رد پای تمدن ۷ هزار ساله در تپه های سیلک کاشان

تپه‌ های سیلک کاشان یکی از مشهورترین جاذبه‌های گردشگری این شهر است که در فهرست آثار تاریخی سازمان میراث‌فرهنگی هم به‌عنوان یک اثر ارزشمند به ثبت رسیده و شهر جهانی دارد. تپه‌ های سیلک در واقع یک منطقه باستانی است که در جنوب غربی شهر کاشان در مسیر جاده فین به کاشان واقع شده و با ۸ هزار سال قدمت به عنوان یکی از قدیمی‌ترین مکان‌های تاریخی در جهان شناخته می‌شود.

این منطقه میزبان آثار مهمی از دوره‌های مختلف تاریخی زندگی بشر همچون دوره نوسنگی و دوران حکومت مادها بوده است. تپه سیلک در تاریخ ۲۴ شهریور ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده و از آن زمان به یکی از جاذبه‌های دیدنی و معروف در شهر کاشان در استان اصفهان تبدیل شده است. تپه سیلک به عنوان یک میراث باستانی بسیار ارزشمند و مهم برای باستان شناسان محسوب می‌شود و نمایانگر تاریخ غنی و تمدن‌های گذشته زندگی انسان در این منطقه تاریخی است.

اگر به دنبال کشف رمز و رازهای پشت پرده این تپه‌های باستانی هستید و به بازدید از جاذبه‌های تاریخی کشورمان علاقه دارید، حتما این مقاله از مجله الی گشت را تا انتها دنبال کنید تا اطلاعات جالبی در مورد تپه‌های باستانی سیلک در اختیار شما بگذاریم.

مطالب مرتبط:
کاخ شهرداری تبریز، شاهکاری به سبک معماری آلمانی
با دیدنی های یزد شهر جهانی ایران آشنا شوید

تپه‌ های سیلک با قدمت بیش از ۸ هزار سال جز مشهورترین سایت‌های باستان شناسی ایران و جهان محسوب می‌شوند، در این منطقه آثار متعددی از عصر نوسنگی، عصر مس و سنگ، دوره شهرنشینی، عصر آهن و دوره ماد کشف شده که گواه زندگی بشر در این منطقه باستانی است. از جمله آثار مهم این منطقه می‌توان به نخستین روستاها و خانه‌های انسانی، نخستین کوره‌های پخت سفال و ذوب فلز و نخستین آثار خط و نوشتار اشاره کرد.

در معرفی تپه های سیلک کاشان باید به این نکته اشاره کنیم که این منطقه شاهد وقایع تاریخی بسیاری بوده که برخی از آثار این وقایع به مرور زمان از بین رفته و در حال حاضر آثار محدودی از زندگی مردم در ۸ هزار سال پیش در این منطقه باقی مانده است. این تپه‌ها علاوه بر فهرست آثار ملی ایران، در سال ۱۹۷۷ میلادی در فهرست ثبت آثار موقت جهانی هم قرار گرفته‌اند ولی هنوز این تپه‌ها به ثبت جهانی یونسکو نرسیده است.

تپه یا تپه‌ های سیلک در جنوب غربی شهر کاشان و در سمت راست خیابان امیرکبیر در مسیر جاده فین به کاشان قرار دارند و گردشگران همه روزه می‌توانند با تهیه بلیط ورودی از این سایت بازدید کنند.

رزرو تور کاشان در الی گشت

تپه سیلک یکی از بزرگ‌ترین و ارزشمندترین مکان‌های باستانی در ایران و جهان به‌حساب می‌آید، این منطقه که از حدود هشت هزار سال پیش تاریخچه زندگی انسان را در خود جای داده به عنوان یک مکان ارزشمند برای باستان شناسان محسوب می‌شود. این تپه‌ها به صورت کلی به چهار بخش تپه‌های شمالی یا سیلک کوچک با مساحت پنج هکتار و تپه‌های جنوبی یا سیلک بزرگ با مساحت هشت هکتار، گورستان الف و گورستان ب تقسیم بندی شده است تا بازدیدکنندگان بتوانند در زمان حضور در این سایت باستان شناسی بخش‌های مختلف را با جزئیات کامل مشاهده کنند.

