کشور عزیزمان ایران دارای جاذبههای گردشگری و مناطق طبیعی بیشماری است و هر ساله گردشگران زیادی از سراسر دنیا از این جاذبهها دیدن میکنند. یکی از این جاذبههای دیدنی جزیرههای مختلف کشور هستند که بعضی از آنها چندان شناخته شده نیستند. در این مقاله از الی گشت به سراغ جزایر ناشناخته ایران، این بهشتهای دورافتاده میرویم.
برای خرید بلیط هواپیما از الی گشت روی عکس زیر کلیک کنید :
فهرست مطالب
ایران جزایر زیاد و گوناگونی دارد که از بسیاری از آنها میتوان بازدید کرد یا در آنها سکونت کرد، اما برخی از آنها نه کاربری سکونت دارند و نه محلی برای زندگی هستند. گفته میشود بیش از ۴۰ جزیره مسکونی و غیرمسکونی در حوزه استانهای خوزستان، بوشهر و هرمزگان وجود دارد.
همانطور که میدانید خلیجفارس پر است از جزیرههای کوچک و بزرگ که یکی از دیگری زیباترند. مشهورترین آنها کیش و قشم است که ایرانیها و حتی گردشگران خارجی بهخوبی آنها را میشناسند. اما جزایر زیبای دیگری هم در ایران هستند. جزایر ناشناخته ایران که کمتر گردشگری آنها را میشناسد و از آنها بازدید میکند.
در این مقاله از الی گشت قصد داریم به معرفی این جاذبههای دیدنی بپردازیم. اگر شما هم دوست دارید درباره این جزایر ناشناخته بیشتر بدانید با الی گشت همراه باشید.
یکی از جزایر ناشناخته ایران که حتماً باید درباره آن بدانید جزیره مسطح سیری با نام فارسی «جزیره راز» است. این جزیره دیدنی تنها ۲۷ کیلومتر تا مرکز شهرستان ابوموسی فاصله دارد و در قلب خلیجفارس واقع شده و ابوموسی در قسمت شرقی آن قرار دارد.
جالب است بدانید سیری جزیرهای ذوزنقهای شکل و مرجانی است که به معدن خاک سرخ مشهور است. حتی یک نفر هم در این جزیره ساکن نیست و معمولاً افراد برای گردش یا کار به این جزیره میروند. بهترین زمان سفر و بازدید از این مورد از جزایر ناشناخته ایران، زمستان و اوایل پاییز است.
جزیره سیری این مورد از جزایر ناشناخته ایران در حال حاضر آهوهای جبیر بسیاری دارد؛ اما در گذشته حیوانات بیشتری همچون طوطی داشت که دیگر در آن زندگی نمیکنند. اما از آنجایی که زندگی بومی در این جزیره خیلی پررونق نیست، سواحل بسیار بکر و زیبایی دارد.
همچنین تعدادی نخل هم در این جزیره مسطح وجود دارد که اگرچه خرما میدهند؛ اما همان جا مصرف میشوند و به جایی صادر نمیشوند.
جزیره ابوموسی یکی دیگر از جزایر ناشناخته ایران است که از شهرستانهای استان هرمزگان به شمار میرود و از شهر لنگه با شناور و از شهر بندرعباس با پرواز میتوان به آن دسترسی پیدا کرد.
سالیان طولانی است که ایرانیها در این جزیره زندگی میکنند و با اینکه تنها ۱۲ کیلومتر مساحت دارد، اما با زیبایی بکرش گردشگران را به سوی خود میکشاند.
البته ابوموسی تا چند سال پیش به گردشگران امکان بازدید نمیداد، اما از وقتی که امارات ادعای مالکیت بر آن را داشت، راه ورود گردشگر به آن قدری آسانتر شد. بااینحال برای حضور در جزیره باید فرمانداری ابوموسی نام افراد را تأیید کند.
لازم به ذکر است جزیره ابوموسی، تنب بزرگ، تنب کوچک، فارور بزرگ و کوچک و جزیره سیری با همدیگر شهرستان ابوموسی را تشکیل میدهند که همگی این جزایر هم در نزدیکی هم و جزء جزایر خلیجفارس به حساب میروند.
