جشن ماسلنیتسا، جشن نوروز در سرزمین اسلاوها

جشن ماسلنیتسا در روسیه که با نام جشن پنکیک هم شناخته می‌شود، جشنی برای خداحافظی با زمستان و شروع فصل بهار است. در این جشن که به مدت یک هفته ادامه دارد، مردم به شادی و پایکوبی پرداخته و پنکیک‌های خوشمزه با فیلینگ و تاپینگ‌های مختلف نوش جان می‌کنند. اما ریشه این جشن چیست و تاریخچه آن به چه زمانی بازمی‌گردد؟ اگر شما هم دوست دارید تا با جشن ماسلنیتسا، جشن نوروز در سرزمین اسلاوها بیشتر آشنا شوید، ادامه این مطلب از مجله گردشگری الی گشت را به‌هیچ‌عنوان از دست ندهید. در ادامه این مطلب قصد داریم تا شما را با جشن پنکیک‌ها بیشتر آشنا کنیم.

جشن ماسلنیتسا که در زبان انگلیسی به معناهای مختلفی مانند هفته پنکیک، هفته کره یا هفته پنیر ترجمه شده است، یک جشن سنتی در بین اسلاوها برای خداحافظی با زمستان و سلامی دوباره به بهار است. به باور ارتدکس‌های روسیه، در هفته توبه از گناهان در آخر سال، نباید گوشت مصرف کرد، اما مصرف لبنیات مانعی ندارد. به همین دلیل هم در این هفته، هر روز پنکیک خورده می‌شود و جشن‌های مختلفی مانند برف بازی برگزار می‌کنند.

این جشن در واقع یک هفته قبل از پایان روزه گوشت مسیحیان، یا یک هفته قبل از روز عید پاک ارتدکس گرفته می‌شود. ستاره این جشن هم بلینی‌های روسی یا همان پنکیک‌های روسیه هستند که با مواد مختلفی پر شده یا روی آن خوراکی‌های متفاوتی گذاشته می‌شود. این پنکیک‌های خوشمزه مانند تمام پنکیک‌های دیگر از تخم مرغ، کره و شیر درست شده‌اند.

بخش بزرگی از جشن ماسلنیتسا را غذاهای مختلف تشکیل می‌دهد. در افسانه‌های محلی گفته می‌شود که در طول روز باید به تعداد دفعاتی که یک سگ دمش را تکان می‌دهد غذا بخورید که تعداد خیلی زیادی است. این افسانه‌ها به ما درباره اهمیت غذا در این جشن نوروزی می‌گوید. بلینی یا همان پنکیک‌های این جشن به صورت تازه و روزانه تهیه شده و پنکیک‌هایی بسیار خوشمزه، مقوی و سیرکننده هستند. شاید برای شما هم سؤال پیش بیاید که چرا پنکیک در جشن ماسلنیتسا خورده می‌شود؟ در واقع پنکیک‌های طلایی و گرم نمادی از خورشید هستند که قرار است سرمای زمستان را از روسیه برده و بهاری گرم را به این کشور هدیه بدهد. به همین دلیل هم تمامی مردم روسیه تا جایی که می‌توانند از این پنکیک‌ها خورده تا بهاری گرم و دلپذیر را به کشور خود دعوت کنند.

در طول جشن ماسلنیتسا، تنها در مسکو، حدود ۵۰۰ مراسم و رویداد به صورت سالیانه برنامه ریزی می‌شود و در این هفته انجام می‌شود. این مراسم‌ که بیشتر مراسم رسمی اسلاوها هستند، در پارک‌های اطراف شهر، موزه‌ها و جاهای عمومی دیگری از این قبیل برگزار می‌شوند. در خیابان‌های شهرهای مختلف هم می‌توانید جشنواره‌های مختلفی را مشاهده کنید.

این جشن در روز یکشنبه یا روز بخشش به پایان می‌رسد. گفته می‌شود که در پایان جشن ماسلنیتسا، یک زن که لباس عروسکی سنتی روسی به تن دارد با پنکیک‌های بیشتر به سطح شهر آمده و کل شهر را مورد رحمت قرار می‌دهد. در این روز تمامی گناهان و ناپاکی‌ها بخشیده شده و انرژی خوب به مردم داده می‌شود. پس از این نمایش نمادین، بهار شروع شده و زمستان به‌طورکلی تمام می‌شود.

