لفور، یکی از جنگل های ۴۰ میلیون ساله ی استان مازندران است! از جمله دلایلی که باعث شده لفور بین افراد مختلف بسیار معروف شود این است که رودها و آبشارهایی که از بین پیچ و خم های این جنگل می گذرد، باعث زندگی دوباره و ممتد این جنگل شده اند و به واقع جلوه ای خاص به آن ببخشیده اند. ما امروز می خواهیم برای شما کاملا مشخص کنیم که جنگل لفور و دهستان آن کجاست، ویژگی های طبیعی و جغرافیایی این منطقه، مسیر دسترسی به جنگل، امکانات تفریحی و خیلی از دیگر نکات را برای شما بازگو نماییم.
خیلی ها هستند که مخصوصا در این روزهای گرم تابستان به دنبال مقصدی اند که هم بکر و سر سبز باشد و هم خوش آب و هوا و از این رو ما امروز جنگل لفور در سوادکوه مازندران را به صورت کامل برای شما به عنوان مقصدی با چنین خصوصیاتی معرفی خواهیم کرد.
جنگل ۴۰ میلیون ساله ی لفور کجاست؟!
مطمئنا تا به الان برایتان این سوال پیش آمده که چرا عمر این جنگل ها را ۴۰ میلیون سال می گوییم اما بگذارید اول از همه به این سوال پاسخ دهیم که جنگل لفور کجاست و بعد از آن به سراغ راز سن و سال این جنگل ها می رویم! مجموعه ی جنگلی لفور یکی از مناطق سر سبز و غنی در سوادکوه مازندران و در قسمت شمالی این شهرستان است. پر رنگ ترین ویژگی این جنگل، رودها و چشمه هایی است که از آن جاری شده و باعث سر سبزی و ادامه ی زندگی این جنگل ها پس از گذشت میلیون ها سال پیش تا به الان شده است. برخی از این چشمه ها از درون زمین بر روی آن راه پیدا کرده و جاری شده اند و این خود یکی از ویژگی های این جنگل سرسبز و زیباست.
جنگل های هیرکانی، کلید معمای قدمت منطقه ی جنگلی لفور!
و اما می رسیم به پاسخ این سوال که قضیه ی ۴۰ میلیون سالگی این جنگل چیست؟ این منطقه ی جنگلی بسیار خوش آب و هوا که آن را به عنوان لفور می شناسیم؛ بخشی مهم از منطقه ای موسوم به جنگل های هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) است. جنگل های هیرکانی از حوزه ی دریای خزر یعنی از کشور آذربایجان تا نواحی شمالی ایران کشیده شده اند. قدمت این جنگل ها ۴۰ میلیون سال است و این بدان معنا است که می توانید مقصد آخر هفته ی خود را برای رفتن به جایی تنظیم کنید که میلیون ها سال قدمت دارد.
جنگل لفور خود به عنوان یک نمایشگاه غنی در زمینه ی نمایش عمومی و آزاد بیش از ۸۰ نوع گونه ی گیاهی و از نوع چوبی ها، یکی از با ارزش ترین مناطق طبیعی ایران است. به هر حال این جنگل در اطراف مرکز دهستان و در اطراف سد قرار گرفته و در اطراف آن روستاهای بسیار زیادی شکل گرفته است.
دهستان لفور و مجموعه روستاهای آن کجا هستند؟
دهستان لفور از مجموعه مناطق سواد کوه است در اطراف جنگلی به همین نام به وجود آمده و دارای ۲۹ روستا و آبادی مختلف است. مساحت این دهستان به علاوه ی جنگل های اطرافش برابر با ۸ هزار هکتار است. بر اساس سرشماری که در سال ۱۳۸۵ از این منطقه به عمل آمد، جمعیت این دهستان برابر با ۴۸۲۶ نفر بوده است. این دهستان دارای آثار تاریخی کشف شده ی باستانی و بسیار قدیمی با قدمتی به اندازه ی عصر آهن است. وسایلی که کشف شده اند شامل: خمره ی مواد غذایی، زیرسازی های خانه های سنگی، قالب های سنگی و برخی از دیگر می باشند.
البته ۲ منطقه که بعد از کاووش های مختلف مشخص شد کاربری آن ها قبرستان بوده نیز در این منطقه کشف شده که در آرامگاه های آن به همراه باقی مانده های اجساد، گورهای آجری و یا بست های فلزی نیز کشف شده است.
گشت و گذاری در جاذبه های جنگل لفور
راه پیمایی ۲ الی ۳ ساعته در منطقه ی لفور تنها به دیدن گونه های گیاهی مختلفی همچون درختان ازگیل، لیلکی، راش، انجیلی و یا بسیاری از دیگر گونه های نایاب و لذت بردن از محیط اطراف خلاصه نمی شود و این منطقه برای خودش جاذبه های دیدنی زیادی دارد که ما بهترین آن ها را به شما معرفی خواهیم کرد.
