۲۰ نقطه از جاذبه های ارومیه که شما را متحیر می کنند!

جاذبه های ارومیه جزء میراثی است که از گذشته بر جای مانده. صحبت کردن در مورد تمام این زیبایی های تاریخی و طبیعی اصلا ساده نیست. ارومیه به زیبایی تمام ایران است، مانند دیگر شهر های کشور. شاید لازم به توصیف نباشد اما اشاره نکردن در مورد این همه زیبایی هم منصفانه نیست. استان آذربایجان غربی بخشی از زیبایی های نفس گیر ایران را در خود جای داده و این مطلب هم گوشه ای از تمام آن عظمت است.

جاذبه های ارومیه هم تاریخی و هم طبیعی است. ارومیه حتی در سوغات و خوراکی و غذا هم حرف های زیادی برای گفتن دارد. به عبارتی شما با سفر به ارومیه هم نگاه خود را سیراب می کنید و هم اشتهای سیری ناپذیری برای غذا ها و شیرینی های این منطقه پیدا خواهید کرد. پس با خود خوراکی های این شهر را برای روز های سخت به سوغات برده و عکس های زیبای آن را برای روز های بی حوصلگی، ذخیره کنید. در ادامه این شما و این ۲۰ جاذبه وصف نشدنی ارومیه !

مطالب مرتبط:
راهنمای سفر به ارومیه
سوغات ارومیه، از خوشمزه ترین خوراکی ها تا زیباترین صنایع دستی !

این دریاچه از زیباترین و دیدنی ترین جاذبه های ارومیه به حساب می آید. ششمین دریاچه معروف و پر شده از آب شور در جهان است و آن را بزرگترین دریاچه ایران و دریاچه آب شور خاورمیانه می دانند. دریاچه ارومیه محل اسکان پرندگان و مهاجران فصلی و بومی مانند حواصیل، فلامینگو، پلیکان و اردک ها است. در طول یک سال هزاران گردشگر از داخل و خارج برای دیدن زیبایی‌ های آن عازم ارومیه می شوند. در اطراف این دریاچه سواحل جذاب ماسه ای، صخره ای و همینطور لجنی وجود.

همچنین وجود  ۱۰۲ جزیره متفاوت و شگفت انگیز و حضور پستانداران و پرندگان مختلف سبب شده تا اکوتوریسم این منطقه در دسته جذاب ترین دیدنی های ارومیه قرار بگیرد. البته چند سالی است که این دریاچه دچار خشکسالی شده و با عوامل نابود کننده انسانی و غیره روبرو است. ولی بدون شک این موضوع شما را خوشحال خواهد کرد که بدانید اقدامات و تصمیمات گرفته شده برای احیای دریاچه ارومیه کاملاً تأثیرگذار بوده و در حال حاضر وضع مناسبی دارد.

 این کلیسا را با نام کلیسای تاریخی حضرت مریم نیز می شناسند. همچنین نام‌ های دیگری مانند “سنت ماری” و “شرق آشور” نیز به او اختصاص داده شده است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید بعد از کلیسای بیت لحم فلسطین، دومین کلیسای بسیار قدیمی در دنیا محسوب می شود. بنای این کلیسا هیچ شباهتی به دیگر کلیسا های موجود در جهان ندارد. ساده است و به همین دلیل معنویت آن را صد چندان کرده. در درون کلیسا نیز تزئینات خاصی به جز یک تابلوی نقاشی و همینطور یک تابلوی کوبلن دوزی از حضرت عیسی علیه السلام، حواریون و حضرت مریم چیز دیگری وجود ندارد. این بنا از آثار دوره آشوریان است که در آبان ماه ۱۳۹۲ آن را در فهرست آثار ملی کشور ثبت کردند.

این دریاچه که از دیگر جاذبه های ارومیه به حساب می آید، یک مکان تفریحی برای آخر هفته بوده و در بهار و تابستان به شدت دیدنی و البته بسیار شلوغ است. محل این دریاچه در ۴۵ کیلومتری سمت غرب ارومیه واقع شده و در جوار یک دره در مرز ایران و ترکیه است. عمق آن ۵۰ تا ۶۰ متر بوده چشم انداز زیبایی دارد. ضمن اینکه مملو از ماهی های قزل آلا است. سکوت و آرامش آن سبب شده تا در آخر هفته ها مکانی مناسب برای تجدید انرژی های از دست رفته باشد.

دریاچه دالامپر یک جاذبه بی نظیر برای فرار از گرما و پناه بردن به دل آب و هوای خنک و فرح بخش ارومیه است. این دریاچه درست در بالای یک کوه قرار گرفته با همین نام و موقعیت مناسبی برای گردشگری و خصوصاً کوهنوردی به حساب می آید. دریاچه دالامپر درست در جنوب غرب ارومیه و همین‌طور در سمت شمال غرب شهر اشنویه اقع شده است. این کوه به عبارتی مرز مشترک بین سه کشور ایران، ترکیه و عراق بوده و در ۴۵ کیلومتری ارومیه و ۳۵ کیلومتری اشنویه قرار دارد.

این گردشگاه که تنها ۵ کیلومتر با ارومیه فاصله دارد یکی از مکان های دیدنی و گردشگری جذاب این شهر به حساب می آید. کنار رودخانه شهرچای قرار گرفته و بیشتر از ۳ قرن قدمت دارد. خانه ‌های این روستا همگی متعلق به بافت قدیم و سنتی ارومیه هستند و با مصالحی هایی مانند گل، سنگ، چوب، خشت و انواع مختلف آجر ساخته شده اند. در حاشیه رودخانه زیبای شهرچای نیز تفرجگاه های متعدد، باغ های زیبا، تفرجگاه‌ های جذاب زمستانی و چشم انداز های بی نظیر کوهستان خودنمایی می کنند. همچنین از دیگر جاذبه های این روستا می توان به تفرجگاهی که در اطراف سد شهرچای واقع شده، دریاچه ای که درست در پشت سد شهرچای تعبیه شده و در آن امکان انجام ورزش‌ های آبی وجود دارد و همینطور مسجد تاریخی روستای بند، اشاره کرد.

 این بنا با قدمت تاریخی خود از دوران پهلوی به جای مانده و ۹۰ سال است که با قدی افراشته در شهر ارومیه خودنمایی می کند. در سال ۱۳۷۹ و درست در تیر ماه این بنا هم در آثار ملی به ثبت رسید. در حال حاضر هم در کنار دو بنای قدیمی دیگر یعنی شهربانی و ستاد لشکر ۶۴، نظر شما را در میدان انقلاب ارومیه به خود جلب می کند.

 این بنا را نیز در دسته جاذبه های متفاوت ارومیه قرار داده اند. چون درست در سال ۵۸۰ هجری قمری در سمت جنوب شرق ارومیه بنا شد. تزییناتی که در سر در این مقبره وجود دارد از گچ، سنگ، نقوش هندسی و یک کتیبه با خط کوفی است. این مقبره را هم در سال ۱۳۱۴ جزء آثار ملی ایران ثبت کردند. سه گنبد بنایی جا مانده از دوره سلجوقیان است که در اطراف آن قبور زیادی تعبیه شده و افرادی که به لحاظ معنویت و قداست معروف بودند، بیشتر در این مکان به خاک سپرده شده اند. سرداران، روحانیان ممتاز، تجار و اشراف از جمله افرادی بودند که می ‌توانید قبور آن ها را در این محل مشاهده کنید.

بازار معروف ارومیه تز دیگر از جاذبه های این شهر محسوب می‌ شود که قدمت آن به دوران صفویه می ‌رسد. این بازار هنوز هم یک رگه مهم اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در شهر ارومیه است که در سال ۱۳۶۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. بازار ارومیه تلفیقی از معماری ایرانی و آذری بوده و سالانه پذیرای هزاران گردشگر از داخل و خارج کشور است. در حال حاضر همچنان مایحتاج اولیه و مهم مردم ارومیه از بازار معروف و تاریخی این شهر تامین می شود.

این بنا دقیقا در ۱۲ کیلومتری شهر ارومیه واقع شده و آن را تحت عنوان “کلیسای سیر” هم می شناسند. چون درست در دامنه کوهی با همین نام قرار گرفته. به لحاظ مذهبی کلیسای بسیار ارزشمندی است و بیشتر مسیحیان، ارامنه و آشوریان آن را به عنوان یک زیارتگاه می شناسند. ضمن اینکه این بنا یک آثار تاریخی سنگی در استان آذربایجان غربی نیز به حساب می‌آید. سقف و دیوار ها را با سنگ های ناهموار اما ماهرانه و محکم بنا کرده اند. سبک آن هم به قبل از اسلام و دوران آشوریان بر می‌گردد. زمانی که خسرو پرویز بر سپاه روم پیروز شد، همسر ایشان شیرین بانو که پیرو دین مسیحیت بودند این بنا را ساختند. این کلیسا نیز در سال ۱۳۵۴ در دسته آثار ملی ایران به ثبت رسید.

این مسجد نیز که در ارومیه و درست در بافت تاریخی آن قرار گرفته، جا مانده از دوره قاجار بوده و یکی از جاذبه های دیگر ارومیه محسوب می شود. سال ها بعد بر روی مسجد ساعتی نصب شد که به همین دلیل مردم محلی این مسجد را “مسجد ساعت” یا “ساعت لو” هم می نامند.

موزه ارومیه از ۲ قسمت مردم شناسی و باستان شناسی تشکیل شده و آثاری که در آن قرار دارد معرف دوره های مختلف و متعدد تاریخ ایران است. همچنین در این موزه اشیاء گرانبهایی که متعلق به دوره های قبل از تاریخ هستند نیز نگهداری می شود. لباس های زیبای محلی، کتاب های متعدد؛ صنایع ظریف مینیاتوری، مخمل های کار شده و قلاب دوزی، زری دوزی و موارد دیگر از جمله اشیائی هستند که در این موزه از آن ها نگهداری می شود.

از جمله مهمترین آثار موزه ارومیه یک سنگ نوشته “کله شین” است که آن را با نام “کتیبه کله شین” یا “کیل شین” هم می شناسند. این کتیبه را در مرز ایران و عراق و درست در میان گردنه ای که شهرستان اشنویه را از رواندوز عراق جدا می‌کند، پیدا کردند. کتیبه ای سنگی که در هر چهار طرف آن نوشته هایی به دو زبان آشوری و اورارتوی مشاهده می شود. 

در میان دیدنی ها و جاذبه های ارومیه باید به خانه انصاری ها نیز اشاره کنیم. این بنا در سال ۱۳۷۵ جزء آثار ملی ایران به ثبت رسید و قدمت آن مربوط به دوره قاجار است.

یکی دیگر از جاذبه های ارومیه که بدون شک حتی اگر به ارومیه سفر نکرده باشید، نام آن را شنیده ‌اید مسجد جامع ارومیه است که به قرن هفتم هجری و دقیقاً به دوره ایلخانان بر می گردد. این مسجد از سه جهت اتصالی کامل به معابر عمومی شهر دارد. شبستان آن قدیمی ترین قسمت آن به حساب می‌آید که به دوره سلجوقیان باز میگردد. کارشناسان بر این باورند هسته اولیه این بنا، مسجد بوده است. محراب آن نیز به لحاظ هنر گچ ‌بری از زیباترین آثار معماری ادوار دوره مغولان به حساب می آید. تزیینات آن شامل نقوش متعدد هندسی، طاق نما ها، تاج و کتیبه های متعدد به خط کوفی است. مسجد جامع ارومیه در سال ۱۳۱۴ جزو آثار ملی ایران ثبت شد. 

ارومیه جاذبه های طبیعی زیادی در کنار آثار تاریخی خود دارد. یکی دیگر از جاذبه های ارومیه غار تمتمه است که درست در فاصله ۱۸ کیلومتری جنوب غربی ارومیه قرار گرفته. آثار به دست آمده از آن نشان می دهد که یکی از سکونتگاه های اولیه انسان در استان آذربایجان غربی بوده است. قدمت آن متعلق به دوره پارینه سنگی است و دستکاری های زیادی توسط انسان در آن انجام شده تا قابل سکونت گردد. این غار هم در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

یکی دیگر از جاذبه های ارومیه گوی تپه است که در جنوب شرق ارومیه با فاصله ۶ کیلومتری از آن واقع شده .این تپه معرف فرهنگ غنی عصر مفرغ در منطقه فلات ایران است. ضمن اینکه شامل هفت تپه بوده که از طبقه اول آن ظروف سفالی قرمز رنگی بدست آمد. طبقه دوم متعلق به سال ‌های ۱۲۰۰ تا تقریباً ۱۵۰۰ قبل از میلاد است و در طبقه سوم شما می توانید شاهد قبور متعدد انسان های اولیه باشید. در طبقه های چهارم و پنجم سفال هایی صیقلی و سیاه یافت شده است و طبقه ششم درست مربوط به هزاره سوم و قبل از میلاد است. طبقه هفتم نیز قدمتی متعلق به هزاره چهارم قبل از میلاد دارد. بد نیست بدانید که این تپه نیز در سال ۱۳۴۷ جزو آثار ملی ایران ثبت شد.