همان طور که در بخش قبلی اشاره کردیم، جشن ماسلنیتسا به طور کلی یک هفته ادامه دارد. اما شاید برای شما هم این سؤال به میان آمده باشد که چگونه این جشن را برگزار کرده و در هر روز چه مراسمی انجام می‌شود؟ در ادامه می‌توانید رسومات مربوط به هر روز هفته را مشاهده کنید.

در اولین روز جشن ماسلنیتسا، اولین سری پنکیک‌ها آماده شده و در ساعت ۵ عصر روز دوشنبه، مراسم‌ و رویدادهای این جشن به‌صورت رسمی شروع می‌شوند.

 روز دوم، تمامی اسلاوها، پیر و جوان، به خیابان رفته و برف بازی یا سورتمه سواری می‌کنند. در روز سوم تمامی رستوران‌ها و کافه‌های شهرهای مختلف روسیه پنکیک با تاپینگ و فیلینگ‌های مختلف و البته شیرین را به منوی خود اضافه کرده و تخفیف زیادی روی آن‌ها می‌گذارند. در این روز تمامی مردم برای خوردن پنکیک به کافه‌ها و رستوران‌ها می‌روند.

روز پنجم که به نام روز مادرشوهر شناخته می‌شود، روزی است که خانواده‌ها در روسیه دور هم جمع شده و در کنار هم پنکیک خورده و از جشن ماسلنیتسا لذت می‌برند.

 روز ششم جشن نوروزی روسیه، روز خداحافظی با برف و زمستان است. در این روز اسلاوها به مناطق برفی روسیه رفته و تا جای ممکن در کنار خانواده و دوستان خود برف بازی کرده و از آخرین روزهای زمستان لذت می‌برند. در روز هفتم و روز آخر، یک عروسک نمادی که با نی ساخته شده است در شهر قرار می‌گیرد. این عروسک همان زنی است که با پنکیکی در دست خود به شهر رحمت بخشیده و رسیدن بهار را مژده می‌دهد. پنکیک در دست این زن هم مانند پنکیک‌های دیگر جشن ماسلنیتسا نمادی از خورشید و گرمایی است که بهار قرار است به روسیه هدیه بدهد.

در کل می‌توان گفت که جشن ماسلنیتسا  یک جشن برای خداحافظی با زمستان و برف زیبای آن است و مردم تشویق می‌کند تا بیرون رفته و به همراه دوستان و خانواده خود از زندگی لذت ببرند. به همین دلیل هم در آخرین روز، یک رژه یا مراسم با  لباس‌های نمادین صورت گرفته و مردم آخرین روز از هفته پنکیک‌های روسیه را هم با خوردن پنکیک‌های گرم و خوشمزه و همچنین تماشای این نمایش جشن می‌گیرند.

در جشن ماسلنیتسا تنها لباس‌های سنتی روسیه یا فرهنگ روسی مشاهده نمی‌شود. در این هفته می‌توانید شاهد نمایش‌هایی از فرهنگ‌های مردم دیگری که در روسیه زندگی می‌کنند هم باشید. تمامی شهروندان روسیه در کنار هم جمع شده و آمدن فصل زیبای بهار را جشن می‌گیرند.

در طول این جشن می‌توانید کاملاً فرا رسیدن فصل بهار را حس کنید. در هر گوشه‌ای از شهر نمایش‌های مختلف و رویدادهای هیجان انگیزی برگزار شده، در پارک‌ها سرگرمی‌های مختلفی تدارک دیده شده و عطر پنکیک‌های گرم و خوشمزه فضا را پر کرده است. مسکو و سن پترزبورگ هر دو در این هفته میزبان توریست‌های بسیاری هستند که به این شهرها سفر کرده تا جشن نوروزی را در کنار اسلاوها باشند.

