بیوک آدا (Büyükada) در لغت به معنای «جزیره بزرگ» است. این جزیره با مساحت حدود ۵ کیلومترمربع بزرگترین جزیره مجمعالجزایر پرنس (Princes’ Islands) در نزدیکی بخش آسیایی استانبول ترکیه محسوب میشود. بیوک آدا به خاطر طبیعت منحصربهفرد، جاذبههای تاریخی و تفریحات آبی خود در بین گردشگران محبوب است. در این مقاله قصد داریم این جزیره زیبا را به طور کامل معرفی کنیم. با الی گشت همراه باشید تا با جزیره بیوک آدای استانبول آشنا شویم.
بیوک آدا جزیرهای تماشایی در نزدیکی استانبول است که هیچ خودرویی در آن تردد نمیکند. این جزیره در بین ۹ جزیره پرنس در دریای مرمره، بزرگترین است و بیش از ۷۰۰۰ نفر جمعیت دارد. نام این جزیره از دو واژه بیوک و آدا تشکیل شده که در زبان ترکی بیوک به معنای بزرگ و آدا به معنای جزیره است. همچنین بیوک آقا در زبان یونانی به معنای شاهزاده است. اگر چه این جزیره از دوران گذشته موردتوجه بود و بهعنوان اقامتگاه خانوادههای سلطنتی در تبعید شناخته میشد؛ اما کشف سکههای طلا از این جزیره در سال ۱۹۳۰ بر ارزش تاریخی بیوک آدا افزود.
این جزیره زیبا به خاطر آب و هوای تمیز و طبیعت سرسبز خود در طول سال پذیرای گردشگران زیادی است. نکته جالب درباره این جزیره نبود ماشین در آن است. در بیوک آدا فقط ماشینهای پلیس و شهرداری اجازه تردد دارند. تا چند سال قبل کالسکههایی برای جابهجایی مسافران در جزیره وجود داشت که به خاطر تلاش حامیان حقوق حیوانات، تردد این وسایل در جزیره ممنوع شد. در حال حاضر ساکنان و گردشگران بیوک آدا فقط میتوانند از دوچرخه و ماشینهای برقی استفاده کنند.
این جزیره پر از ویلاهای زیبا با معماری قرن نوزدهم میلادی و کوچههای سرسبز است و در دامنه تپههای آن عمارتهای تاریخی زیادی همراه با صومعهها و کلیساهای جذاب خودنمایی میکنند. در بیوک آدا امکانات و زیرساختهای خوبی فراهم شده و به همین علت تعداد گردشگران در آن نسبت به دیگر بخشهای جزایر پرنس بیشتر است. همچنین در این جزیره رستورانهای متنوع و پلاژهای ساحلی خوبی ساخته شدهاند. از بخشهای اصلی جزیره بیوک آدای استانبول میتوان به تپه شمالی (ماناستیر تپه) و تپه جنوبی (یوجه تپه) اشاره کرد.
بیوک آدا کجاست و چگونه میتوان به این جزیره دسترسی پیدا کرد. جزیره بیوک آدا در نزدیکی بخش آسیایی استانبول و در مجاورت منطقه آدلار جزایر پرنس قرار دارد و از زیباترین جزیرههای دریای مرمره محسوب میشود. برای دسترسی به این جزیره گردشگران میتوانند از اسکلههای بستانچی، کادیکوی و کارتال در بخش آسیایی و کاباتاش و سیرکجی در بخش اروپایی استفاده کنند. اما بهترین مسیر برای دسترسی به جزیره بیوک آدا، ایستگاه کاباتاش است.
آدرس جزیره بیوک آدا: دریای مرمره، بخش آسیایی استانبول، مجاورت منطقه آدلار، جزایر پرنس، جزیره بیوک آدا
برای آشنایی با تاریخچه جزیره بیوک آدا در ترکیه باید به دوران امپراتوری بیزانس باز گردیم. اولین قصر و صومعه این جزیره در زمان پادشاهی یکی از امپراتورهای بیزانس با نام جوستین دوم (Justin II) در سال ۵۶۹ میلادی ساخته شد. بعدها ساختوساز در این جزیره توسط امپراتور ایرن (Eirene) ادامه پیدا کرد و جزیره بیوک آدا به محل تبعید مخالفان و دشمنان امپراتوری و پادشاهان در تبعید بیزانس تبدیل شد.