این کلیسا هم در ۸ کیلومتری قسمت شرق ارومیه واقع شده و در یک روستای کوچک با نام “کلیسا کندی” آن را ساخته اند. بنای کلیسا متعلق به قرن ۸ میلادی است و یک کلیسای کاملا آشوری به حساب می آید. در اطراف آن یک کتابخانه و بیمارستان ساخته شده بوده که “بختیشوع حکیم” آن ها را اداره می کرده است. این کلیسا هم در سال ۱۳۸۰ جزو آثار ملی ایران به ثبت رسید.

نام عجیبی دارد اما باید بدانید که قدمت این یخچال مربوط به دوره قاجار است و در محلی با همین نام واقع شده. در گذشته و هم اکنون، مردم محلی در مراسم هایی مانند چهارشنبه سوری در اطراف حوضچه ای که نزدیک به یخچال است، جمع شده و مراسم خود را برپا می‌ کنند. بعد از اینکه ارومیه پیشرفت کرد این بنا نیز از  کاربری اصلی خود دور افتاد. در حال حاضر هم تبدیل به یک نمایشگاه دائمی تحت عنوان خانه آبگینه شده است. در این نمایشگاه آثار متعددی از سفالگری، نقاشی روی شیشه، حرارت دادن شیشه و معرق کاری شیشه دیده می شود. این بنا را در بهمن ماه ۱۳۸۰ جز آثار ملی ایران به ثبت رساندند.

مدرسه هدایت یکی دیگر از بنا های تاریخی متعلق به دوره قاجار و از دیگر جاذبه های ارومیه محسوب می‌شود که در سال ۱۳۴۷ هجری شمسی مالک جدید، کاربری آن را تغییر داد. کتیبه های زیادی در این مدرسه وجود داشت که همگی تخریب شدند. ضمن اینکه زمان ساخت و همچنین نام معمار این بنا هم مشخص نیست. حیاط آن چهار گوشه بوده و در کنار ضلع جنوب این ساختمان، از با ارزش ترین قسمت های این مدرسه به حساب می‌آیند. مدرسه هدایت نیز در سال ۱۸۳۱ در لیست فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

یکی دیگر از بنا های تاریخی که جزء جاذبه های زیبای ارومیه به حساب می‌ آید، بنای شهربانی است که در حال حاضر آن را موزه مردم شناسی ارومیه می نامند. این عمارت نیز در سال ۱۳۷۹ جز آثار ملی ایران ثبت شد. در حال حاضر بنای شهربانی در میدان انقلاب قرار گرفته و تاریخ ساخت آن متعلق به دوران رضاشاه یا پهلوی اول است.

 آخرین بنایی که در میان جاذبه های متعدد و مختلف تاریخی و طبیعی ارومیه به شما معرفی خواهیم کرد مدرسه بیست و دوم بهمن است که آن را متعلق به دوران پهلوی و تقریباً ۸۰ سال پیش می دانند.این مدرسه قدیمی با آجر و خشت ساخته شده و یک مدرسه کاملا تاریخی است. زیر بنایی معادل پنج هزارو صد متر مربع دارد که در اسفند ماه سال ۱۳۸۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسانده شد.

در این مطلب تلاش کردیم لیستی کامل و جامع از جاذبه های ارومیه را به شما معرفی کنیم. البته تمام ارومیه به این لیست ارائه شده خلاصه نمی ‌شود. برای دیدن و لمس تاریخ و طبیعت ارومیه ، باید به این شهر سفر کنید. همچنین در سفر خود از غذا ها و شیرینی های معروف ارومیه هم غافل نشوید. 

