهای گران قیمت و یا قرص های تصفیه کننده ندارید، به این معنی که شما قادر به در نظر گرفتن هزینه بیشتر در سایر تجهیزات مهم تر خواهید بود.
معایب جوشاندن آب
اگر آبی که در حال جوشیدن است، چیزی مانند مواد معدنی و یا مواد دیگری که آن را مزه بد می کند دارد، جوشیدن کاری برای تغییر این مزه انجام نمی دهد. آب تمیز خواهد بود، اما شما ممکن است با نوشیدن آن مزه خوبی را حس نکنید.
یکی دیگر از چیزهایی که باید در جوشاندن آب برای تصفیه توجه داشته باشید این است که اگر آب را در یک شعله باز بجوشانید، بسته به نوع آتشی که دارید، آب شاید مزه خاصی مانند مزه زغال به خود بگیرد. برای جلوگیری از این طعم، می توانید کتری را طوری روی آتش بگذارید که با آن تماس مستقیم نداشته باشد.
اگر آبی که می خواهید آن را تصفیه کنید، حاوی زنگ زدگی آب، نمک یا سایر مواد شیمیایی باشد، جوشاندن، آن ها را از بین نخواهد برد. تنها چیزی که جوشاندن می کند این است که باکتری ها و سایر موجودات زنده را بکشد. اگر شما منبع چشمه یا روان شفافی دارید، احتمالا مشکلی نخواهید داشت، اما در غیر این صورت باید به روش های دیگر تصفیه فکر کنید.
اگر شما از یک منبع آب برخوردار هستید و کاملا مطمئن نیستید که آب حاوی مواد معدنی و سموم است، می توانید سعی کنید بخار را جذب کرده (تقطیر) و آن را استفاده کنید. این تا حدودی پیچیده است و شما نیاز به طراحی نوعی تصفیه کننده دارید که بتواند آب بخار شده را درون ظرفی جمع کرده تا بتوانید از آن استفاده کنید. اگر شما در جایی مانند جنگل هستید، شاید راحتتر باشد که به دنبال یک منبع آب مطمئن تر بگردید.
در حالی که جوشاندن یک ضدعفونی کننده عالی است، ناخالصی های معلق مانند خاک، گرد و غبار، گل و ذرات را حذف نمی کند و برای حذف آن ها نیاز به مکانیسم فیلترینگ موثر است. علاوه بر این، جوشاندن، ناخالصی های شیمیایی را در آب مانند کلر آزاد نخواهد کرد، و همچنین به طور موثر ناخالصی های محلولی مانند سرب، آرسنیک، کلسیم و منیزیم نمک و نیترات را جدا نمی کند.
جوشاندن آب، باکتری ها و سایر انگل ها را می کشد اما از گرد و غبار، خاک و مواد دیگر موجود در آب خلاص نمی شود. البته این مواد همیشه مضر نیستند و شما می توانید بعد از رسیدن به خانه، داروهای مورد نیاز را برای از بین رفتن این آلودگی ها از بدنتان استفاده کنید.
یکی از روش هایی که می توانید آبی که دارای ذرات است را بیاشامید، این است که آن را از یک فیلتر رد کنید. اگر هیچ چیز دیگری برای الک کردن ندارید، می توانید ای از پارچه استفاده کنید. فیلترهای مختلفی هستند که می توانید خریداری کنید و در سفرهایتان استفاده کنید. البته در کل نباید انتظار داشته باشید که فیلتر کردن، همه ذرات را از بین ببرد.
درست کردن آتش برای به جوش آوردن آب چیزی نیست که شما بتوانید در عرض چند ثانیه انجام دهید. باید هیزم جمع کنید، بلد باشید که آتش دست کنید، هیزم ها را به درستی بچینید و کارهای دیگری که حتما باید با ظرافت انجام شوند. اگر به محل کمپ رسیده و بسیار تشنه هستید، خب جوشاندن آب قطعا کاری زمان بر خواهد بود و باید این را در نظر بگیرید. موضوع دیگر این است که شما این کار را نمی توانید در حال حرکت انجام دهید. حتما باید برای مدتی بایستید تا بتوانید آب را برای تصفیه بجوشانید.
همچنین باید بدانید که بعد از جوشاندن آب برای تصفیه برای استفاده از آن، زمان کافی برای خنک شدن نیاز است. در طول فرایند خنک سازی و برای مثال ریختن داخل ظرف یا بطری، فرصت دیگری برای آلوده شدن آب به دست می آید؛ به خصوص اگر دستان ما و یا ظروف آلوده باشد. در آب و هوای گرمسیری، باکتری ها در سرعت شگفت انگیزی پرورش می یابند و احتمال این وجود دارد که آب جوش حتی در نقطه مصرف واقعی (به رغم جوشیدن به مدت ۲۰ دقیقه) آلوده باشد.
منبع: survival-mastery.com