سد البرز، مکانی جذاب برای گردشگران
این سد در ابتدا قرار بود تا به عنوان یک سد مخزنی بر روی بابلرود ساخته شود اما در نهایت در سال ۱۳۷۴ در منطقه ی لفور و در قسمت شمالی سوادکوه ساخته شد. با این که در منابع رسمی این سد را با نام آیت الله صالحی مازندرانی می شناسند اما، نام عامه ی این سد؛ همان البرز است. سد البرز (Alborz Dam) را به عنوان بزرگ ترین سد خاکی ایران هم می شناسند. اگر می خواهید به سد البرز لفور بروید، برای افزایش سطح ایمنی خود تنها از فاصله ای مناسب و در یک کلام دور از آن دیدن کنید چون ممکن است که حصار کشی های آن دچار مشکل باشد و ضریب وقوع حادثه را مخصوصا برای افرادی که به صورت حرفه ای با اصول طبیعت گردی آشنا نیستند، بالا ببرد.
آبشار گزو کجاست؟
برای رفتن به یکی از بلندترین آبشارهای ایران و مازندران آماده هستید؟ آبشار گزو (Gazou Waterfall) با این که راه طول و درازی در حدود ۴۰ کیلومتر جاده آن هم از نوع خاکی دارد اما آن قدر زیبا و دلنشین است که خودمانی ترش این می شود که حیف است به منطقه ی لفور بروید و از آبشار گزو دیدن نکنید. آبشار گزو در ۲۵ کیلومتری شهر زیر آب و مرکز جنگل قرار گرفته است. مجموعه ی آبشار گزو از دو آبشار ۴۳ و ۵ متری تشکیل شده که در مجموع ارتفاع این آبشار را به ۴۸ متر می رساند. برای رفتن به این آبشار می توانید مسافت ۴۰ کیلومتری را با ماشین و از امامزاده گزو به بعد را به مدت ۳۰ دقیقه پیاده بیپمایید تا به آبشار برسید.
امامزاده گزو، مکانی مقدس برای محلی ها
یکی از بقعه های مقدس و حاذق برای مردم سوادکوه و لفور، امامزاده گزو است. از این امامزاده اطلاعات زیادی در دست نیست اما با این حال باید بدانید که در این مکان، ۳ امامزاده در کنار یکدیگر دفن شده اند و در ساختمان امامزاده نیز ۱۵ اتاق قرار گرفته است. این اتاق ها را در اختیار مسافران می گذارند. البته در فصل های شلوغ زیاد هم بر روی اتاق های امامزاده حساب نکنید زیرا خیلی زود توسط دیگر مسافران گرفته می شوند. از این ها گذشته، محلی های لفور و سوادکوه به این امامزاده خیلی زیاد اعتقاد دارند.
بهترین سازه ی راه آهن ایران، پل ورسک
این معبر که قدیمی ترین پل راه آهن کشور است، در نزدیکی لفور و سواد کوه است. پل ورسک (Veresk Bridge) در ارتفاع ۱۱۰ متری ساخته شده و در سال ۱۳۱۵ ساخته شد. این پل که در واقع یکی از جاذبه های اطراف منطقه ی لفور است، یکی از ارزشمندترین سازه ها و آثار فنی در قسمت شمال ایران است.
استراحتگاهی سر سبز، پارک گرو
یکی از جاذبه هایی که می توانید به آن سر بزنید، پارک گرو است. این پارک یکی از مکان هایی است که برای گذراندن چند دقیقه و استراحت، رفتن به آن را به شما توصیه می کنیم. فقط یادتان باشد که هیچ وقت برای شنا به به رودخانه ی پارک گرو نروید زیرا به خاطر گردابی که در آن جریان دارد تا به حال چندین نفر را متاسفانه در خود غرق نموده است.
چه زمانی برای رفتن به لفور مناسب است؟
هر وقت که اراده کنید، همان موقع بهترین زمان برای رفتن به مجموعه جنگلی لفور و مناطق اطراف آن است. این منطقه در هر ۴ فصل زیبایی های منحصر به فرد خود را دارد که حیف است دیدن آن ها را از دست بدهید. بهار و تابستان این جنگل که نقاشی جاندار خداوند است و فصل پاییز آن هم هر چیزی جلوه ی نارنجی رنگ منحصر به فرد به خودش را می گیرد. البته فصل زمستان را در اولویت آخر خود بگذارید زیرا به هر حال هوا سرد است و احتمال بارش باران و برف، این گردش را برای شما قطعا سخت تر خواهد کرد اما در این فصل هم لفور دیدنی ها خودش را دارد.
رستوران های اطراف منطقه ی جنگلی لفور
رستوران های محلی بسیار زیادی قطعا در اطراف جنگل لفور و روستاهای آن وجود دارد که برخی از آن ها معروف شده اند و برخی دیگر هم به صورت گذری مسافران و مردم به آن ها سر می زنند. در ادامه یکی از این رستوران ها را به شما معرفی می کنیم.