این جزیره یکی از آخرین مکانهایی بود که عثمانیها توانستند از امپراتوری بیزانس تصرف کنند. در سال ۱۸۴۶ اولین سرویس کشتی از استانبول (قسطنطنیه) به این جزیره در دسترس مسافران و اهالی قرار گرفت. در دورهای جزیره بیوک آدا فراموش شد، اما مدتی بعد به یکی از استراحتگاههای تابستانی محبوب برای ساکنان ثروتمند شهر استانبول تبدیل شد. اکثر ساکنان یونانی این جزیره در تبادل جمعیتی بین یونان و ترکیه در سال ۱۹۲۳ و پس از قتلعام سال ۱۹۵۵ به یونان مهاجرت کردند. در حال حاضر فقط تعداد کمی یهودی در جزیره ساکن هستند. همچنین این جزیره در سال ۱۹۲۹ میلادی به مدت چهار سال محل تبعید «لئون تروتسکی»، مبارز انقلابی روسی بود و او در این مدت اثر زندگینامه خود و تاریخ انقلاب روسیه را نوشت. جالب بدانید هنوز هم خانه تروتسکی در جزیره پابرجاست و یکی از جاذبههای بیوک آدا محسوب میشود.
تا زمان استخراج آهن در جزیره بیوک آدا، گردشگری این منطقه کند بود؛ اما در سال ۲۰۱۵ با توسعه زیرساختها، صنعت گردشگری در این جزیره به اقتصاد غالب منطقه تبدیل شد. امروزه بناهای برجای مانده از دوران بیزانس و حکومت عثمانیان و کلیساهای سبک یونانی جزیره بیوک آدا مانند کلیسا و صومعه ارتدوکس یونانی، کلیسای آگوس دیمیتریوس، اسکله قدیمی و مسجد حمیدیه بسیار مورد توجه گردشگران هستند.
برای افرادی که تحمل گرما را ندارند از اردیبهشت تا تیرماه و از اواسط شهریور تا اواخر مهر بهترین زمان سفر به جزیره بیوک آدا است. اما افرادی که مشکلی با گرما ندارند میتوانند در فصل تابستان به این جزیره سفر کنند. در این فصل اگر چه دمای هوا بالای ۲۰ درجه است؛ اما بهندرت به ۳۰ درجه میرسد. همچنین طبیعت جزیره حسابی سرسبز میشود. البته فصل بهار هم زمان مناسبی برای بازدید از بیوک آدا است و گردشگرانی که عاشق مناظر بهاری و درختان پر از شکوفه هستند میتوانند در بهار از این جزیره بازدید کنند.
بیوک آدا در زمستان بسیار سرد میشود و به همین علت کمتر گردشگری به این منطقه سفر میکند. بیشتر بارشهای زمستانی در بیوک آدا به صورت باران است.
بیوک آدا سواحل تماشایی، بناهای تاریخی با معماری بسیار زیبا و مناطق جنگلی فوقالعادهای را در خود جایداده است. بیشتر بخشهای این جزیره به صورت تپه تپه است و برای گشت و گذار در آن باید پیادهروی کرده و یا از دوچرخه استفاده کنید. از جاذبههای جزیره بیوک آدای استانبول میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کلیسای آیا یورگی (Aya Yorgi Church)
کلیسای آیا یورگی بیوک آدا جزو قدیمیترین کلیساهای جزایر پرنس است. این کلیسای ۹۰۰ساله بر بلندای یوجه تپه قرار دارد و مسیر دسترسی به آن دارای شیب بسیار تند است. این کلیسا در دورههای مختلف شاهد تغییرات زیادی بوده و آخرین بار حدود ۳۰۰ سال قبل توسط عثمانیان مرمت و بازسازی شده است. کلیسای آیا یورگی چشمانداز بسیار زیبایی از تپهها و جنگلهای اطراف دارد و در اطراف آن هم رستورانها و کافههای جذابی ساخته شدهاند که برای استراحت مناسب هستند.
- خانه رشات نوری گون تکین، ادیب ترکیه ای
خانه رشات نوری گون تکین، ادیب ترکیهای یکی از خانههای تاریخی بیوک آدا محسوب میشود که در خیابان کلیسای آیا یورگی و در یوچه تپه قرار دارد و گردشگران قبل از رسیدن به کلیسا میتوانند از این بنا هم بازدید کنند.
