راهنمای سفر به اندیمشک

 همواره سفر به شهرهای جنوبی و سواحل زیبای دریای عمان و خلیج‌فارس، با وجود هوای بسیار گرم این ناحیه از کشور، برای مسافران و گردشگران بسیار دوست‌داشتنی و لذت‌بخش بوده و هست. سفر به یکی از همین شهرهای جنوبی ایران در این مطلب هدف ما است. اندیمشک یکی از شهرهای زیبا و دیدنی استان خوزستان است که جاذبه‌های گردشگری زیادی دارد. می‌خواهیم در این بخش مطالبی تحت عنوان راهنمای به اندیمشک به شما ارائه دهیم تا با آشنایی بیشتر شما با این شهر پر طرف‌دار، زمینه لازم برای سفر شما را فراهم کنیم. با الی گشت همراه شوید تا بیشتر با این شهر خونگرم و جاذبه‌های دل نوازش آشنا شوید.

 همان‌طور که گفتیم اندیمشک با جاذبه‌های گردشگری زیبا و دیدنی هر ساله مسافران زیادی را در سفر به جنوب ایران به سمت خود می‌کشاند. به‌واسطه همین جاذبه‌ها، لقب دروازه خوزستان را به این شهر نسبت داده‌اند. رودها و سدهای اندیمشک بسیار شگفت‌انگیز است. با سفر به اندیمشک سیل انبوهی از درختان کهن‌سال و باستانی را خواهید دید که شکوفه‌های آن‌ها در فصل بهار، شهر را بسیار تماشایی کرده‌اند. این شهر در میان شهرهای شوش، دزفول، ایلام و سردشت قرار دارد. هم چنین اندیمشک را به‌عنوان تنها راه ارتباط و پلی میان استان‌های خوزستان، ایلام، کرمانشاه و لرستان می‌دانند که بسیار مورد اهمیت است. از طرفی دیگر راه‌آهن این شهر از نقاط حساس راه‌آهن تهران – جنوب محسوب می‌شود. اکثر اهالی لر هستند و شما در سفرتان امکان دارد که زبان شیرین لری بسیار به گوشتان بخورد.

 طبق شواهد موجود، شهر اندیمشک اثر به‌جامانده از دو شهر قدیمی لور و اری است. مورخان از لور به‌عنوان شهری آباد یاد می‌کنند که به‌مرور از زمان رونق و آبادانی آن کم شد. با گذر زمان این شهرآباد به ویرانه‌ای تبدیل شد که مدتی بعد در کنار همین خرابه شهر اندیمشک ساخته شد. در دهه بیست خورشیدی نام اندیمشک به پیشنهاد فرهنگستان ایران برای روستا صالح‌آباد برگزیده شد. در زمان حکومت قاجار شخصی به نام صالح خان مکری دژی را به‌منظور سکونت خود در این منطقه بنا نمود که به نام قلعه صالح یا قلعه لور معروف شد. احداث راه‌آهن این شهر که یکی از دلایل اهمیت آن است، مربوط به زمان حکومت رضاشاه پهلوی و هم زمان با احداث راه‌آهن ایران است. تبدیل‌شدن اندیمشک به یک شهر صنعتی در دوره دوم پهلوی، سبب آمدن مهندسان، پزشکان، کارمندان و کارگران بسیاری به این شهر شد.

رسیدیم به اصلی‌ترین و جذاب‌ترین بخش این مقاله، بخشی که ممکن است اساسی‌ترین هدف شما در سفر به اندیمشک باشد. جاذبه‌های دیدنی این شهر، از جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و سرگرمی را شامل می‌شود بااین‌حال ما در این بخش تعدادی موارد که بسیار معروف است را معرفی خواهیم نمود.

 سد دز یکی از تماشایی‌ترین و مشهورترین جاذبه‌های شهر اندیمشک به‌حساب می‌آید. این سد یکی از عظیم‌ترین سازه‌های بتنی است که به دست مهندسان ایتالیایی ساخته شد. طبیعت سرسبز اطراف سد و آب‌وهوای مطلوب آن باعث شده تا بیشتر خود را در دل مسافران و گردشگران جا کند. دریاچه دز که در پشت سد قرار دارد از بزرگ‌ترین دریاچه‌های مصنوعی کشور است که با قرارداشتن چند جزیره در دلش توانسته چشم‌انداز بی‌نظیری را به تصویر بکشد. در کنار دریاچه دو کمپ به نام جوکار و دریاچه سد وجود دارد که می‌توانید دست‌کم چند ساعتی را در آنجا اتراق کنید. سد دز در حدود ۲۵ کیلومتری شمال شرقی اندیمشک قرار گرفته است.