یکی دیگر از جزایر ناشناخته ایران در خلیجفارس، هندورابی است که دولتهای مختلف در سالهای اخیر کوشش کردند تا این جزیره نزدیک به کیش، تبدیل به مقصدی گردشگری شود، به همین خاطر در آن اقامتگاه و فرودگاه ساختند.
چندین تور گردشگری هم به مقصد این جزیره دیدنی برگزار شد. با این وجود در حال حاضر برای سفر به این جزیره باید قایق پیدا کنید چرا که فعلاً تورهای گردشگری به آنجا مسافر نمیبرند. گفتنی است این جزیره ساکنان بومی کمی دارد؛ اما همچون جزیره مارو یا شیدور پر از مار است.
این جزیره تا کیش ۲۳ کیلومتر فاصله دارد و مساحتی بالغ بر ۲۲ کیلومترمربع دارد و بهصورت دریایی (از کیش) و هوایی (از فرودگاه هندورابی) میتوان به آن دسترسی داشت.
این مورد از جزایر ناشناخته ایران را به دلیل تعدد مارها، مارو هم مینامند. با این وجود میتوانید هر موقع که بخواهید به جز فصل گرما یعنی تابستان، به این جزیره دیدنی در خلیجفارس بروید و ماهیگیری کنید.
نکتهای که باید بهخاطر داشته باشید این است که در فصل تخمریزی لاکپشتها به این جزیره نروید. چرا که این جزیره محل اصلی تخمریزی لاکپشتهایی است که بکربودن جزیره برایشان از اهمیت بالایی برخوردار است.
این مورد از جزایر ناشناخته ایران ۹۸ هکتار مساحت دارد و از جمله جزایر غیرمسکونی بهحساب میرود. مارو تا بندر مقام ۱۹ کیلومتر فاصله دارد و بهصورت دریایی (از طریق فرودگاه لاوان) و بهصورت هوایی (از طریق بندر مقام) میتوان به آن دسترسی پیدا کرد.
از مهمترین جزایر ناشناخته ایران در خلیجفارس که گاهی در اخبار اسم آن را میشنویم، تنب بزرگ و تنب کوچک است. فاصله تنب بزرگ تا جزیره رأسالخیمه در امارات ۸۲ کیلومتر است و همین امر موجب بروز ادعای مالکیت از طرف کشور امارات شده.
اما خوشبختانه تا امروز این دو جزیره ایران در خلیجفارس هم همچون ابوموسی در مرزهای ایران قرار دارند.
این مورد از جزایر ناشناخته ایران، گرد، شنی و خشک بوده و دارای تپههایی است که بلندترین آنها ۵۳ متر ارتفاع دارد. قسمت جنوبی جزیره که هموارتر است، بهترین جا برای لنگرگاه به شمار میرود. در این قسمت جزیره، گیاهان صحرایی میرویند که برای دامها مناسب هستند.
لازم به ذکر است که در بخشی از این جزیره، مردم زندگی میکنند و بخشی دیگر هم نیروهای نظامی مستقر هستند. این جزیره ۹۱ کیلومتر مساحت دارد و از بندر لنگه ۵۰ کیلومتر فاصله دارد.
جزیره تنب کوچک در لغت به معنی تپه کوچک است و فقط دو و نیم کیلومتر مساحت دارد و جزیرهای مثلثی شکل است که نزدیکترین بندر ایرانی به بندر خمیر و لنگه به حساب میرود.
بیشترین تجهیزات و قسمتهای مربوط به تنب کوچک استحکامات نظامی هستند. به همین خاطر امکان زندگی در این جزیره خیلی کوچک وجود ندارد و نمیتوان آن را یک منطقه گردشگری بهحساب آورد. از طریق بندر لنگه و بهصورت دریایی میتوان به تنب کوچک و بزرگ دسترسی داشت.
یکی دیگر از جزایر ناشناخته ایران که جزیرهای ماسهای و دیدنی است، جزیره شیف در بوشهر است. این جزیره که ساکنان عربزبان دارد در ۶ کیلومتری شمال بندر بوشهر واقع شده.