- یتیم خانه یونانی پرینکیپو (Büyükada Rum Yetimhanesi)
یتیمخانه یونانی پرینکیپو یکی از اولین سازههای چوبی جهان است که حدود ۱۲۰ سال پیش و در زمان دولت عثمانی به دست یک معماری فرانسوی ساخته شد. این بنا ابتدا یک هتل بود؛ اما در بین سالهای ۱۹۰۳ تا ۱۹۶۴ میلادی به یتیمخانه تبدیل شد. در حال حاضر این ساختمان متروکه است.
- کلیسا و صومعه سنت جورج کودوناس (Hagios Georgios Koudonas Monastry)
کلیسا و صومعه سنت جورج کودوناس در دوران امپراتوری بیزانس بر روی یوجه تپه ساخته شده است. این کلیسا و صومعه از بخشهای مختلف تشکیل شدهاند و در نزدیکی آنها هم قبرستانی متعلق به کارگران بنا وجود دارد. بر اساس کتیبه موجود، زنی یونانی بنای کلیسا را به سنت جورج اهدا کرده است. در حال حاضر کلیسا و صومعه سنت جورج کودوناس جزیره بیوک آدا خالی از سکنه است. از دیگر کلیساهای موجود در بیوک آدا میتوان به کلیساهای ارتدکس یونان پاناجیا، کلیسای هاگیوس دیمیتریوس، کلیسای فرانسیسان سان پاسیفیکو، کلیسای ارمنی سورپ آستوادزادزین وراپولیوم، صومعه ارتدکس یونان هاگیوس و کلیسای آیروس نیکولاس والدگریک اشاره کرد.
- موزه آدالار (Adalar Museum)
موزه آدالار یکی دیگر از جاذبههای بیوک آدا در ترکیه است که حدود صدها فیلم مستند ضبط شده، تعداد زیادی اشیای تاریخی و داستانهای شفاهی تاریخی در آن به نمایش درآمدهاند.
- مسجد حمیدیه (Buyukada Hamidiye Mosque)
قدمت مسجد حمیدیه به دوران عثمانیان بازمیگردد. این مسجد به دستور شاه عبدالحمید عثمانی ساخته شده و دارای معماری بسیار جذابی است.
- پارک طبیعت بیوک آدا (Buyukada Tabiat Parki)
پارک طبیعت بیوک آدا با ۴۴۵ هکتار مساحت در شرق این جزیره قرار دارد و در سال ۲۰۱۱ توسط وزارت کشاورزی و جنگلداری بهعنوان پارک طبیعی معرفی شده است.
- پلاژ ویرانباغ (Viranbağ Plaji)
اگر چه شنا در بسیاری از سواحل جزیره بیوک آدا امکانپذیر است؛ اما پلاژ ویرانباغ یک مکان عالی برای شنا و استراحت محسوب میشود. این پلاژ در یک ساحل سنگریزهای احداث شده و با یک اسکله بهصورت مستقیم به اقیانوس دسترسی دارد؛ بنابراین گردشگرانی که کفش مناسب نداشته باشند میتوانند از مسیر مستقیم اسکله برای رسیدن به داخل آب استفاده کنند. از امکانات این پلاژ میتوان به رستوران، چتر، تختهای آفتابگیر و ترانسفر قایق در ماههای تابستان اشاره کرد.
- کلوپ ساحلی نظام پلاژ (Nizam Plaji)
کلوپ ساحلی نظام پلاژ یکی دیگر از جاذبههای بیوک آدا است که گردشگران میتوانند در آن اوقات فراغت خود را سپری کنند. این پلاژ در نزدیکی شهر قرار دارد و از پلاژ ویرانباغ کوچکتر است.
- عمارت متروکه تروتسکی (Trotsky’s Abandoned Mansion)
عمارت متروکه تروتسکی در انتهای کوچه Hamlaci Sk قرار دارد. تروتسکی، انقلابی روسی چندین سال از تبعید خود را در این خانه گذرانده است.
- بازار محلی مواد غذایی (The Local Fresh Food Market)
بازار محلی مواد غذایی بیوک آدا در گوشهای از Guzeller Sk و Hamidiye Cail Sk قرار دارد. این بازار مکان ایدهآلی برای خرید انواع میوه و سبزیجات تازه، گوشت پخته شده، پنیر و تعامل با مردم محلی است. بازار محلی بیوک آدا هر صبح باز است و از مرکز Aladar میتوان با یک پیادهروی کوتاه به این مکان رسید.