رستوران ماهی لفور، مکانی دنج و آرام با غذاهای خوشمزه
یکی از آرام ترین و دنج ترین رستوران هایی که در این مقصد در اطراف شما قرار گرفته، رستوران ماهی لفور است. این رستوران در واقع به این قصد به وجود آمد که آرامش منطقه ی اطرافش و ماهی های حوضچه های پرورشی اطراف آن یکی از بهترین غذاخوری های اطراف شما را به وجود بیاورد. در منوی غذایی این رستوران غذاهایی همچون؛ انواع کباب های مختلف، ماهی قزل آلا و بسیاری از غذاهای محلی و سنتی این منطقه قرار گرفته است. کسانی که به این رستوران رفته اند، حضور در جایگاه های خصوصی و لژهای خانوادگی آن و آرام بودن منطقه ی آن را در کنار خوردن غذاهای فوق العاده ی آن را نقاط قوت رستوران ماهی لفور دانسته اند.
برای رفتن به جنگل لفور باید این نکات را طلا بگیرید!
- اگر قصد دارید شب را در منطقه ی لفور بگذرانید، حتما با خود چادر مخصوص کمپینگ، مواد غذایی کنسرو شده، آب آشامیدنی به مقدار کافی، وسایل آتش زا، کیسه های زباله به مقدار کافی را با خود به همراه داشته باشید.
- کفش مناسب طبیعت گردی به جرات یکی از مهم ترین وسایلی است که شما باید در این سفر به همراه خود داشته باشید زیرا بیش از ۸۰ درصد سفر شما به این منطقه پیاده انجام می شود.
- لباس مناسب و سبک، کرم ضد آفتاب با ماندگاری بالا، لباس اضافی، کلاه و عینک آفتابی، عصای مخصوص پیاده روی و کیف کوچکی متشکل از داروها و کمک های اولیه در این سفر باید حتما در کوله ی سفر شما باشند.
- اگر می خواهید انفرادی و یا به همراه دوستان خود و صورت شخصی به جنگل لفو و جاذبه های آن بروید پیشنهاد می کنیم که اگر امکانش را دارید از ماشین های آفرود استفاده نمایید.
- برای رفتن به این جنگل و جاذبه های مختلفش حتما امکان GPS گوشی همراه و یا حتی ساعت هوشمند خود را فعال و به روزرسانی نمایید زیرا قرار است که مسافت زیادی را راهنمای هوشمد شما باشد.
- همیشه و مخصوصا در ۳ فصل بهار، پاییز و زمستان وضعیت هوای این جنگل و مناطق اطرافش را برای رزوهای آتی آن بررسی کنید چون ممکن است که در صورت هوای بارانی و طوفانی، شما با مشکلاتی در این سفر روبرو شوید.
- اگر که برای اولین بار است که به لفور می روید، گردش خود را تنها به مناطق پایین دست محدود نکنید زیرا اصل ماجرای جنگل لفور در قسمت های بالا دست این ناحیه قرار گرفته است.
- با این که امکانات گردشگری در این منطقه زیاد نیست اما پس از گذشتن از روستای شاهکلا می توانید به چندین اقامتگاه ها و ویلا و چندین رستوران محلی که در بین غذاهایشان حتما ماهی هم وجود دارد، برسید.
- برای رفتن به برخی از مناطق لفور مثل منطقه ی آبشار انجیل، بیشتر از ۱ روز وقت برای سفر خود نیاز دارید.
- فروشندگان محلی بسیار زیادی در این جنگل و مناطق اطراف آن حضور دارند و محصولات محلی و دست ساز خود را به مسافران و گردشگران می فروشند.
چطور به منطقه ی جنگلی لفور برویم؟
برای رفتن به جنگل لفور، باید از سمت فیروزکوه و پل سفید به سمت شیرگاه بروید و راه جنگل را در کناره ی مسیر سد البرز ادامه دهند. این نکته را باید بدانید که بعد از سد البرز، تقریبا ۲ ساعت جاده ی خاکی را پیش رو دارید.
سخن آخر!
در این مطلب برای شما همه چیز را درباره ی این که جنگل لفور کجاست، چرا به آن می گوییم جنگل ۴۰ میلیون ساله، جاذبه های آن، دهستان لفور، زمان مناسب برای سفر به آن، رستوران محلی لفور، مسیر دسترسی به جنگل و از همه مهم تر، نکاتی درباره ی سفر به این جنگل را برایتان مورد بحث و بررسی قرار دادیم. راستی! پیشنهاد می کنیم که مطلب سوادکوه بهترین گزینه برای سفر یک روزه تهرانی ها را برای آشنایی بیشتر با سوادکوه و جاذبه هایش را حتما مطالعه نمایید. مطلب ماجراجویی در طبیعت هفت آبشار سوادکوه هم می تواند پیشنهاد جالبی برای شما باشد. در آخر از شما می خواهیم که اگر تجربه ی سفر به این جنگل زیبا و منطقه ی بکرش را دارید برای ما کامنت بگذارید.
۲ نظرات