جزیره شیف، جاذبههای طبیعی زیادی ندارد؛ اما سالهای زیادی است که ساکنان آن با ماهیگیری امرارمعاش میکنند و میتوان گفت ماهیگیری و صیادی جاذبهای گردشگری در جزیره شیف به شمار میرود. این مورد از جزایر ناشناخته ایران در خلیجفارس حدوداً ۴۰۰۰ نفر جمعیت دارد.
وسعت شیف ۱۴ کیلومتر است و از بندر بوشهر ۱۲ کیلومتر فاصله دارد و از طریق دریایی و از بندر بوشهر میتوان به آن دسترسی داشت.
از دیگر جزایر ناشناخته ایران در خلیجفارس که مسکونی نیست، باید از جزیره میرمهنا یادکرد که در شهرستان بوشهر واقع شده و انگور و انجیر معروفی دارد و درخت کُنار بزرگش، نمادی از این جزیره به حساب میرود.
جالب است بدانید این جزیره به نام یکی از سرداران محلی ایران به نام «میرمهنا» نامگذاری شده که برای تصرفنشدن جزایر جنوب ایران به دست اروپاییان، مبارزه کرده. دولت از مدتها پیش تصمیم داشته این جزیره را تبدیل به مقصدی گردشگری کند؛ اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.
از طریق بندر لنگه و بهصورت دریایی میتوان به این جزیره دسترسی داشت.
جزیره نخیلو هم از جزایر غیرمسکونی خلیجفارس و از جزایر ناشناخته ایران است و از توابع استان بوشهر بهحساب میرود. این جزیره در فاصله کمی از جزیره امالکرم واقع شده و ۶۰ هکتار مساحت آن پر از پرستوهای دریایی و کاکلیهای بزرگ و کوچک و نوعی خرچنگ خوار و چکاوک است.
این جزیره، از نادرترین جزایر خاورمیانه در زمینه زادآوری پرندههای مهاجر دریایی به شمار میرود و میتوان از شهرستان دیر بوشهر یک قایق کرایه کرد و یکروزه از آن بازدید کرد؛ ولی امکان اقامت بیشتر ندارد.
دلیل این امر آن است که با اقامت گردشگران، دیگر لاکپشتها نمیتوانند آنجا تخمگذاری کنند و محیطزیست در معرض خطر قرار میگیرد. این جزیره ۶۰ هکتار مساحت دارد و بهصورت دریایی از بندر دیر میتوان به آن دسترسی داشت و جزیرهای غیرمسکونی است.
جزیره دارا در دهانه خور موسی هم یکی دیگر از جزایر ناشناخته ایران است و از جاهایی است که پرستوهای دریایی در آن تخمگذاری میکنند. این جزیره در نزدیکی بندر مشهور ماهشهر واقع شده و امروزه آن را بهعنوان یکی از پارکهای ملی دریایی در کشور میشناسند.
این جزیره ۱۴۵ هکتار مساحت دارد و بهصورت دریایی از بندر امام خمینی میتوان به آن دسترسی پیدا کرد و جزیرهای غیرمسکونی بهحساب میرود.
در این مقاله از الی گشت به معرفی ۹ مورد از جزایر ناشناخته ایران پرداختیم. جزایری که شاید تابهحال اسمشان را نشنیده بودید یا چیزی درباره آنها نمیدانستید. اگر به سفر و ایرانگردی علاقه دارید بازدید از این جزیرههای دیدنی را از دست ندهید.
ایران جزایر ناشناخته متعددی دارد که جزیره سیری، جزیره ابوموسی، جزیره هندورابی، جزیره مارو، جزیره تنب کوچک و تنب بزرگ، جزیره شیف، جزیره نخیلو و دارا از آن جمله هستند.
اغلب این جزایر به دلیل موقعیت جغرافیایی و نداشتن امکانات گردشگری کافی ناشناخته هستند.
بله از برخی از آنها میتوان بازدید کرد.
تنها بعضی از این جزایر مسکونی هستند.
بله در برخی از این جزایر میتوان اقامت کرد.
مطالب مرتبط :