مطالب مرتبط:

روستای پامنار دزفول، جاذبه پنهان مانده از چشم گردشگران

قلعه شوش، قلعه ای که با آجرهای باستانی ساخته شده

مال آقا، بهشتی در استان خوزستان

 منطقه گردشگری منگره یکی دیگر از جاذبه‌های دوست‌داشتنی گردشگران در سفر به اندیمشک است. آب‌وهوای کوهستانی، طبیعتی بکر و سرسبز، درختان انار، بلوط و انجیر، صدای آواز پرندگان و جریان آب رودخانه، همگی مواردی هستند که در این منطقه شما را مسحور خود می‌کنند و روحتان را جلا می‌بخشند. وجود درختان انار، انگور، چنار، انجیر، بلوط و دیگر درختان و جاری بودن چشمه‌های آب در زیرشان علاوه بر چشم‌اندازی زیبا، آب‌وهوای بسیار خنکی ایجاد نموده که در صورت سفر در تابستان به این منطقه، تسلی وجود پر حرارت شما خواهد شد. جاده آسفالتی برای در مسیر حرکت به این منطقه وجود دارد بسیار شما را در رفت‌وآمد آسان یاری نموده است. این منطقه گردشگری زیبا در ۵۰ کیلومتری شهر اندیمشک قرار دارد.

 کوه تنگوان یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری این شهر است که همچون دیواری در اطراف شهر قد علم نموده و از شمال غرب تا جنوب شرق شهر امتداد دارد. یک طرف این کوه کاملاً صخره‌ای و صاف است و به پرتگاه عمیقی که همان دره تنگوان است ختم می‌شود و طرف دیگر شیب ملایمی دارد که برای بالارفتن از کوه و رسیدن به قله بسیار مناسب است. جالب است بدانید که این کوه هزار سال قدمت دارد و در زمان حکومت ایلامی‌ها دروازه ورود به شهر وان یا همان آوان بوده است.

نام دیگر منطقه تنگوان، چهل پا است و این منطقه، یک منطقه حفاظت شده است. در بالای کوه در قسمت جنوب شرقی آن می‌توانید مناظر قلعه مختار، دره‌های عمیق رود دز و چم سبز را در مقابل چشمتان ببینید. کوه و منطقه گردشگری تنگوان ۳۰ کیلومتر با شهر اندیمشک فاصله دارد و در قسمت شمالی آن قرار گرفته است.

 سد کرخه یکی از بزرگ‌ترین سدهای خاکی ایران و جهان است که بر رو رودخانه کرخه، سومین رود بزرگ ایران، بنا شده است. دریاچه مصنوعی این سد نیز یکی از بزرگ‌ترین دریاچه مصنوعی ایران است و یکی از جاهای دیدنی باشکوه و آرامش‌بخش شهر اندیمشک است. شایان‌ذکر است که شناکردن و آبتنی در این دریاچه بسیار خطرناک و ممنوع است؛ بنابراین سعی تنها از تماشای چشم‌اندازهای زیبای این دریاچه لذت ببرید. باغ رستوران‌های جذابی در مسیر حرکت به سمت سد در کنار جاده قرار دارند که می‌توانید لذت و طعم خوشمزه غذاهای آن‌ها را نیز در بین راه تجربه کنید. سد کرخه نیز در فاصله ۳۰ کیلومتری شمال غرب اندیمشک قرار گرفته است.

در شمال غربی دهکده‌ گرداب، در شش کیلومتری دهکده ‌ای به نام شیخ مقبره‌ ای ساخته ‌شده با سنگ ملات در گورستان این دهکده قرار دارد که به مقبره‌ داوود خادم شناخته می شود. گنبد این مقبره مخروطی ‌شکل است. این بنا شباهت زیادی به بقعه‌ امیرسیف در این شهرستان دارد، تنها تفاوت آن ها با یکدیگر دارند، در گلدسته‌ ها می باشد. سنگ قبرهای بزرگی که روی آن ها به خط کوفی نوشته شده در گورستان اطراف مقبره دیده می ‌شود که تاریخ برخی از آن‌ها قرن هفتم هجری قمری است.

بالای سر قبرها نیز سنگ ‌هایی عمودی به طول ۸۰ تا ۹۰ سانتی ‌متر قرار دارد که روی برخی از آن‌ها آیاتی به خط کوفی حک شده است. صاحب مقبره‌ داوود محمد معروف به خادم‌ الفقرا است. محلی ها و یک گردشگر هندی که زمانی به این منطقه سفر کرده بود معتقد هستند که این مکان در گذشته به شاهزاده لایهوت متعلق بوده و داوود خادم خدمت گزار این شاهزاده بوده و پس از مرگش در این محل دفن شده است.

قعه رزه، رزمان یا رزمانان در دوره صفویان ساخته شد و جز جاذبه های اندیمشک به حساب می آید. این بنا در کیلومتر ۴۶ جاده اندیمشک به سمت پل دختر قرار گرفته و سال ۱۳۸۱ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. قلعه روزگاری محل استراحت کاروان هایی بوده که از جاده خرم آباد به اندیمشک (صالح آباد) عبور می کردند.

یکی دیگر از جاذبه های اندیمشک پل صیحه است که در دوران صفویان احداث شده و محل دقیق قرار گیری آن ۱۰ کیلومتری جاده اندیمشک به شوش است اثری که سال ۱۳۸۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید. هدف از ساخت آن انتقال آب به وسیله کانال و رساندن آن به زمین های کشاورزی اطراف بوده است. پل های آبرو تنها برای آبیاری زمین‌ های کشاورزی به کار می ‌آیند و به آن ها آباره گفته می ‌شود. برای ساخت آن از سنگ، آجر به همراه ملاط گل، آهک و ساروج استفاده شده است. در ساخت پل صیحه به نمای پل توجه نشده است و فقط به جنبه کاربری و استحکامی آن توجه نموده اند.

 موارد محدودی که در بالا معرفی کردیم جزء جاذبه‌های طبیعی شهر اندیمشک محسوب می‌شوند. پل صیحه، پل بالا رود، قلعه رزه، قلعه کوران، قلعه حسینی، موزه راه‌آهن و دژ سرقلا از جمله جاذبه‌های تاریخی این شهر زیبا هستند که بازدید آن‌ها برای علاقه‌مندان بناهای تاریخی خالی از لطف نیست. هم چنین امام زاده احمد، آرامگاه محمود علی و بقعه داوود خادم از جمله جاذبه‌های مذهبی این شهر هستند.

 همگی می‌دانیم نکته مهمی که در یک سفر چند روز پس از تصمیم‌گیری بسیار پر رنگ می‌شود، شرایط و نحوه اقامت و اسکان موقت است. هتل بزرگ و هتل رستم از جمله بهترین هتل‌های شهر اندیمشک است که می‌تواند این دغدغه شما را از بین ببرد. این هتل‌ها با مهیاکردن امکانات رفاهی مناسب، پذیرای شما مهمانان عزیز است و اقامتی آسان و لذت‌بخش را برای سفر شما به اندیمشک فراهم خواهد نمود.

 در ابتدا باید بگوییم که این شهر به علت قرارگرفتن در دل دامنه رشته کوه‌های زاگرس، آب‌وهوای بسیار معتدلی دارد. باوجوداینکه آب‌وهوا در تابستان در شهر اندیمشک بسیار خنک و دلچسب است، اما زمستان‌ها بسیار سرد می‌شود. در نتیجه می‌توان گفت که روزهای خنک و متعادل تابستان، اوایل بهار و اواخر پاییز بهترین زمان برای سفر به شهر اندیمشک است. شایان‌ذکر است که اختلاف دمای هوای شب و روز در زمستان و پاییز بسیار زیاد است و بهتر است در صورت سفر در این زمان، همراه خودتان لباس‌های گرم داشته باشید.

 شهر اندیمشک یکی از بهترین انتخاب‌ها برای سفر به نواحی جنوبی ایران و استان خوزستان است. شهری که زیبا و چشم‌اندازهای بی‌نظیر جاذبه‌های آن هرگز تمام و یا تکراری نمی‌شوند و هدف ما در این مطلب هم کسب چنین نتیجه‌ای بود. مکان‌های تاریخی، جاذبه‌های طبیعی و مناطق تفریحی این شهر، همگی در کنار هم می‌تواند سطح ابعاد مختلف وجودی شما ارتقا دهند. امیدواریم که بهترین خاطرات و لحظاتی به‌یادماندنی برای شما در سفر به این شهر رقم بخورد. هم چنین امیدواریم که توانسته باشیم مطالب خوب و مفیدی را در اختیار شما قرار داده و در جلب رضایت شما موفق شده باشیم.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟

۱ نظرات

مصطفی علی اکبری 1402-09-05 - 12:33 ب.ظ
در تابستان هوا بسیار گرم و در زمستان فوق العاده بهاری و دلچسب می باشد
افزودن نظر