در این مکان‌ها آثار متنوعی از دوره‌های مختلف تمدن انسانی را می‌توان مشاهده کرد، آثار به‌جامانده در تپه‌های سیلک کاشان از عصر نوسنگی گرفته تا دوره ماد قدمت دارند.

رزرو هتل کاشان با ارزانترین قیمت در الی گشت 

یکی از مسائل بسیار عجیب و جالب درباره تپه‌های سیلک کاشان به ماجرای کشف تصادفی این تپه‌ها برمی‌گردد، تپه‌های سیلک حدود یک قرن پیش بر اثر یک سیل در منطقه کاشان کشف شده است. چندین دهه پیش با شروع سیل در زمین‌های کشاورزی کاشان، تمدن گمشده سیلک به سطح زمین آمد. مردم محلی این منطقه باور داشتند که تا قبل کشف تپه این منطقه تحت نفرین بوده و به عنوان مکانی مخوف شناخته در بین مردم کاشان شناخته می‌شد.

اما یک سیل شدید که ده‌ها سال پیش در این منطقه روی‌ داد، زمین‌ها را حرکت داد و عواقبی غیرمنتظره به دنبال داشت. در اثر این سیل برخی از گورها، ابزارآلات، و ظروف سفالی به ناگهان از دل زمین بیرون آمدند. افراد سودجو اما متأسفانه تلاش کردند تا با کاوش در این تپه‌ها آثار باستانی را بیرون بکشند و به فروش برسانند.

در این فرآیند آثار ارزشمندی از جمله ابزارآلات و سفالینه‌های باستانی کشف شد که توجه جهانیان را به خود جلب کرد. با انتقال این عتیقه‌ها به موزه‌های کشورهای غربی، از جمله موزه لوور پاریس، رومن گیرشمن به عنوان یک باستان‌شناس معروف اقدام به سفر به ایران کرد تا منطقه تپه سیلک را برای نجات و مطالعه دقیق مورد کاوش قرار دهد.

تیم باستان‌شناسی فرانسوی به رهبری “رومن گیرشمن” برای بررسی قدمت این تپه‌ها در سال‌های ۱۳۱۲، ۱۳۱۳ و ۱۳۱۶ هجری شمسی وارد عمل شدند و آنها با کاوش‌های خود موفق به کشف آثار باستانی ارزشمندی از تپه سیلک شدند. رومن گیرشمن فرانسوی با همکاری آندره گدار که مدیر موزه ملی ایران بود، کاوش‌های گسترده‌ای در این منطقه آغاز کرد و نتایج تحقیقات خود را در دو جلد کتاب به زبان فرانسوی منتشر کرد که بعدها این کتاب به فارسی هم ترجمه و منتشر شد. تیم باستان شناسی فرانسوی تمدن سیلک را حدودا ده هزار سال تخمین زدند و گزارش‌های خود را در دو جلد کتاب با عنوان “سیلک کاشان” به زبان فرانسوی منتشر کردند.

دکتر صادق ملک شهمیرزادی یکی از مشهورترین افرادی است که در تپه‌های سیلک کاشان موفق به کشف آثار تاریخی شده است. وی در جریان کاوش‌های خود عبادتگاهی به نام سیلک که مرتبط با دوران باستان بود را در این تپه‌های باستانی کشف کرد. در این عبادتگاه دیوارهای داخلی با گل‌اندوده شده بودند و در اتاق‌های قبرها مردگان را در کف قرار می‌دادند و حالت قرارگیری آنها به‌صورت چمباتمه بود.

ورود تیم باستان‌ شناسی ایرانی به تپه سیلک توجه به این منطقه بازگشت و تدابیری اتخاذ شد تا این مکان باستانی ارزشمند حفظ شود. دکتر صادق ملک شهمیرزادی همراه با تیم کارآمد خود از سال ۱۳۸۰ شروع به عملیات باستان ‌شناسی در این منطقه کردند. آنها اطلاعات بیشتری را از تپه سیلک به دست آوردند و در سال ۱۳۸۵ نتایج تحقیقات خود را منتشر کردند.