هتلهای جزیره بیوک آدا در ترکیه دارای امکانات عالی هستند و گردشگران با توجه به بودجه و سلیقه خود میتوانند هر یک از هتلهای زیر را برای اقامت انتخاب کنند:
- هتل قصر باشکوه (Splendid Palace): این هتل دو قرن پیشساخته شده و در حال حاضر دارای ۷۰ اتاق و چهار سوئیت ویژه است. از امکانات هتل قصر باشکوه میتوان به سالن بازی کودکان، استخر، صندوق امانات، اتاق کنفرانس، سالن ورزش، اینترنت رایگان و صبحانه رایگان اشاره کرد. همچنین اتاقهای این هتل چشمانداز فوقالعادهای رو به ساحل و دریا دارند.
- هتل پرنسس بیوک آدا (Buyukada Princess Hotel): چشمانداز این هتل از یک طرف به ساحل و از طرف دیگر به میدان ساعت است. هتل پرنسس بیوک آدا دسترسی خوبی به کافهها، رستورانها و بستنیفروشیهای جزیره دارد.
- هتل سنار کوناک بوتیک (Cenar Konak Butik Hotel): این هتل دارای اتاقهای کوچک مبله با بالکن، وایفای رایگان و قهوهساز است و اقامت لذتبخشی را برای مهمانان فراهم میکند.
- هتل ماسال (Masal Hotel): این هتل در واقع یک ساختمان قدیمی است که فاصله بسیار کمی تا ساحل دارد. اتاقهای هتل ماسال بهخوبی تجهیز شدهاند و از نظر قیمت بسیار مقرونبهصرفه هستند. این هتل دارای پذیرش ۲۴ ساعته و وای فای رایگان است.
- عمارت تاریخی Büyükada Anastasia Meziki History Mansion: این عمارت زیبا در فاصله چندقدمی ترمینالهای کشتی قرار دارد و دارای اتاقهای دونفره، اتاقهایی با چشمانداز دریا و سوئیتهای خانوادگی است. تمامی این اتاقها در عین حفظکردن سبک سنتی ساختمان، امکانات مدرن و چیدمان راحتی را در اختیار مهمانان قرار میدهند.
هتلهای دارای استخر: مهمانانی که ترجیح میدهند هتلهای دارای استخر را در بیوک آدا رزرو کنند باید به سراغ هتلآپارتمان Karadag، Büyükada Cankaya یا هتل Ascot بروند.
در جزیره بیوک آدا کجا غذا بخوریم و به کدام کافهها و رستورانها سر بزنیم؟ در این جزیره زیبا کافهها و رستورانهای زیادی وجود دارند. رستورانهای کنار پلاناد معمولاً گرانتر از رستورانهای داخل روستا هستند؛ اما گزینههای بیشتری را در اختیار گردشگران قرار میدهند.
گردشگرانی که قصد دارند صبح زود صبحانه بخورند بهتر است صبحانه را در هتل خود نوش جان کنند؛ زیرا کافههای اطراف شهر صبح زود باز نیستند. بیشتر رستورانها در زمان ناهار فعالیت میکنند؛ اما برای گزینههای مقرون به صرفه، کافههای کوچک در امتداد Cinar Cd گزینههای مناسبی هستند. این کافهها معمولاً ساندویچهای ترکی، همبرگر غربی و غذاهای گرم را سرو میکنند.
بهطورکلی از معروفترین رستورانها و کافههای بیوک آدا میتوان به اسکی باغ، فیستیک احمد مکانی، پاستانه سی، کوشم، سکرت گاردن، میلانو و کوناک اشاره کرد.
در این مقاله به معرفی جزیره بیوک آدا در ترکیه پرداختیم. همانطور که گفته شد این جزیره زیبا در دریای مرمره و در فاصله کمی از استانبول قرار دارد و به راحتی میتوان به آن دسترسی پیدا کرد. بیوک آدا بهخاطرداشتن آب و هوای تمیز، طبیعت سرسبز و سواحل زیبا در بین گردشگران بسیار محبوب شده است.
مطالب مرتبط: