هشدار! به جنوبی ترین شهر ایران نخواهید رسید

جنوبی ترین شهر ایران را بطور حتم نمی شناسید. در سفر به این شهر و منطقه عجیب اول باید یه شما هشدار دهیم که آمادگی کامل را داشته باشید. آمادگی برای هر اتفاقی که شاید در فقط فیلم ها دیده باشید. شما به شدت غافلگیر خواهید شد، با زیبایی ها، مردمان خون گرم، طبیعت بکر و خورشید که عاشقانه شما را در این جنوبی ترین شهر ایران در آغوش خواهد کشید. اینجا جنوبی ترین قسمت از جنوب ایران است: استان سیستان و بلوچستان، شهر چابهار، روستای پسا بندر، اسکله پسا بندر.

تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل  در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.

جنوبی ترین شهر ایران موضوع مورد بحث ما است اما قبل از اینکه به این شهر سفر کنید اجازه دهید اول به سیستان و بلوچستان و چابهار گذری شیرین داشته باشیم.

شهر چابهار یکی از شهر هایی است که در جنوب شرق استان زیبای سیستان و بلوچستان واقع شده. بد نیست بدانید که بندر آن، تنها بندری از ایران بوده که به اقیانوس راه دارد و در کرانه های اقیانوس هند و دریای مکران واقع شده است. همچنین این بندر از با اهمیت ترین چهار راه های اصلی کریدور شمال به جنوب بازرگانی و اقتصادی جهان محسوب می شود.

ضمن اینکه علاوه بر جایگاه و موقعیتی که در اقتصاد و بازرگانی دارد، جاذبه ‌های بکر طبیعی و تاریخی گوناگون و متعددی نیز در آن قرار گرفته است. آب و هوای آن همیشه معتدل و کاملاً بهاری است، به همین دلیل به آن “چهار بهار” یا به عبارتی “چابهار” می گویند. برخی بر این باورند که نام “چابهار” برگرفته از واژه “چهار بهار” است، چرا که شما همیشه با آب و هوایی کاملاً بهاری و فروردینی در این منطقه رو به رو هستید.

برخی دیگر نیز بر این تصورند که چون مردم قدیم ساکن در این شهر بندر آن را “چه بار” می نامیدند، به معنای سوالی که از مسافران می شد بر این اساس که: چه باری دارید؟! پس “چه بار” به “چابهار” تغییر نام پیدا کرد. در گویش مردم محلی “چابهار” به افرادی اطلاق می‌ شود که محل اسکان خود را در اطراف چاه آب انتخاب می کنند. در این شهر برای تامین کردن آب آشامیدنی و مورد نیاز خانوار ها، مردم از زمان های دور در محل اسکان خود چاه حفر می کردند. بر همین اساس واژه “چه” به معنای چاه آب و واژه “بار” نیز به معنای اطراف و پیرامون است. با ورود افراد غیر بومی به این منطقه، اصطلاح گفته شده با گذشت زمان تغییر کرده و با توسعه یافتن شهر با واژه های “چهار بهار” و “چابهار” جایگزین شد. 

روستای پسا بندر از توابع دهستان زیبای میرثویان و از بخش دشتیاری شهرستان پر جاذبه چابهار در سیستان و بلوچستان محسوب می شود. جنوبی ترین نقطه ایران در این روستا واقع شده است. دقیقاً در یک کیلومتری قسمت جنوب شرق روستای پسا بندر و درست در کرانه های شمالی و وسیع دریای عمان و همینطور ساحل شگفت انگیز خلیج گواتر، در عرض جغرافیایی ۲۵ درجه و ۳ دقیقه و ۳۳ ثانیه شما با جنوبی ترین قسمت و نقطه ایران روبرو خواهید بود. فاصله پسا بندر تا شرق شهر رنگارنگ چابهار، تنها ۸۵ کیلومتر است.

همانطور که گفتیم جنوبی ‌ترین شهر ایران و جنوبی ترین نقطه در کشور، اسکله پسا بندر است. یکی از خارق العاده ترین اسکله های چابهار که اگر به این شهر سفر کردید، هیچ گاه بازدید از این اسکله را فراموش نکنید. این اسکله متفاوت بندری، درست در فاصله ۸۸ کیلومتری از بریس و نزدیک به خلیج گواتر قرار گرفته است.

ساکنان بومی این منطقه با زبان و گویش زیبای محلی “پسا بندن” سخن می گویند. روایتی وجود دارد که بر اساس آن در گذشته ها شخصی به نام “پسا “کدخدا و بزرگ این منطقه بوده. بر همین اساس نام  وی را بر این منطقه نهاده و “پسا بند” می نامند. این نشانه ها را که در کنار یکدیگر قرار دهید، گویای این موضوع است که این بندر در گذشته رونق و رفت و آمد فراوانی داشته است. ساحل ماسه ای آن شاید با تمام ساحل های دنیا متفاوت باشد و قدم زدن بر روی ماسه های اسکله پسا بندر یکی از تفریحاتی است که تحت هیچ شرایطی در سفر به این منطقه نباید از آن چشم پوشی کنید.

 این اسکله به عبارتی یک مرکز مهم و اصلی برای صادر کردن ماهی هایی مانند شیر ماهی، ماهی تن و ماهی حلوا به حساب می آید. به همین دلیل مکانی کاملاً درست و مناسب برای خرید و تهیه کردن ماهی به قیمتی اعلاء و اقتصادی محسوب می‌ شود. در نزدیکی این منطقه نیز یک جزیره ناشناخته وجود دارد که زیستگاه اصلی شاه میگو ها به حساب می آید. بیشتر اهالی و گردشگران منطقه حتماً برای تماشا و خرید شاه میگو به این دو منطقه سفر می کنند. ضمن اینکه کشف اسرار این منطقه و جزیره ناشناخته و بکر، هر فردی را برای گذز از این مکان وسوسه خواهد کرد.

همانطور که می دانید در بازدید از نقاط مهم و تاریخی مانند اسکله پسا بندر باید چند نکته مهم را به خاطر بسپارید.

  • نکته مهمی که باید به آن اشاره کنیم این است که مناطق تاریخی و گردشگری که جزء تاریخ و طبیعت بکر و دست نخورده ایران به حساب می آیند، نباید به واسطه حضور ما در خود، آسیب ببینند. پس در انتهای سفر خود این اسکله، منطقه و اهالی آن را همانطور که هستند رها کرده و به شهر خود باز گردید. بدون رد پا و نشانه ای از حضور شما و همرانتان !
  • توصیه می‌کنیم که در این مناطق از جا گذاشتن زباله، بطری های پلاستیکی، ته سیگار و مواردی از این دست، جداً خودداری کنید.
  • هر منطقه، طبیعت خاص و گونه های جانوری و گیاهی مخصوص به خود را دارد. پس سعی کنید با کمترین آسیب به این مناطق از آن ها دیدن کرده و آن ها را ترک کنید.
  • بدون اجازه عکاسی نکنید و به مردم محلی احترام بگذارید تا سفری پرخاطره داشته باشید.

این مطلب ادای دینی کوچکی بود به جنوبی ترین شهر ایران که شاید خیلی از ما از وجود و زنده بودن آن اطلاعی نداشته باشیم. بندری ساکت و آرام در شهری زیبا و پر شگفتی با مردمانی مهربان و صبور که شاید سالهاست مورد بی مهری قرار گرفته است. حقیقت این است که ایران به غایت زیباست. فارغ از مناطق جغرافیایی مختلف، گویش‌ ها ،فرهنگ ها و باور هایی که نقطه نقطه آن را زیباتر کرده اند. این مهم را فراموش نکنید، در هر نقطه به فرهنگ و باور ها و اعتقادات مردم ساکن و محلی در آن منطقه احترام بگذارید. شاید اینگونه بتوان توصیف بهتری داشت که: تفاوت میان فرهنگ ها، باور ها و رسوم و سنت هاست که ایرانی زیبا و یکپارچه را خلق کرده است. 

مطالب مرتبط

معرفی هتل های نزدیک به سفارت سریلانکا در تهران

تجربه ای تکرار نشدنی در هتل های کف شیشه ای مالدیو

نکات مهمی که باید درباره خرید بیمه مسافرتی بدانید!