زحمات آنها موجب شد تا این مکان باستانی ارزشمند نجات یافته و تمدن سیلک به جهانیان معرفی شود. بعد از باز کردن قبرهای موجود در این تپه باستانی، اشیای متعددی کشف شد که در آنها فلزات گران‌بها و زیورآلات ارزشمند نیز بود. این تحقیقات نه تنها بازتاب جلب توجه ‌کننده‌ای از تمدن باستانی ایرانی در منطقه سیلک ارائه کردند، بلکه نشان دادند که این منطقه تاریخچه طولانی و مهمی دارد. نتایج کاوش‌های گروه باستان‌ شناسی ایرانی در کتاب‌های زیر منتشر شده است:

  • زیگورات سیلک: گزارش فصل اول کاوش
  • سفالگران سیلک: گزارش فصل دوم کاوش
  • نقره‌کاران سیلک: گزارش فصل سوم کاوش
  • شکارچیان سیلک: گزارش فصل چهارم کاوش
  • سیلک، کهن‌ترین روستای محصور ایران: گزارش نهایی کاوش
  • روستاییان سیلک: مجموعه مقالات کاوش

در تپه‌های سیلک کاشان مکانی که عبادتگاهی باستانی را در خود جای‌داده، اشیای متنوعی توسط مردم محلی و گروه‌های باستان شناسی ایرانی و خارجی کشف شد که نه تنها به تاریخ و اصالت کشور ایران بلکه به تمدن باستانی این منطقه در طول تاریخ اشاره داشتند. البته باید به این نکته اشاره کنیم که همه آثار کشف شده از سایت باستان‌شناسی تپه سیلک در موزه‌های ایران نگهداری نمی‌شود و متأسفانه اغلب این اشیای گران‌بها در حال حاضر در موزه لوور فرانسه قرار دارند. این اشیاء شامل موارد زیر است:

  • اسکلت‌های انسان: در عبادتگاه تپه سیلک چند اسکلت انسان کشف شد که نشان دهنده زندگی و مرگ افراد باستانی در این منطقه است.
  • فلزات ارزشمند: از جمله اشیاء کشف شده در این سایت باستان شناسی می‌توان به فلزات گران‌بهایی همچون طلا و نقره در طی کاوش‌ها هم اشاره کرد.
  • ظروف زیبا با نقش‌های چشم‌نواز: در تپه سیلک ظرف‌های سفالی با نقش‌ها و طرح‌های زیبا هم کشف شده که نشان از هنر و ذوق هنری ایرانی‌ها در دوران باستان دارند.
  • زیورآلات: مدارکی از زیورآلات باستانی هم در این مکان کشف شده که به زیبایی و ذوق هنری مردم باستان اشاره می‌کند.
  • دوک‌های ریسندگی و وسایل بافندگی: اشیاء مرتبط با فرایندهای ریسندگی و بافندگی هم جز آثار ارزشمند کشف شده در تپه سیلک است که نشان از تخصص و تکنیک‌های بافت افراد در این منطقه دارد.
  • کوره‌های ذوب فلزات: وجود کوره‌هایی برای ذوب فلزات در این منطقه توانایی فنی و صنعتی مردم باستان در صنایع آهنگری و مواردی از این دست را نشان می‌دهد.
  • مجسمه ‌انسان: کشف مجسمه‌های انسانی هم نشان ‌دهنده استفاده از هنر مجسمه‌ سازی در این منطقه است و ایران را جزء اولین کشورهایی معرفی می‌کند که از هنر مجسمه ‌سازی برخوردار بوده است.

تپه سیلک در شهر کاشان استان اصفهان واقع شده است و گردشگران برای رسیدن به تپه سیلک اگر از تهران به سمت کاشان حرکت کنند باید پس از طی کردن ۲۳۵ کیلومتر مسافت و حدود ۲ ساعت و نیم رانندگی به این تپه‌های باستانی برسند. در واقع تپه‌های سیلک کاشان در خیابان امیرکبیر به سمت جنوب غربی قرار دارد و برای دسترسی به آن باید وارد جاده کاشان به فین شوید.