غذای اصلی که در جشن ماسلنیتسا سرو می‌شود پنکیک‌های طلایی و گرم هستند. اما با این وجود در سراسر روسیه می‌توان غذاهای خوشمزه و سنتی دیگری هم مشاهده کرد که مردم در هفته پنکیک‌ها نوش جان می‌کنند. یکی از غذاهای محبوبی که از گذشته تا کنون در جشن ماسلنیتسا سرو می‌شده است، ماهی است. ماهی در روش‌های مختلفی مانند سرخ شده، آب پز، بخارپز، تنوری و به روش‌های دیگری طبخ شده و روی میز غذا در جشن ماسلنیتسا قرار می‌گرفت. با این ماهی‌ها و سبزیجات معطر دیگر یک سوپ مقوی آماده می‌کردند و در ظرف‌های شیشه‌ای می‌ریختند.

یکی دیگر از خوراکی‌های محبوبی که در جشن ماسلنیتسا خورده می‌شود، پای‌های مختلف روسی هستند. این پای‌ها هم مانند پنکیک‌ها فیلینگ‌های مختلفی داشته و از آجیل و عسل گرفته تا قارچ را می‌توان در آن‌ها پیدا کرد. در کنار این غذاها، روی میز غذاهای جانبی دیگری مانند پنیر، توت‌های مختلف، خامه ترش، تخم مرغ و بسیاری خوراکی‌های دیگر هم قرار می‌گیرد.

در طول جشن ماسلنیتسا، مردم بیشتر در فضای باز رفته تا در مراسم‌ها و جشن‌های مختلف شرکت کنند. به همین دلیل هم برای جلوگیری از سرما خوردگی و برای این که گرم شوند، به همراه پنکیک‌ها و شیرینی‌های خود یک دمنوش گرم هم تهیه می‌کردند. این دمنوش گیاهی بوده و باید گرم نوشیده شود تا بتواند مردم در برابر سرمای روسیه در زمستان محافظت کند.

در این مطلب با یکی از جشن‌های رسمی روسیه با نام جشن ماسلنیتسا آشنای شدیم. در این جشن می‌توانیم نمادهای مختلفی مانند عروسک‌های سنتی روسیه، لباس‌های سنتی این کشور، غذاهای مختلف، برف بازی، نمایش، رویدادها و آهنگ‌های سنتی بسیاری را مشاهده کنیم.

اما مهم‌ترین نماد این جشن، پنکیک‌های طلایی، گرم و خوشمزه‌ای هستند که هر هفت روز به صورت گرم و تازه سرو می‌شوند. این پنکیک‌های زیبا در واقع نمادی از خورشید گرمی است که قرار است بهاری زیبا به روسیه هدیه بدهد. در طول هفته‌ای که جشن ماسلنیتسا در آن برگزار می‌شود، توریست‌های بسیاری هم به روسیه می‌آید تا این جشن و شادی را با مردم این کشور سهیم شوند. اگر دوست دارید تا با جاذبه‌های گردشگری، اقامتگاه‌ها و در کل فرهنگ روسیه بیشتر آشنا شوید، سایر مطالب الی گشت را به هیچ عنوان از دست ندهید. در صورتی که قصد دارید تا به این کشور زیبا با تاریخ و فرهنگی غنی سفر کنید هم با کارشناسان ما در تماس باشید. از همراهی شما در یک مطلب دیگر سپاس گزاریم.

جشن ماسلنیتسا یک جشن سنتی در بین اسلاوهاست که با نام هفته پنکیک هم شناخته می‌شود. این جشن برای خداحافظی با زمستان و سلامی دوباره به بهار برگزار می‌شود.

نماد اصلی جشن ماسلنیتسا پنکیک‌های گرم و طلایی هستند. این پنکیک‌ها نمادی از خورشید بوده و در واقع با خوردن و تهیه کردن آن‌ها، مردم روسیه بهاری گرم و دلپذیر را به کشور خود دعوت می‌کنند.

در جشن ماسلنیتسا علاوه بر پنکیک و پای روسی، غذاهای دیگری هم سرو می‌شود که معروف‌ترین و محبوب‌ترین آن‌ها سوپ ماهی با سبزیجات معطر است.

در طول جشن ماسلنیتسا، تنها در مسکو بیش از ۵۰۰ جشن، نمایش و رویداد مختلف برنامه‌ریزی شده و بیشتر آن‌ها در فضاهای عمومی و پارک‌های شهر برگزار می‌شوند.

 

مطالب مرتبط:
دیوالی؛ جشن ملی مردم هند
برترین مراسم و جشن های دنیا

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز