قدم زدن در مکان های جذاب دهلی
دهلی هند به عنوان یک کلان شهر دارای دو چهره و دو جهان با ویژگی کاملا متفاوت است که از دو بخش دهلی نو و دهلی قدیم تشکیل می شود. پیش از این در آغاز تسلط بریتانیایی ها در سال ۱۹۳۱ میلادی هنگامی که دهلی قدیم، قلب نمادین و یک منطقه شهری بسیار گسترده بود، به عنوان پایتخت مدرن این کشور و مقر دولت انتخاب شد. دهلی به عنوان یکی از پرجمعیت ترین مناطق جهان، ترکیبی عجیب از سنت و مدرنیته بوده و به عنوان یک مرکز مذهبی و شلوغ ترین دروازه بین المللی هند دارای اهمیت بسیاری است. قدمت این شهر به قدمت رودخانه تاریخی یامونا، یکی از مهم ترین رودخانه های مقدس هند است که دهلی قدیم را از دهلی جدید جدا کرده و دهلی نو در غرب آن و دهلی قدیم در شرق آن قرار گرفته اند. با الی گشت همراه باشید:
مطالب مرتبط: آشنایی با سه موزه مهم دهلی بناهای یادبود در هند
مسجد جامع (Jama Masjid)
مسجد جامع دهلی که یکی از بزرگ ترین مسجدهای هند محسوب می شود و به عنوان آخرین بنای برجسته شاه جهان شناخته می شود. این بنا در سال ۱۶۵۸ میلادی تکمیل شده و دارای سه دروازه، چهار برج در چهار زاویه بنا و دو مناره ۴۰ متری است. در ساخت این بنا از ماسه سنگ قرمز و سنگ مرمر سفید استفاده شده است و می توان تزئینات راه راه های عمومی را بر بدنه مناره ها و بنا مشاهده کرد. قابل ذکر است که بازدیدکنندگان می توانند از مناره جنوبی این مسجد بالا رفته و منظره دیدنی دهلی قدیم را از آن بالا تماشا کنند، سپس آنها می توانند حوض بزرگ وسط حیاط مسجد را که برای وضو گرفتن و شستشوی دست و صورت نمازگزاران مورد استفاده قرار می گیرد، مشاهده کنند. (بازدیدکنندگان باید کفش های خود را پیش از ورود به محوطه مسجد درآورند و پوشش مخصوصی که ارائه می شود، بپوشند و همچنین غیر مسلمانان نمی توانند در زمان برگزاری نماز وارد این محوطه شوند.) پس از آن، پیشنهاد می شود که حتما چاندنی چواک (Chandni Chowk)، شاهراه اصلی دهلی قدیم، و منطقه تجاری اختصاصی به ویژه نایا بازار (Naya Bazaar) و گادودیا (Gadodial) از بازارهای ادویه مشهور هند را برای خرید و صرف غذا بازدید کنید. این بازار محلی است که بازدیدکنندگان می توانند صدها نمونه از ادویه های مختلف و بذرهای گوناگون گیاهان را همچون تخم بادیان، زنجبیل، انار، زعفران، دانه نیلوفر آبی، انواع ترشیجات و چاشنی های مختلف را در آن مشاهده کنند.
آدرس: Chandni Chowk, New Delhi, Delhi
بنای آکشاردام (Akshardham)
اگرچه این بنا یک مجموعه تاریخی محسوب نشده و به تازگی ساخته شده است (تاریخ پایان ساخت آن، سال ۲۰۰۷ است)، این ساختمان با شکوه بر اساس سبک سنتی طراحی شده و شبیه آثار قدیمی است. آرکشادام، دارای تزئینات بیرونی پیچیده و بسیار استادانه ای است که سبب شده تعداد بی شماری از گردشگران و بازدیدکنندگان همه روزه از آن دیدن کنند. بنای اصلی آن دارای ۴۳ متر ارتفاع بوده و در بدنه آن انواع تزئینات و مجسمه هایی به شکل حیوانات، نقوش مذهبی و اسطوره ای، نوازندگان و …. اجرا شده که همگی از جنس ماسه سنگ صورتی هستند. در این بنا ۲۳۴ ستون تزئین شده وجود دارد که سقف و ۹ گنبد بزرگ آن را نگه می دارند. مجسمه هایی به شکل فیل، و مجسمه مرکزی به شکل یک حیوان با وزن ۳ هزار تن، از دیگر نقاط جالب توجه آن هستند. در آرکشاردام یک سالن تئاتر ویژه نیز قرار دارد که در آن نحوه ساخت آن و مراحل ساختمان سازی به نمایش گذاشته می شود. یک تور جذاب قایق رانی ۱۵ دقیقه ای که گردشگران در طول مسیر با بخش های مختلف تاریخ هند و تنوع فرهنگی این کشور مواجه می شوند، از دیگر دیدنی های این مجموعه به شمار می رود. پس از غروب آفتاب و تاریک شدن هوا، در مجاورت آب نمای بزرگ این بنا، مراسم رقص آب و نور و اجرای موسیقی برگزار شده که دیدن آن خالی از لطف نیست.
آدرس: Noida Mor, New Delhi, Delhi 110092
تالار اجتماعات و خیابان راجپات و راشتراپاتی (Rajpath and Rashtrapati Bhavan)
راج پات به معنی گذرگاه پادشاهی است که به یک خیابان بلوار مانند بزرگ در دهلی که معمولا مراسم آئینی و سنتی در آن برگذار می شود، گفته می شود. این مسیر از اقامت گاه رسمی رئیس جمهور شروع شده و برخی از مهم ترین آثار شهر دهلی مانند ویجایا چوک (Vijay Chowk ) و دروازه هند (India Gate ) در این مسیر قرار داشته و خیابان فوق تا استادیوم ملی ادامه پیدا می کند. این خیابان زیبا و پهن دارای درختکاری و فضای سبز زیبایی در طرفین بوده و آب نما های شهری متعددی در آن قرار دارد.
از جمله مهم ترین برنامه هایی که در این خیابان برگذار می شود می توان به مراسم ۲۶ ژانویه یا روز جمهوری که مراسم رژه خاص و با شکوهی با حضور تماشاگران بی شماری در این خیابان اجرا می شود، اشاره کرد. همچنین مراسم ویژه روز استقلال هند نیز همه ساله در این خیابان برگذار می شود. در منتهی الیه غربی راجپات کاخ اقامت گاه ریاست جمهوری قرار دارد که بدون تردید یکی از با شکوه ترین ابنیه دهلی نو به شمار می رود. در ساخت این بنا از تلفیق معماری اروپائی و مغولان هند استفاده شده و بیش از ۳۴۰ اتاق دارای تزئینات ویژه در این بنا وجود دارد. در موزه تالار راشتراپاتی (Rashtrapati Bhavan Museum) می توانید بخش هایی از این بنا را تماشا کرده و همچنین از آثار به نمایش گذاشته شده از رئیس جمهورهای پیشین این کشور بازدید کنید.
نکته مهم: اگر در ماه های فوریه و مارچ از این محل دیدن می کنید، حتما از باغ زیبای سبک مغولان هند (باغ ایرانی) که در کنار این مجموعه قرار دارد، بازدید کنید.
آدرس: Gates 30 & 35, President’s Estate, New Delhi, Delhi 110004
رصدخانه جنتر منتر (The Jantar Mantar Observatory)
در نزدیکی قصر (Connaught) یکی از بزرگ ترین و شناخته شده ترین مناطق تجاری دهلی قرار دارد و در این منطقه باغ جنتر منتر که یکی از ۵ رصدخانه ساخته شده توسط مهاراجا جای سینگ اول (Maharajah Jai Singh I) در سال ۱۷۲۵ میلادی محسوب می شود، قرار دارد. این رصدخانه که به شکل مجموعه ای از ابنیه مختلف در داخل یک پارک است با هدف رصد حرکات ماه، خورشید و ستارگان ساخته شده و در آن تعداد زیادی آثار تاریخی که بسیار خوب باقی مانده اند قرار دارند. از جمله مهمترین آثار باقی مانده در این محل می توان به یک ساعت خورشیدی بسیار بزرگ که با نام (Prince of Dials) شهرت دارد، اشاره کرد.
آدرس: Sansad Marg, Connaught Place, New Delhi, Delhi 110001
باغ وحش و پارک ملی جانورشناسی (National Zoological Park)
این پارک به عنوان یکی از بهترین باغ وحش های آسیا شناخته شده و در سال ۱۹۵۹ میلادی تاسیس شده است. این باغ وحش محل زندگی و اقامت بیش از هزار و ۵۰۰ گونه جانوری و پرنده های مختلف بوده و حیوانات موجود در این محل از تمامی قاره های جهان جمع آوری شده و شامل انواع حیوانات آفریقایی، استرالیائی، آسیائی و … هستند. انواع شامپانزه، اسب آبی، میمون های عنکبوتی، گورخر، کفتار، گوزن، جگوار، ببر و … در این محل به نمایش گذاشته می شوند. یکی از بخش های جالب توجه این باغ وحش به ویژه برای کودکان، بخش خزندگان است که در آن انواع مارها از جمله شاه کبری وجود دارد.
آدرس: Mathura Road, New Delhi, Delhi 110 003
مجموعه حوض خاص (The Hauz Khas Complex)
مجموعه حوض خاص یک روستا در جنوب دهلی نو است که در آن تعداد زیادی از آثار سنگی دوران پیش از تاریخ و باستان قرار دارد و در این روستا همچنین آثاری از حاکمان محلی مسلمان که در فاصله قرن ۱۴ تا ۱۶ در این محل حکومت می کردند نیز وجود دارد. از دیگر آثار باقی مانده در این محل می توان به بقایای یک دانشگاه تاریخی و مقبره فیروز شاه که در قرن ۱۴ میلادی در دهلی حکومت می کرد اشاره کرد و مسجد کی (Ki Masjid) که به سبک لودی ساخته شده نیز در این محل قرار دارد. در این منطقه همچنین تعداد زیادی گالری هنری، بوتیک و رستوران وجود دارد.
آدرس: Hauz Khas, New Delhi, Delhi