مطالب مرتبط

جشنواره های کیش در طول سال

آشنایی با انواع سوغات کیش

بهترین شهربازی های ازمیر برای تجربه یک شب شگفت انگیز

۶ نظرات

عادل احمدی 1402-03-22 - 4:24 ب.ظ
دریاچه مارمیشو یکی از بهترین جاذبه های گردشگری ارومیه دیگر آن زیبایی و جذابیت گذشته را ندارد و فقط برکه‌ای کوچک و کم عمق از آن باقی مانده است .این دریاچه که در اثر ریزش کوه جلوی رودخانه پدید آمده بر اثر سیل های سالیان اخیر پر از گل ولای و شن و ماسه شده بطوری که حدود 95 درصد سطح آن را درختان بید وحشی اشغال کرده اند اگر اقدامی از سوی منابع طبیعی استان ودیگر سازمان ها مربوطه برای لایروبی این دریاچه طبیعی آب شیرین صورت نگیرد حداکثر در یکی. دو سال آینده جز نامی خشک وخالی از آن باقی نخواهد ماند. من خودم از اهالی روستای مارمیشو و بزرگ شده ی آنجا هستم لطفا برای نجات دریاچه مارمیشو اقدام عملی بکنید متشکرم
ارومیه قلب آذربایجان ❤ 1402-09-03 - 2:40 ق.ظ
ارومیه قلب آذربایجان ❤ به دیار آذربایجان ارومیه شهر والیبالی و والیبال نشین خطه آذربایجان خوش آمدید آذربایجان دیارنا گوزل اورمیه شهرینه چوخ خوش گلیبسیز به دیار آذربایجان شهر زیبایی ارومیه خیلی خوش آمدید ما آذربایجانی ها بخصوص اورمیه ای ها به ترکی ( اورمولوها) خونگرمو مهمان نوازیم یاشاسین ایران ❤یاشاسین آذربایجان ❤ یاشاسین ارومیه URMİA ❤ AZERBAYCAN URMİA ❤AZERBAYCAN URMİA ❤AZERBAYCAN URMİA ❤AZERBAYCAN
ارومیه قلب آذربایجان ❤ 1402-09-15 - 2:33 ق.ظ
ارومیه قلب آذربایجان ❤خاک ابدی و خط قرمز ترکها ❤ یاشاسین آذربایجان ❤یاشاسین ارومیه
ارومیه قلب آذربایجان 1402-09-28 - 2:10 ق.ظ
ارومیه قلب آذربایجان به دیار آذربایجان ارومیه شهر والیبالی و والیبال نشین خطه آذربایجان دومین شهر ترک نشین ایران بعد از شهر برادر و قارداش تبریز شهر شهیدان باکری ها و امینی ها ، شهر کاپیتان تیم ملی والیبال سعید معروف، شهر والیبالی و پایتخت والیبال آذربایجان ، شهر عاشیق های آذربایجان، شهر مهد و فرهنگ و قلب ابدی آذربایجان خوش آمدید یاشاسین ایران یاشاسین آذربایجان یاشاسین ارومیه
ارومیه قلب آذربایجان ❤ 1402-10-03 - 3:26 ق.ظ
ارومیه قلب آذربایجان ❤ به دیار آذربایجان ارومیه شهر والیبالی و والیبال نشین خطه آذربایجان دومین شهر ترک نشین ایران بعد از شهر برادر و قارداش تبریز ❤شهر شهیدان باکری ها و امینی ها، شهر کاپیتان تیم ملی والیبال سعید معروف ، شهر والیبالی و پایتخت والیبال آذربایجان ، شهر عاشیق های آذربایجان، شهر مهد و فرهنگ و قلب ابدی آذربایجان خوش آمدید ❤ آذربایجان دیارنا گوزل اورمیه شهرینه چوخ خوش گلیبسیز ❤ به دیار آذربایجان شهر زیبایی ارومیه خیلی خوش آمدید ❤ ما آذربایجانی ها بخصوص اورمیه ای ها به ترکی (اورمولوها) خونگرمو مهمان نوازیم ❤ یاشاسین ایران ❤ یاشاسین آذربایجان ❤ یاشاسین اورمیه ❤
ارومیه قلب آذربایجان ❤ 1403-02-16 - 4:59 ق.ظ
ارومیه قلب آذربایجان ❤خاک ابدی و خط قرمز ترک ها ❤یاشاسین اورمیه ❤یاشاسین آذربایجان ❤ Urmia ❤Azerbaycan
افزودن نظر