تپه سیلک در جنوب غربی کاشان و در سمت راست جاده کاشان به فین واقع شده و با پیش‌بردن در این مسیر به آن دسترسی خواهید داشت. بازدید از محوطه باستانی تپه‌های سیلک همه ‌روزه از ساعت ۹ صبح الی ۵ عصر امکان پذیر است و گردشگران فرصت بازدید از این موزه را در همه روزهای سال دارند.

  • آدرس تپه های سیلک: استان اصفهان، شهر کاشان، خیابان امیرکبیر، خیابان امیرالمومنین، انتهای ذوالفقار دهم، پایگاه میراث فرهنگی سیلک.

تپه‌ سیلک در جنوب غرب کاشان در استان اصفهان واقع شده و برای دسترسی به این تپه‌ها ابتدا باید وارد شهر کاشان شوید و سپس در مسیر جاده کاشان به فین در سمت راست جاده به خیابان امیرکبیر محل قرار گیری این تپه باستانی بروید.

علاقه مندان به بازدید از این تپه تاریخی می‌توانند از محوطه باستانی سیلک همه‌ روزه از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعد از ظهر بازدید کنند و جاذبه‌های به جا مانده در این منطقه را از نزدیک تماشا نمایند.

قدمت این تپه‌های تاریخی به حدود هشت هزار سال پیش یعنی دوره نوسنگی تا دوره مادها باز می‌گردد، البته برخی باستان شناسان همچون رومن گیرشمن فرانسوی معتقد است قدمت تپه سیلک به بیش از ده هزار سال پیش بر می‌گردد.

نخستین روستاها و خانه‌های ساخته‌شده به دست بشر، نخستین جانوران و گیاهان اهلی، نخستین کوره‌های پخت سفال و ذوب فلز و نخستین آثار خط و نوشتار را می‌توان در زمان بازدید از تپه‌های سیلک شهر کاشان از نزدیک مشاهده کرد.

۵. آیا خرید بلیط هواپیما به مقصد شهرهای مختلف ایران از سایت الی گشت امکان پذیر است؟

بله، شما می‌توانید بلیط پرواز و یا تور تفریحی خود به مقصد شهرهای مختلف ایران و جهان را به صورت ۲۴ ساعته و کاملا آنلاین از سایت الی گشت تهیه کنید و با خیالی آسوده از کیفیت پرواز و سفر خود عازم مقصد مورد نظر شوید.

قدمت تپه‌های سیلک به بیش از ۸ هزار سال پیش بر می‌گردد، تپه‌های باستانی سیلک کاشان در گذشته‌های بسیار دور محل زندگی ایرانی‌هایی از قوم ماد بوده و آثار بسیار ارزشمند تاریخی در زمان کشف این تپه‌ها از آن دوران به دست آمده است که برخی از آنها در موزه‌های اروپا نگهداری می‌شوند. بازدید از این تپه‌های باستانی و کشف بقایای به جا مانده از زندگی گذشتگان برای همه علاقه مندان به تاریخ و تمدن ایران جذاب و آموزنده است.

برای خرید بلیط هواپیما از ایرلاین‌های داخلی و خارجی و یا رزرو هتل در شهرهای مختلف ایران و جهان به صورت ۲۴ ساعته و کاملا آنلاین می‌توانید به قسمت خرید بلیط و رزرو هتل سایت الی گشت مراجعه کنید و با چند کلیک ساده در هر ساعتی از شبانه روز که تمایل داشتید بلیط پرواز و اتاق مورد نظر خود را با بهترین قیمت و پس از مقایسه گزینه‌های مختلف تهیه نمایید و سفری جذاب را برای کشف جاذبه‌های تفریحی و تاریخی به مقصد مورد نظر در داخل و یا خارج از کشور داشته باشید.

مطالب مرتبط

دریاچه ارواح نوشهر کجاست؟

سفر به ییلاق شکر دشت گیلان

راه آهن شاهرود کجاست؟

۱ نظرات

ایالت نهاوند 1396-08-23 - 8:28 ق.ظ
لطفا در مورد تمدن 7 هزار ساله تپه گیان نهاوند هم گزارش تهیه کنید.
افزودن نظر