چرا سمرقند را جواهر فرهنگ شرق میدانند؟

سمرقند، جواهر فرهنگی شرق

سمرقند، دومین شهر بزرگ ازبکستان، جواهر فرهنگی مردم شرق است که در آن بناهایی زیبا و خاص با معماری های قدیمی وجود دارند. سمرقند مدرن تصویری کاملاً‌ متفاوت با سمرقند قرون وسطایی دارد: شهر سمرقند خیلی تغییر کرده است اما گنبدها، برج ها و طاق های تزئین شده با الگوهای موزاییکی همچنان در نور خورشید می درخشند و چشمگیر هستند. بناهای باستانی سمرقند که در لیست آثار یونسکو ثبت شده اند، همانند صفحات یک کتاب قدیمی، تاریخ ساخت و توسعه سمرقند را بازگو می کنند. بیشتر مردم این شهر فارسی زبان هستند و با فارسی تاجیکی صحبت می کنند. با الی گشت همراه باشید.

مطالب مرتبط:
راهنمای سفر به ازبکستان
۵ دلیل برای سفر به ازبکستان

نماد سمرقند میدان ریگستان است  که تصویر آن را احتمالاً در کتابچه ها و کارت های پستال دیده اید. این مکان تاریخی برخی از بالاترین و بهترین دست آورد های معماری قرن ۱۵ تا ۱۷ را در خود جای داده است که هریک از آن ها به نام فرادی برجسته در دنیای شرق هستند. قرن ها قبل از اینکه شاه جهان تاج محل را برای معشوق خود بسازد، مسجد بی بی خانم در تاج محل ساخته شده بود. مسجدی که به دستور امیر تیمور ساخته شد و به معشوق او اهدا شد. مسجد بی بی خانم خیلی بزرگ است و اندازه و معماری آن ذهن جای نمی گیرد. از گنبد این مسجد با نام «طاق بهشت» ‌یاد می شود و به قوس های آن راه شیری می گویند. با الی گشت همراه باشید تا اطلاعات بیشتری از جاذبه های دیدنی سمرقند به دست بیاوریم.

میدان ریگستان

ریگستان یکی از زیباترین میدان های دنیا است و آن را مروارید آسیای مرکزی می نامند. این میدان به خاطر بناهای خاص قرون وسطایی خود، که از سه جهت آن را احاطه کرده اند،  این شهرت را به دست آورده است. این بناها متعلق به مدارس قدیمی هستند. مدارسی که در اطرف این میدان قرار دارند به نام های:‌ مدرسه اُلُغ بیگ (۱۴۱۷-۱۴۲۰) ، مدرسه شیردار (۱۶۱۹-۱۶۳۶) و مدرسه طلاکاری (۱۶۴۶-۱۶۴۷) هستند.

گور امیر

مقبره خانوادگی امیر تیمور و وارثان او در سال ۱۴۰۴ در بخش جنوب غربی این شهر ساخته شده است. از این مقبره به عنوان نمونه اولیه در ساخت دو بنا معروف جهانی استفاده شد: مقبره  Humayun و تاج محل.

مقبره رخ‌آباد

این مقبره به دستور امیر تیمور در سال ۱۳۸۰ ساخته شد و یکی از معروف ترین حکیم های اسلامی، که در انتشار اسلام در میان افراد شرق ترکستان نقش داشت، در اینجا دفن شده است.

مسجد بی بی خانم

مسجد بی بی خانم مسجد جامعی است که گفته می شود به دستور امیر تیمور برای همسرش ساخته شد. گنبدهای مسجد بی بی خانم ظاهری غیرعادی به آن داده اند و زیبایی و عظمت آن محسور کننده است. در دوران قدیم به طاق های این مسجد «طاق بهشت» و به گنبد آن راه شیری می گفتند.

آرامگاه شاه زنده

در نزدیکی مسجد بی بی خانم، عجیب و خاص ترین بنای معماری در سمرقند با نام شاه زنده قرار گرفته است. این بنا دارای حدود ۲۰ ساختمان مختلف است که در مدت نه سده در این بنا ساخته شده اند. ردیف هایی از قبرهای آبی رنگ در این آرامگاه قرار گرفته اند که زیبایی خاصی به آن بخشیده اند. در این آرامگاه در واقع  شامل ۱۱ آرامگاه مختلف و کوچک‌تری است که در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. ابراد نخبه و برجسته ای در این مکان دفن شده اند، اما آرامگاه اصلی گفته می شود که به پسرعموی حضرت محمد‌(ص) تعلق دارد.

مطالب مرتبط

۱۳ تا از دیدنی ترین جاذبه های جنوب ایران

آشنایی کامل با فرودگاه بین المللی جهرم

بهترین مقاصد ایران برای سفر در فصل پاییز